Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Aug 29, 2010

Islam Hadhari..Khairil Badawi....!!!

Kah...Kah...Kah....Bila Bercakap Je Memang Sah Bodoh...!!!

NIK AZIZ PERTAHAN ANGGOTA PARLIMEN TEO - MInsider

Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini mempertahankan tindakan anggota Parlimen Serdang, Teo Nie Ching menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral, Ahad lepas.

Menteri Besar Kelantan itu berkata tindakan anggota Parlimen tersebut tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.

“Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam,” kata Nik Aziz kepada pemberita, di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz berkata tindakan itu dilihat ganjil kerana umat Islam sekarang terlalu jahil dengan agama sedangkan pada zaman Nabi Muhammad SAW baginda mengajak orang kafir Quraisy tinggal di dalam masjid termasuk dibenar tidur, makan dan minum.

KHAIRY : DAP TIDAK SENSITIF , MP SERDANG NAIF - MInsider

Khairy Jamaluddin menyifatkan DAP tidak sensitif dalam usahanya mempertahankan tindakan Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching mengunjungi Surau Al-Huda, Kajang, yang menurut Umno telah mencetuskan rasa tidak senang di kalangan orang Melayu.

“Ia menunjukkan DAP tidak sensitif kepada agama dan kaum lain manakala Teo pula terlalu naif,” kata Khairy kepada pemberita di sini hari

-------------------------------------------------------------
Woitttttt....MANA ANTARA DUA INI YANG AGAKNYA LEBIH ARIFF TENTANG AGAMA..??

Kah...Kah....SIAPA AGAKNYA YANG LEBIH TAHU TENTANG MAYA KARIN..???

Kah..Kah.... DAN SIAPA PULA YANG ARIFF TENTANG ALAM MAYA....???

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH....SO ...LU PIKIRLAH SENDIRI.....!!!

Makin Di Layan Makin Bodoh Jadinya...!!!

Hulubalang PERKASA Yang Cuba Nak Jadi Melayu...!!!

WIRA PERKASA MAHU GANTI SUMBANGAN NEI CHING - Utusan Meloya

Wira Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) mahu menggantikan wang bernilai RM1,000 sumbangan Teo Nei Ching kepada kepada Jawatankuasa Surau Al-Huda Kajang Sentral supaya wang itu dipulangkan semula kepada Ahli Parlimen Serdang.

Ketuanya, Arman Azha Abu Hanifah menjelaskan, wang RM1,000 yang dihulurkan oleh Perkasa sendiri itu sebenarnya lebih wajar diterima kerana ia mewakili orang Islam sendiri.
-----------------------------------------------------------
Kah....Kah....YANG INI KES ORANG GILA CUBA NAK JADI MELAYU.....!!!

Kah...Kah.....INI KES CUBA MENANGGUK DI AIR YANG KERUH....

Kah...Kah.....APA SALAHNYA KALAU YB SERDANG NAK MENDERMA DI KAWASANNYA...!!!

Kah...Kah.....DAP PUN TAHU DERMA ITU KERJA BAIK...!!!

Kah...Kah.....BUKAN MACAM UMNO DUIT BAITULMAL PUN SAPU....

Kah...Kah.....NAK TUNGGU UMNO BAGI...LAIN TAHUN LAA....!!!

Kah...Kah.....AIMAN TAK KISAH....JADI..MARI SEMUA KITA PAKAT JANGAN LAYAN....

Orang Putih Sudah Balik...Kini Tinggal Yang Hitam Putih....!!!

Ini Bukan Semangat Merdeka...Ini Bangang Namanya...!!!

-Sumber : Merdeka Review

Seminggu sahaja lagi kita akan menyambut kemerdekaan tanahair kita yang ke-53. Lalu berkumandanglah lagu-lagu patriotik di saluran radio dan televisyen milik kerajaan dan juga "sedikit" bantuan daripada media-media aliran utama yang dimiliki oleh gabungan parti-parti politik pemerintah.

Rakaman video bersejarah peristiwa penurunan Union Jack dan laungan kemerdekaan oleh Tunku, dan iklan-iklan menarik beberapa syarikat yang ditubuhkan kerajaan diulang-tayangkan seolah-olah ada pesanan "subliminal" yang hendak ditanam dalam minda rakyat.

Bendera Malaysia yang dikenali sebagai Jalur Gemilang yang "kebetulan" menyerupai bendera Amerika Syarikat yang dikenali antara lainya sebagai "The Stars and Stripes", anehnya nama bendera pun lebih kurang maksudnya. Jika difikirkan nama Negara pun lebih kurang juga, cuba bandingkan The United States of America dengan The Federation of Malaysia.

Jalur Gemilang yang berkibaran semakin berkurang

Sejak minggu lepas lagi sudah kelihatan Jalur Gemilang dikibarkan di premis-premis perniagaan, dan bangunan-bangunan kerajaan dan korporat besar. Jalur Gemilang kita "sebenarnya" berasaskan bendera Malaya yang diluluskan oleh King George VI pada 19 May 1950.

Namun entah mengapa beberapa tahun kebelakangan ini semakin kurang bilangan Jalur Gemilang yang dikibarkan, semakin kurang perayaan Kemerdekaan diadakan, dan yang diadakan pun kurang mendapat sambutan berbanding zaman-zaman Mahathir Mohamad memegang tompok pimpinan.

Sebaliknya semakin banyak tunjuk perasaan dan demonstrasi yang membantah tindakan-tindakan kerajaan. Kerajaan pula terus mengambil tindakan keras terhadap perkara-perkara seremeh komik. Pada bulan Jun yang lalu, Kementerian Dalam Negeri telah mengharamkan buku terbitan Malaysiakini oleh kartunis popular Zulkifli Anwar Ulhaque, atau lebih dikenali sebagai Zunar, mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

Di dalam sebuah "negara merdeka" ini, kita masih terkongkong dengan Akta Hasutan, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan, Akta Polis, Akta Fitnah, Akta Keselamatan Dalam Negeri. Kesemua akta ini (antaranya) secara terang menyekat kebebasan manusia dan bercanggah dengan hak asasi manusia.

Rakyat juga sudah kreatif dalam melahirkan ketidakpuasan mereka. Ramai yang memblog akan ketidakpuasan mereka, ada yang mengubah lagu melahirkan ketidakpuasan mereka, ada pula yang berkomedi, tidak kurang yang membuat pementasan theater, ada yang membuat filem, ada yang membuat dokumentari, ada pula melukis

Nota :

Nampaknya rakyat malaysia dah tak berapa minat nak sambut merdeka...
Tak tahulah kenapa sebabnya...???
Bagi SK...ini adalah kerana rakyat merasakan yang diri mereka di anaiai...
Dalam keadaan yang tak ubah seperti hidup di bumi asing...
Buat apa hidup merdeka..sedangkan dari PM sampai JKKK...semuanya melayu...
Tapi melayu merasakan mereka telah di tipu melayu....
Semangat kemerdekaan terus menjadi layu khususnya pada diri orang melayu...

1 Malaysia Yang Sia-Sia....!!!


Api Perkauman Lebih Menjulang Di Era 1 Malaysia- Sabahdaily

Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG berasa khuatir terhadap kenyataan dan tindakan perkauman secara berleluasa baru-baru ini, lebih memeranjatkan ialah sehingga kini Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri berdiam diri dalam isu-isu tersebut, ini mengakibatkan rakyat hilang keyakinan terhadap slogan inklusif umpamanya "Satu Malaysia" dan "Rakyat Didahulukan" yang diketengahkan Perdana Menteri selepas mengambil alih pemerintahan kerajaan.

Dua orang guru besar sekolah kebangsaan memaki murid-murid "balik China" dan mengejek gelang keagamaan Hindu yang dipakai oleh pelajar India seperti rantai anjing. Pada awalnya, alasan yang diberikan oleh pejabat pendidikan ialah "salah faham", tetapi selepas dikecam oleh parti-parti politik dan pertubuhan-pertubuhan, Timbalan Perdana Menteri baru berkata isu ini akan disiasat.

Di samping itu, Majlis Perundingan NGO Melayu (MPP) dan PERKASA mahu kerajaan menahan Presiden MCA Chua Soi Lek (gambar kiri atas) di bawah ISA kerana menyokong cadangan kuota 30% bumiputera dimansuhkan; MPP menyaran kerajaan memansuhkan sekolah ibunda; Utusan Malaysia cuba mengapi-apikan isu pemansuhan kuota bumiputera dan perlembagaan baru, sebuah surau Seremban disimbah cat merah; amat kesalnya pimpinan tertinggi kerajaan tidak mengkritik perkembangan kurang sihat ini.

Kami berharap Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri "cakap serupa bikin", menjaga konsep inklusif dan kepelbagaian yang diketengahkan, mempertahan hak-hak kebudayaan semua kaum dan sekolah ibunda, jangan biar kenyataan dan tindakan ekstremis perkauman merosakkan hubungan kaum.

Satu lagi kekhuatiran ialah, sejarah telah menunjuk-ajar kita, bahawa dalam satu negara berbilang kaum yang politiknya belum berlandaskan demokrasi, spekulator politik sering menggunakan alasan "hubungan kaum tegang" untuk menindas musuh politik dan pihak berlainan pendapat, ia menghalang perkembangan sihat demokrasi.

Pihak tertentu telah memberi amaran bahawa fenomena-fenomena ini telah timbul di Malaysia. Kami ingin memperingatkan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, jika kerajaan berhasrat menjadikan Malaysia sebuah Negara maju, tidak wajarnya patah balik dalam arah perkembangan politik sekarang, mereka harus mencegah perlakuan tersebut.

Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG berpendapat, bagi fenomena perkauman berleluasa ketika ini, puncanya ialah ideologi perkauman yang telah diinstitusikan selama ini. Politik perkauman yang melaksanakan pecah dan perintah, Pemuda UMNO menjulang keris dan mengugut akan membakar Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, kenyataan diskriminasi perkauman terang-terang Ahmad Ismail dan Nasir Safar, unsur-unsur perkauman yang diindoktrinasikan oleh Biro Tata Negara - tanpa "teladan negatif" semua ini, sekolah dan media tidak akan dijangkit virus perkauman.

Perdana Menteri Najib Razak mesti berani menghapuskan ideologi perkauman yang diinstitusikan, memimpin Barisan Nasional keluar daripada kongkongan politik perkauman, jika tidak "Satu Malaysia" akan menjadi satu kenyataan hampa.

Kenyataan media oleh :

Toh Kin Woon
Presiden Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG. -MR

Tabik Pada Yang Berani...!!!


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengucapkan tahniah kepada 354 peneroka Felda Kemahang Tiga, Tanah Merah, Kelantan yang sekali lagi memenangi tuntutan saman mereka kepada Felda yang bernilai RM 11juta di Mahkamah Persekutuan untuk kali kedua. Pada pertengahan Januari lalu Mahkamah Persekutuan telah membuat keputusan pertama tetapi Felda berkeras mahu kes ini dibicarakan semula oleh panel lain.

PAS mengucapkan syabas kepada kesabaran dan keberanian para peneroka ini yang menjadi perintis kepada kebangkitan warga Felda diseluruh negara. Kini beberapa peneroka Felda di seluruh negara juga sedang berusaha menyaman Felda, antaranya adalah 766 orang peneroka Rancangan Felda Serting Hilir dan Gugusan Raja Alias mengemukakan tuntutan saman berjumlah RM200 juta dan Jawatankuasa Kesepakatan Bersama Peneroka (SEPAKAT) yang mengemukakan tuntutan berkaitan:

1. Penggredan Buah Tandan Sawit Segar (BTS) dilakukan dengan telus mengikut peraturan yang tertera dalam Manual Penggredan Buah Kelapa Sawit yang dikeluarkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), termasuk penggredan BTS ‘bermutu’, ‘tidak bermutu’ dan muatan ‘ditolak’ yang menentukan pendapatan peneroka

2. Pengembalian semula Wang Tabungan Tanam Semula kepada peneroka yang tidak menyertai skim Felda

3. Penilaian semula levi RM10 sebulan bagi setiap ekar yang dimiliki peneroka.

4. Kebenaran bagi peneroka memiliki lesen MPOB bagi memasarkan sendiri hasil mereka (Akta Tanah GSA 1960)

5. Pengagihan lebihan keuntungan hasil atau bonus tahunan kepada semua peneroka meliputi mereka yang masih lagi atau sudah tidak menyertai skim Felda

6. Menggesa Felda memaklumkan dan meminta pandangan peneroka mengenai segala perubahan dasar-dasar Felda, terutama yang mempunyai kesan secara langsung kepada peneroka

7. Pembelian kayu getah dibuat pada kadar harga pasaran (semasa proses tanam semula, kayu-kayu getah dibeli oleh Felda pada harga rendah daripada harga pasaran).

PAS menyokong usaha peneroka Felda ini untuk mendapatkan hak mereka dan membongkar penyelewengan dalam organisasi Felda.

PAS juga kesal kerana dalam kes Felda Kemahang tiga ini, pada 1 Nov 2002, satu ugutan dibuat dalam satu perjumpaan yang telah diadakan di Pusat Kegiatan Ummah Felda, Kemahang yang dihadiri Pengerusi Felda Kemahang Tiga dan Datuk Mustapa Mohamed (MT Umno) yang ketika itu Ahli Parlimen kawasan Jeli. Para peneroka ini diugut untuk dibuang dari rancangan skim kelompok FELDA jika masih meneruskan kes ini di mahkamah.

PAS berharap perkara ini tidak berlaku dan pihak Felda haruslah menghormati keputusan mahkamah.

Kini warga Felda tidak perlu lagi menjadi hamba kepada Felda dan mereka perlu berani untuk dapatkan hak mereka. Mereka juga bebas untuk memilih parti mana yang mereka sukai untuk diundi dalam Pilihanraya akan datang dan PAS sedia memberikan bantuan kepada mereka. Umno ternyata telah gagal memperjuangkan hak mereka, dan PAS bersedia untuk menjadi kerajaan bersama Pakatan untuk melindungi hak mereka.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

UMNO Parti Racist....!!!!

Kita terlalu banyak disemakkan pemikiran dan disesakkan nafas dengan berita-berita yang lebih kepada sensasi. Padahal tiada apa pun.Banyak sungguh berita yang diumpan kepada rakyat agar membenci pemimpin PR yang bukan Islam,biarpun perkara tersebut jika di isukan, jelas menggugat keamanan kaum kerana menyentuh sensetiviti perkauman.

Agaknya pemimpin-pemimpin UMNO Barisan Nasional mahu orang Melayu disemai dengan jiwa sebagai rakyat yang bencikan Cina, Bencikan India, bencikan semua kaum dan hanya mengangkat keris mempertahan Ketuanan Melayu. Agaknya pemimpin UMNO bangga jika orang Melayu menikam orang cina, orang india menikam orang melayu, atau sebaliknya antara satu sama lain.

UMNO pengamal politik perkauman yang melaksanakan dasar pecah dan perintah, peristiwa pemuda Umno menghunus keris dan mengugut akan membakar Dewan Perhimpunan Cina KL dan Selangor, kenyataan diskriminasi perkauman secara terbuka oleh Ahmad Ismail dan Nasir Safar, unsur-unsur perkauman yang didoktrinasikan oleh Biro Tata Negara. Ini semua bukti, yang menunjukkan sememangnya UMNO parti perkauman.

Terbaru, kita dimomokkan dengan berita Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching yang mengunjungi sebuah Surau Al-Huda di Kajang Ahad lalu. Agendanya baik, iaitu menyumbangkan dana kepada surau berkenaan. Itu sahaja. Tetapi UMNO dan Perkasa mempolitikkan hal ini dengan tuduhan menghina masjid. Mengapa? Satu sahaja tujuannya. Agar orang Melayu Islam membenci Cina. Dan jika yang menyumbang itu wakil rakyat India sekalipun, maka ia juga akan dipolitikkan agar Melayu benci India. Beginilah sikap dan teladan buruk didepan mata kita, dilakukan oleh parti politik Melayu UMNO.

Jika kita masih memberi peluang kepada UMNO,tidak mustahil suatu hari nanti, peristiwa 13 Mei berulang. Jadi jangan hairan PM dan TPM masih berdiam diri hingga detik ini mengenai isu pengetua sebuah sekolah di Johor yang mengeluarkan kenyataan 'pelajar Cina boleh pulang ke Cina' dan menyamakan gelang tangan yang dipakai pelajar India dengan rantai anjing. Agaknya itu yang disukai. Percayalah. Kita akan saling membenci kepada kaum lain sekiranya kita membiarkan UMNO bertahan lagi lama berkuasa memegang tampok pimpinan negara.

Marilah kita sama-sama menolak parti UMNO yang rasis perkauman, dan bergerak dalam satu jemaah menyokong gerakan Islam. Kita bangunkan Melayu, kita bangunkan Islam. Insyallah, Malaysia akan aman biarpun kita berbilang bangsa dan agama.

Membangun Bersama Islam.

Sumber : Tranung Kite

Apa Kahabar Dato' Seri Shahrizat....??


Seorang Ahli Parlimen Kuwait mencadangkan supaya kerajaan membantu golongan lelaki negara itu berkahwin dua bagi mengurangkan masalah lebihan wanita yang tidak berkahwin dalam negara yang kaya dengan hasil minyak itu.

"Cadangan tersebut bertujuan menyelesaikan masalah wanita tidak berkahwin, dan menggalakkan golongan janda dan duda membina keluarga baru,” kata Faisal al-Duwaisan, Ahli Parlimen parti bebas Shiite.

Sebelum itu, negara teluk tersebut memang menyediakan ‘bantuan perkahwinan’ sebanyak 4,000 dinars (RM43,521) kepada lelaki Kuwait yang ingin melangsungkan perkahwinan buat kali pertama, yang mana separuh daripadanya adalah sumbangan percuma manakala yang selebihnya adalah pinjaman tanpa faedah.

Duwaisan bagaimanpun, mahu kerajaan menyediakan pakej bantuan tambahan bagi lelaki yang ingin berkahwin dua yang telah memenuhi syarat yang telah ditetapkan.

Pihak lelaki mestilah terlebih dahulu mendapatkan kebenaran bertulis daripada isteri yang sedia ada untuk berkahwin lain. Disamping itu, mereka yang telah bercerai atau kematian isteri juga layak menerima bantuan tersebut.

Wanita yang akan dikahwini hendaklah dari kalangan janda atau sekurang-kurangnya berumur 40 tahun dan belum pernah berkahwin, kata Duwaisan dalam kertas cadangannya itu yang telahpun dihantar ke parlimen.

Panel parlimen akan mengkaji cadangan tersebut, sebelum dihantar ke sidang parlimen untuk pertimbangan lanjut. Jika diluluskan, ia akan menjadi satu undang-undang.

Kuwait, pengeluar kelima terbesar dalam OPEC, menyediakan sistem kebajikan menyeluruh melalui penyediaan subsidi kadar tinggi bagi kebanyakan perkhidmatan awam. Pelajaran dan kesihatan disediakan percuma kepada rakyatnya.
-----------------------------------------------------------
Kah...Kah....INI SEMUA AKAN BUAT SHAHRIZAT NAIK ANGIN....!!!

Kah...Kah....KAT MALAYSIA...KAHWIN DUA MEMANG JADI MASALAH....!!!

Kah...Kah....KAT MALAYSIA MACAM-MACAM SYARAT NAK KEMA PATUHI....!!!

Kah...Kah....KALAU MUDAH...DAH TENTU TAK ADA ANAK HARAM YANG KELUAR...!!!

Kah...Kah....KAT MALAYSIA NI BANYAK HUKUM PAKAI IKUT KEPALA OTAK YANG BANGANG...!!!

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH...KATA PERCAYA PADA RUKUN IMAN..TAPI TERANG-TERANG TAK IKUT AL-QURAN...!!!