Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Mar 18, 2012

Kah...Kah.....Kah...Kelakar Gila....Kah...Kah....!!!


HANYA SATU PERATUS DARIPADA 100,000 ANGGOTA PDRM TERLIBAT RASUAH : KPN – mSTar

KUALA LUMPUR: Hanya satu peratus daripada kira-kira 100,000 anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) terlibat dalam kegiatan rasuah, kata Ketua Polis Negara Ismail Omar.

Beliau berkata, walaupun jumlahnya kecil namun jika dibiarkan ianya akan merebak lebih besar sepertimana penyakit kanser jika tidak dikawal.

"Apa yang kita kesalkan orang bercakap macam banyak laporan (rasuah) yang dilakukan anggota kita (PDRM). Ini tidak baik," katanya

Ismail berkata, beliau akan berusaha memastikan budaya sifar rasuah di kalangan anggota PDRM.

"Saya mohon kerjasama masyarakat supaya bukan sahaja melaporkan jika ada kegiatan rasuah di kalangan anggota PDRM malah menghentikan pemberian rasuah," katanya.

--------------------------------------------------------
woit...TERGOLEEEEEK DOG KETAWA.... kah kah kah..

woit.... NAK BUAT MACAM MANA.... MEMANG LAWAK.... kah kah kah..

kah kah kah... AIMAN TAK KISAH...SAMPAI SAKIT TELOOO KETAWA .... kah kah kah

Mari Kita Ke Jalanraya...Sebelum Pilihanraya....!!


PKR : PINDAH ZON MENGUNDI KHALID KESALAHAN SERIUS - MK

PKR hari ini mendakwa bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya telah melakukan “kesalahan serius” mengikut Akta Pilihan Raya 1958 dengan mengalihkan kawasan mengundi untuk menteri besar Selangor Khalid Ibrahim daripada Petaling Jaya Selatan ke Lembah Pantai.

Naib presiden PKR, Fuziah Salleh berkata, SPR boleh melakukan Urusan Belah Bahagi Kawasan Mengundi ke atas lokaliti seseorang pengundi.

Bagaimanapun, langkah itu terhad kepada sesuatu negeri dan kawasan mengundi untuk seseorang pengundi, kata Fuziah lagi yang turut menunjukkan dokumen daripada laman web SPR.

Katanya, SPR tidak dibenarkan untuk memindahkan sesorang pegundi di luar daripada negeri asal ataupun kawasan mengundi asal tanpa pengetahuan pengundi berkenaan.

"Itulah yang berlaku ke atas Khalid," kata Fuziah lagi dalam satu sidang media di Petaling Jaya hari ini.

Beliau mendakwa, tindakan SPR itu menggunakan kaedah mengikut undang-undang tetapi bertujuan untuk melakukan sesuatu yang melanggar undang-undang.

--------------------------------------------------------------
woit... KITA TERIMA HAKIKAT INI KESALAHAN... kah kah kah..

kah kah kah..MEMANG BETUL SPR BUAT JAHAT... kah kah kah..

kah kah kah...MEMANG SAHEH INI CARA NAK KALAHKAN PAKATAN RAKYAT... kah kah kah..

woit... SOALNYA... FAUZIAH SALEH HOI... HANG NAK BUAT APA?.... kah kah kah..

kah kah kah.... BUAT SIDANG AKHBAR DI PARLEMEN?.... kah kah kah..

kah kah kah... HANTAR MEMO PADA SPR..... kah kah kah....

kah kah kah..TUNTUT SPR MINTA MAAF?.... jkah kah kah..

woit...APA PUNYA TUUUR.... kah kah kah..

woit...SUSUN LAH RAKYAT TURUN KE JALAN RAYA.... kah kah kah..

kah kah kah...AIMAN TAK KISAH...BARU BOLEH BERUBAH.... kah kah kah.... kah kah kah

Jeng...Jeng....Kita Tunggguuuuuu....!!


Skandal Scorpene: Mahkamah Perancis mulakan inkuiri terbuka - KeadilanDaily

KUALA LUMPUR 17 Mac: Pengarah NGO Hak Asasi Manusia, Suaram, Cynthia Gabriel berkata, Mahkamah Perancis akan memulakan inkuiri terbuka berhubung kes rasuah pembelian kapal selam Scorpene.

Beliau mendedahkan perkara itu dalam laman twitternya tengahari tadi.

Difahamkan, ‘hakim arahan’ bagi kes itu telah dilantik dan mahkamah akan bermula pada 1 April.

Di bawah undang-undang Perancis, ‘hakim arahan’ adalah majistret yang bertanggungjawab mengendalikan siasatan untuk menentukan sama ada sesuatu kes itu diteruskan menjalani perbicaraan jenayah.

Ketika dihubungi, Cynthia berkata, maklumat lanjut mengenai perkara itu akan didedahkan dalam sidang media yang akan diadakan di Dewan Himpunan Cina Selangor Kuala Lumpur, pada jam 11 pagi esok.

“Kita akan dedahkan maklumat lanjut mengenainya kepada media dalam sidang media esok,” kata Cynthia.

Pada 2009, peguam Joseph Breham, yang dilantik mewakili Suaram telah memfailkan kes terhadap firma pembuat kapal selam Perancis, DCN, melibatkan pembelian dua buah kapal selam bernilai RM7.3 bilion.

Kontroversi pembelian kapal selam itu melibatkan jutaan ringgit dalam bentuk komisyen kepada pemimpin negara dan pegawai tertinggi tentera.

Sebanyak 114 juta Euro atau RM570 juta dibayar sebagai komisen kepada Syarikat Perimekar Sdn Bhd yang dikaitkan dengan Abdul Razak Baginda- seorang kenalan rapat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Najib adalah menteri pertahanan semasa urus niaga pembelian Scorpene itu dijalankan. Skandal itu dikatakan mengheret pembunuhan kejam penterjemah dari Mongolia, Altantuya Shaariibu pada 2006.

Mayat Altantuya diletupkan dengan bom C4 di Puncak Alam, Shah Alam oleh dua anggota Unit Tindakan Khas, salah seorangnya merupakan pegawai pengiring kepada Najib.

Razak Baginda didakwa turut bersubahat dalam kes itu, namun dibebaskan oleh mahkamah tanpa dipanggil membela diri.

Pada Oktober tahun lalu, Breham berkata pembabitan Najib dalam pembelian Scorpene boleh menyebabkan beliau disepina untuk hadir ke mahkamah Perancis bagi membantu siasatan.

Tarikh PRU13 Terus Jadi Teka-Teki....!!


PRU13: Ramai pemerhati ramal bulan Jun -MK

Bila tarikh Parlimen akan dibubarkan bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-13 diadakan terus menjadi topik perbincangan dan bahan spekulasi menarik banyak pihak.

Baru-baru ini apabila Datuk Seri Najib Tun Razak membuat lawatan rasmi ke Sabah, beliau mengadakan satu perjumpaan tertutup dengan pemimpin Barisan Nasional Sabah.

Seorang pemimpin yang ditemui pemberita berkata Perdana Menteri mengingatkan bahawa pilihan raya semakin dekat.

Bagi anggota parti sama ada Umno atau parti komponen Barisan Nasional (BN), kata-kata Najib yang juga Pengerusi BN sebenarnya lebih berupa peringatan kepada jentera parti BN di Sabah dan juga negeri-negeri lain supaya bersedia untuk menghadapi pilihan raya pada bila-bila masa pun.

Namun ungkapan 'semakin dekat' itu jelas memberi isyarat pilihan raya umum bakal diadakan pada bila-bila masa dari sekarang. Bahkan dalam kalangan rakyat cakap-cakap mengenai pilihan raya umum ke-13 kini menjadi perbualan harian apatah lagi bila pemimpin negara semakin kerap turun padang ke merata pelosok negeri bertemu rakyat.

Menurut pemerhati politik ada beberapa fakta mungkin memberi petanda bahawa kemungkinan besar Parlimen dibubarkan pada Mei atau Jun, dan seterusnya dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran satu pilihan raya umum diadakan.

Pemerhati politik menggariskan beberapa fakta kebarangkalian bagi menyokong telahan mereka bahawa Mei atau Jun bakal menyaksikan pilihan raya umum ke-13 Malaysia diadakan.

Fakta pertama ialah terungkainya kemelut gaji baru penjawat awam dengan pengumuman Najib pada 8 Mac lepas bahawa skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dibatalkan dan mengembalikan Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang ditambah baik.

Kemelut ini sangat penting diselesaikan terlebih dahulu kerana penjawat awam bukan membabitkan jumlah yang kecil, tetapi kira-kira 1.4 juta orang di seluruh negara, yang memainkan peranan penting untuk melaksana dan menjayakan pelbagai dasar transformasi dan penambahbaikan yang dilakukan kerajaan untuk rakyat.

Fakta kedua menurut pemerhati politik adalah Perdana Menteri dan Timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin, secara mantap dan terancang menjelajah ke seluruh negara setiap hujung minggu untuk bertemu rakyat, seperti yang dijanjikan pada satu sidang akhbar sebaik Perhimpunan Agung Umno 2010 tamat.

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan juga semakin galak mahu semua jentera pilihan raya BN khususnya Umno bergerak pada kelajuan 'gear lima' bagi menghadapi pilihan raya umum yang 'semakin dekat' ini.

Beliau dipetik sebagai berkata pilihan raya jarang-jarang melebihi empat tahun lebih, oleh itu ia mungkin tinggal satu, dua, tiga, empat atau lima bulan sahaja lagi.

Fakta bahawa pilihan raya hanya dilakukan selepas tempoh mandat kerajaan berakhir juga sangat jarang-jarang berlaku. Mandat kerajaan sekarang akan berakhir pada 28 April 2013.

Fakta ketiga, Umno juga awal-awal lagi sudah menangguhkan pemilihan parti selama 18 bulan, iaitu sehingga September 2013, dari tarikh kali terakhir diadakan pada Mac 2009, bagi mengukuhkan parti dan mengelakkan pergelutan jawatan di dalam parti demi untuk menghadapi pilihan raya umum dengan mantap dan sepadu.

Fakta keempat, yang juga petanda positif pilihan raya Mei atau Jun adalah ekonomi Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk meneruskan kemajuan pada 2012 seperti laporan Oxford Business Group (OBG), firma penerbitan, penyelidikan dan perundingan risikan ekonomi global.

Laporan itu menunjukkan pelaburan langsung asing (FDI) Malaysia meningkat, inflasi terkawal dan sektor kewangan teguh. Menurut laporan itu hasil prestasi kukuh di kebanyakan sektor ekonomi dalam tempoh 12 bulan lalu, Malaysia dijangka dapat mencapai prestasi lebih baik dalam 2012.

Fakta seterusnya tertumpu kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang dilihat banyak pemerhati sebagai telah memberi bayangan Parlimen mungkin dibubarkan seawal Mei 2012 bagi membolehkan pilihan raya umum ke-13 diadakan.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata Perdana Menteri tidak mungkin membubarkan Parlimen dalam masa terdekat kerana Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Dengan Penambahbaikkan Proses Pilihan Raya hanya dijangka selesai mengemukakan semua cadangannya ke Dewan Rakyat pada April.

Sebagai persediaan awal, SPR sudah menjelajah ke seluruh negara untuk memberi taklimat kepada para petugas pilihan raya.

Seorang petugas yang dilantik SPR memberitahu Bernama bahawa pegawai SPR menyatakan sekiranya pilihan raya tidak diadakan dalam masa terdekat, satu lagi taklimat akan diberikan untuk melancarkan operasi dalam sistem pilihan raya kelak.

Pemimpin parti-parti politik terutamanya pembangkang dilihat sudah lama bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata masa terbaik untuk mengadakan pilihan raya umum ke-13 ialah awal Jun pada cuti sekolah.

"Ini kerana perbahasan Parlimen kali ini akan membentangkan beberapa rang undang-undang penting seperti pindaan kepada Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU), Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang memang telah dijanjikan pada persidangan kali ini," katanya.

Katanya sekiranya pilihan raya tidak diadakan Jun ini, mungkin Perdana Menteri akan menunggu sehingga tamat penggal ke-12 mandat kerajaan pada tahun depan.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar pula berkata tiada masalah untuk mengadakan perasmian persidangan Parlimen yang baru selepas pilihan raya umum walaupun perasmian baru sahaja disempurnakan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada 12 Mac lepas.

"Apa sahaja yang belum habis, Rang Undang-undang yang dibentangkan, usul dan sebagainya boleh dibawa ke persidangan Dewan Rakyat pada penggal yang baru untuk dihabiskan, jadi tidak timbul masalah," katanya kepada Bernama.

- Bernama

Demokrasi Myanmar Lebih Baik Dari Malaysia...!!


KUALA NERUS – Walaupun negara Burma ditekan oleh pemerintah Tentera, namun peluang untuk parti yang bertanding dalam pilihanraya muncul selama 15 minit dalam telivisyen Burma menjadikan demokrasi di Burma dilihat lebih baik dari apa yang diamalkan di negara ini.

Pengarah Jabatan Penerangan PAS Terengganu, Ustaz wan Sukairi Wan Abdullah berkata, sebaliknya sehingga kini setelah 54 tahun merdeka demokrasi di Malaysia tidak membenarkan parti-parti yang bertanding dalam pilihanraya muncul di kaca TV.

“Walaupun hanya 15 minit, masa yang diberikan kepada parti-parti yang bertanding muncul di kaca TV, ia dilihat lebih baik dari Negara kita,

“sehingga kini, tuntutan PAS dan parti-parti politik untuk mendapat akses yang lebih baik belum dipenuhi,”ujarnya ketika ditemui selepas menyampaikan taklimat isu kepada jentera muslimat DUN Tepoh di sini, pada Sabtu 17 Mac.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kemunculan ketua pembangkang Burma, Aung San Suu Kyi yang berucap dalam kempen pilihanraya di TV Burma pada 15 Mac lalu [Gambar Atas].

Sehubungan itu, beliau yang juga Setiausaha PAS kawasan Kuala Terengganu menolak dakwaan Umno dan Barisan Nasional (BN) kononnya demokrasi di Negara ini adalah adil.

“Nak muncul di TV pun tak boleh, mana boleh kata adil! Sedangkan pemimpin Umno dan Barisan Nasional menggunakan stesyen TV untuk berkempen siang dan malam,

“itu belum lagi manipulasi daftar pengundi oleh SPR yang masih belu bebas dari ‘ditunggang’ oleh Umno,”jelasnya.

Beliau berkata, kejadian nama-nama pegundi yang tiba-tiba bertukar tempat mengundi da nada diantaranya hilang secara tiba-tiba dari senarai daftar pemilih seringkali berlaku.

Yang terbaru, menurutnya, Menteri Besar Selangor tan Sri Khalid Ibrahim sendiri telah dipindahkan tanpa pengetahuan beliau.

Wan Sukairi turut menyokong diadakan Himpunan Amana BERSIH 3.0 sekiranya Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) masih tidak dapat membersihkan senarai pengundi dan kerajaan gagal menunaikan lapan tuntutan BERSIH.

“tidak ada makna sekiranya hanya dibenarkan menggunakan dakwat kekal tetapi SPR tidak berubah dan lain-ain tuntutan dalam lapan perkara yang dikemukakan BERSIh tidak dipenuhi,

“lebih baik diadakan BERSIH 3.0 sebelum dibubarkan parlimen,”katanya