Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Feb 5, 2011

Cina Ada Macam-Macam....!!


Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang mengecam PAS dan PKR hari ini kerana mengadakan demonstrasi pada hari kedua sambutan Tahun Baru Cina (CNY).

Tahun baru Cina, kata Tan, adalah perayaan utama di negara ini
yang dirayakan oleh semua rakyat Malaysia.

Atas sebab tersebut, Pemuda Gerakan Kedah kesal kerana pemimpin PAS dan PKR dan ahli mereka mengadakan demonstrasi hari ini, menyokong gerakan pro-demokrasi di Mesir, Tan.

Nota:

dari segi semiotik sosok
yang memiliki gigi jongang
dan bermuka macam tikus ini
memiliki banyak masaalah pribadi

ketika kanak kanak selalu terkencing dalam seluar
dari kajian british medical report
ramai yang bermuka tikus ini
mengalami tekanan saikoloji ketika di bangku sekolah mereka

satu ciri yang amat jelas ialah sosok
bermuka tikus ini suka membodek
membodek ini adalah cara terbaik
untuk menyelamat kan diri

kalau tak percaya
anak muda di kedah
boleh lakukan siasatan
dan hantar info
untuk bacaan kita semua


DITUDUH BIADAP OLEH TIKUS

tak kan tak berani sambut
muka tikus dan bergigi jogang ini
Muka tikus bergigi jongang mesti di tibai....
Jangan senyap saja...!!!

Firaun Ada Di Mana - Mana....!!

Firaun berada dimana mana...di cairo ada firaun....di kl pun ada firaun...Kah..Kah...Kah...!!

PAS , PKR BIADAP BERDEMONSTRASI WAKTU CUTI CNY - MK

Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang mengecam PAS dan PKR hari ini kerana mengadakan demonstrasi pada hari kedua sambutan Tahun Baru Cina (CNY).

Tahun baru Cina, kata Tan, adalah perayaan utama di negara ini
yang dirayakan oleh semua rakyat Malaysia.

Atas sebab tersebut, Pemuda Gerakan Kedah kesal kerana pemimpin PAS dan PKR dan ahli mereka mengadakan demonstrasi hari ini, menyokong gerakan pro-demokrasi di Mesir, Tan.

Beliau menyifatkan tindakan tersebut sebagai tidak menghormati perayaan Tahun Baru Cina di Malaysia.

"Hari kedua Tahun Baru Cina merupakan hari cuti umum untuk semua rakyat Malaysia," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Nota:

macam macam cara nak takutkan
rakyat dari turun ke jalan raya
macam macam nak tipu

jadi ari mana yang suci dan tidak biadap
untuk berdemo?

Januari tak boleh kerana hormat tahun baru
febuarari tak boelh hormat tahun baru china
march tak boleh hormat tahun baru orang asli
april tak boleh hormat tahun baru orang penan
may tak boleh hormat tahun baru suku jolei
june tak bileh hormat tahun baru sikh
july tak boleh kerana gawai
ogos tak boleh hormat bulan puasa
september tak boleh hormat haru vesak
oktober tak boleh pesta menuai orang kayun
novemebr tak boleh hari raya haji

Disember hari pulak hari krismas lagi tak boleh
lacahaaaauuu... semua tak boleh...
Kah...Kah...Kah....!!

Tiada Beza Firaun Mesir Dengan Firaun Malaysia...!!


MUBARAK FAMILY FORTUNE COULD REACH $70 BILION, SAY EXPERT - guardian london

President Hosni Mubarak's family fortune could be as much as $70bn (£43.5bn) according to analysis by Middle East experts, with much of his wealth in British and Swiss banks or tied up in real estate in London, New York, Los Angeles and along expensive tracts of the Red Sea coast.

After 30 years as president and many more as a senior military official, Mubarak has had access to investment deals that have generated hundreds of millions of pounds in profits. Most of those gains have been taken offshore and deposited in secret bank accounts or invested in upmarket homes and hotels.

Nota:

lihat berapa banyak harta firaun ini
disimpan di swiss bank
di new york
di london
di los angles

first lady mesir ini terkenal sebagai penyamun 20 persen
semua projek dia mesti mendapat 20 persen
pasal apa 20 persen?

ini untuk lebih dari first lady indonesia
yang ambil cuma 10 persen
fat lady malayasia berapa pulak?

ramai warga tidak sedar
ramai warga menyangka
bahawa putra jaya ialah ibu negara
tapi tahu kah rakyat malaysia
bahawa semua bagunan di putrajaya
kiat sewa dari syarikat anak mahathir?

Kalau Nak Bangang Pun...Bangang Lah Sorang-Sorang...!!

Inilah Muka ADUN bangang....!!

RISALAH HINA MELAYU: LIM MAHU ADUN MINTA MAAF – MK

Ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng hari ini menuntut ADUN Pulau Betong Muhammad Farid Saad agar memohon maaf atas tuduhan bahawa kerajaan negeri itu bertanggungjawab ke atas satu risalah yang didakwa "menghina orang Melayu."

Lim berkata, ADUN berkenaan perlu menarik balik kenyataan berkenaan yang disiarkan akhbar Utusan Malaysia pada hari Khamis lalu.

"ADUN Umno Pulau Betong didesak menarik balik dan meminta maaf secara terbuka kepada kerajaan negeri (Pulau Pinang) atas fitnah jahat ini. Sekiranya beliau gagal pada minggu depan maka tindakan tegas akan diambil," kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Lim menjelaskan, risalah 'My Balik Pulau' itu sebenarnya dikeluarkan oleh kerajaan persekutuan dan bukannya oleh kerajaan negeri Pulau Pinang.

"Sekiranya betul 'My Balik Pulau' lupa sejarah dan hina Melayu, maka yang lupa sejarah dan hina Melayu tidak lain tidak bukan adalah Umno dan kerajaan persekutuan sendiri," kata Lim lagi.

Lim berkata demikian ketika mengulas laporan akhbar harian tersebut pada Khamis lalu yang menyebut risalah berkenaan "mengandungi fakta sejarah tidak tepat" dan "disifatkan sebagai berbahaya kerana boleh mengundang perbalahan kaum."

Muhammad Farid dipetik dalam laporan tersebut sebagai berkata, "meskipun tidak diketahui niat sebenar risalah tersebut diedarkan, dipercayai ia merupakan cubaan pihak tertentu untuk mengaburi rakyat tentang sejarah kawasan yang dihuni majoriti orang Melayu itu."

ADUN berkenaan turut mendakwa, risalah berkenaan "seolah-olah mahu menggambarkan bahawa Balik Pulau bukan dibuka oleh orang Melayu."

Dalam laporan sama, Muhammad Farid turut mendakwa, bahan dalam risalah berkenaan turut "menghina orang Melayu."

Nota:

Si bangang ini cuba nak raih simpati dari orang melayu
kalau pun nak jadi wira melayu di pulau pinang
bacalah dulu risalah itu – jangan pakai rembat aje
selidik dahulu – gunakan akal.

kalau masih bodoh juga
sila main di lebuh raya plus
padam lah cepat cepat boleh ada pilihanraya kecil
ini pengorbanan yang di nanti nanti
Kah...Kah....Kah...!!

Beri Peluang Islam Memerintah....!!


MARANG - Ekoran kegagalan kerajaan-kerajaan pro-barat yang gagal memerintah di negara-negara umat Islam, PAS membuka peluang mempelawa masyarakat antarabangsa agar memberi peluang kepada Islam memerintah.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata situasi ketegangan dan tunjuk perasaan yang berlaku di Mesir menuntut perubahan kerajaan yang memerintah kerana kezaliman yang dilakukan oleh pemerintah

“Di Mesir juga berlaku kezaliman dan kekejaman, sudah beberapa orang pemimpin yang syahid di tali gantung, yang dibunuh, yang hilang. Akhirnya, berlakukan satu ledakan yang dahsyat pada hari ini.

“Rakyat Mesir keluar ke jalan raya. Mereka keluar bagi menunjukkan kemahukan mereka untuk membuat perubahan di Mesir

“Mereka mendesak supaya Hosni Mubarak berundur dan menubuhkan kerajaan peralihan yang tidak melibatkan pemimpin-pemimpin rasuah dan khianat,” tegasnya ketika berucap pada demonstrasi aman menyokong kebangkitan rakyat Mesir, dedakt sini semalam.

Himpunan itu juga adalah bertujuan memeberi amaran kepada Amerika Syarikat supaya jangan campur tangan dalam krisis yang melanda negara-negara Timur Tengah kini.

Menurut Ustaz Abdul Hadi, Amerika dan sekutunya telah mula bersuara agar Hosni Mubarak berundur dengan meletakkan orang yang boleh meneruskan dasarnya.

Katanya, pihak barat dan sekutu Amerika mahukan kerajaan berubah tetapi bukan dari kumpulan Islam yang memerintah.

“Dan telah ada kenyataan-kenyataan Amerika dan sekutunya supaya Mubarak berundur dengan meletakkan orang-orang yang dasarnya sama dan caranya sama, semata-mata untuk menjaga kepentingan Amerika.

“Sudah ada kenyataan mereka (barat) mahu kerajaan (Mesir) berubah tetapi bukan dari kumpulan Islam yang memerintah (Mesir),” ujarnya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menjelaskan perubahan yang ingin dilakukan oleh rakyat Mesir akibat tindakan zalim dari pemerintahnya.

Katanya, meski pun kumpulan Islam menyertai pilihan raya tetapi pelbagai penipuan dilakukan bagi mengekalkan kerajaan Mubarak di Mesir

Hadir sama pada majlis tersebut Timbalan Pesuruhjaya (I) PAS Terengganu, Dato’ Abu Bakar Chik dan Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah.

Atap Biru Memang "Dok Paka...."


MARANG - “Setiap kali hujan lebat kami tidak dapat tidur dalam bilik dan terpaksa berpindah ke ruang tamu kerana atap rumah bocor walhal bantuan atap baru sahaja diterima setahun lalu,” demikian kata Maimun Mat Zain, 37.

Ibu kepada empat anak dari Kampung Padang Terik itu mendakwa bantuan atap diterima daripada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) tidak berkualiti berbanding penerima lain di kampung itu.

Maimun juga mendakwa, sebelum ini pihak JKKK hanya menggantikan sebahagian sahaja atap rumah manakala sebahagian lagi iaitu bahagian hadapan dan bilik tidur masih menggunakan atap lama iaitu atap zink yang sudah reput serta berkarat.

“Kami menerima bantuan atap daripada JKKK pada Disember 2009 dan sebelum itu turut menerima bantuan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) sebanyak RM4,000 untuk membina dapur pada 2008.

“Kami kecewa bantuan diterima melalui JKKK seolah-olah hanya untuk 'memenuhi syarat' bahawa kami menerima bantuan atap sedangkan atap yang diganti hanya sebahagian,” katanya kepada Sinar Harian.

Maimun berkata, dia tidak membuat laporan kepada JKKK sebelum ini kerana suaminya, Roslan Zin Mamat, 42, masih lberada dalam tahanan di Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen) Besut sebelum dibebaskan beberapa hari lalu.

Sehubungan itu, Maimun dan suami berharap keperluannya mendapat perhatian semula pihak kerajaan kerana keadaan atap rumah yang bocor menyebabkan mereka tidak dapat menjalani kehidupan dengan sempurna.

“Saya dan suami tidak mampu untuk membaikinya sendiri dengan wang untuk sara hidup tidak mencukupi anak masih bersekolah dan keperluan mereka perlu diutamakan terlebih dahulu,” katanya kepada Sinar Harian.

Sementara itu, bagi mendapat gambaran lebih jelas mengenai perkara itu Sinar Harian menghubungi Pengerusi JKKK di kampung berkenaan, Zainal Mat Yusof, 39, melalui nombor yang diberikan oleh isterinya, namun berapa panggilan yang dibuat tidak dijawab.

Sinar Harian turut menghubungi Setiausaha JKKK Kampung Padang Terik, Jeffry Ahmad melalui nombor telefon diperoleh daripada Pejabat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Berangan namun gagal dihubungi.

Sinar Harian kemudiannya memaklumkan perkara itu kepada Pegawai Khas kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Berangan, Siti Solehah Ahmad dan beliau akan menyemak semula status bantuan diberikan kepada keluarga berkenaan untuk tindakan lanjut

Pada 2 September, 2010, Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencehgahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan program 'bantuan atap biru' kerajaan yang didakwa terlibat dengan unsur-unsur penylewengan dan salah urus.

Setiausahanya , Wan Faizul Abas, bersama Exco, Ustaz Khalil Abdul Hadi telah menyerahkan laporan tersebut ke pejabat SPRM negeri Terengganu di Wisma Persekutuan, Kuala Terengganu (gambar)

Namun sehingga kini, tiada apa-apa tindakan yang diambil oleh pihak terbabit.

Jawapan Anak Muda Kepada Dr Madey...!!


Tun Dr M yang dihormati,

Kami adalah golongan muda yang membesar di bawah kepimpinan Tun. Dahulunya kami mengenali Tun sekadar sebagai Dr M. Bahkan pernah pada suatu ketika, Perdana Menteri pada kami, hanyalah Tun sahaja. Sewaktu kami membesar, mungkin Tun lah orang pertama yang memperkenalkan kepada kepada perkataan-perkataan seperti 'mega', 'wawasan', 'visi', 'yang pertama' dan sebagainya. Walaupun kita tidak pernah sampai ke Everest, namun semangat kita pernah bersama-sama menawan puncak dunia. Walaupun kita tidak pernah berlayar mengelilingi dunia, namun semangat kita pernah bersama-sama mengiringi Jalur Gemilang merentas lautan dan benua.

Dari segi umur, Tun boleh dianggap sebagai abang kepada Tok Guru Nik Aziz. Kami pula ialah cucu kepada Tun dan Tok Guru. Usia kita jauh berbeza, pengalaman kita juga tidak setara. Kami mungkin tidak sempat melalui zaman-zaman sejarah lalu yang ditempuh oleh Tun dan Tok Guru, dan seolah-olah tidak layak berhujah dengan Tun. Namun kami merasakan kami perlu bangkit menyatakan pendapat kami selaku golongan yang akan mewarisi kepimpinan negara daripada Tun dan Tok Guru pada suatu ketika nanti.

Tun seorang yang bijak, lalu Tun suruh rakyat membaca, dan kami pun membaca. Pepatah pun ada mengatakan, banyak membaca , luas pengetahuan. Dan syukur kepada Allah, kami tidak rugi daripada membaca dan mencari kefahaman.

Tulisan ini bukan untuk menyokong mana-mana pihak. Sebagai pihak ketiga, kami keliru pada mulanya apabila Tun mendakwa bahawa Tun menegakkan Islam, dan Tok Guru juga berdakwah memperjuangkan Islam. Namun mengapakah tidak ada titik pertemuan? Ada angin, ada pokoknya. Pastinya ada perbezaan yang nyata yang membezakan Tun dan Tok Guru, dan pasti salah seorang berkata benar kerana mesej Islam yang dibawa oleh Rasulullah hanyalah satu, dan kesemua Nabi dan Rasul termasuk Adam, Ibrahim, Musa dan Isa sebelum baginda membawa mesej Islam yang sama.

Seruan-seruan kepimpinan Tun nampak hebat, tapi kami mendapati ianya tidak lengkap. Kita sudah ada segala macam 'mega', namun sehingga ke hari ini, isu-isu utama seperti perpaduan nasional, rasuah, pemerintahan yang tidak adil dan tidak bersih, kemiskinan rakyat dan jenayah masih belum ada penyelesaiannya. Rumah siap, pahat berbunyi. Kami berpendapat pastinya ada 'missing piece of jigsaw puzzle'.

Rupa-rupanya kami mendapati kehebatan Tok Guru ialah pada politik beliau yang juga merupakan ibadah kepada Allah swt. Tiada pengasingan antara keduanya. Ucapan-ucapan pembangunan dan kesatuan kepada kami sebagai rakyat tidak pernah lari daripada peringatan persiapan akhirat. Tun mencanangkan 'Wawasan 2020', namun Tok Guru mendidik kami lebih daripada itu, iaitu 'Wawasan Akhirat'. Inilah wawasan yang jelas dan lengkap, yang memberikan kami kejayaan dunia dan akhirat. Hari esok belum pasti bagaimana bentuknya bagi kita, namun mati menjadi satu-satunya perkara yang pasti buat kita semua. Sebab itulah setelah memerintah, Tok Guru tidak semakin kaya, bahkan rakyat menjadi lebih kaya daripada beliau.

Tun ada membangkitkan persoalan pengharaman arak di dalam majlis rasmi kerajaan. Kami merasakan tidak perlu Tun selak satu persatu 'kejayaan' nasionalis zaman lalu, cukup sekadar jika Tun menjawab mengapa ada di kalangan pemimpin negara yang masih bergelumang dengan arak pada hari ini? Kami musykil mengapakah masih ada para teknokrat Melayu Muslim yang masih 'setia' dengan arak pada hari ini? Kami keliru mengapakah masih ada teknokrat Melayu Muslim yang tanpa segan silu mengetuai syarikat-syarikat dan perusahaan judi yang masyhur seantero Asia Tenggara? Kita tidak perlu pergi jauh, lihat sahaja anak-anak Tun dan San Miguel, apa cerita? Katanya 'nilai-nilai Islam', 'negara Islam', 'Islam Hadhari', tapi kami musykil dan keliru kerana bunyinya serba tidak kena.

Jika Tun benar-benar ikhlas kepada seruan persaudaraan sesama Muslim, mengapakah setelah kami, rakyat, mengundi pemimpin secara sah di dalam pilihanraya, secara tiba-tiba dilantik dan 'ditauliahkan' JKKK Persekutuan di negeri-negeri yang tidak diperintah Barisan Nasional? Sewaktu berlakunya Tragedi Sauk pada 2001, mengapakah Tun gagal memimpin semua pihak untuk duduk semeja, berdiskusi bagi memperoleh cara terbaik menangani isu keselamatan nasional pada ketika itu? Sebaliknya beduk perbezaan terus dipalu dan pemimpin parti Islam dituduh bersubahat. Pada ketika Islam dituduh sebagai pengganas di Amerika dan seluruh dunia, Tun menambah api kemarahan masyarakat dunia kepada agama Islam kita. Adakah ini seruan yang wajar daripada pemimpin utama negara? Bahkan Barrack Obama yang usianya separuh daripada usia Tun komited mengajak Democrat dan Republican untuk sama-sama menghadapi cabaran nasional yang lebih besar, namun semangat jiwa besar ini gagal Tun jadikan contoh tauladan kepada pengganti Tun.

Antara 'tragedi' terbesar Tun sewaktu menjadi Perdana Menteri ialah dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris pada 2002, yang akan dimansuhkan sepenuhnya pada tahun hadapan. Kami di luar negara meggunakan medium bahasa Inggeris, namun kami dukacita melihat nasib bahasa kita ini. Analoginya, bahasa Melayu kini ibarat peminta sedekah yang hidup melarat di kampung sendiri. Dato' Najib dan kerajaan hari ini kini acuh tidak acuh dengan mepertahankan keutuhan bahasa kita, kerana sibuk dengan politik dalaman dan mempertahankan kedudukan UMNO yang semakin rapuh. Buktinya jelas nyata daripada iklan-iklan di jalan raya, kaca televisyen, drama-drama tempatan dan sebagainya. Rakyat pula ditanam dengan pemikiran 'dengan bahasa kebangsaan, anda tidak mampu maju'. Bahasalah yang menjadi jiwa bangsa Malaysia. Barangkali Allahyarham Tan Sri Dol Ramli ingin menyuarakan pendapat yang sama, namun lidahnya kelu di hujung usia. Persoalan bahasa Melayu bukan tanda kami ini pro-Melayu atau anti mana-mana kaum, bahkan inilah tanda kami cintakan perpaduan dan mahukan keharmonian negara. Kami mahukan bahasa sepunya yang mampu menjadi menyatukan kami di dalam komunikasi dan percakapan seharian diperkukuh, namun jelas sekali bahasa Melayu semakin rapuh.

Ini berbeza dengan pendekatan Tok Guru yang benar-benar membawa Islam. Walaupun Kelantan bukanlah negeri yang paling kaya, namun negeri Kelantan telah diiktiraf oleh SPRM yang tahap rasuahnya amat kecil. Lain ceritanya dengan barisan kabinet Tun yang sehingga ke hari ini masih dibicarakan dengan tuduhan rasuah. Walaupun dilemparkan dengan pelbagai tohmahan dan fitnah melalui media-media pro-Tun dan rakan-rakan, namun Tok Guru terus menjadi titik penyatuan masyarakat berbilang kaum di Kelantan dan seluruh negara. Serban Tok Guru beliau tidak menambah ketakutan kaum India, Melayu dan Cina, bahkan bertambah kasih dan yakin dengan pemerintahan yang bersih dan cekap yang ditunjukkan Tok Guru. Tun mengilhamkan slogan 'Bersih, Cekap, Amanah', namun Tok Guru lah yang berjaya merealisasikan slogan ini dalam bentuk praktikal di dalam kepimpinan beliau. Dulunya Tun pernah berkata Rasulullah menyimpan janggut kerana tiada pisau cukur pada zaman tersebut, namun hakikatnya janggut sejemput Tok Guru tidak menjadi penghalang kepada kepimpinan yang adil untuk semua kaum dan agama, dan kami dapat hidup dengan harmoni. Lantas selayaknya Tok Guru digelar Bapa Perpaduan sebenar pada abad ini, kerana kekuatan beliau bukan pada slogan, tapi beliau berjaya untuk 'walked the talk'.

Akhir kata, sebagai anak muda, kami berharapkan agar Tun menyahut seruan Tok Guru Nik Aziz agar menggunakan kebijaksanaan Tun untuk Islam. Apabila Islam ditegakkan, semua kaum dan agama boleh hidup harmoni dan bahagia tanpa sengketa, kerana Islam itu adil untuk semua. Anggaplah ini sebagai nasihat daripada si adik yang ikhlas mahukan kebaikan buat si abang, lantas kami cucu-cucu yang sedang membesar ini dapat menjadikannya sebagai suri tauladan dalam mewarisi pemerintahan negara yang kita cintai.

Kami sayang Tun dan Tok Guru. Semoga Allah memanjangkan usia Tun dan Tok Guru, untuk menyumbang kepada Islam.

Yang benar,
Anak Muda

Kebangkitan Rakyat Mesir Gusarkan Amerika & Barat....!!


Lajnah Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Pusat (LA DPPP) menyokong kebangkit rakyat Negara Mesir ketika ini dan mungkin perkara yang serupa juga akan berlaku di Malaysia jika Umno / Barisan Nasional (BN) masih kekal menipu rakyat di dalam mengurus pentadbiran kerajaan terutama berkaitan penipuan Pilihan Raya, penindasan kaum-kaum lain dan yang terkini tentang kenaikan harga barang.

Sesungguhnya Amerika sebenarnya gusar akan regim Hosni Mubarak yang akan jatuh pada bila-bila masa sahaja dan sudah tentu Islam akan naik di serata dunia. Sama seperti di Malaysia yang mana Amerika amat selesa dengan Umno / BN yang tidak inginkan Islam ditegakkan di Malaysia . Sudah tentu juga sekutu Amerika, iaitu Negara Haram Isreal juga risau kerana Mubarak adalah penyokong kuat penindasan kepada rakyat Gaza, malah pernah menutup Rafah dan juga membunuh dengan menggunakan gas beracun di terowong Gaza dahulu.

Tahkala Mahmoud Abbas juga begitu risau dengan kejatuhan Mubarak kerana selama ini penyokong kuat bagi memastikan tindakan menindas Hamas selama ini. Dapat dilihat kesungguhan Amerika dan barat kelihatan bagi membantu Mubarak dari belakang dan di atas faktor tersebut memberikan amaran bahawa kebangkitan rakyat atas nama Islam sudah mula berkumandang kini di Mesir.

DR RAJA AHMAD AL-HISS
Pengerusi
Lajnah Antarabangsa
Dewan Pemuda PAS Pusat.

Sah...Kerajaan Malaysia Pro Husni Mubarak...!!


1. Berprinsip bahawa demokrasi itu perlu dipertahankan.
2. Berprinsip bahawa rakyat punya hak dan kebebasan untuk berhimpun.
3. Menyedari bahawa rejim yang zalim itu harus ditumbangkan.

Angkatan Muda Keadilan (AMK) Malaysia pada hari ini menyatakan kekecewaan terhadap tindakan yang diambil oleh pihak polis dalam Perhimpunan Anti-Mubarak, yang berarak daripada Masjid KLCC ke Kedutaan Amerika.

AMK Malaysia merasakan bahawa penahanan 7 orang demonstran anti-Mubarak adalah tidak professional.
Kekasaran dan penahanan ini memperlihatkan bahawa kerajaan kita pada hari ini mengambil pendirian Pro-Mubarak. Sikap tidak professional ini juga membuktikan bahawa kerajaan tidak pernah mengambil iktibar
daripada kebangkitan rakyat di Mesir.

Oleh yang sedemikian, AMK Malaysia berpendirian bahawa;

1. Mengutuk sekeras-kerasnya tindakan kerajaan Malaysia khususnya pihak polis dalam demonstrasi Anti-Mubarak.
2. Kerajaan sama sekali tidak menghormati hak dan kebebasan rakyat untuk berhimpun dan menyatakan sokongan kepada rakyat Mesir.
3. Mendesak Ketua Polis Negara untuk menyiasat pihak polis yang bertindak secara tidak professional dengan menggunakan kekerasan sebagaimana yang telah berlaku.
4. Membebaskan dengan segera 7 demonstran yang ditahan dengan cara yang zalim petang tadi.

Sekian, terima kasih.

Shamsul Iskandar Mohd Akin,
Ketua AMK Malaysia.