Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Apr 19, 2011

Foto Presiden Jerman Di Baling Telur....!!


Presiden Jerman Christian Wulff telah dilontar telur oleh rakyatnya namun tetap santai dan tidak menunjukan reaksi yang berlebihan. Dia hanya berkata, “saya senang menatap muka anda, walaupun mendapat lemparan telur”.


Christian Wulff merupakan Presiden Jerman termuda. Inilah risiko yang perlu diambil ketika di tempat awam. "Pakaian Presiden memang kotor, tetapi beliau biasa sahaja," kata pejabat setempat kepada AFP, Jumaat-15/4/2011


Wulff dilontar telur ketika muncul di kota Wiesbaden, Jerman. Seorang lelaki berumur 48 tahun tiba-tiba muncul dan melempar telur kepadanya. Setelah telur itu terkena bahagian dada Wulff, ia langsung diganti dengan jaket baru.

Cara Macamana Telur Tiruan Di Buat....!!

Suci Dalam Debu....!!

Kenapa Taib Tergesa-gesa Angkat Sumpah KM Sarawak?


KUCHING 17 APRIL : Tindakan Tan Sri Abdul Taib Mahmud tergesa-gesa mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak, sejurus selepas berjaya mempertahankan kerusi DUN Balingian, dipertikaikan banyak pihak termasuk Pakatan Rakyat.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mendakwa tindakan tergesa-gesa Taib itu ekoran wujudnya "musuh dalam selimut" merancang untuk memilih Ketua Menteri Sarawak yang baru bagi menggantikan Taib yang berkuasa lebih 30 tahun.

Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang tidak menolak kemungkinan bahawa tindakan Taib itu juga disebabkan undi popular Barisan Nasional pada pilihan raya negeri kali ini turun lebih 7 peratus, menjadikan undi semasa sekitar 55 peratus.

"Yang paling penting, undi popular turun dari 62 peratus kepada 55 peratus beri isyarat bahawa Taib Mahmud perlu undur. Sehingga Taib (terpaksa) pergi ke Istana untuk angkat sumpah (sebagai Menteri)

"Adakah beliau takut musuh dalam selimut, saya rasa kamu semua lebih tahu. Takkan dia takut pada 16 (pembangkang).

"Taib bukan menang 2 kerusi (macam era Timbalan Ketua Menteri Sabar, Joseph Pairing dulu), dia (Taib) ada dua pertiga di DUN (Sarawak), maka mengapa perlu pergi ke istana sehingga larut malam," ujarnya pada suatu kenyataan media di Hotel 360, di sini.

Katanya lagi, keputusan pilihan raya kali ini sekaligus menolak tanggapan umum bahawa Sarawak adalah "simpanan tetap" bagi Barisan Nasional untuk terus menguasai Putrajaya.

"Pilihan raya kali ini menunjukkan bahawa Sarawak yang dianggap sebagai fix deposit Sarawak oleh Barisan Nasional tiada lagi.
"Ini petanda pilihan raya umum mesti dibuat cepat kerana undi alih sebanyak 7 peratus.

"Ini adalah satu petanda bahawa Barisan Nasional akan hilang lebih banyak kerusi parlimen berdasarkan undi (popular) nasional."
"BN dapat 75 peratus kerusi di DUN Sarawak walaupun undi popular hanya 55 peratus, ia tidak mencerminkan demokrasi yang sebenar iaitu (nilai) 'satu undi' rakyat," beliau menambah.

Katanya, BN boleh kekal menang berkemungkinan disebabkan empat faktor - iaitu politik wang, media tidak bebas, ancaman atau faktor ugutan dan penipuan dalam proses pilihan raya.

"Dan saya rasa beberapa (proses kiraan di beberapa) kerusi pakatan rakyat berlaku penipuan sehinga di beberapa kawasan (seperti Sibu) boleh padam elektrik," tambahnya.
Nada yang sama turut disuarakan oleh Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar.

"Saya fikir kalau kita lihat pada undi popular merangkumi 46 peratus...ia menunjukkan peratusan (sokongan pada Pakatan Rakyat) yang kukuh untuk rakyat sarawak nak perubahan.

"Saya rasa ia petanda bagi parti berbilang kaum seperti PKR walaupun padang yang tidak sama rata seperti di Batu Kawah, namun ia tidak menghalang kita untuk tingkat prestasi," ujarnya yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai.
Semantara itu menurut, Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa, pilihan raya negeri Sarawak ke-10 memberi gambaran bahawa rakyat bersedia berubah dengan menyokong Pakatan Rakyat.

"Walaypun PAS tidak menang (di lima kerusi yang ditandingi) tapi ini buktikan semangat bersama Pakatan Rakyat.

"Ingin saya tegaskan bahawa tanah Sarawak sangat bersedia untuk Pakatan," ujarnya.
Beliau yang juga ahli parlimen Bachok berkata, PAS berjaya mengurangkan 800 undi majori BN di Beting Maro.

Di Muara Tuang katanya lagi, PAS berjaya mendapat undi sokongan lebih 3,000 undi. Di Tanjung Datu pula, PAS berjaya mendapat undi sokongan sebanyak 1,002 undi.
Justeru katanya, fokus PAS untuk agenda "Selamatkan Sarawak" adalah untuk mendapat kerusi Parlimen pada pilihan raya umum ke-13 kelak.

"Langkah seterusnya adalah persiapan di PRU13," tegas beliau.
Dalam perkembangan yang sama, Adun Ba'Kelalan Baru Bian yang disebut-sebut sebagai "Ketua Menteri Sarawak" bersedia menyerahkan hal pelantikan Ketua Pembangkang Sarawak kepada konsesus wakil rakyat Pakatan Rakyat Sarawak; ketika ditanya wartawan.

Turut hadir, Pengerusi DAP Karpal Singh dan penasihatnya Lim Kit Siang serta wakil rakyat baru Pakatan Rakyat Sarawak.

Satu Lagi Projek Kerajaan barisan Nasional....!!!


KUALA TERENGGANU - Tempat kenderaan bertingkat automatik (Rotary Type) di Jalan Batu Baru di sini, yang mula beroperasi pada 3 Februari 2011 lalu, dilaporkan hanya mendapat kutipan tidak lebih RM300 sehingga akhir Mac lalu.

Tempat parking tersebut yang menelan belanja RM9.8 juta, adalah dikatakan cetusan idea Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Haji Ahmad Said yang kononnya mampu menyelesaikan masalah tempat letak kereta khususnya di Bandar Raya ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Burok, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi menegaskan ia adalah satu projek membazir kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu

"(ia) satu lagi projek membazir Umno, saya tegaskan projek ini bukan untuk kemudahan rakyat tapi untuk kroni (yang dapat kontrak pembinaan projek tersebut),"ujarnya ketika dihubungi Buletinonline.

Beliau yang pernah menegur kerajaan negeri dalam Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) mengulangi, ia adalah satu pembaziran yang nyata apabila kerajaan membelanjakan wang rakyat hampir sepuluh juta bagi membina tempat letak kereta tersebut.

Ahmad Said ketika merasmikannya yakin sistem berkenaan mampu menambah tiga kali ganda ruang tempat letak kenderaan, berbanding sedia ada yang hanya boleh memuatkan 86 buah kenderaan.

Katanya, langkah itu juga mampu membendung masalah vandalisme, kejadian langgar lari serta jenayah pecah kenderaan.

“Saya melihat keperluan sistem tempat letak kenderaan ini amat tinggi di bandar raya ini terutamanya ketika musim perayaan dan cuti sekolah, kerana kekurangan tempat letak kenderaan begitu ketara dan menjadi punca utama kesesakan jalan.

“Saya berharap orang ramai dapat menggunakan perkhidmatan ini sebagai tanda sokongan terhadap usaha kerajaan mengatasi masalah itu. Kita akan memberi tempoh percubaan selama seminggu secara percuma,” katanya.

Menurut Datuk Bandar, Dato’ Azlan Dagang sistem itu berkonsepkan “Merry Go-Round” idea Menteri Besar menggunakan teknologi Korea.
Katanya,pelanggan akan dibekalkan dengan e-kad untuk menyimpan dan menuntut balik kereta yang disimpan.

Beliau mendakwa. hanya London dan Tokyo sahaja yang menggunakan Rotary Type seumpama itu dalam usaha menjimatkan kawasan dan keselamatan kenderaan. Pembinaan parking ini juga mampu mengelakkan kes kecurian kereta kerana tahap keselamatan kenderaan lebih terjamin.

Namun begitu, menurut laporan, walaupun pada musim cuti sekolah di antara 11 hingga 19 Mac baru-baru ni, tempat letak kereta tersebut tidak menjadi pilihan kepada pengguna.

Seorang pengguna, Adnan Awang berkata beliau tidak yakin dengan sistem letak kereta tersebut walaupun kerajaan mengatakan ia adalah selamat dan canggih.

"orang fikir (soal) keselamatan, beli kereta sebutir 40 - 50 ribu (ringgit), rasa tempat parking (bertingkat) tak selamat, parking tu letak bawah besi-besi...kalau runtuh atau rosak???,"katanya ketika ditemui

Menurutnya, tempat letak kereta tersebut juga tidak selesa dan mudah, sebagaimana tempat letak kereta biasa, samada di tepi jalan atau tempat lapang.

"Asalkan tempat letak kereta bertingkat di bangunan Pasar Payang pun orang malas nak naik, apa lagi parking jenis baru macam ni,"katanya membuat perbandingan.

Oleh sebab itu, beliau yakin, tempat letak kereta tersebut akan menjadi satu projek gajah putih kerana ia tidak sesuai bagi pengguna.

Pembinaan tempat letak kereta terbabit dibina begitu cepat, memakan masa tidak sampai setahun bermula 9 Mei 2010 dan siap sepenuhnya Disember 2010.

Ia didakwa mampu memuatkan lebih 200 buah kereta serta 32 buah kenderaan pelbagai guna (MPV) pada suatu masa.

Caj yang dikenakan kepada pengguna adalah RM2.50 dikenakan pada 1 jam pertama dan bagi jam berikutnya mereka perlu membayar RM1 setiap jam.

Orang Sarawak Mesti Baca....!!


EGYPT: MUBARAK HAD WELATH BEYOND THIER MEANS - ajensi berita

CAIRO (AP) — Egypt's financial oversight body says the former president of Egypt and his family have amassed wealth beyond their means in the form of properties and bank accounts.

The state news agency said Monday the agency found that the 82-year old former president and his two sons and wife own several properties around Egypt, including luxury apartments, and palaces, as well as empty land plots and valuable farm land.
The report said the family also has numerous bank accounts in foreign and local currencies. The elder son, Alaa, is apparently the richest, followed by Gamal, who was groomed by his father to be president.

Mubarak, the father, has the least wealth, according to the office.
Mubarak's sons are in detention pending investigation, while the elder Mubarak has been hospitalized.

TERJEMAHAN:

KUCING (AP) — Badan Kajian Ekonomi Kewangan Sarawak kata Taib Mahmud dan keluarganya telah mengumpul kekayaan melebihi mereka cara dalam bentuk ciri-ciri dan akaun bank.

Agensi berita negeri berkata hari Isnin agensi mendapati yang Taib 74 tahun bersama dua anak lelakinya dan isteri mempunyai beberapa harta sekitar Mesir, termasuk apartmen-apartmen mewah , dan istana-istana, serta tanah-tanah balak, ladang sawit , tanah kosong di bandar , dan tanah ladang yang berharga.

Laporan itu berkata keluarga itu juga mempunyai banyak akaun bank di luar negeri dan mata wang tempatan. Anak lelaki yang lebih tua, Abu Bekir,nampaknya terkaya, diikuti anak perempuanya. Abu Bekir yang dididik oleh Taib untuk mengantikan beliau.

Mubarak , mempunyai kekayaan paling kurang, berbanding dengan harta anak anaknya,
Anak-anak lelaki Mubarak berada dalam penahanan sementara menunggu siasatan, sementara orang tua Mubarak telah dimasukkan ke hospital.