Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Nov 25, 2011

Lawan Tetap Lawan...!!


PKR ikrar Anwar akan jadi PM ketujuh - MK

Timbalan presiden PKR, Azmin Ali menyatakan ikrar untuk terus mempertahankan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini berdepan dengan hukuman penjara berhubung tuduhan liwat yang dihadapi ketua umum parti itu.

Azmin juga memberi peringatan keras kepada Umno bahawa PKR akan terus mara walau apa pun konspirasi dijalankan untuk memenjarakan Anwar.

"Kami anak muda dan wanita berikrar akan bangkit meruntuhkan tembok kezaliman penjara untuk membebaskan Anwar Ibrahim.

"Pakatan Rakyat telah sepakat bahawa Anwar Ibrahim adalah perdana menteri Malaysia yang ketujuh," katanya disambut tepukan kira-kira 1,500 orang perwakilan ketika menyampaikan dalam ucapan dasarnya di kongres PKR kelapan di Johor Bahru hari ini.

Membuka tirai kongres yang kali pertama diadakan di kubu kuat Umno itu, Azmin turut menyerang Umno sebagai parti yang "anti-Melayu" dan hanya berjuang untuk "membela tembolok kerabat dan bukannya rakyat."

"Layakkah perjuangan Umno yang sehingga kini tidak dapat menjelaskan ke mana lesapnya saham milik Melayu-bumiputera berniali RM52 bilion dijulang sebagai perjuangan mempertahan ketuanan Melayu?

"Lihat sahaja dalam isu National Feedlot Corporation. RM250 juta yang diperuntukkan untuk mengurangkan kebergantungan import bahan makanan telah disalahguna untuk membeli kondominium mewah.

"Sehingga hari ini menteri yang berkenaan masih lagi berkuasa, malah mendapat kekebalan dari timbalan presiden Umno.

"Di mana 'ketuanan Melayu' yang dilaungkan jika hak rakyat dirampas dan diagihkan kepada menteri untuk keluarga dan kerabat?" soalnya lagi.

UMNO Setiu Pun Minat Pada PGU...!!


KUALA TERENGGANU - Kekuatan PAS Terengganu telah terserlah dengan penganjuran tiga program 'mega' Himpunan Kebangkitan Rakyat; PAS Ganti Umno (PGU) yang diadakan di Kemaman, Besut dan Kuala Terengganu.

Kehadiran puluhan ribu rakyat Terengganu pada setiap program PGU menunjukkan PAS mendapat sokongan dan dokongan dan rakyat yang mahukan perubahan pada pilihanraya umum ke-13 yang akan datang.

Menurut Pengarah Jabatan Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah, PGU telah menyebabkan 'barisan hadapan' Umno Terengganu 'kucar-kacir'.

Beliau berkata walaupun para pemimpin Umno sering menafikannya, namun tindakan ahli Umno di pringkat akar umbi membuktikan perkara tersebut.

"Kesan dari PGU bukan sahaja rasa tak puas hati dikalangan ahli-ahli umno (bahagian) Setiu kepada Mat Jidin (Dato Mohd Jidin Shafee) tak dapat di sangkal lagi.

"Inilah antara cara umno menolak pemimpin mereka setelah usaha rundingan dan diplomasi tetap tak diendah oleh pucuk pimpinan umno negeri dan bahagian,"ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas paparan kain-kain rentang menyatakan tidak puas hati terhadap Ketua Umno Bahagian Setiu itu dinaikkan di beberapa tempat.

Tinjauan skuad Buletin mendapati, kain-kain rentang bantahan tersebut bukan sahaja dipaparkan kepada khalayak di daerah Setiu, malah ia juga kelihatan di bandaraya Kuala Terengganu.

Wan Sukairi yang juga Setiausaha PAS Kawasan Kuala Terengganu berkata, cara menaikkan kain-kain rentang merupakan amalan Umno peringkat bawahan.

Katanya, perkara yang sama pernah berlaku di bahagian Marang sebelum ini, dimana ahli-ahli Umno Pengakalan Berangan merentangkan kain ketika membantah wakil rakyatnya, Yahya Khatib Ali.

Mengulas lanjut, beliau berpendapat, rasa tidak puas hati kepada Dato' Mohd Jidin ada rasionalnya.

"Rasa tak puas hati kepada Mat Jidin sememangnya ada rasionalnya (apabila) ada dikalangan ahli Umno berkata, "macamana nak jadi wakil rakyat setiu kalau rumah pun bukan di setiu",ujarnya mengulangi ucapan ahli-ahli Umno.

Justeru beliau yakin PGU akan berlaku di Setiu kerana menurutnya ahli-ahli Umno juga mahukan PAS menggantikan Umno.

"Kita yakin PGU akan berlaku di Setiu... kerana ahli-ahli Umno juga mahukan PGU, mereka menolak pimpinan mereka yang sudah pastinya tidak relevan lagi,"tambahnya.

Doa Akhir Tahun & Doa Awal Tahun - Selamat Tahun Baru 1433 Hijrah

Doa akhir tahun di baca selepas waktu asar pada 30 Dzulhijah :Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya.

Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah.

Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Doa Awal Tahun di baca selepas waktu maghrib pada 1 muharram :Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami.

Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.