Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Jul 5, 2011

"Peludah Warna" ; Warna Kuning Racun Berbisa - Puisi Dari A. Samad Said

Selepas puisi Unggun Bersih, puisi yang disifatkan oleh Sasterawan Negara A.Samad Said telah menjadi senjata, bila mana beliau dipanggil oleh Bukit Aman untuk diambil keterangan kerana membacanya dalam pelancaran Bersih.

Kini Pak Samad menulis sebuah lagi puisi yang berbisa, ekoran penangkapan para penyokong Bersih dan baju Bersih yang diharamkan oleh kerajaan Malaysia.

Ikuti puisinya yang bertajuk 'Peludah warna".

Kuasa gusar kini menggelegak murka;
warna kuning diisytihar racun terbisa.
Diragutnya baju-T segeram tenaga
dan diumum itulah busana bahaya.

Tapi, kita jahit semula perca kain,
menjadikannya panji terindah dan tulen.
Warna kuning yang teramat tenang dan syahdu
kita kembalikan damai ke dalam qalbu.

Kini cahaya mentari mungkin diramas
dan sinar kuningnya juga mungkin dicantas.
Memanglah mereka kini peludah warna
sedang menghimpun lendir kahak sebanyaknya.

Kerana nikmat amat lama berkuasa,
kuasa pun seolah menjadi hartanya.

1. 7. 11. A. SAMAD SAID

Stadium Pun Stadium Lah...Janji BERSIH....!!


KUALA LUMPUR, 5 Julai — Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat percaya Himpunan Bersih 2.0 Sabtu ini akan tetap mendapat sokongan rakyat walaupun terpaksa diadakan di stadium.

Menteri Besar Kelantan (gambar) berkata Himpunan Bersih 2.0 akan menjadi manifestasi kepada kebangkitan rakyat yang menentang segala penyelewengan dan permainan “politik jahat” Umno-Barisan Nasional (BN).

“Walau di mana pun Himpunan Bersih 2.0 diadakan pada 9 Julai ini, saya penuh yakin bahawa ia tetap merupakan manifestasi kebangkitan rakyat yang menentang segala tipu daya dan permainan politik jahat Umno-BN.

“Saya yakin Yang di-Pertuan Agong (Tunku Mizan Zainal Abidin) selaku payung rakyat jelata tentu akan bertindak untuk kebaikan seluruh rakyat,” kata Nik Aziz dalam laman Facebook.

Tegas Nik Aziz, ekoran pendirian terbaru Yang di-Pertuan Agong dalam isu Himpunan Bersih 2.0, beliau yakin Umno-BN tidak lagi “mempunyai kuasa” untuk mempergunakan institusi diraja demi kepentingan politik.

“Umno-BN tidak usah berharap untuk mempergunakan instituti beraja untuk mempertahankan mereka.

“Segala usaha mereka untuk menudung segala penyelewengan sistem pilihan raya tidak akan berjaya kerana kebangkitan dan kesedaran rakyat sudah sampai ke kemuncaknya,” katanya.

Gabungan Pilihan Bersih dan Adil (Bersih) hari ini bersetuju dengan cadangan kerajaan untuk mengadakan Himpunan Bersih 2.0 pada Sabtu ini di stadium.

Menurut Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreevanesan, keputusan itu dibuat selepas menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pula berkata pihaknya bersedia untuk mengadakan pertemuan dengan Bersih 2.0 bagi membincangkan lokasi yang sesuai — sebuah stadium — bagi perhimpunan Sabtu ini tetapi menegaskan tawaran itu adalah bersyarat.

Kelmarin Yang di-Pertuan Agong bertitah agar setiap permasalahan yang timbul — dalam isu semasa merujuk kepada tuntutan Bersih 2.0 diselesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan.

Baginda juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan secara adil dan bijaksana dan “yang pentingnya.”

Selain itu pemimpin Pakatan Rakyat secara sepakat menerima tawaran mengadakan Himpunan Bersih 2.0 di stadium.

BERSIH 2.0 Dari HARAM Dan Jadi HALAL..!!


Sebelum ini Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zabidi Wan Teh berkata menyertai perarakan menentang pemerintah adalah sebaris dengan dosa-dosa besar yang boleh menjejaskan iman.

Mufti ini merujuk kepada beberapa hadis, beliau menerangkan bahawa dosa akibat menderhaka kepada pemerintah diletakkan sebaris dengan syirik, membunuh, makan harta anak yatim, riba dan menderhaka kepada ibu bapa.

Utusan Malaysia menyiarkan kenyataan ini sebagai tajuk besar!!

Tapi hari ini yang paling berkuasa dalam bab Agama di negara ini YDPetuan Agong Sultan Mizan telah membenarkan BERSIH, malah baginda berjumpa dengan wakil BERSIH.

Najib pula telah menjilat ludahnya sendiri dah bersedia nak jumpa dengan wakil BERSIH dan bincang stadium mana boleh berhimpunan.

HARAM HARAM sekarang mana HARAMnya??
Nak letak mana muka Datuk Wan Zabidi Wan Teh mufti pengampu dan penjilat buntut kerajaan ini????

Terkini...: Lintas Langsung Dari Istana Negara...!!


BERSIH 2.0 setuju berdemo di stadium -MK

Setelah mengadap Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong hari ini, BERSIH 2.0 bersedia mengadakan perhimpunan menuntut pilihan raya bersih dan adil di dalam stadium.

Bagaimanapun setakat ini belum ditentukan stadium mana yang akan digunakan tetapi tarikh pada 9 Julai ini tidak berubah.

Jawatankuasa itu yang terdiri daripada pengerusi BERSIH Datuk S Ambiga, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin mengadap Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara, petang tadi.

Menurut Ambiga, pada sidang media selepas pertemuan itu, pihak jawatankuasa BERSIH 2.0 berjanji memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa.

Ditanya wartawan sama ada tindakan itu satu bentuk tolak ansur, Ambiga menjawap 'Ya".

Sebelum ini, sumber yang rapat dengan pihak penganjur, memberitahu Malaysiakini tidak ada ahli politik yang menyertai pertemuan berkenaan.

Sejak jam 1.30 petang, ketiga-tiga pemimpin itu menunggu di pondok pengawal menanti untuk masuk sebelum dibenarkan berbuat demikian pada jam 1.55 petang tadi.

Kira-kira 15 anggota polis bertugas mengawal keselamatan di pintu masuk Istana negara.

Himpunan BERSIH 2.0 Kini Di Peringkat Global...!!


BERSIH : EXCO AMK DITAHAN DI LAPANGAN TERBANG KUCING – keadilan daily

Exco Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Zulhaidah Suboh ditahan di Lapangan Terbang Kuching tengahari tadi kerana memakai Baju Bersih, sekaligus merupakan tangkapan pertama di Sarawak.

“Saya ditahan sebelum penerbangan saya dari Kuching ke Miri dan alasan pengakapan itu kerana saya berpakaian Bersih di bawah Akta polis Seksyen 27, kata polis itu kepada saya.

“Antara 10 hingga 15 Pegawai Polis berpakaian biasa bersama Pasukan Gerakan Am (PGA) menahan saya seorang,” katanya dihubungi Keadilan Daily.

Beliau yang ditahan di balai polis lapangan terbang Miri dan dihantar ke balai Polis di daerah itu akan diwakili peguam, Majen Panyuk.

NOTA:

akhirnya bersih sampai juga ke sarawak
bersih kini telah sampai ke semua negeri
di malaysia semua pekan dan semua kampong

bersih kini juga telah menjadi gerakan global
9 julai bersih akan dirayakan di :
australia – indonesia -korea
jepun- taiwan – dubai –
peranhis – london united kingdom –
new york, washington dc, san francisco, montreal canada
dan hulu langat dan kulaifornia

Akhbar Suara Keadilan Terbaru Berwarna Kuning....!!


NOTA:

Dapatkan akhbar Suara Keadilan terbaru warna kuning
Ini akan jadi bahan sejarah...
bahan sejarah untuk di arkib dan disimpan
sebagai ingatan zaman pejuangan

Kenyataan Media Presiden PAS...!!

Parti Islam Se-Malaysia PAS menjunjung tinggi titah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong pada hari Ahad 3 julai 2011 mengenai isu perhimpunan aman BERSIH 2.0 yang hangat diperkatakan pada waktu ini. Seluruh kepimpinan PAS merasa amat berbesar hati dengan keprihatinan dan perhatian yang diberikan oleh Seri Paduka Baginda Tuanku sebagai pelindung keluhuran perlembagaan negara dan lambang berdaulat negara kita ini.

Titah Seri paduka Baginda Tuanku bahawa dalam setiap permasalahan yang timbul, sebagai masyarakat yang bertamadun kita hendaklah mencari jalan penyelesaian secara rundingan dan tidak mengikut perasaan. Ini adalah amat tepat sekali dalam merungkai perkara yang dibangkitkan, iaitu pembaharuan terhadap keseluruhan sistem pilihanraya bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini.

Sehubungan dengan itu, maka PAS bersedia untuk menghantar wakil bersama dengan BERSIH 2.0 dan rakan politik dalam Pakatan Rakyat serta semua pihak yang cintakan keamanan untuk berunding dan seterusnya mengadap ke bawah Duli Seri Paduka Baginda Tuanku bagi menjelaskan kekeliruan yang timbul hasil dari liputan buruk yang dimainkan terhadap bantahan aman ini. Kesan dari salah faham initelah menimbulkan provokasi pihak tertentu yang memberi gambaran seolah-olah keadaan sudah tidak terkawal sehingga undang-undang negara juga sudah tidak dihormati lagi olehpihak berkuasa.

PAS percaya bahawa asas penyebab utama bantahan ini perlulah digali-selidik dengan hati terbuka dan penuh keikhlasan, terutamanya oleh pihak kerajaan yang memegang tampuk pemerintahan dalam negara kita pada ketika ini. Ini juga selari dengan titah Seri Paduka Baginda Tuanku supaya pihak kerajaan wajar untuk melaksanakan amanah dengan secara adil dan bijaksana. Tercetusnya idea bantahan ini adalah kerana terlalu banyak kelemahan dalam amalan pilihanraya di Malaysia dengan berlakunya penipuan, rasuah dan salah guna kuasa dan media secara tidak demokratik. Keadaan ini semakin buruk walaupun kita telah mencapai kemerdekaan lebih dari 50 tahun dan sudah dua belas kali pilihanraya umum diadakan. Sejak Sekian lama ini,kerajaan Barisan Nasional telah banyak menyalahgunakan kuasa mereka di atas nama demokrasi, walaupun negara-negara di seluruh dunia sudah banyak melakukan reformasi terhadap sistem pilihan raya dan demokrasi yang membawa kebaikan kepada seluruh rakyat.


Dato' Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang
Presiden Parti Islam Se-Malaysia
4 Julai 2011/ 2 Syaaban 1432 H

Marina Mahathir Pun Sokong Bersih 2.0...!!


"Marina Tun Dr Mahathir hari ini mengecam tindakan kerajaan terhadap penyokong Perhimpunan BERSIH. Marina berkata tindakan yang dilakukan oleh kerajaan sekarang ini umpama para diktator dari dunia ketiga. Demikian dilaporkan oleh akhbar portal Free Malaysia Today.

Dr M’s daughter slams crackdown.
July 4, 2011


Marina Mahathir says the action taken by the authorities was similar to that used by third-world dictators.

Marina Mahathir, the daughter of former premier Dr Mahathir Mohamad – who had little tolerance for dissenting voices – criticised the clampdown on Bersih 2.0 supporters.

“Only those in fear would resort to such things… we are behaving like a third world country or less,” she told a packed press conference here, flanked by several representatives from Bersih. More than 150 people were detained, mostly for wearing yellow T- shirts with the word “Bersih” in connection with the polls watchdog’s planned rally on July 9.

Opposition leaders, some of whom had been hauled up for questioning for backing Bersih’s call for a rally to demand electoral reforms, said the mass arrests was one of the harshest crackdowns in the country’s political history.

Marina said the government’s crackdown was not reflective of Prime Minister Najib Tun Razak’s efforts to transform Malaysia into a developed country. “We are a developing country, we should behave like one and rise above (all this) and have some faith in our people,” she said.

Marina also condemned the personal attacks on Bersih chairperson S Ambiga, whom she praised for having an excellent track record in fighting for human rights.

“The personal attacks are unwarranted. They should use better arguments to resolve the issue and not resort to personal attacks,” she said. Najib had called Ambiga, the former Bar Council president, a stooge of Pakatan Rakyat. Marina’s stand on this issue ran contrary to her father’s position.

The latter had echoed Najib’s accusation that the planned rally was not to demand electoral reforms but to create another “political tsunami” to wrest power. At the press conference today, Bersih representatives denied that the rally had any hidden political agendas and reiterated that it would be peaceful.

They also called on the authorities to find an amicable solution without calling off the rally.


Sumber: www.freemalaysiatoday.com"

Apa Yang Tersirat Dalam Titah Ucapan YDP Agong...??


Sama-sama kita menghayati titah Yang Dipertuan Agong tentang Perhimpunan BERSIH 2.0.

Berikut adalah teks penuh Titah Khas tersebut:

Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat.

ULASAN : Keprihatinan baginda terhadap luahan rakyat terhadap kerajaan. Baginda tahu bahawa BERSIH 2.0 mahu menyerahkan memorandum kepada baginda.

Inilah sifat seorang Raja yang tidak terus menuding dan melabelkan Kumpulan BERSIH sebagai melawan Agong seperti tohmahan polis di Pulau Pinang. Sifat Raja yang ADIL.
Juga tiada titah baginda menuduh perhimpunan BERSIH 2.0 sebagai perhimpunan HARAM seperti tohmahan PMNajib dan IGP.

Baginda juga meneliti melihat bagaimana kerajaan terutama polis menangani isu ini samada berhemah atau sebaliknya. Rasanya menyembur air asid dan tembak gas pemedih mata bukan cara berhemah. Apatah lagi sepak, tangkap dan gari rakyat.

Namun Beta yakin kepimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin.

ULASAN : Agong begitu yakin PMNajib dapat menangani isu ini SEBAIK mungkin. Baginda menaruh keyakinan bahawa PM Najib tidak menggunakan KEKERASAN terhadap rakyat. Tentu sekali tangkap rakyat pakai baju kuning oleh polis bukan langkah terbaik.

Beta menyeru di dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini hendaklah dipastikan juga bahawa tuntutan demokrasi itu tidak akan membawa kemusnahan kepada negara.

ULASAN : Agong mengakui bahawa rakyat berhak berpolitik dan menyuburkan demokrasi (seperti mengadakan Perhimpunan BERSIH 2.0 secara AMAN). Yang peliknya polis "mengada-ngada" terlalu ikut kehendak UMNO.

Kita tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan-amalan negara-negara luar secara umumnya kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu semua pihak pertahankan.

ULASAN : Benar dan patik junjung titah tuanku iaitu jangan adakan demostrasi secara ganas seperti di Greece dan Peranchis di mana penunjuk perasaan melontar bom api dan membakar kereta dan harta awam.

Barangkali inilah yang Agong bimbangkan jika berlaku demostrasi berikutan amaran PERKASA pimpinan Ibrahim Ali yang menyuruh Cina simpan banyak makanan, bakal terjadi pembakaran kereta dan kedai. Maknanya Agong bimbang jika berlaku demostrasi ala Ibrahim Ali !

Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

ULASAN : Agong mahu kerajaan UMNO melaksanakan amanah rakyat secara ADIL dan bijaksana. Tidak bermusuhan sesama sendiri. Barangkali Agong melihat isu keadilan seperti sikap "double standard" polis melayan rakyat. Baginda tidak mahu rakyat bermusuhan sesama sendiri seperti dengan polis akibat layanan "istimewa" polis terhadap penyokong UMNO.

Dalam soal ini baginda tidak mahu rakyat bermusuhan dengan kerajaan. Soalnya rakyat TIDAK bermusuhan dengan kerajaan tetapi kerajaanlah yang menjadikan sebahagian rakyatnya sebagai musuh. Seperti layanan kerajaan Pusat terhadap negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat.

Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah Melayu "Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran".

ULASAN : Titah baginda kena betul-betul "atas hidung" UMNO. Hanya kerajaan "babarian" (UMNO)yang menggunakan polis dan kekerasan untuk lawan rakyat. Adalah sesuatu memalukan kerajaan gunakan sepenuhnya kekuatan polis untuk melawan rakyat yang berkehendakkan demokrasi bersih dan telus. Kerajaan UMNO hanya ada SATU TELINGA sahaja. Bongkak dan sombong untuk mengadakan rundingan dengan rakyat marhein.

Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik.

ULASAN : Ampun Tuanku. Benar sekali. Perhimpunan BERSIH 2.0 asalnya bersih dan aman. Semua pihak NGO dan parti politik yang menyertai Perhimpunan BERSIH 2. 0 mempunyai niat yang bersih dan baik. Malangnya PERKASA dan UMNO memomokkannya sebagai huru hara. Bahkan PERKASA melalui lidah Ibrahim Ali sudah menggambarkannya seperti 13 May ! Di sini siapa yang membawa banyak keburukan ?

Sebaliknya kita harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang. Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora.

ULASAN : Benar titah tuanku. Akibat UMNO yang memekakkan telinga mendengar tuntutan BERSIH 2.0 tentang pilihanraya menyebabkan UMNO gelabah dan panik berukuran 9.9 richer. Tindakan UMNO menghalang BERSIH 2.0 menyebabkan negara kita digelak dan ditertawakan oleh negara luar. Yalah ! Menangkap orang memakai baju kuning. Bahkan sepupu Najib mengatakan bas, kereta, kasut berwarna kuning juga "bersubahat" dengan BERSIH 2.0. Kelakar kan ?

Akhir sekali patik ingin menyatakan kepada Tuanku , bahawa dalam rekod mana-mana demostrasi rakyat yang diadakan di negara kita TIADA SEPATAHPUN ucapan menghina Raja-Raja Melayu.

Barangkali tuanku masih ingat satu demostrasi yang berlaku di Bandar Diraja Terengganu berhampiran Istana tuanku yang mempamerkan satu banner bertulis, " KAMI MAHU DERIS, NATANG".

Siapakah agaknya yang bersikap kurang ajar dan derhaka itu? Suku-sakat merekalah yang takut dengan Perhimpunan BERSIH 2.0.