Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Jan 4, 2011

UMNO Yang Mengkhianati Raja-Raja Melayu....!!


KUALA LUMPUR: Kenyataan Sultan Selangor membuktikan Umno sebenarnya yang tidak menghormati Raja-raja dan bukan Pakatan Rakyat seperti yang selalu dituduh Umno, kata Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail. Beliau mengulas kenyataan Sultan Selangor semalam yang mengakui tidak lagi mempunyai kuasa selepas kuasa tersebut dilucutkan Umno pada tahun 1993. Sultan Selangor berkata demikian ketika menerima mengadap Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid untuk membincangkan isu pelantikan Dato’ Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri.

Ketika pindaan Perlembagaan pada tahun 1993, Tun Mahathir yang menjadi Presiden Umno meminda Perlembagaan untuk menghapuskan dan melucutkan kekebalan Raja-raja Melayu.
Menurut Saifuddin, hikmah daripada peristiwa Khusrin ini, rakyat dapat lihat siapa yang mengkhianati Raja, dan siapa yang mahu mengembalikan kuasa Raja-raja.

“Pada hari ini Umno berharap rakyat melupakan bahawa merekalah yang menghapuskan kuasa Raja-raja Melayu. Sedangkan hakikatnya merekalah yang telah menghapuskan kuasa Raja-raja Melayu pada tahun 1993,” kata Saifuddin sewaktu dihubungi KeadilanDaily.com

Saifuddin seterusnya mengimbau kembali peristiwa bagaimana Umno menghina Sultan Selangor Sultan Salahuddin Abdul Aziz (Almarhum) dalam Perhimpunan Agung Umno 1991. Menurut beliau, wakil Umno Selangor yang juga Setiausaha Politik Muhammad Mohd Taib, Dato’ Zainal Abidin Sakom menyerang habis-habisan peribadi Tuanku dalam perhimpunan tersebut.

“Ucapan Zainal Abidin disambut meriah perwakilan Umno seterusnya membawa kepada pindaan mengurangkan kuasa Raja-raja ” kata Saifuddin.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dalam kenyataan akhbar semalam menjelaskan bahawa Selangor akan memanggil sidang tergempar khas Dewan Undangan Negeri untuk meminda Undang-Undang Tubuh termasuk mengembalikan semula kuasa Raja-raja.

Nota :

Jika benar Umno benar-benar menghormati Raja-raja Melayu, mereka tidak akan menolak usul tersebut nanti.

Jika mereka menolak, bererti Umno dengan sendirinya mendedahkan pekung mereka selama ini yang mengkhianati Raja-raja Melayu.

Nota Untuk YDP Agung...!!


"Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong, Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah.

Kerap diperkatakan para raja dan sultan Melayu di Malaysia sebagai payung kesejahteraan rakyat. Sebagai memperingati dan menghargai peranan dan jasa raja-raja dan sultan-sultan yang ramai bilangannya di negara ini, saya mohon sesiapa yang mengetahui, sepanjang tahun 2010 berapa ramaikah rakyat yang hidup dalam kesusahan dan kemiskinan yang telah dilawati dan dibantu oleh para sultan.

Kesemua sultan dan raja Melayu hidup dalam serba kemewahan. Ada sesetengah sultan/raja yang memiliki berpuluh kereta mewah dengan nilai setiap satu mencecah jutaan Ringgit Malaysia. Persoalan saya selaku rakyat yang menghormati institusi raja berperlembagaan, apakah kegemaran para sultan/raja sebegini selaras dan seiring dengan apa yang dituntut dalam Islam?

Dalam perlembagaan negara, perdana menteri diwartakan sebagai penasihat kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda juga sebagai ketua agama Islam. Sebagai rakyat, saya menghormati Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah yang berpakaian menurut tuntutan Islam dengan menutup auratnya. Walaubagaimanapun saya musykil apakah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong tidak dapat menasihatkan atau telah gagal menasihati isteri kepada perdana menteri untuk mematuhi tuntutan agama Islam agar Datin Seri Rosmah Mansor turut menutup auratnya.

Sepertimana yang telah saya titipkan di sini, sekali lagi saya memohon agar raja-raja Melayu prihatin terhadap masalah rakyat terutama dalam hal yang berkaitan dengan tuntutan agama Islam. Diketahui umum bahawa terdapat menteri semasa pentadbiran Abdullah Badawi yang memperkosa pembantu rumahnya yang berwarga negara Indonesia. Malangnya perbuatan terkutuk ini diberitakan telah disenyapkan oleh Abdullah Badawi yang juga presiden Umno ketika itu. Hal ini telah menjadikan nama negara dipandang rendah oleh masyarakat dunia terutamanya dikalangan negara Islam. Lebih mendukacitakan perbuatan rogol yang dipercayai telah dilakukan oleh pemimpin kanan Umno ini turut menjejaskan nama baik raja-raja Melayu terutamanya Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sendiri.

Adalah menjadi harapan saya agar dengan kuasa yang ada, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sendiri menitahkan satu Jawatankuasa Siasatan di Raja ditubuhkan untuk menyiasat kes berkaitan. Semoga dengan tindakan ini, segala persoalan yang bermain difikiran rakyat akan terjawab.

Sebagai pengakhir bicara, harapan dan doa saya agar Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong serta Permaisuri Tuanku Nur Zahirah sentiasa berada dalam dakapan kasih dan redho Allah swt hendaknya.

Salaam Takzim
Mohd Sofi Yassin
Kerajaan Rakyat

Apa Khabar 1 Malaysia....??


Maklumat penting dan paling mengecewakan pengguna minyak RON97 ialah harganya akan naik lagi sebanyak 10 sen mulai tengah malam ini kepada harga baru, RM2.40 sen. Harga petrol RON97 sebelum ini ialah RM2.30 sen sejak kenaikan sebanyak 5 sen pada akhir November 2010 yang lepas. Bagi pengguna minyak RON95 pula, tiada sebarang kenaikan harga ketika ini. Namun merujuk kepada situasi semasa yang kurang memihak kepada pengguna, berkemungkinan besar minyak RON95 juga akan dinaikkan harga sedikit masa lagi.

Nota :

Apa khabar ron 97
Mahu naik lagi ke?

Sepuluh sen sekali naik....
Naik perlahan lahan...
Orang tak marah..Orang Tak bising...
Kah...Kah...Kah....!!

Kita tunggu malam ini....
Kita bertepuk dan bersorak....
Sebab minyak naik harga lagi....
Kah...Kah...Kah...

Kalau Tak Fitnah..Bukan UMNO Namanya...!!


Tenang : Risalah Fitnah Mula Di Sebar - HD

KUALA LUMPUR, 4 Jan: Risalah tidak bertuan yang mula tersebar di Dewan Undangan Negeri (Dun) Tenang bertujuan mempengaruhi pengundi Melayu, dakwa Ketua Pemuda PAS Johor, Khairul Faizi Ahmad Kamil.

Beliau berkata, pihaknya ada melihat risalah berbentuk buku kecil bertajuk DAP anti-Islam dan 'Khawarij dan Politik PAS' itu namun belum terserempak dengan individu yang melakukan penyebaran itu.

"Sekarang ini dah mula banyak risalah tidak bertuan mula disebarkan di Felda dan nampaknya risalah tu lebih kepada nak mempengaruhi pengundi Melayu.

"Banyak risalah yang kita jumpa telah diedarkan yang ditinggalkan di kedai-kedai makan, bukan sedang diedarkan. Jadi kita tidak boleh tuduh sesiapa sebab tak ada nama," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Menurut beliau, yang merupakan Pengarah Keselamatan Pemuda PAS negeri, pihaknya tidak akan teragak-agak membawa perkara itu kepada pihak polis sekiranya menjumpai individu yang melakukan perbuatan itu.

"Kita minta unit keselamatan pemuda, sekiranya menjumpai risalah yang disebarkan, kita ambil dan buang.

"Kalau kita jumpa mana-mana pihak yang menyebar risalah ini kita tidak akan teragak-agak untuk bawa mereka kepada pihak polis kerana risalah ini lebih kepada menyampaikan fitnah kepada masyarakat," katanya.

Ujarnya, kemunculan risalah-risalah fitnah ini lebih wajar diberi perhatian berbanding menuduh PAS mula turun berkempen.

"Dalam media Umno BN tuduh PAS mula berkempen. Memang kita turun tapi atas nama parti ataupun organisasi seperti melancarkan jentera pilihan raya dan sebagainya. Itu perkara biasa.

"Tapi ada pihak yang turun tanpa menamakan diri mereka siapa dan mengedarkan risalah. Ini satu kempen yang tidak sihat," katanya.

Sebelum ini, sebuah portal berita melaporkan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri PKR Johor, Datuk Chua Jui Meng mendedahkan penyebaran risalah fitnah ini di sekitar Dun Tenang.

Risalah DAP anti Islam mengandungi nota yang bertulis DAP akan mengharamkan azan, majlis maulidur rasul dan sebagainya jika Pakatan Rakyat memerintah.

Serah kepada polis

Sementara itu, ketua pemuda sosialis DAP (Dapsy), Anthony Loke tidak menolak kemungkinan penyebaran risalah fitnah itu dilakukan Umno BN yang mula bimbang dengan kemaraan Pakatan rakyat di negeri itu.

"Ini tindakan terdesak Umno, taktik kotor, taktik biasa mereka sebab mereka tak ada isu untuk menentang Pakatan Rakyat kecuali fitnah dan mengelirukan rakyat dan membuat rakyat marah dengan menyebar fitnah bahawa DAP anti-Islam," katanya yang juga dihubungi Harakahdaily hari ini.

Bagaimanapun beliau yang juga ahli Parlimen Rasah yakin rakyat khususnya di Dun Tenang tidak mudah terpedaya dengan fitnah yang dijangkakan akan lebih meluas sepanjang tempoh kempen nanti.

"Kita jangkakan lebih banyak risalah yang akan keluar menjelang kempen pilihan nanti.

"Tapi saya percaya rakyat tak mudah terpedaya dengan fitnah ini," katanya.

Menurut beliau juga, pakatan Rakyat tidak bimbang dengan fitnah itu sebaliknya telah bersedia untuk memberi penerangan kepada rakyat.

"Kita tak perlu risau sebab kalau kita memberikan penerangan yang cukup, kita boleh mengenepikan segala fitnah itu," katanya lagi.

Sehubungan itu, beliau menggesa pihak polis segera mengambil tindakan terhadap pihak-pihak yang cuba mencetuskan suasana tidak harmoni antara kaum ketika ini.

"Ini tugas polis untuk menahan sesiapa yang bertanggungjawab dalam perkara ini kerana ia bersifat fitnah dan melanggar dua undang-undang iaitu akta hasutan dan akta percetakan.

"Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak ada bidang kuasa menahan orang awam tetapi hanya bveoleh bertindak ke atas parti politik dan calon yang bertanding sahaja. Jadi kita serah kepada polis," katanya.

Nota :

Berita sebegini adalah biasa kita dengar....
Di mana-mana pun UMNO memang suka buat fitnah...
Kita tengok...apa fitnah yang UMNO nak buat sekarang...
Kita tungguuuu.....!!

Kenyataan Media TGNA....


Tuan Guru Dato Bentara Setia Menteri Besar Kelantan
Merangkap al-Mursyidul Am PAS


Ekoran beberapa kenyataan yang mengelirukan berkaitan pertemuan saya dengan KDYMM Yang Dipertuan Agong, Tuanku Sultan Mizan baru-baru ini, saya suka menjelaskan seperti mana berikut :

Sewaktu saya berada di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, saya telah dikunjungi oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi yang membawa titah KDYMM Yang Dipertuan Agong, Tuanku Sultan Mizan meminta saya mengadap baginda bersama-sama beberapa orang pemimpin termasuk Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang ke majlis santapan malam di Istana Terengganu, yakni istana baginda di Kuala Lumpur. Atas dasar menghormati dan menjunjung titah Tuanku saya telah menghadiri majlis tersebut.

Adalah sangat tidak beretika dan tidak beradab bagi saya untuk menceritakan apa-apa yang menjadi perbualan semasa mengadap.

Oleh itu, saya menyeru semua pihak sama ada media atau mana-mana individu supaya tidak membuat andaian yang tidak menentu dan berharap dapat menghentikan sebarang kenyataan yang tidak tepat demi menjaga kehormatan dan nama baik pihak istana.

Terima kasih. Wassalam.

“MEMBANGUN BERSAMA ISLAM”

TUAN GURU HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT,
MENTERI BESAR KELANTAN MERANGKAP AL-MURSYIDUL AM PAS.

Siapa Yang Menderhaka Raja...??


DUA NGO BUAT LAPORAN POLIS MENGENAI BLOG HINA SULTAN – MStar

SHAH ALAM: Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) membuat laporan polis berhubung kenyataan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei yang dianggap menghina Sultan Selangor dalam laman blognya.

Pengerusi GAPS, Hamizun Khairuddin berkata, Shuhaimi dalam kenyataannya menerusi laman blog http://srimuda.blogspot.com pada 30 Disember lepas didakwa terang-terangan menentang keputusan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang memperkenankan pelantikan Mohd Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan (SUK) negeri Selangor yang baru.

"Kenyataan ADUN itu seolah-olah memberi amaran bahawa Sultan Selangor akan berdepan dengan tindakan rakyat. Ia berunsur fitnah, menghina, menggertak, menggugut dan derhaka kepada institusi raja di Selangor.

"GAPS akan membuat laporan polis setiap hari di semua daerah sehingga ADUN tersebut dikenakan tindakan," katanya kepada pemberita sebelum membuat laporan polis berhubung perkara itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam di Seksyen 6sini, Isnin.

Nota:

Ada dua benggali yang betul betul arif dalam hal perlembagaan
dan hak raja raja...
Satu namanya Karpal Singh....
Satu lagi ialah kavita singh....

Karpal Singh dalah pakar perlembagaan....
Kavita Singh adalah pakar hak raja raja...
Kah...Kah...Kah....!!!

Cakap Berdegar-Degar..Berak Dalam Belukar...!!

Apa hukum kalau tak bayar hutang..??

DAKWA PENDERHAKA SULTAN DI BAWAH SEKSYEN 121 KANUN KESEKSAAN – UM

Zulkifli Noordin hari ini mencadangkan beberapa tindakan tegas diambil ke atas pihak yang menghina serta menderhaka kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung pelantikan Muhammed Khusrin Munawi.

Dia berkata, semua pihak yang mengugut dan menentang perkenan Sultan Sharafuddin dalam isu tersebut perlu didakwa di bawah Seksyen 121 Kanun Keseksaan kerana ‘Perbuatan memerangi Raja-Raja Melayu’ yang jika sabit kesalahan, hukumannya gantung sampai mati.

Selain itu katanya, pertuduhan alternatif juga boleh dibuat di bawah Seksyen 121 (1B) kerana ‘merancang, mengada-ada, mereka-reka atau berusaha akan pemecatan atau perlucutan raja pemerintah sebuah negeri’ yang jika sabit kesalahan, hukumannya pula adalah penjara seumur hidup.

“Ini bukan perbuatan yang boleh dibiarkan, apatah lagi bertolak ansur, kerana amat biadab lagi kurang ajar bagi mana-mana rakyat di negeri Selangor melakukan perbuatan derhaka seperti itu. Jangan biarkan mereka ini terus memaki-hamun dan mempertikai kedudukan sultan kerana kelak ia menjadi barah.

“Bagi maksud ini, teman (saya) mencadangkan kepada mana-mana rakyat Selangor supaya membuat laporan polis menurut Seksyen 121 atau Seksyen 121 (1B) supaya tindakan segera boleh diambil. Kita tidak mahu sejarah membaringkan diri di bawah kereta sultan berulang lagi,” katanya.

Nota:

Pelik sungguh di buatnya....
Yang tukang heboh perkara ini adalah Zul Nordin....
Sultan sendiri dah kata yang tuanku tidak ada kuasa...
Kuasa semua sudah lupus...

Siapa yang lupuskan?

Pada tahun 1993..Madey yang hapuskan kuasa raja raja melayu...
Masa itu Zul Nordin dimana?
Masa itu Zul Nordin buat apa?
Masa tu Zul Nordin sokong siapa...??
Kah...Kah...Kah...!!

Kenyataan Media..!!


“KESAN SEMULA SEMUA RM340 BILLION KETIRISAN NEGARA BUAT BIAYAI SEKOLAH USANG”

Membalas kennyataan Timbalan Perdana Menteri (TPM) yang juga merangkap Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam laporan SINCHEW DIGEST pada hari ini (3 Jan) yang mendakwa seolah kerajaan tiada kemampuan untuk membiayai kos pembaikan RM30 juta buat setiap 300 buah sekolah usang yang kini telah diklasifikasikan sebagai ‘menghadapi risiko keruntuhan’, adalah sesuatu yang amat memeranjatkan.

Ini kerana, jumlah RM30 juta buat 300 buah sekolah usang ini hanya akan melibatkan peruntukan sebanyak RM9 billion walhal Kementerian telah diperuntukkan sebanyak RM36 billion buat Perbelanjaan sepanjang 2011 ini.

Kenyataan TPM ini seolah mengiyakan sikap tidak ikhlas kerajaan lanun Umno-BN selama ini apabila dengan awal-awal lagi hanya memperuntukkan RM6 billion buat Pembangunan berbanding RM29 billion buat menanggung kos Pengurusan Kementerian Pelajaran. Ini bermakna, kerajaan lanun Umno-BN memang tidak pernah merancang untuk menyelamatkan sekolah-sekolah usang ini, walaupun sedia tahu ianya melibatkan keselamatan dan nyawa anak-anak serta guru-guru kita.

Saya yakin, jika ketirisan berjumlah RM340 billion, iaitu sebanyak Rm100 bilion telah berlaku sepanjang 22 tahun di era Tun Mahathir, dan ketirisan Rm240 bilion sepanjang 5 tahun pemerintahan PM berikutnya seperti yang dilapor Brian Wain dapat dikawal dan dikesan semula, pastinya masalah kekurangan peruntukan ini tidak akan berlaku.

Maka, bagi menjaga keselamatan anak-anak dan para guru yang belajar dan bertugas di 300 buah sekolah usang ini, saya menggesa agar TPM sedia bekerjasama dengan Kementerian Kewangan, Jabatan Audit, SPRM, PDRM dan badan berkaitan lain untuk segera mengesan semula semua wang ketirisan sebanyak RM340 billion ini, agar dapat menampung kos pembaikan RM9 billion ini.

Sekian. Terima kasih.

YB ZURAIDA BINTI KAMARUDDIN
AHLI PARLIMEN AMPANG
MERANGKAP KETUA WANITA KEADILAN

Lapor..Jangan Tak Lapor....!!


Nota:

Kepada orang jelebu yang sempat baca ini sila bersama ke pokan klawang...
Kalau tidak esok pagi di Soromban ye....!!
Kah...Kah...Kah...!!

Apo Ko Buet Ni Jang...!!


MANGSA ROGOL RAYU IDENTITI TIDAK DIDEDAH - MK

NGO Indonesia yang memperjuangkan kes dakwaan rogol oleh seorang menteri kabinet semasa pentadbiran mantan perdana menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata mangsa dan keluarganya merayu agar identiti mereka dirahsiakan.

Ini kerana mereka bimbang impak skandal itu ke atas mereka dan kemungkinan menteri berkenaan yang kini berkhidmat di bawah pentadbiran perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak akan mempunyai kesan kepada mereka meskipun berada di Indonesia.

Menurut sepucuk surat yang didakwa ditulis oleh adik perempuan mangsa - yang disiarkan di beberapa blog - dan dihantar ke kedutaan Indonesia dan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur, kejadian rogol itu terus dirahsiakan kerana “menteri berkenaan mempunyai banyak wang dan kenalan di Indonesia.”

“Adalah dikhuatiri sesuatu akan berlaku kepada keluarga dan kakak saya seperti yang berlaku dalam kes Altantuya di Malaysia,” petik surat yang ditulis pada pertengahan 2007 itu yang merujuk kepada pembunuhan kejam warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Nota:


Kolope den bukan panjang pun...
Nak heboh buek apo
Kah...Kah...Kah...!!