Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Aug 3, 2010

SPRM Jangan Jadi Lembu....!!!


Ezam gesa SPRM mantap imej sebelum minta dedah harta-MInsider

Senator Ezam Mohd Nor mahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil langkah memantapkan imejnya terlebih dahulu sebelum meminta anggota Kabinet dan pemimpin kerajaan mengisytihar harta mereka kepada umum.

Bekas pengerusi Gerakan Anti Rasuah Malaysia (Gerak) itu berkata, walaupun beliau mengalu-alukan pendirian terbaru Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Abu Kassim Mohammed dalam soal pengisytiharan harta, “namun merasakan keperluan menumpukan tumpuan kepada memantapkan imej SPRM di mata rakyat terlebih dahulu sebelum langkah baru dilakukan.”

“Kredibilti SPRM merupakan prasayarat utama dalam menjayakan sebarang langkah berani mempertingkatkan usaha reform di negara ini dan kita sedia maklum imej SPRM tercalar akibat serangan yang sengaja dilakukan oleh anasir antikerajaan yang melaungkan reform palsu,” kata bekas pemimpin PKR yang menyertai Umno Mei 2008 ini.

Kata Ezam, beliau merasakan keperluan dan fokus semasa ialah mempertingkat kredibiliti SPRM buat masa ini.

Hanya setelah kredibiliti dipulihkan sepenuhnya langkah-langkah lain dilakukan termasuk langkah perisytiharan harta kepada umum, kata Ezam yang dilantik anggota Dewan Negara tiga bulan yang lalu.

“Namun saya ingin ulangi sokongan terhadap cadangan Pesuruhjaya SPRM dan mengucapkan syabas atas cadangan jujur dan berani beliau,” katanya.

Kelmarin, Abu Kassim bersetuju dengan pandangan peserta persidangan undang-undang bahawa anggota Kabinet wajar mengisytiharkan harta kepada umum.

Abu Kassim dilaporkan bersetuju dengan cadangan bekas presiden Majlis Peguam Datuk S. Ambiga supaya aset ahli-ahli politik terutama di kalangan anggota kabinet dan kehakiman didedahkan kepada umum untuk menunjukkan ketelusan.
------------------------------------------------------------
Woittttt......KENAPA SENATAK SENSITIF SANGAT BILA SEBUT ISYTIHAR HARTA...???

Kah...Kah.....BANYAK SANGAT KE HARTA KAU....???

Kah..Kah......KALAU TAK CUKUP SATU BORANG..ISI DUA BORANG....!!!!

Woittttt......NAK SURUH SPRM BAIKI IMEJ...IMEJ APA..???

Kah...Kah.....SEMUA ORANG DAH TAHU...SPRM TU APA....!!!

Kah...Kah....SPRM ADALAH SURUHANJAYA PEMBUNUH RAKYAT MALAYSIA...!!!

Kah...Kah....TAK PAYAHLAH NAK KALUT...ISI SAJA BORANG ISYTIHAR HARTA....!!!

Kah...Kah.....KALAU ADA RUMAH BANGLOW..TULISLAH ADA RUMAH BANGLOW...!!!

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH...MEMANGLAH TAKUT...GAJI ADUN HANYA RM 5 RIBU...TAPI BELI RUMAH HARGA 20 JUTA...KERETA HAMMER....DALAM PETI BESI KAT RUMAH ADA RM 2 JUTA TUNAI PULAK TU....!!!

Menteri Besar Di Raja Terengganu Kini Pening Kepala...!!!

"Ah...sudoh lah...jadi gini pulok, kacau sunggoh....," komen seorang penyokong kuat Menteri Besar Terngganu, Dato' Ahmad Said apabila dibeitahu bahawa musuh 'bossnya' telah dilantik sebagai pengarah pilihanraya Umno.

Berkali-kali dia menelefon minta pengesahan, betulkan Idris telah dilantik oleh Presiden Umno sebagai Pengarah Pilihanraya Umno yang baru.

Tampak jelas kedengaran dari nada suaranya, kegembiraan kem Ahmad Said dua minggu lalu kini menjadi kelam semula, seolah-olah mentari terik yang memancar kini diselubungi awan hitam, gelap.

Panas Tidak Sampai Ke Petang

Selepas usul bahagian Kemaman untuk mengembalikan jawatan Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu kepada orang tempatan, geng-geng Ahmad sudah berkira-kira. Mencongak-congak, siapa akan diletakkan di dalam DUN mana.

Sekiranya Naib Presiden Umno, Dato' Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengotakan kata-katanya, mahu berjumpa dengan Presiden dan Timbalan Presiden dan menyampaikan 'hasrat tersirat' Ahmad Said, maka Ahmad berpeluang cerah menjawat balik jawatan tertinggi Umno Terengganu itu.

Zahid pun memang diperkatakan orang, sedang menyembunyikan sesuatu. 'Ada Udang Di Sebalik Mee', bak kata pepatah moden anak-anak zaman IT. Sekiranya Zahid berjaya dalam 'deal' untuk mengembalikan jawatan Pengerusi kepada Ahmad, maka cerahlah beliau naik 'setakuk' lagi menggantikan Tan Sri Muhyiddin.

Kalau Zahid berjaya membawa suara dari Terengganu itu, maka undi bahagian-bahagian Umno Terengganu pada pemilihan akan datang akan menjadi miliknya, bagi memudahkan langkahnya menendang Dato' Seri Hishamuddin Hussein yang punya cita-cita sama, menjadi Timbalan Presiden Umno.

Namun, Presiden Umno Dato' Seri Najib Razak, mungkin telah mencium 'bau-bau busuk' cubaan untuk menumbangkannya, lalu beliau melantik Idris menjadi Pengarah Pilihanraya.

Sebab itulah, panas tidak sampai ke petang, kini mendung telah memalapkan cahaya kem Ahmad Said.
---------------------------------------------------------
Woittttt.......GUANE MAT...NAPOK KOHO BERAT NI MAT.....!!!!

Kah...Kah......NATANG DERIH DENGKI KE MUNG MAT....!!!

Kah....Kah....TEBENG LOK MAT...MAMPUH MUNG KENA NYEK DI DERIH....!!!!

Kah...Kah.....SOHEH DERIH DOK LETOK DOH MUNG JADI CALON MAT....!!!!

Kah...Kah.....ACI KEH...DERIH BUKA SEMULA FAIL MUNG MAT...!!!

Kah...Kah.....DANG SIAP KE DOK GIANT KIJAL KITE MAT....!!!!

Kah...Kah.....ORANG KIJAL KENA GI JUPE SULTAN PULOK SEKALI LAGI....!!!

Kah...Kah.....PAKAT TULIH BANNER...KATA....KAMI NOK MAT SAID NATANG....!!!

Kah...Kah.....AIMAN TAK KISAH.....GOMO LAH MUNG DUA EKOR....KITA DOK SOKONG BELAKE...KITA SOKONG BULAN JE....KAH...KAH....KAH...!!!

Ahli UMNO Akan Terima Pencen Zakat Sampai Mampus......!!!

Orang Meninggal Pun Terima Zakat-Buletin Online

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) kesal kerana berlaku kepincangan dalam pengagihan bantuan zakat Hari Raya.

Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Wan Harujan Sulaiman berkata terdapat orang yang tidak layak seperti golongan muda, sihat dan yang sudah meninggal dunia turut disenarai sebagai penerima zakat.

Beliau berkata pemilihan penerima bantuan raya tahun ini dibuat oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung, Jawatankuasa Masjid dan Amil.

"Kita harap selepas ini senarai penerima yang layak disemak terlebih dahulu sebelum diserah kepada Maidam, untuk memastikan hanya yang layak sahaja menerima bantuan zakat," katanya pada sidang media di sini pada Selasa.

Pada tahun ini seramai 30,846 penerima layak menerima bantuan dari Maidam yang melibatkan peruntukan RM10.5 juta.

Kadar bantuan adalah RM300 seorang berbanding RM250 tahun lepas.Wan Harujan berkata Daerah Kuala Terengganu mencatat bilangan penerima tertinggi iaitu 9,369 orang, Besut (5,400), Marang (5,256), Kemaman (3,661), Dungun (3,435), Hulu Terengganu (2,735) dan Setiu (990).Pengagihan bantuan bermula Isnin hingga 10 Ogos.
-----------------------------------------------------
Woittttt......RUGILAH SAPA YANG TAK BERDAFTAR DENGAN UMNO.....!!!

Kah...Kah.....SELAIN TIPU MELAYU...UMNO JUGA PERIHATIN PADA MELAYU....!!!

Kah....Kah....MANA ADA PARTI DI DUNIA INI SEBAIK UMNO....!!!

Kah...Kah.....SAMPAI MAMPUS PUN AHLI UMNO TETAP AKAN TERIMA ZAKAT.....!!!
Kah...Kah.....SAPA KATA JKKK JAHAT....???

Kah..Kah.....AIMAN TAK KISAH....NASIB CEPAT SEDAR....DAH BERAPA LAMA JKKK HANTAR WAKIL UNTUK AMBIK DUIT ZAKAT BAGI MEREKA YANG DAH MENINGGAL...KAH...KAH....PATUTLAH JKKK JOLI SAKAN....!!!!

Polis Di Raja UMNO....????

UMNO Bertahan Dengan tentera Upahan- Harakahdaily

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyifatkan keberadaan Umno sehingga kini adalah kerana 'tentera upahan' yang dibayar untuk mempertahankan parti itu agar kekal berkuasa.

Kenyataan Abdul Hadi ini dibuat dalam sessi sembang dengan beliau di pejabat Harakah semalam ketika negara sedang menyaksikan tindakan keras diambil oleh polis terhadap pelbagai program anjuran pelbagai pihak khasnya Pakatan Rakyat.

Ia dikatakan dibuat berdasarkan arahan agar menyekat semua program Pakatan Rakyat termasuklah majlis memperingati 50 tahun ISA di seluruh negara dan Himpunan Warga Felcra Kebangsaan di Felcra Bandar Seberang Perak, Changkat Lada, Pasir Salak.

36 telah ditangkap polis di majlis memperingati ISA di seluruh negara termasuk di Kota Bharu manakala 16 di perhimpunan Felcra di Pasir Salak.

"Umno sekarang hidup dengan tentera upahan. Mungkin kenyataan saya ini kasar sedikit tetapi itulah realitinya. Bukan aqidah atau ideologinya yang memenangkan Umno tetapi jentera kerajaan," kata Abdul Hadi.

Bagaimanapun, beliau yakin, masyarakat tidak akan boleh ditipu Umno untuk selama-lamanya.

"Apa yang perlu adalah kita sabar dalam perjuangan disertakan dengan kerja kuat. Sejarah pilihan raya khasnya pilihan raya kecil di negara ini membuktikan PAS akan menang di kawasan yang kita kuat dan banyak cawangan," katanya lagi.

Beliau memberikan contoh kejayaan PAS dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu dan Bukit Gantang kerana kerja kuat dan cawangan PAS yang banyak di situ.

"Oleh itu, sebagai persiapan saya menyeru supaya PAS memperbanyakkan cawangan di seluruh negara. Kenapa Kelantan dan Kedah kita menang? Kerana di sana banyak cawangan PAS," kata beliau dalam pertemuan itu.

Abdul Hadi menolak teori yang mengatakan pencapaian PAS akan merosot dalam pilihanraya umum ke 13 selepas berjaya besar dalam pilihan raya umum ke 12 lalu.

"Saya tidak percaya kepada teori sebegini termasuk ramalan sotong. Saya yakin kalau kita kerja keras dan betul strateginya kita akan menang lebih besar dalam pilihan raya umum akan datang," katanya.

Mengikut sejarahnya, kejayaan PAS akan turun naik dalam pilihanraya umum di mana pencapaian PAS akan jatuh dalam pilihan raya yang melibatkan persempadanan semula kawasan pilihan raya kerana BN sentiasa menggunakannya untuk kepentingan parti yang memerintah itu.

Dalam pertemuan itu juga Abdul Hadi menyeru umat Islam di negara ini memberikan peluang kepada PAS pula untuk mentadbir negara bagi menggantikan Umno yang sudah diberi peluang lebih 50 tahun.

"Melayu dan Islam tetap menjadi teras politik di negara ini. Sudah lebih 50 tahun Umno diberi peluang untuk mentadbir dengan konsep ketuanan Melayu berlandaskan sekularisme barat dan Islam hanya hadir tanpa kuasa.

"Saya rasa sudah tiba masanya Melayu kembali kepada Islam dan memilih PAS untuk menggantikan Umno bagi mentadbir negara ini," kata Abdul Hadi.

Beliau juga berkata, kerajaan BN sekarang sengaja memberikan subsidi kepada rakyat dalam keadaan yang sangat sedikit.

"Subsidi ini sekadar untuk membolehkan rakyat hidup tetapi rakyat tidak boleh berlari. Ia sengaja dibuat untuk mengawal rakyat," kata beliau dalam pertemuan itu

Nota :

Ini semua adalah kerja jahat UMNO/BN.....
Mereka berbuat demikian kerana kedudukan kuasa politik yang semakin terancam apabila pendedahan demi pendedahan dibongkar oleh PR terhadap mereka....!!!
Nak tak nak UMNO terpaksa guna polis sebagai benteng mereka...

Me No Spik English..Me Can Spik Kelate....!!!!


Pelajaran bahasa Inggeris untuk Ibrahim Ali -MKini

Kongsi 168KOMENTAR Apabila saya bangkit pada pagi Isnin lalu, saya melayari laman sesawang Malaysiakini dan mendapati saya menjadi sasaran demonstrasi di Kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur.

Saya tidak pasti sama ada saya terkejut ataupun ia satu penghormatan. Ketika saya menjadi duta, seringkali terjadi demonstrasi terhadap Amerika Syarikat - semuanya membabitkan isu serius.

Tetapi demonstrasi yang dilakukan adalah terhadap diri saya? Ini hanya semata-mata saya berkata benar dan menamakan PERKASA sebagai kumpulan militan? Semuanya berlaku kerana ketua PERKASA, Datuk Ibrahim Ali tidak boleh membezakan antara adjektif (kata sifat) dengan 'kata benda'.

Isu ini bermula kerana bahasa Inggeris bukan bahasa ibubunda Ibrahim. Saya tidak menyalahkannya kerana dia tidak faham perbezaan itu dalam bahasa Inggeris. Ia bukan bahasa ibundanya. Saya berharap saya mengetahui lebih banyak bahasa Melayu.

Bagaimanapun sebelum seseorang berhujah dengan berkobar-kobar selama dua minggu dengan menuduh saya sebagai "tolol" dan "bodoh" (stupid) serta mengetuai bantahan ke atas kedutaan Amerika, sekurang-kurangnya perbetulkan dahulu fakta anda.

Namun nampaknya, Ibrahim tidak ambil peduli. Beliau gembira dengan publisiti yang diterimanya di media massa.
----------------------------------------------------------
Kah...Kah......STOPA MAMAT KATA...NATE BRAHING...BUAT MALU OGHE KELATE.....!!!!

Kah...Kah......BRAHING ALI KATA...ME NO SPIK ENGLISH...ME CAN SPIK KELATE....!!!

Kah....Kah....AIMAN TAK KISAH....PLEASE DON'T PLAY-PLAY..IF YOU WANT TO PLAY..PLEASE GO TO PASIR MAS ..AND EAT WIND....KAH...KAH....KAH....!!!!

Ini Hisham Laa...Sepupu Mat Monggol ....Lu Tau Kaa...!!!

Tahanan Lari, Pecat Menteri Dalam Negeri

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) mahu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dipertanggungjawabkan dan dipecat dari jawatannya berikutan insiden 20 tahanan warga Afghanistan yang melarikan diri dari Depoh Tahanan Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) awal pagi Ahad baru-baru ini.

DPPWP bersetuju dengan kata dua yang diberikan oleh Menteri kepada Ketua Setiausaha kementeriaan itu dan juga kepada Ketua Pengarah Imigresen termasuklah mengarahkan pegawai yang bertugas menjaga tahanan itu ditukarkan segera. Tetapi ini adalah insiden kali kedua melibatkan depoh tahanan yang sama, kali pertama berlaku adalah pada awal bulan Mac yang lalu dimana 12 rakyat rakyat Afghanistan dan empat rakyat Myanmar, yang semuanya lelaki berumur 22 hingga 48 tahun berjaya melarikan diri.

Oleh itu, pihak Menteri yang sama perlu ambil tanggungjawab untuk letak jawatan atau dipecat.Bukan tahap keselamatan dan pengawasan di depoh itu sahaja yang dipersoalkan, tetapi rakyat juga berada dalam keadaan ketakutan kerana negara ini semakin tidak selamat berikutan begitu ramainya pendatang tanpa izin (PATI) termasuklah mereka yang dikategorikan sebagai tinggal lebih masa selepas VOA (Visa on Arrival) mereka tamat.

DPPWP setuju jika VOA ditamatkan kerana usaha lain boleh dilakukan bagi menarik kehadiran pelancong. Dan DPPWP mahu kerajaan menjimatkan wang negara berikutan kos penghantaran kian meningkat. RM 30.2 juta telah dibelanjakan bagi menghantar PATI ini, dengan kos harian mereka dipusat tahanan mencecah RM 30 seorang.

Proses penghantaran mereka ke negara asal perlulah dipercepatkan dan DPPWP mempersoalkan kenapakah 20 tahanan yang lari ini masih diletakan dalam tahanan walaupun sudah ditangkap sejak Disember tahun lepas. Hampir 8 bulan mereka duduk percuma didalam tahanan di negara ini dengan semua perbelanjaan ditanggung rakyat.

DPPWP mencadangkan agar Kerajaan memperketatkan pengurusan PATI ini dengan membahagikan sebahagian besar kos pembiayaan menghantar mereka pulang kepada Kerajaan di negara asal mereka.

Selain itu, Kerajaan juga perlulah meningkatkan penguatkuasaan undang-undang dibawah kelolaan Imigresen dimana bagi mereka yang didapati tinggal secara haram dinegara ini hendaklah ditangkap dan dipenjarakan untuk satu tempoh tertentu sebelum dihantar ke negara asal. Dalam tempoh tahanan itu mereka diberikan hukuman bekerja didalam sektor yang boleh mengaut dana untuk menampung kos mereka dihantar pulang seperti membuat kerja-kerja dobi dan yang bersesuaian.

Konsep ‘Industrial jail’ bukan sahaja akan menahan mereka tetapi memastikan negara tidak rugi dan dapat mengunakan khidmat mereka secara percuma atau dengan bayaran yang amat rendah untuk menjana industri yang dibina dibawah kelolaan kerajaan atau dengan kerjasama industri. Gaji dan pendapatan mereka diberikan terus ke dalam akaun kerajaan bagi menampung kos mereka dalam tahanan dan kos penghantaran mereka. Dalam masa yang sama, jumlah kemasukan pekerja asing dihadkan.

Apa pun jua, DPPWP akui bahawa kita berdepan dengan soal keselamatan, kedaulatan dan intergriti negara serta dalam masa yang sama kita juga berdepan dengan isu kemanusiaan. Namun kita perlu membuat pilihan yang tepat kerana kita tidak mahu Kerajaan menghabiskan wang negara bagi perkara-perkara yang tidak sepatutnya berlaku dan boleh dielakan jika kawalan sempadan diperketatkan.

Saban hari negara ini dibanjiri PATI yang jumlahnya kini dianggarkan lebih dari 1 juta orang dan masih berkeliaran. Prospek jenayah dan ancaman sindiket antarabangsa mencipta ketakutan. Oleh itu DPPWP mahu Menteri bertanggungjawab dan dipecat. Struktur pentadbiran dan undang-undang berkaitan pengurusan pekerja asing dan PATI ini juga hendaklah diperbaharui segera.

Herman Samsudeen
Pemangku Ketua
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan.


--------------------------------------------------------------
Woittt.....MALAON NI ADALAH ANAK BERANAK MAT MONGGOL....

Kah...Kah...MALAYSIA ADALAH NEGARA PEMERINTAHAN ANAK BERANAK...MANA BOLEH PECAT..!!

Kah...Kah...DI MALAYSIA MENTERI ADALAH BERKECUALI....YANG KENA MESTI PEGAWAI...!!!

Kah...Kah...AIMAN TAK KISAH...KALAU NEGARA LAIN..BUKAN SETAKAT LETAK JAWATAN..MALAH ADA YANG BUNUH DIRI SEBAB MALU...!!!

Berita TerNOW....Ex-YB Permatang Di Tembak....!!!


Bekas ADUN S’gor ditembak mati-MKini

Bekas ADUN Permatang Datuk Abdul Aziz Mohd Noh, 64, dan seorang pembantunya mati ditembak ketika sedang memandu.

Menurut Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar (kiri), siasatan awal polis terhadap mayat didapati ada kesan tembakan di kepala kedua-dua mangsa.

“Siasatan juga mendapati tembakan dilepaskan dari bahagian dalam kenderaan yang dinaiki mangsa.

“Mangsa wanita adalah PA (pembantu peribadi) kepada Datuk Aziz. Siasatan lanjut masih dijalankan,” katanya.

Sepucuk pistol turut ditemui di tempat kejadian.

Aziz berkhidmat sebagai ADUN Permatang selama sepenggal sehingga 2008 apabila beliau menewaskan calon PKR Samry Masri dengan majoriti 4,285 undi.

Bagaimanapun, dalam pilihan raya umum lalu, beliau memberikan laluan kepada Sulaiman Abd Razak bertanding mewakili Umno.

Mengemaskini status kes tersebut dalam laman sosial Facebook beliau, Khalid berkata kes tersebut disiasat bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Sebelum itu, polis menyangka kematian Aziz disebabkan kemalangan jalan raya berhampiran Sungai Buluh sebentar tadi.

Nota :

Datuk Abdul Aziz Moh Noh bekas ADUN UMNO dan pembantunya seorang perempuan
telah ditembak mati pagi ini.

Bekas YB UMNO ini ialah YB untuk Permatang Selangor.

Bekas YB UMNO berumur 64 tahun.

Bekas YB UMNO ini menjadi YB pada tahun 2004 -2008

Pembantunya dikatakan seorang pembantu muda.

Kejadian pembuhunan bekas YB UMNO ini berlaku
jam 10. 00 pagi tadi di atas
jalan raya tidak jauh dari tempat perhentian
rehat Sungai Buluh....AlFatihah...!!!

Bukan Setakat Cabul...Malah Dah Rogol Pun...!!!POLIS CABUL HAK ASASI RAKYAT - 2 OGOS 2010

Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) memandang serius terhadap tindakan polis menangkap 4 orang aktivis masyarakat di Speakers Square malam tadi. Penangkapan Sdr. Choo Choon Kai, Kris Khaira, Darshan Singh dan Ong Jing Cheng dalam Perhimpunan Aman Mansuhkan ISA ini amat memalukan. Ini merupakan sejarah hitam dalam amalan demokrasi di negeri ini. Tindakan ini juga jelas telah menunjukkan pihak Polis telah mencabuli hak asasi yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan Deklarasi Hak Manusia Sejagat.

Justifikasi pihak Polis untuk menghalang perhimpunan aman itu dengan mengatakan ia adalah ‘haram’, adalah cukup simplistik. Pihak Polis barangkali buat-buat lupa terhadap pengisytiharan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang sebelum ini telah menyediakan Speakers Corner khas untuk rakyat menyatakan sebarang ekspresi diri terhadap apa jua isu semasa yang berlaku. Penganjur juga telah menuruti arahan Kerajaan Negeri untuk tidak menggunakan sebarang pembesar suara ataupun ‘hellar’. Berdasarkan keadaan ini, pihak Polis sewajarnya menghormati perhimpunan dan hak rakyat ini, dan bukannya menimbulkan lagi suasana tegang.

Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) turut mempersoalkan tindakan berat sebelah Polis yang tidak langsung mengambil apa-apa tindakan terhadap kumpulan Pro-ISA yang turut sama hadir untuk ‘menyampuk’ dalam program malam tadi. Mereka secara jelas telah mengeluarkan ayat-ayat provokasi, ayat-ayat lucah dan berbaur perkauman semasa perhimpunan tersebut. Mana dia keadilan dalam tindakan yang diwar-warkan oleh pihak Polis dan dicanang oleh “Kerajaan 1 Malaysia?”

Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) juga ingin meminta Menteri yang bertanggungjawab ke atas Polis, memberitahu rakyat dengan jelas, adakah salah untuk rakyat berhimpun untuk meluahkan penderitaan mereka kepada satu akta yang zalim? Salahkah rakyat berhimpun untuk menyatakan mereka tidak mahu dijajah oleh satu undang-undang kolot tajaan penjajah? Salahkah rakyat menunjukkan protes terhadap satu undang-undang yang telah membelit mereka selama 50 tahun? Salahkah rakyat berhimpun dengan aman untuk menunjukkan hasrat murni untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih aman?

Justeru, sebagai sebuah gerakan yang mewakili generasi muda Pulau Pinang khususnya dan Malaysia amnya, Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) ‘dengan penuh rasa hormat dan penuh takzim’ memohon agar pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dapat menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih aman dengan melaksanakan 5 tuntutan anak muda di bawah ini:

1. Meminta pihak Polis menghormati hak rakyat untuk berhimpun secara aman.

2. Memohon agar Polis tidak terheret sama dalam agenda membenarkan undang-undang kejam seperti ISA ini dari terus menindas rakyat.

3. Mahu Polis yang menjamin keamanan rakyat dan bukan Polis yang menimbulkan suasana tegang terhadap rakyat.

4. Mahu Polis lebih fokus kepada agenda pembasmian jenayah yang semakin meningkat saban hari.

5. Memohon agar Polis berlaku adil dalam siasatan, khususnya yang melibatkan parti-parti politik, supaya Polis tidak dilabel sebagai ‘bias’ dan pro-kerajaan.


SYED MIKAEL RIZAL AIDID
Setiausaha,
Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang
(AMKPP)

Mahasiswa Bukan Untuk Di Perbodohkan....!!!


AUKU DAN PENGLIBATAN POLITIK MAHASISWA

Semasa Pilihanraya Kecil Hulu Selangor baru-baru ini, empat orang mahasiswa UKM telah ditahan oleh kerana mempunyai risalah sebuah Parti dalam kenderaan mereka. Mereka Hilman Idham, Woon King Chai, Azlin Shafina Adzha dan Muhammad Ismai. Mereka dari Jurusan Sains Politik dan merupakan antara yang terbaik dalam pelajaran.

Selepas disiasat mereka dilepaskan oleh pihak polis tanpa apa-apa tuduhan. Akan tetapi, selepas itu mereka didakwa oleh UKM dan mungkin dihukum. Mereka didakwa di bawahSeksyen 15(5)(a) Akta Universiti & Kolej Universiti 1971 (AUKU), yang melarang mahasiswa menyatakan sokongan kepada atau simpati dengan atau bangkangan terhadap mana-mana parti politik sama ada di dalam atau di luar Malaysia.

Keempat-empat pelajar ini pergi ke Hulu Selangor untuk memerhati proses perjalanan Pilihan Raya Kecil yang lalu. Yang menarik berkenaan kes ini ialah ketika pilihanraya kecil Hulu Selangor berlangsung mereka sedang menduduki kursus ‘Analisa Pilihanraya’ di Jabatan Sains Politik, UKM. Tujuan mereka turun padang adalah untuk meninjau keadaan bagaimana kempen pilihanraya di negara ini dijalankan. Malangnya, apa yang sepatutnya dipuji sebagai inisiatif yang baik dijadikan jerat untuk memerangkap mereka.

Apa yang menghairankan adalah golongan mahasiswa mempunyai kebebasan yang terbatas berbanding rakan-rakan sebaya mereka yang gagal melanjutkan pelajaran. Kenapa kerana kebolehan mereka untuk menuntut ilmu di Universiti mereka dinafikan kebebasan untuk menyertai kegiatan politik? Bukankah ini mencabul hak asasi mereka?

Mahasiswa sudah lama berjuang menentang AUKU, akan tetapi buat sekian lama perjuangan ini agak sunyi, kerana tiada mahasiswa yang didakwa di bawah akta ini. Kali terakhir adalah kes di Universiti Malaya; seramai 9 orang mahasiswa daripada Persatuan Mahasiswa Islam (PMIUM) dan Kelab Debat Bahasa Cina yang membawa masuk “ahli politik” ke dalam kampus.

AUKU hari ini adalah salah satu warisan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Pada tahun 1975, selaku Menteri Pelajaran ketika itu beliau mengemukakan pindaan kepada akta ini selepas berlakunya demonstrasi besar-besar ajuran gerakan mahasiswa pada tahun 1974. Demonstrasi tersebut dianjurkan bagi membela nasib petani-petani miskin di Baling, Kedah.

Mengikut akta ini, mahasiswa berhak mengundi, tetapi tidak boleh melahirkan sokongan mahupun bangkangan terhadap mana-mana parti politik. Mereka tidak boleh menjadi sukarelawan parti politik, tidak boleh hadir ceramah politik dan tidak boleh meyimpan risalah politik. Ini tidak masuk akal sama sekali. Bukankah perbuatan mengundi itu sendiri satu bentuk sokongan dan bangkangan?

Hak berpolitik wujud bersama hak mengundi. Kedua-dua hak ini adalah saling berkait, Tidaklah wajar untuk kita menghalang pelajar-pelajar yang layak mengundi daripada menyokong atau membangkang mana-mana parti, bahkan bertanding dalam pilihanraya. Jika pelajar-pelajar kita mahu menerajui negara, jika mereka mampu meyakinkan rakyat bahawa mereka boleh menyumbang kepada pembangunan negara, maka mengapa harus kita menghalangnya?

Anehnya pelajar-pelajar kita di luar negara – di Britain, Australia, Mesir dan lain-lain - bebas untuk melibatkan diri dalam politik negara kita. Mereka boleh menganggotai kelab penyokong Umno dan menghadiri Perhimpunan Agung Umno. Kenapakah pelajar dalam negara tidak boleh diberikan hak serta kebebasan yang sama? Apa perbezaan pelajar luar negara dengan di dalam negara? Mengapa rakyat kita di tanahair sendiri dirampas kebebasan mereka? Hakikat bahawa AUKU tidak boleh berkuatkuasa di luar negara tidak harus menjadi alasan. Soalnya: kenapa perlu akta ini?

Undang-undang menurut akta ini dilihat bertentangan sama sekali dengan amalan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan. Perlembagaan kita melindungi hak dan kebebasan warganegara untuk rakyat berpersatuan, bersuara dan mengundi.

Masa depan sesebuah negara sebahagiannya tergantung kepada anak muda khususnya mahasiswa sebagai masyarakat terpelajar. Tidakkah kita semua bersetuju golongan mempunyai peranan besar untuk menentukan masa depan negara dan bangsa kita? Negara sebenarnya memerlukan tokoh-tokoh yang mempunyai idealisme, sifat yang baik dan matang dalam membuat sebarang keputusan. Malangnya akibat AUKU keadaan dan budaya dalam kampus pada hari ini tidak akan melahirkan pemimpin yang kita kehendaki.

Apabila mahasiswa tidak diberi peluang untuk membuat keputusan, maka mereka hanya akan belajar membuat keputusan ketika mereka diperlukan memimpin negara kelak. Universiti hari ini harus berubah dan berperanan sepertimana yang seharusnya. Peranan dan falsafah universiti itu harus dikembalikan dengan perubahan.

Kata Tun Razak pada Ogos 1970, “… universiti mempunyai tugas mengajarkan kebijaksanaan dan bukan sekadar kemahiran, membentuk sahsiah dan bukan sekadar mengajarkan pengetahuan teknikal.”. Sebagaimana kita mahu mengembalikan kegemilangan Dewan Negara yang mulia ini kita perlu kembalikan juga kegemilangan mahasiswa.

Pihak Kerajaan tentu sedar jua bahawa masa depan negara adalah di tangan pelajar-pelajar kita. Kita tidak harus mengongkong perkembangan minda dan syahsiah mereka. Hak dan kebebasan mereka yang asasi tidak harus dikekang.. Justeru itu adalah wajar jika AUKU dimansuhkan.

Ucapan S. Husin Ali di Dewan Negara
03 Ogos 2010

Polis Sibuk Jaga UMNO...!!!


Parti Islam Se-Malaysia PAS membantah sikap primitif dan tidak bertamaddun polis yang bertindak kasar terhadap ceramah dan himpunan aman yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat di negara ini

Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad berkata, antaranya tangkapan dan gangguan ceramah oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim di Rengit Batu Pahat pada 31hb Julai 2010.

"Polis bertindak mengosongkan pentas, merampas pembesar suara dan menghalau penyokong dari tapak ceramah, Sekurang-kurang-kurangnya 9 ditangkap terdiri dari 7 lelaki dan 2 wanita.. Polis juga didakwa bertindak mengoyakkan 'backdrop' penganjur yang digantung di pentas utama,"katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Isnin, 2 Ogos.

Menurutnya, perkara yang sama terjadi di Himpunan Warga Felda Kebangsaan di Changkat Lada, Pasir Salak, dimana seramai 30 orang termasuk 10 anggota Unit Amal telah ditahan polis pada 1 Ogos 2010.

"Manakala 1hb Ogos 2010 , himpunan di. upacara menyalakan lilin anti ISA di Padang Timur berhampiran bangunan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) seramai 29 orang ditangkap, 21 lelaki dan 8 perempuan,"jelasnya.

Sehubungan itu, Ustaz Idris melahirkan rasa sungguh kecewa terhadap tindakan yang dilakukan oleh polis.

"Ketika kadar jenayah meningkat, buang anak menjadi-jadi. Manakala pihak polis sanggup memerah otak untuk menyekat rakyat mendapat maklumat yang sebenar. Adalah tidak adil ketika media elektronik kerajaan BN memfitnah Kerajaan Pakatan Rakyat, tetapi Pakatan Rakyat tidak dibenarkan menjelaskan cerita yang sebenar,"tegasnya

Oleh itu, PAS mengharapkan polis perlu menjaga keselamatan negara, bukan keselamatan Umno. Bertindaklah secara professional, beri keutamaan kepada apa yang patut dilakukan untuk kepentingan rakyat dan negara bukan untuk kepentingan Umno BN.

Menurut Ustaz Idris lagi, PAS yakin tindakan ini sebagai satu usaha, kerana Umno sudah berada penghujung hayat, kerana apa yang dikhabarkan oleh Umno, rakyat tidak percaya. Maka satu jalan sahaja yang ada kepada mereka ialah menggunakan kuasa dengan mengarahkan pihak polis menganggu ceramah PAS dan Pakatan Rakyat.

Justeru, PAS yakin tindakan yang dibuat oleh polis bukan rakyat semakin takut, malahan semakin benci dengan Umno/BN, dan yang paling kita bimbang moral dan emej polis akan tercalar di mata rakyat. Sekiranya Pakatan Rakyat memerintah di peringkat pusat, kesemuanya mereka yang bertindak secara tidak profesional akan dihadapkan ke pengadilan - Sumber : Buletin Online
---------------------------------------------------------
Kah...Kah.....INI BUKAN CERITA BARU....MADEY CAKAP..DAH LAMA DAH....!!!

Woitttt.......POLIS SEJAK DARI DULU MEMANG TUGAS DIA UNTUK JAGA UMNO....

Kah...Kah.....BUDAK MEREMPIT DEPAN BALAI PUN ...POLIS BUAT TAK RETI JE....!!!

Kah...Kah.....PAS CERAMAH DALAM HUTAN PUN...KERETA POLIS MESTI ADA SEKALI...!!!

Kah...Kah.....LAPORAN DI BUAT KATA ADA ORANG SEDANG BERZINA...POLIS CAKAP TAK CUKUP ANGGOTA....!!

Kah...Kah.....BILA ADA PROGRAM KULIAH MAGHRIB...POLIS MESTI ADA DOK DALAM GELAP DOK CATIT BIMBANG ADA CERAMAH POLITIK DALAM SURAU...

Kah...Kah.....SIAPA YANG KACAU UMNO...SIAPLAH KAU...POLIS AKAN BERTINDAK...

Kah...Kah.....SAMSENG BUAT KACAU DALAM KAMPUNG...LAPOR LAH PADA RELA DULU...KALAU TAK SELESAI BARU LAPOR POLIS...!!!

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH...POLIS KENA SEDAR DAN JANGAN ANGKUH SANGAT...SEBENARNYA RAKYAT YANG BAYAR GAJI POLIS BUKANNYA UMNO...