Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Jan 18, 2012

Tak Ada Maknanya....!!


Lagi UMNO tipu warga Felda. PM umum semua peneroka akan mendapat durian runtuh atau dengan kata lain wang tunai yang jumlahnya akan ditentukan oleh kerajaan nanti. Apakah warga Felda tidak dapat membaca dan menilai kata-kata pemimpin UMNO ini?

Itu bukan durian runtuh tetapi adalah wang dan hak milik peneroka yang selama ini dirompak dari peneroka. Kerajaan terpaksa bagi semula wang itu sebab musm PRU13 dah dekat apatah lagi dengan banyak pembongkaran penyelewengan wang Felda yang dilakukan oleh pihak pengurusan Felda dengan direstui oleh pemimpin dan Kerajaan UMNO selama ini.

Wang yang dikatakan durian runtuh itu tidak sepadan dengan wang milik peneroka yang telah dirompak sejak berpuluh-puluh tahun lalu. Jika tidak dibongkar oleh "ANAK", maka peneroka tidak akan tahu dan akan terus ditipu oleh UMNO selagi mereka berkuasa.

Namun begitu peneroka harus sedar, wang milik mereka yang telah disamun selama ini entah kemana perginya, dan wang yang diberikan yang tak seberapa nilainya itu nanti adalah wang dari pihak lain, mungkin wang yang dipinjam dari KWSP. Ianya adalah hutang. Bukan kerajaan yang berhutang tetapi peneroka yang berhutang secara paksa dan secara halus oleh puak UMNO.

Walau banyak mana pun yang diberi, peneroka jangan sekali-kali terpedaya dan rasa terhutang budi dengan kerajaan dan UMNO kerana wang itu sememangnya milik mereka dan sebenarnya jumlahnya adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan jumlah yang telah disamun oleh UMNO selama ini. Harus ingat! Jika peneroka mengundi UMNO pada PRU13 nanti dan mereka menang, mereka akan rompak lebih banyak lagi untuk membayar hutang tersebut. Jangan kena tipu lagi. Ini semua adalah permainan dan muslihat UMNO yang hanya bertujuan untuk mendapatkan undi peneroka dalam PRU13 nanti. Bila dah menang nanti, mereka akan tindas dan hisap darah peneroka semula. Jangan sekali-kali percaya dengan kebaikan dan mulut manis puak UMNO ini.

Mereka gadai tanah peneroka (FGVH), bila dapat untung berganda kelak, mereka akan sapu, dan berikan kuahnya kepada peneroka, dan jika berlaku kerugian kelak, mereka akan lepas tangan dan paksa peneroka membayarnya dengan mengenakan pelbagai cukai dan bayaran yang akan direka-reka kelak. PM kata jamin akan untung, siapa dia yang boleh beri jaminan bahawa (FGVH) akan untung? Jika rugi bagaimana? Akhirnya semua tanah milik peneroka akan tergadai dan terlepas kepada pihak asing. Maka ketika itu pemimpin UMNO dengan muka selamba akan berkata ‘nak buat macamana, kita dah usaha, tapi rugi juga". Sebenarnya mereka yang gadaikan tanah-tanah itu dan mereka kaut keuntungan secara senyap dan terancang.

Penyenaraian (FGV H) ini adalah cara kerajaan untuk mendapatkan wang untuk membayar hutang negara. Mereka paksa peneroka supaya menerima perancangan mereka ini kerana hutang negara sudah sampai ke tahap yang amat membimbangkan. Mereka pinjam wang dari luar negara, kemudian rekacipta projek-projek mega yangmana mereka dan kroni mendapat keuntungan atas angin bernilai ratusan juta ringgit, apabila sudah tidak mampu untuk membayar hutang, mereka intai-intai mana-mana harta milik rakyat yang boleh dikorbankan secara paksa. Tanah-tanah peneroka adalah antara yang menjadi korbanya. Selepas ini, kita tidak tahu hak rakyat mana pula yang akan mereka korbankan demi untuk menutup penyelewengan dan pecah amanah mereka terhadap wang rakyat dan wang milik negara selama ini. Tak mustahil tanah-tanah milik Felcra dan Risda pula yang akan menjadi mangsa selepas ini.

Bangunlah wahai peneroka, jangan tidur dan bermimpi lagi. Terlalu banyak sudah pengkhianatan dan penipuan UMNO terhadap Melayu dan peneroka Felda. Wang yang akan diberikan nanti, ambil! jangan tak ambil kerana itu adalah antara hak peneroka yang disamun selama ini walaupun jumlahnya tidak setimpal dengan wang peneroka yang dihilangkan selama ini. Tetapi itu bukan durian runtuh. Yang dapat durian runtuh ialah puak UMNO selepas FGVH disenaraikan nanti. Mereka kaut hasil titik peluh peneroka secara sah dengan undang-undang yang mereka cipta sendiri.

Mereka tidak peduli apa peneroka nak kata. Sudah banyak kes peneroka dibawa ke mahkamah dan berpihak a peneroka. Ini adalah antara bukti bahawa sudah berpuluh tahun hakmilik peneroka ditipu dan diselewengkan oleh puak UMNO. Apakah peneroka masih ingin mengundi dan menyokong UMNO dalam PRU13 nanti?

Ingatlah wahai warga Felda, jangan tersilap lagi. Cukuplah selama ini kamu mengundi UMNO. Telah jelas dan banyak sudah penyelewengan yang telah mereka lakukan terhadap hakmilik kamu. Bangkitlah, bersama-samalah kita tumbangkan UMNO dalam PRU13 nanti supaya hakmilik kamu terus terpelihara untuk generasi-generasi yang akan datang.

Nota :

"Jika ARAK itu ibu segala kejahatan, UMNO pula adalah ibu segala kezaliman, penipuan, kemungkaran, kesesatan dan kekufuran. Untuk selamat dunia dan akhirat, benci dan jauhilah kedua-duanya".

Manifesto PR N9 Di Lancarkan....!!! Tepuk Dada Tanya Iman...!!

SEREMBAN : Dalam berhadapan dengan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang bakal diadakan tidak lama lagi, Pakatan Rakyat Negeri Sembilan telah mengambil langkah awal untuk mengumumkan Manifesto Pakatan Rakyat negeri itu pada 15 Januari lalu.

Manifesto bertajuk '“Pakatan Rakyat Prihatin Rakyat” - Tonggak Nan Sembilan telah dilancarkan dalam satu Ceramah Perdana 15 Januari lalu di Dataran Rakyat, Gemas.

Ceramah itu membariskan Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim; Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu; dan barisan kepimpinan PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) Negeri Sembilan.

Sementara Manifesto itu dilancarkan bersama ketiga-tiga pimpinan Pakatan Negeri Sembilan iaitu Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Taufik Abd Ghani , Pengerusi DAP Negeri, Antony Loke dan Pengerusi KeADILan Negeri, Dato’ Kamarul Bahrin Abbas.

Kira-kira 10,000 penyokong hadir ke ceramah berkenaan yang julung kali diadakan di Gemas, suatu daerah di Negeri Sembilan yang bersempadan dengan Johor.

Berikut adalah Manifesto Pakatan Rakyat Negeri Sembilan yang telah dilancarkan 15 Januari lalu.

Tonggak 1: Rakyat itu tuan

- Mewajibkan Menteri Besar dan Exco mengisytiharkan harta.
- Mengamalkan sistem tender terbuka bagi perolehan dan projek pembangunan sektor awam,

Tonggak 2: Rakyat nan senang dan sejahtera

- Memajukan tanah terbiar termasuk tanah pusaka adat.
- Mempromosi Negeri Sembilan sebagai destinasi pilihan pelancongan.

Tonggak 3: Rakyat nan bertelapak

- Menukar tanah tempat kediaman milik pajakan (leasehold) kepada milik kekal (freehold).
- Menjamin tidak menaikkan kadar cukai tanah dan cukai taksiran selama lima tahun.

Tonggak 4: Rakyat nan berilmu

- Mewujudkan skim bantuan pendidikan bagi memastikan anak warga Negeri Sembilan mendapat pendidikan sekurang-kurangnya sehingga peringkat SPM.
- Memberi sumbangan RM1,500 kepada pelajar yang berjaya mengikuti ijazah pertama dan RM 1,000.00 untuk Diploma di IPTA dan IPTS yang diiktiraf.
- Menjadikan Negeri Sembilan hub pendidikan utama di wilayah selatan Semenanjung.

Tonggak5: Rakyat nan berakhlak

- Memperkemaskan sistem pungutan dan agihan zakat sebagai satu instrumen pembasmi kemiskinan.
- Melanjutkan pendidikan KAFA sehingga kesekolah menengah
- Menaikkan elaun guru KAFA kepada RM 1,000.00 sebulan danmemberi elaun RM250.00 sebulan kepada guru Al- Qur’an.
- Mewujudkan portfolio hal ehwal bukan Islam.
- Memberikan peruntukan tahunan kepada badan-badan induk agama bukan

Tonggak 6: Rakyat nan aman dan mencintai alam

- Memperkasakan mekanisme penguatkuasaan undang-undang dan peraturan keselamatan bagi membendung jenayah dan gejala sosial.
- Memberikan insentif kepada majikan yang menyediakan kemudahan pengangkutan kepada pekerja wanita yang bekerja syif malam bagi menjaga keselamatan mereka.
- Menguatkuasakan undang-undang dan peraturan yang tidak mengizinkan apa jua pembangunan dijalankan selagi kajian impak alam sekitar dan sosial belum dikemukakan.
- Memulihara rizab hutan simpan, hutan perlindungan hidupan liar kawasan tadahan air, taman hutan lipur dan rezab hutan bakau di kawasan persisiran pantai

Tonggak 7: Rakyat nan selesa

- Memastikan perkhidmatan pengangkutan awam lebih berkesan untuk penduduk bandar dan luar bandar.
- Menyelesaikan masalah gangguan bekalan air di seluruh Negeri Sembilan dan memastikan mutu air sentiasa tinggi.
- Mewuiudkan zon akses kepada lnternet secara percuma diseluruh Negeri Sembilan.

Tunggak 8. Wanita dimartabatkan, rakyat nan muda disayangi, nan dizalimi dibela, dan nan tua disantuni.

- Memberi bantuan tahunan RM500.00 kepada ibu tunggal yang layak.
- Memberi tujuh hari cuti ihsan pada pekerja sektor awam yang kematian pasangan
- Membuka akaun tabungan permulaan RM 100.00 bagi setiap kelahiran bayi
- Mengadakan projek usahawan muda bagi mengalakklan anak muda menceburkan diri dalam perindustrian dan Perniagaan
- Memastikan anak muda diwakili di dalam JKKK
- Meningkatkan pembangunan sukan
- Menyokong cadangan mengagihkan tanah Felda Plantation Sdn Bhd kepada generasi kedua peneroka
- Mempercepatkan pengeluaran hak milik tanah kepada peneroka yang telah melunaskan hutang kepada Felda.
- Menyokong usaha Felda membina rumah mampu milik di kawasan Felda untuk generasi kedua peneroka.
- Memperkasa sistem bantuan kebajikan kepada golongan sasar termasuk warga emas, fakir miskin, golongan berpendapatanrendah, tidak bernasib baik dan OKU
- Memberi sumbangan tahunan RM100.00 kepada warga emas.
- Menyediakan Insuran Takaful Kifalah secara percuma kepada warga emas (manfaat kematian RM2,500.00 dibayar kepada waris)
- Memberi bantuan pakaian seragam sekolah bernilai RM100 kepada
pelajar sekolah rendah dan menengah daripada keluarga berpendapatan bulanan RM 1,500 ke bawah

Tonggak 9: Rakyat nan berbudaya dan beradat

- Merakyat seni setiap kaum.
- Menubuhkan Perbadanan Pembangunan Tanah Adat bagi membangunkan tanah adat yang terbiar.
- Menaikkan elaun Datuk tembaga Adat kepada RM 1,000.00 sebulan
dan memberi elaun sebanyak RM 250.00 kepada Buapak.
- Menubuhkan sebuah Institusi bagi memperkasakanAdat perpatih.

Saya Tidak Akan Pangkah BN....!!


16 Januari."Saya tidak akan mengundi BN (Barisan Nasional). Kalau kedai judi depan mata pihak berkuas a tidak nampak dan tidak ambil tindakan"

Itu antara kenyataan peniaga di pekan SLIM VILLAGE, Perak.

Barangkali ramai terfikir apakah hubungkait di antara Barisan Nasional, BN, dengan premis perjudian diceritakan di sini.

Untuk rekod, sebelum ini, Perak diperintah oleh Pakatan Rakyat dan kemudian tampuk pemerintahan berpindah tangan kepada BN. Sebagai rakyat, orang ramai melihat, pemerintah berhak mendapatkan bantuan pelbagai pihak berkuasa untuk memberhentikan kegiatan perjudian masih beroperasi sehingga ke saat entri ini ditulis.

"Premis itu dilengkapi kamera litar tertutup, CCTV. Hanya pelanggan tetap sahaja dibenarkan masuk. Kini pintu belakang ditutup. Kebanyakkan pelanggan golongan tua berbangsa Melayu. Masyarakat setempat sebenarnya berasa gusar jika anak remaja mereka terjebak dengan gejala judi. Setiap hari selepas jam 5 petang, premis beroperasi 24 jam itu akan penuh dikunjungi pelanggan," ujar source saya.

Di kalangan pegawai dan anggota polis, terma 'source' bermaksud pemberi maklumat.

Jam 1.39 tengahari tadi saya menghantar pesanan ringkas, SMS, kepada Yang Dipertua Majlis Daerah Tanjung Malim, MDTM, Mohamad Fariz Mohamad Hanip.

'Salam Tuan. Premis judi onlne telah beroperasi di SLIM VILLAGE sejak setahun lalu. Gambar dan laporan di http://mazidulakmal.com. Adakah MDTM tahu kegiatan itu? Terima kasih'.

Berikut balasan SMS saya terima 14 minit kemudian.

'Semua premis terlibat kita dah submit ke Bukit Aman termasuk polis juga memantau, sebagai makluman'

Saya kemudian mengajukan soalan seterusnya kepada beliau, juga menerusi SMS.

'MDTM tidak ada kuasa untuk menutup operasi, Tuan?'

Berikut respon diterima pada jam 2.27 petang tadi.

'Itu perjudian di bawah kuasa polis. Kami (MDTM) jika premis berlesen dengan MDTM, operasi perlu bersepadu dengan polis'.

Saya tidak berkhidmat dengan MDTM atau polis tetapi berikutan maklumat disalurkan, sebagai blogger saya terpanggil untuk melaksanakan tanggungjawab sosial dalam memerangi gejala merugikan masyarakat itu.

Jika pemerintah dan pihak berkuasa mengikut saranan 1Malaysia, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, 'Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan', pastinya banyak telah membuka mata sekaligus bersama menangani kes ini dengan kadar segera.

Ingat, kuasa memilih pemerintah terletak di tangan rakyat dan Pilihanraya Umum Ke 13bakal menjelang tiba.

Justeru, dengar keluhan rakyat dan laksanakan tanggungjawab dipikul.

Nukilan : Mazidul Akmal Sidik

Kami Sayang Tok Guru...!!


Nik Aziz: Melawan sejuk dan 'rohok' - MK

Selepas menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-81 pada 10 Januari lalu, ketika kesihatannya menjadi tanda tanya, Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata beliau masih sihat, cuma selalu keletihan dan alah pada cuaca sejuk.

"Kesihatan saya macam inilah. Sekejap dia tenggelam, sekejap dia timbul. Tengok keadaan. Keadaan yang menyusahkan sayalah, cuaca.

"Cuaca sejuk memang saya banyak terganggu. Dia (jadi) letih, dia selesema banyak kalau sejuk," katanya ketika diwawancara di kediaman rasminya di Kota Bharu minggu lalu, dua hari selepas ulang tahun kelahirannya.

Mursyidul Am PAS itu berkata, walaupun "rohok" atau banyak kerja yang meletihkannya, beliau masih cuba menghadiri pelbagai program kerajaan negeri dan parti, termasuk berulang alik ke Kuala Lumpur.

"Iulah masalahnya, sebab itu kalau tak penting sangat mesyuarat (itu) saya tak pergi Kuala Lumpur. Kesian tubuh saya.

"Tapi kalau benda itu menyangkut jawatan saya sebagai menteri besar, pesuruhjaya, saya pergilah. Itu pun kadang-kadang tak boleh pergi juga," katanya yang kelihatan bertenaga, menyembunyikan keletihan di riak wajahnya.

Berbaju Melayu jingga dan berdasi labuh tebal di luarnya, veteran politik Malaysia itu percaya beliau terpaksa menggagahi diri dengan kerja-kerja melibatkan aktiviti fizikal kerana ia "penting untuk akhirat",

"Sebagaimana kita duduk atas dunia, umur 100 tahun misalnya pun kita nak kepada harta, nak kepada sokongan, nak kepada pengaruh. Itu baru 100 tahun. (Tetapi) akhirat kekal,..

"Harta di akhirat pula namanya pahala. Atas dunia namanya ringgit, dolar, yen," katanya yang terkenal dengan logik-logik mudah ketika berceramah atau memberikan kuliah.

Ditanya tentang status rawatannya, Nik Aziz berkata, beliau sebelum itu baru sahaja memeriksa status kesihatannya di Institut Jantung Negara (IJN) di ibu negara dan doktor mengesahkannya "bagus" tetapi "rohok" atau banyak bekerja.

Kehadiran Nik Aziz akhir-akhir ini dikatakan kurang memuaskan dan menyebabkan kehadirannnya di Konvensyen Pakatan Rakyat di Alor Setar menarik menarik perhatian ramai.

Dalam program itu, beliau bagaimanapun menunjukkan kecergasan dan bingkas bangun apabila pemimpin Pakatan di pentas diminta berdiri untuk membaca ikrar bersama.

Ahli parlimen Kota Bharu, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah ketika menceritakan kembali saat genting ketika Nik Aziz dibawa ke hospital sebelum itu mengumpamakan seperti saat terhentinya detikan jantung manusia pertama ke angkasa lepas Yuri Gagarin dalam pengembaraan itu.

Sementara itu, berbeza dengan menteri besar lain, Nik Aziz bukan sahaja terlibat dalam kerja-kerja pentadbiran kerajaan negeri, malah dilihat mengambil tempat di hati sebahagian besar rakyat Kelantan sebagai sebagai pemimpin agama.

Malah, sejurus sahaja tamat ditemubual Malaysiakini Khamis lalu, azan Zohor seperti biasa dilaungkan di ruang tamu kediaman rasminya dan sejarah segera dihampar untuk diimamkannya.

Bukan sahaja kakitangan pejabat dan pembantunya, pengunjung yang mahu menemuinya di rumahnya - yang tiada langsung protokol ketat - juga turut bersolat bersama-sama.

Nik Aziz membuktikan kenapa beliau seorang menteri besar yang berbeza.

Nota :

Amin... sesungguhnya Malaysia sememangnya memerlukan kepimpinan seperti yang di tunjukkan oleh Mursidul Am kita ini.... semuga Allah memberikan kesihatan yang baik buat TGNA.

Semuanya Telah Selesai...!!


ADUN Sijangkang angkat sumpah ganti Hasan Ali-MK

ADUN Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi dilantik menjadi exco kerajaan negeri Selangor yang baru bagi menggantikan Datuk Hasan Ali yang digugurkan dari jawatan tersebut minggu lalu.

Dr Ahmad Yunus yang juga pembantu exco belia dan sukan - portfolio yang dipegang Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim - mengangkat sumpah sebagai exco di Istana Bukit Kayangan di Shah Alam pagi ini.

Ahmad menggantikan Hasan selepas beliau dipecat dari PAS pada 8 Januari lalu susulan tindakan beliau yang merugikan parti itu.

Sebelum ini, spekulasi bertiup kencang bahawa calon pilihan adalah Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Rani Osman tetapi menurut sumber beliau menolak pencalonan berkenaan.

Pada sidang akhbar selepas majlis berkenaan, Abdul Khalid mengumumkan bahawa Dr Ahmad Yunus akan bertanggungjawab terhadap portfolio Adat Resam Melayu, Belia dan Sukan yang sebelum ini dipegangnya.

Manakala portfolio mengenai hal ehwal Islam, infrastruktur dan kemudahan awam akan disandang oleh Abdul Khalid.

Nota :

Tahniah kpd Dr Ahmad Yunus yg bru je diangkat sebagai angota EXCO gantikan Dr Hasan Ali.

Kita doakan selepas ni YB dapat jlnkan tugas lbih baik dri Dr Hasan Ali, Dgn harapan jga kepentingan rakyat jgn sombong, ego n riak ckuplah Dr Hasan Ali sorang... kita rapat setia kwn bersamam PKR, DAP PAS dlm PR untuk mengambil teraju NEGARA...........