Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Nov 28, 2010

Siapa Yang Hina Raja-Raja Melayu...??


Parti Islam Semalaysia Pas kesal isu gangguan perlembagaan dan kedudukan Raja-Raja Melayu sering dibangkitkan di dalam negara ini. Tindakan Datuk Seri Najib Razak mengingatkan pihak-pihak tertentu yang cuba mengubah perlembagaan negara supaya tidak bersikap seperti ‘tikus membaiki labu’.

Pas berpandangan bahawa isu ini dibangkitkan ialah untuk menimbulkan ketakutan di kalangan orang melayu supaya jangan berjinak dengan Pas dan Pakatan Rakyat. Sejak mutaakhir isu Meayu dan kedaulatan Raja-Raja dibagkitkan sebagai usaha untuk menarik sokongan orang Melayu kepada Umno, kononnya Melayu dan Raja Berperlembagaan hanya selamat di bawah umno, setelah isu pembangunan sudah lapok, kerana dunia semakin maju.

Satu ketika dahulu kononnya ada Perlembagaaan baru dibangkitkan oleh Mufti Perak Tan Seri Harussani sampai sekarang tidak dapat dibuktikan lagi. Pas mencabar mana-mana pihak yang ada bukti siapa yang hendak menggugat perkara yang telah dipersetujui bersama seperti kedudukan agama Islam, kedudukan Raja-Raja Melayu dan Hak Istimewa Raja-Raja Melayu silalah bawa ke pengadilan.

Isu derhaka kepada Raja-Raja Melayu dibangkitkan dengan hebat ketika pilihanraya Kecil Bukit Gantang, kononnya Dato Seri Haji Nizar Jamaludin derhaka kepada Sultan Perak. Mereka eksploit perkatan yang diucapkan oleh Dato Seri Haji Nizar “Patik Mohon Sembah Derhaka”, pada hal ini adalah istilah yang diajar oleh protokol istana ketika berbahasa dengan Raja apabila kita tidak sependapat dalam satu padangan.

Hakikatnya yang berlaku seperti yang tercatat dalam sejarah politik negara kita, yang biadab dengan Raja-Raja Melayu ialah pemimpin Umno malahan cuba hendak ambil alih kuasa istihar darurat daripada Yang Dipertuan Agong.

Rakyat Malaysia tidak boleh lupa ketika mereka membelasah Raja-Raja Melayu pada tahun 1983 kerana menolak cadangan supaya kuasa Yang DiPertuan Agong mengenai pengistiharan darurat dikurangkan.

Begitu juga penyokong Umno pula mengatakan Sultan Terengganu binatang. Kenapa polis tidak tangkap mereka yang demo dan hina sultan Terengganu kerana tidak melantik Dato Seri Idris Jusuh sebagai Menteri Besar Terengganu. Banyak lagi kita boleh bongkarkan siapa yang sebenarnya menghina Raja Raja Melayu.

Nota :

Jawapannya ialah ..UMNO lah bapak penderhaka kepada raja-raja melayu...

Buktinya ada di sisni...sila baca...

1. Pengasas UMNO, Dato’ Onn Jaafar dibuang daripada istana Johor pada tahun 1920 dan membawa diri ke Singapura kerana mengkritik sultan atas isu harta.

2. Pada tahun 1964 Tan Sri Ghazali Jawi(bapa Dato’ Sri Tajul Rosli) yang tidak mahu letak jawatan menteri besar Perak walaupun perjanjian asal dia hanya hendak pegang jawatan itu dua tahun sahaja. Apabila sampai masanya, dia tidak mahu lepaskan jawatan. Sultan Idris murka dan bernazar tidak mahu mencukur jambang selagi Ghazali Jawi tidak mahu letak jawatan. Bukankah ini derhaka namanya? Tiba-tiba Tajul Rusli kata UMNO tidak pernah derhaka, tidak pernah ucap macam Nizar. (UM 21.2.09) Tindakan bapanya pada Sultan Perak apa pulak maknanya?

3. Pada tahun 1979, kes Dato’ Rahim Bakar, bekas Menteri Besar Pahang yang berselisih faham dengan Sultan Pahang. Media pro UMNO mengkritik Sultan secara terbuka.

4. 1983, UMNO hendak meminda supaya kuasa YDA mengenai pengisytiharan darurat dikurangkan maka UMNO membelasah Raja-raja Melayu kerana menolak cadangan tersebut.

5. Pada tahun 1991 – dalam persidangan agung UMNO, Sultan Kelantan dihentam secara terbuka kerana menyebabkan UMNO kalah di Kelantan.

6. Dalam persidangan agung UMNO juga perwakilan UMNO meminta harta raja disiasat. Berita ini dilaporkan oleh UM di muka surat depan. Apaka ini bukan derhaka?

7. Satu demonstrasi dan hantar memorandum kepada Sultan Kelantan telah dibuat oleh pemimpin UMNO Kelantan. Kenapa polis tidak menembak gas pemedih mata? Apakah ini bukan derhaka namanya?

8. Pada 18 Jun 1993 pindaan perlembagaan persekutuan yang membolehkan raja dibawa ke mahkamah telah dikemukakan. Apabila Raja-raja Melayu minta tangguh pindaan ini, maka media mengkritik secara terbuka salah laku raja.

9. Beberapa siri rapat umum haram UMNO di Alor Setar, Bagan Datoh, Seremban, Batu Pahat dan Melaka untuk menunjukkan sokongan kepada Dr. Tun Dr. Mahathir dan mengecam Raja-raja Melayu.

10. Sebab itu Ku Li denagn sinis berkata, “mana satu kah yang lebih merbahaya pindaan 1993 atau tindakan rakyat tidak menunjukkan hormat pada Sultan Perak pada 6.2.09?”. Ku Li tidak bersetuju dengan tindakan Karpal Singh menyaman Sultan Perak tetapi beliau menyatakan Karpal membuat suatu perkara yang dibenarkan oleh perlembagaan yang mana pemimpin UMNO sendiri yang memberikan laluan pada tahun 1993.(Star Online 17.2.09). Tiba-tiba sekarang orang UMNO pulak menjerit marah pada Karpal. Sepatutnya orang UMNO kena marah dan sumpah seranah pada pemimpin mereka kerana disebabkan pemimpin mereka lah maka martabat raja Melayu sebegitu rupa sehingga boleh dibawa ke mahkamah. UMNO ni memang BENGONG!!!

11. Peristiwa pertabalan Tengku Ibrahim Inderaputra untuk menggantikan Sultan Ismail Petra pada 29 April 1993 di Ketereh Dato’ Annuar Musa. Ini lagi memalukan. Apaka ini bukan derhaka atau kurang ajar namanya?

12. Kenyataan biadab Shahidan Kasim, bekas Menteri Besar Perlis bahawa Sultan Kelantan sekarang tidak layak menduduki takhta dan mempunyai bukti mengenainya (BH 11Jun 1993).

13. Mohamad Taib (Mat Tyson) kata Nizar derhaka. Apakah dia telah lupa yang dia bawa lari Ku Yah (puteri Sultan Selangor dan adinda Sultan Selangor sekarang) kemudian kahwin lari di Thailand? Masa tu dia masih jadi MB Selangor. Ini kah perangai seorang MB dan kemudian bercakap tentang soal derhaka? Cakap berdegar-degar, jubor penuh taik!!!

15. Shahidan Kasim pulak boikot perlantikan Isa Sabu sebagai MB Perlis. Tidak derhaka kah dia kepada Raja Perlis?

Kasih Nenek Pada Seorang Cucu...!!


"Riyadh – Nenek Presiden Amerika Syarikat Barack Obama dari pihak ayahnya, Hajah Omar melaksanakan ibadah haji tahun ini. Dia berangkat dari Kenya bersama lima anggota keluarganya. Di tanah suci dia memanjatkan doa agar Obama memeluk Islam.

“Saya berdoa untuk cucuku Barack, agar dia memeluk Islam,” ujar Hajah Sarah Omar, 88 tahun, ketika diwawancarai oleh akhbar Al-Watan di Jedah semasa menjalankan rukun haji, Khamis (25/11).

Akhbar tersebut dalam laporannya mewartakan, Hajah Omar berada di Arab Saudi untuk menjalankan ibadah haji bersama bapa saudara Obama iaitu Saeed Hussein Obama dan empat cucunya. Mereka menjadi tamu Raja Abdullah.

Dalam pernyataanya kepada akhbar tersebut Hajah Omar mengatakan bahawa dirinya hanya boleh berbicara pasal ibadat haji dan tak dapat memberi komen masalah politik yang dilakukan Obama.

“Saya sangat takjub dan teringat kembali apa yang diceritakan oleh guru saya semasa di sekolah. Dia dulu pernah bercerita berkenaan Mekah dan Madinah ketika saya masih kecil” kata Hajah Omar yang berasal dari Desa Koglilu, Kenya Barat.

Ketika ditanya soal kemungkinan Obama menjadi presiden Amerika Syarikat untuk dua penggal , Hajah yang ditemani Saeed Obama dan cucu-cucunya menjawab, “Hanya Allah yang tahu, masa depan tidak ada yang tahu.”

Selain berdoa untuk Presiden Obama, Hajah juga memanjatkan keinginan agar Raja Abdullah segera sembuh dari penyakitnya.

Kehadiran Hajah bersama putera dan cucu-cucunya di Arab Saudi mendapat sambutan luar biasa dari Kerajaan.

Faisal Ambuya, salah satu sepupu Obama, mengatakan “Nenek saya sangat berminat mendoakan umat nonMuslim menjadi Muslim dan saya belajar tentang Islam dari beliau.”

“Jika saya kembali ke kampung, saya akan sampaikan kepada warga desa tentang kekuatan Islam,” ujarnya.

Pak cik Obama mengaku berterus terang bahawa dirinya tak pernah berfikir sanggup menunaikan ibadah haji tahun ini. “Saya sangat berasa bersyukur, sebab saya dapat melaksanakan ibadah haji. Alhamdulillah, saya panjatkan kepada Allah dan terima kasih untuk Raja Abdullah yang bersedia menyambut kami.”

Kluk-Klek....Kluk-Klek....Kluk-Klek...!!!


MADEY: RAKYAT SOKONG BN JIKA JAMBATAN BENGKOK DIBINA - MK

Mahathir Mohamad berkata tiada sebab mengapa projek pembinaan jambatan menggantikan Tambak Johor yang menghubungkan negeri itu dengan Singapura tidak boleh diteruskan.

Beliau berkata ini kerana semasa perancangan dan perundingan dengan kerajaan Singapura, projek itu tidak menghadapi masalah perundangan dan tentangan dari negara jiran itu.

SULTAN JOHOR ULANGI HASRAT TAMBAK JOHOR DIGANTIKAN - MI

Sultan Johor Sultan Ibrahim hari ini mengulangi hasrat baginda dan seluruh rakyat Johor supaya pembinaan jambatan menggantikan Tambak Johor yang menghubungkan negeri itu dengan Singapura diteruskan.
Pada istiadat sambutan ulang tahun keputeraan baginda yang ke-52 hari ini, Sultan Ibrahim bertitah pembinaan jambatan berkenaan bukan sahaja memberikan keselesaan kepada rakyat Johor yang berulang-alik ke Singapura malah menjadi kemudahan untuk rakyat negara jiran itu melancong ke negara ini.

Nota:

UMNO/BN memang takut dengan Lee Kuan Yew
Maka sebab itu projek jambatan bengkok terpaksa dibatal

Walaubagaimanpun, UMNO/BN memang lagi takut dengan Madey...
Oleh kerana kerana ketakutan yang melampau lalu UMNO/BN terpaksa setuju pulak untuk buat jambatan bengkok

Kalau Macam ni...Baik Mati daripada hidup...!!!
Kah...Kah...Kah...!!!

Hanya Islam Mampu Mengubahnya.....!!


SPRM BINA LOKAP , GUDANG BARANG KES – BH

Memudahkan suruhanjaya buat siasatan di bangunan sendiri tanpa babit pihak lain.
Sejajar peranannya sebagai sebuah badan induk membanteras jenayah rasuah di negara ini, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bercadang membina lokap dan gudang barang kes sendiri di semua ibu pejabat negeri.

Projek itu yang dirancang di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMKe-10) itu dijangka membabitkan kos RM192 juta.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pengurusan dan Profesionalisme) SPRM, Zakaria Jaffar, berkata projek itu bagi memudahkan siasatan SPRM dijalankan di bangunan sendiri tanpa membabitkan pihak lain.

“Sebelum ini kita terpaksa berkongsi lokap dengan polis bagi kes disiasat SPRM, namun dalam tempoh lima tahun akan datang kita akan mempunyai lokap sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyerahan Kompleks Pejabat dan Perumahan SPRM Wilayah Persekutuan di Jalan Cochrane di sini oleh Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Wilayah Persekutuan, Ir Adanan Sukri Musa kepada SPRM di sini, semalam.

Nota :

Bangang ni ada macam-macam....
Buatlah lokap ke..jail ke..penjara ke...!!
Selagi tak ambik Islam sebagai cara hidup selagi itulah jenayah ada..
Ini semua adalah projek....bukannya ada manfaat apa-apa...
Bila projek...siapa yang dapat nanti....
Oleh itu, marilah kita kembali kepada Allah...
Ambiklah hukum Allah sebagai panduan kita kita...
Kalau kita tak bunuh ibu penyakit....makanlah ubat apa pun penyakit itu tetap akan ada...
Fikirlah dengan akal yang cerdik bukannya melalui pemikiran yang bangang dan bodoh macam UMNO/BN ini...
Kah...Kah...Kah...!!!

Fatwa Sonsang Wanita UMNO...!!


MB SELANGOR TIDAK MALU - BH

Tindakan minta diberi 20 peratus cukai dari negeri tak wajar: Shahrizat

BANTING: Shahrizat Abdul Jalil menyifatkan Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim sebagai seorang yang tidak tahu malu apabila meminta semua dana bagi negeri itu untuk diuruskan sendiri.

"Dia minta RM100 juta bagi kepada kerajaan negeri. Permintaan Abdul Khalid mencerminkan cara pentadbiran Parti Keadilan Rakyat (PKR),” katanya mengulas permintaan Abdul Khalid supaya 20 peratus daripada bayaran cukai rakyat Selangor dipulangkan kepada kerajaan negeri untuk membantu rakyat memerlukannya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri Program Gempur NKRA Meningkatkan Taraf Hidup Isi Rumah Berpendapatan Rendah di Dewan Orang Ramai, Kampung Bukit Changgang, Sepang, di sini, semalam.

Shahrizat berkata, beliau bimbang jika kebajikan ditadbir melalui kerajaan negeri, ramai rakyat Selangor akan menderita.

Nota:

Ini bukannya kes malau atau tak malu...
Ini adalah untuk rakyat selangor
Rakyat Selangor adalah pembayar cukai yang terbesar di malaysia...

Ini adalah kerana selangor negeri terkaya di malaysia
Ini kerana tunggak ekonomi negara bergantung pada 2 negeri pakatan iaitu selangor dan pulau pinang

Yang patut malu ialah kerajaan federal BN...
Ambik duit cukai selangor pergi gunakan untuk beli kapal selam
Ambil cukai selangir untuk pergi beli kereta kebal poland
Ambil duit cukai selangor pergi gunakan untuk buat macam-macam termasuklah renovasi rumah PM di putrajaya...

Rakyat selangor sangat sakit hati...
Selama 50 tahun habis harta rakyat selangor dirembat oleh UMNO/BN...
Lihat kes PKFZ – pelabihan klang – 12 bilion rinngit lesap...
Tanah orang kampong di paksa jual dengan bayaran murah....
Kemudian tanah yang sama di naikkan harga di jual pula pada kerajaan dengan harga yang tinggi...
Inilah rupanya kerja kerja BN selama ini...