Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Mar 7, 2011

Duit Kerajaan Adalah Duit Rakyat...!!


YAB Dato Seri Ustaz Azizan Abdul Razak mengeluarkan kenyataan dalam nada yang berbeza dari pihak lain yang sering mendabik dada bahawa segala bantuan untuk rakyat seolah-olah duit pemimpin kerajaan.

Beliau memberitahu bahawa peruntukan yang digunakan untuk membawa pelajar Kedah kembali menyambung belajar di Mesir adalah wang rakyat.

Ia adalah hasil dari pelbagai cukai dan keuntungan hasil balak, ladang-ladang dan pelbagai keuntungan lain menerusi anak syarikat kerajaan seperti Pebadanan Kemajuan Negeri Kedah, Syarikat Air Darul Aman, Kulim Hitech Park dan lain-lain.

“Jangan terima kasih kepada Kerajaan Negeri. Ini duit rakyat. Duit cukai. Keuntungan balak. Keuntungan pelaburan di Kulim Hitech untuk kamu semua belajar. Belajar bersungguh-sungguh. Jangan hampakan harapan ibu bapa,

“Rakyat bersama kita menangani sebarang isu. Rakyat bangga anak-anak Kedah berjaya masuk pengajian tinggi, belajarlah dengan sungguh-sungguh,” katanya.

Sebanyak RM2.5 juta telah diperuntukan oleh Kerajaan Negeri bagi menghantar mereka balik ke Mesir bertolak dari Alor Setar dengan bas ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Majlis perjumpaan pelajar Mesir dengan YAB Menteri Besar Kedah diadakan di Dewan Majlis Bandaraya Alor Setar anjuran Yayasan Islam Negeri Kedah dihadiri lebih 2000 orang termasuklah para pelajar dan keluarga masing-masing.

Kemenangan BN Yang Tidak Memberi Makna Pada Demokrasi Di Malaysia....!!


Walaupun dalam pilihan raya kecil, baik untuk kerusi Parlimen atau Dun yang diadakan sebelum PRU12 tahun 2008 menyaksikan persaingan sengit di antara BN dan parti oposisi, namun kemenangan atau kekalahan mana-mana pihak tidak membawa banyak erti.

Habis kuat orang bercakap pengaruh Umno-BN di kawasan terbabit telah semakin meleset dan sebaliknya parti oposisi kian mengumpul momentum dari segi sokongan.

Dan lebih lazim daripada tidak, apabila parti oposisi seperti PAS gagal merebut kerusi Umno-BN dalam pilihan raya kecil berkenaan, jumlah atau peratusan mereka yang mengundi PAS atau parti oposisi lain kian meningkat.

Dan jika Umno-BN yang berjaya mempertahankan kerusinya atau merebut kerusi terbabit dari parti oposisi, maka yang lebih banyak bercakap ialah pemimpin Umno-BN dan bukannya orang ramai. Kenyataan seperti, "rakyat terus mempercayai Umno-BN" atau "inilah bukti oposisi gagal memberikan khidmat terbaik kepada pengundi" dan sebagainya adalah perkara biasa.

Walaupun pemimpin Umno-BN sendiri begitu mengerti dan amat faham betapa mereka tidak akan menang atau laluan untuk mendapatkan kemenangan begitu perit sekiranya mereka benar-benar patuh segala peraturan dan undang-undang pilihan raya, namun tanpa segan-silu mereka boleh memaparkan imej seolah-olah pertandingan yang dimenangi itu telah diadakan di atas padang paling rata dengan pengadilnya yang sama sekali tidak memihak.

Unsur berat sebelah dan perlakuan pengadil yang tidak adil ini sudah berulang kali dibicarakan oleh pelbagai media sama ada di dalam negara mahupun di luar negeri. Malah disebabkan wujudnya rasa tidak adil dalam pengendalian sesuatu pilihan raya maka dibentuk sebuah badan khusus untuk memperjuangkan pilihan raya yang adil.

Kata orang, kalau tidak ada angin masakan pokok bergoyang. Justeru, kalau tidak ada bukti maka tentulah tidak ada sesiapa yang mahu atau berani menubuhkan sebuah badan yang mana namanya seolah-olah mencadangkan betapa pilihan raya yang diadakan di negara ini adalah sama ada tidak adil atau kurang adil atau masih mempunyai ruang untuk dikendalikan dengan seadil-adilnya.

Selepas PRU12 dan dalam keadaan tertekan, bercelaru dan mencari-cari di mana silapnya, lalu selepas itu bergemalah seruan "mereformasikan Umno" bermaksud kononnya memperbetulkan kesilapan masa lalu, pemimpin Umno-BN mengambil sikap dan pendekatan yang lebih relaks dalam menghadapi pilihan raya kecil selepas pilihanraya umum berkenaan.

Tetapi apabila padang permainan menjadi agak rata dan pengadilnya lebih adil daripada biasa, Umno-BN mengalami banyak kekalahan dalam siri awal pilihan raya kecil selepas Mac 2008 itu.

Pendekatan non-Santa Claus, pendekatan air-liur dan pendekatan kempen bersih nampaknya begitu bertentangan dengan tradisi Umno-BN sehingga taktik ini hanya membawa padah.

Setelah berbincang, bermesyuarat, berunding dan bertikam-lidah di antara satu sama lain, maka nampaknya pakar perunding dan think-tanks Umno-BN sudah ketandusan modal dan idea bagaimana caranya untuk memenangi pilihan raya kecil tanpa kembali kepada taktik tradisi.

Justeru, suka atau tidak dan tanpa segan silu terhadap rakyat, tanpa ada rasa hormat terhadap keadilan, tanpa memperdulikan kebenaran dan malah tanpa ada rasa takut terhadap Tuhan, maka pendekatan Santa-Claus, pendekatan air-liur yang menawarkan pelbagai janji dan lain-lain pendekatan tradisi yang mengakibatkan padang permainan menjadi curam ke arah pihak lawan digunakan semula.

Nampaknya hanya cara ini sahaja yang tinggal sekiranya Umno-BN mahu menempa kemenangan. Dan ini terbukti dalam beberapa pilihan raya kecil lalu apabila Umno-BN berjaya memperolehi kemenangan.

Pilihan raya kecil Dun Merlimau, Melaka dan Dun Kerdau, Pahang adalah merupakan perlawanan ke-15 dan ke-16 di antara BN dan Pakatan Rakyat.

Umno-BN perlu menang perlawanan ini dan analisisawal mengatakan mereka akan menang. Bagi rakyat kedua-dua Dun ini yang bakal mengundi Umno, sebahagian besar daripada mereka tahu mengapa mereka berbuat demikian. Namun bagi rakyat Malaysia yang mengikuti peristiwa ini, mereka mengerti moral kemenangan tersebut.

Ia adalah merupakan kemenangan yang tidak banyak membawa erti bukan sahaja untuk Umno-BN tetapi juga untuk demokrasi negara ini.

Bagi Pakatan, jika mereka berjaya merampas kerusi Umno-BN ini maka ia adalah merupakan kemenangan yang total. Ia bermakna penyokong tradisi Umno-BN sudah mula mengatakan 'TIDAK' kepada parti tersebut.

Dan sekiranya Pakatan kalah dalam kiraan undi dan seterusnya gagal merebut kerusi berkenaan maka ia masih menang dalam erti kata berjaya memenangi sebahagian besar hati rakyat agar memberikan sokongannya kepadanya. Kemenangan kecil yang tidak melayakkannya mendapatkan kerusi ini lebih besar maknanya kepada demokrasi. Ia mencerminkan penyokong yang ikhlas dan tahu betapa harga demokrasi tulen adalah lebih mahal dari sekadar kos sebuah projek bidan terjun atau lebih berharga dari satu keputusan yang dibuat secara tiba-tiba untuk menyelesaikan masalah penduduk setempat.

Paling penting dan terakhir, kemenangan kecil ini adalah batu loncatan kepada kemenangan besar buat demokrasi di negara ini apabila Pakatan akan mengambil alih teraju pemerintahan daripada BN.

Kisah Fat Lady of Malaysia ( FLOM )....

Rakyat Sambut Baik Kempen Anti Saman Ekor...!!


HANYA 700,000 DARI 17.3 JUTA SAMAN DI BAYAR – BH

Hanya 700,000 saman dibayar dalam tempoh enam hari selepas diskaun bayaran kompaun dilanjutkan.

Jumlah itu hanya empat peratus daripada 17.3 juta saman yang masih belum dibayar pada 28 Februari lalu.

Tempoh bayaran saman itu sudah dilanjutkan sehingga Khamis ini.

NOTA :

hapuskan saman ekor
hapuskan saman trafik

ini berita baik untuk pakatan rakyat
kalau pakatan rakyat masukkan
dua agenda ini dalam manifesto
pasti rakyat akan meninggalkan gerombolan

di pilihanraya kecil gerombolan berjaji berjuta juta
gerombolan berjanji berbilion bilion ringgit

pakatan tidak memiliki dana ini

tetapi melalui dasar yang tepat
rakyat akan yakin bahawa
pakatan bukan kaki klentong
pakaan bukan kaki pau
pakatan bukan kaki lebong
pakatan bukan kaki susahkan rakyat dengan pelbagai kerenah
pakatan pro rakyat
pakatan sedia hapuskan hapuskan segala macam saman

jamin dasar yang tepat dan popular
tak percaya minta pemimpim pakatan buat kenyataan
hapuskan saman ini esok – jamin lusa saman ini akan lupus

bayangkan dengan satu dasar yang tepat
pakatan akan popular
17 juta rakyat malaysia akan
melihat dasar tepat pakatan rakyat