Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Apr 20, 2011

Satu Lagi Projek Kroni.....!!1Malaysia email: Tricubes Berhad dimiliki secara tidak langsung adik Najib - MR

Syarikat Tricubes Berhad yang diberikan kontrak 1Malaysia email bernilai RM50 juta kini berdepan dengan masalah kewangan, dan disenaraikan Bursa Malaysia sebagai status GN3. Seandainya syarikat ini gagal mengetengahkan program menstruktur semula kewangannya pada hujung Oktober 2011, maka ia mungkin berdepan dengan nasib untuk ditarik dari penyenaraian (delist).

Apa yang menarik, pemegang saham kedua terbesar Tricubes Berhad adalah Commerce Technology Ventures Sdn Bhd, iaitu Private Equity Fund yang ditubuhkan Bank Negara bersama Commerce Group (atau Bumiputra-Commerce Holdings Berhad Group).

Commerce Group atau Bumiputra-Commerce Holdings Berhad Group kini telah dinamakan sebagai CIMB Group, diterajui oleh adik Perdana Menteri Najib Razak, iaitu Nazir Razak (gambar kanan). Nazir Razak adalah Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Group.

Semalam, Perdana Menteri mengumumkan bahawa kerajaan telah memberikan satu projek baru bernilai RM50 juta kepada Tricubes Bhd untuk mendirikan satu laman internet, dan setiap warga negara berumur 18 tahun ke atas akan dibuka satu akaun email - "1Malaysia email" untuk kegunaan rasmi; sementara mendirikan pusat perkhidmatan e-kerajaan, termasuk laman sosial, pembayaran hutang melalui internet dan sebagainya.

Namun demikian, menurut maklumat Bursa Malaysia, Tricubes telah disenaraikan sebagai status BN3 dan perlu mengetengahkan program penstrukturan kewangan, atau berdepan dengan nasib "delist".

Dalam satu kenyataan Tricubes pada 29 Oktober 2010, lantaran daripada kebimbangan oleh juruaudit terhadap laporan kewangan Tricubes sehingga 31 Mac 2010, ditambah pula shareholders' equity yang lebih rendah daripada 50% modal sehingga Jun 2010, maka ia telah melanggar peraturan penyenaraian, lantas dimasukkan ke adalam status GN3.

Selain itu, menurut laporan kewangan 2010 Tricubes, syarikat ini telah mengalami kerugian bersih sebanyak RM3.35 juta (RM3,346,752). Meskipun Tricubes memohon agar Bursa Malaysia mengecualikan dirinya daripada peraturan GN3, namun Bursa Malaysia enggan meluluskan permintaannya.

Menurut peraturan GN3 di Bursa Malaysia, Tricubes perlu mengemukakan satu rancangan penstrukturan semula kewangannya dalam tempoh 12 bulan, bermula 29 Oktober 2010 (tarikh dimasukkan ke status GN3). Malah, rancangan tersebut perlu diluluskan Bursa, malah dilantik penajanya dalam masa tiga bulan, dan menghabiskan program penstrukturan semula dalam masa enam bulan selepas diluluskan Bursa.

Jikalau Tricubes gagal mematuhi mana-mana peraturan, maka Bursa Malaysia boleh menghentikan sementara jual-beli saham syarikatnya, dan kemudian menarik penyenaraiannya (delist).

Menurut kenyataan terbaru Tricubes pada 1 April 2011, tiada perkembangan yang besar dalam rancangan penstrukturan semula kewangan syarikat tersebut. Menurut had tempoh, Tricubes harus menghantar laporan penstrukturan kewangannya sebelum 29 Oktober 2011, dan mendapat kelulusan daripada Bursa Malaysia - untuk mengelakkan dirinya daripada ditarik penyenaraiannya (delist).

Sebagaimana yang diketahui, Tricubes cuba membida 32.2% saham Pos Malaysia daripada Khazanah Nasional Berhad, tetapi gagal.

Pada saat-saat yang genting ini, Najib membawa cahaya harapan kepada penstrukturan semula kewangan Tricubes apabila mengumumkan pemberian projek 1Malaysia email bernilai RM50 juta kepadanya. Berikutan kontrak ini, Tricubes mungkin sempat untuk mengemukakan rancangan penstrukturan kewangannya sebelum hujung Oktober.

Apa yang dipertikaikan, PEMANDU yang mendakwa diri mengutamakan meritokrasi dan ketelusan itu, melantik sebuah syarikat yang berdepan dengan masalah kewangan untuk melaksanakan projek kerajaan ini.

Menurut maklumat rasmi, pemegang saham kedua terbesar Tricubes adalah Commerce Technology Ventures, ditubuhkan pada Julai 2000, dengan fungsi utamanya membekalkan modal untuk pembangunan teknologi. Sehingga hari ini, syarikat ini telah melabur di 22 buah syarikat, termasuk 10 buah syarikat telekomunikasi, enam syarikat advanced manufacturing, lima syarikat life science dan satu lain-lain.

Modal Commerce Technology Ventures dikendalikan CAV Private Equity Management Sdn Bhd, syarikat ini adalah salah satu syarikat di bawah CIMB Group. Menurut laporan kewangan Tricubes 2010, Commerce Technology Ventures merupakan pemegang saham kedua terbesar yang memegang 15.63% saham. Pemegang saham terbesar Tricubes adalah Khairun bin Zainal Mokhtar - selain memiliki 15.72% saham secara langsung, juga memiliki 14.17% saham melalui Ambank.

Apa Guna Jadi MB Kalau Tak Ada Kuasa...??


Hari ini, MB Umno Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob. berkata kerajaan negeri Pahang tidak mempunyai kuasa untuk melulus dan menutup pembinaan kilang pemprosesan logam nadir bumi (rare earth) milik Syarikat Lynas Corporation Ltd dari Australia.

Beliau berkata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri yang menterinya kini adalah tokeh 'gelombang merah Kelantan' melulus projek tersebut.

Menurut Adnan, kementerian Mustapha Mohamed meluluskannya selepas kajian mendalam oleh Lembaga Perlesenan Tenaga Atom mengenai tahap keselamatan penduduk terhadap kesan radioaktif atau radiasi dari kilang tersebut.

“Saya rasa hairan kenapa ada pihak yang membuat bantahan dan mencerca kerajaan negeri,” kata beliau dipetik Bernama Online

“Bukan kerajaan negeri Pahang yang luluskan projek ini. Yang sibuk suruh kita tutup, kenapa,” katanya ketika menggulung usul menjunjung kasih titah ucapan Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah, pada persidangan Dewan Undangan Negeri.

Ish....ish....ish....kesiannya Adnan Yaakob!

Kilang Lynas bernilai RM700 juta yang sedang dibina di kawasan perindustrian Gebeng di sini menimbulkan kontroversi kerana didakwa bakal menghasilkan radiasi yang memudaratkan orang ramai.

Mengikut pakar kesihatan kesihatan awam Dr T Jayabalan.Lynas adalah 10 kali lebih kontroversial daripada kilang nadir bumi Asia di Bukit Merah yang ditutup 20 tahun lalu.

Menurut catatan wikipedia, kesan dari kilang di Bukit Merah sebagaimana didakwa penduduk telah menyebabkan lapan orang menjadi mangsa leukemia dalam masa 5 tahun,

Sebelum itu tidak seorang penduduk penduduk terbabit yang mengalami leukemia dan akhirnya tujuh orang daripadanya telah meninggal dunia.

Selain itu berlaku kejadian kelahiran bayi yang cacat, kelahiran pra-matang dan sebagainya,

Di Terengganu, lain pula ceritanya, tapi sama nadanya....

Idris Jusoh Takut Dengan Bayang-Bayang Sendiri.


KUALA TERENGGANU - Bekas Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Idris Jusoh (Idris) 'di bedal' oleh seorang blogger yang diyakini kumpulan penyokong Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said (Mad Said). Perjalanan Idris bersama 46 orang penyokongnya ke London diantara 31 Mac hingga 10 April, baru-baru ini telah menjadi asas serangan blogger tersebut terhadap Idris.

2. Dia kini Ketua Bahagian UMNO yang satu-satunya di Terengganu ‘tidak tunduk’ dan ‘tidak akan ‘pernah tunduk kepada kepimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said’;

3. Dia kini ADUN Jerteh, yang satu-satunya merasakan dirinya lebih tinggi dan lebih mulia daripada Ahmad Said kerana pernah menjadi Menteri Besar dan ‘digulingkan’ bukan oleh parti dan rakyat tetapi oleh istana;

4. Sebagai ADUN, Idris berdendam bukan sahaja kepada Tuanku Mizan kerana menggugurkannya dan juga Ahmad Said kerana exco ketika pentadbirannya kini menggantikannya, sedangkan baginya kalaupun tidak beliau tetapi biarlah orang-orangnya seperti Datuk Rosol Wahid (ADUN Ajil, bekas Exco), Datuk Din Adam (ADUN Bukit Besi, bekas Exco) atau mungkin Alias Abdullah (ADUN Alor Limbat, seorang peguam);

5. Dia semakin merasakan kedudukannya ‘tidak selamat’ kerana banyak faktor. Antaranya, jika digugurkan sebagai calon dia akan kehilangan segala-galanya dalam politik; orang kuatnya, Datuk Dr Ramzi Abdul Rahman (bekas Setiausaha Politiknya, semakin jelas yang menghantar sms Ugut Bunuh di mahkamah) dan akan menjejaskan politiknya jika Dr Ramzi dijatuhi hukuman di mahkamah; dan projek-projek ‘kelas dunianya’ di Terengganu ada yang runtuh, bocor, terbengkalai dan ‘lingkup’;

6. Ramai daripada penyokong kuatnya kini ada yang sudah menyeberang kepada Ahmad Said dan ‘hard core’ seperti Rosol dan Alias (kecuali Din Adam) semakin ‘baik’ dengan Ahmad Said;

7. Kedudukan Ahmad Said yang kembali menerajui UMNO Terengganu sebagai Pengerusi Perhubungan benar-benar mencabar beliau yang sebelum ini begitu seronok ketika dipimpinan Datuk Seri Hishamuddin Hussein. ‘Dakar Barat Idris Jusoh’ kini sering menyanyikan lagu sumbang

Sehubungan itu, dalam 'posting' keduanya membedal Idris, blogger tersebut mendakwa misi khusus Idris adalah bermatlamat meletakkan semula dirinya dalam arus perdana politik Terengganu.

Menurutnya, Idris mahu menjadi Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri berbanding Ahli Majlis Tertinggi.kerana bimbang akan digugurkan menjadi calon pada pilihanraya umum ke-13 akan datang.

"Kenapa tidak? Idris dan orangnya tentunya kini bimbang mereka akan digugurkan!,"kata blogger itu sebagaimana catatannya.

Kecenderungn blogger berkenaan adalah seorang blogger Mad Said kerana terbukti beliau membela Mad Said berbanding tindakan Idris sebelum ini yang disifatkannya sebagai kejam.

"Apakah Ahmad Said sekejam Idris? Apakah Ahmad Said jenis makan kawan? Apakah Ahmad Said jenis zalim seperti Idris?

"Idris ternyata makan kawan dan zalim apabila menggugurkan Datuk Rahman Bakar (Ahli Parlimen Marang), Datuk Rosli Mat Hassan (Ahli Parlimen Dungun), Datuk Tegku Putera Tengku Awang (Ahkli Parlimen Hulu Terengganu) Ahmad Said (ADUN Kijal), menukarkan Datuk Jidin Shafie dari ADUN ke Parlimen dan begitu juga dengan Datuk Nasir Ibraim Fikri dari DUN ke Parlimen,"jelas blogger itu.

Sebenarnya, blogger tersebut berkata, Idris takut dengan bayang-bayang dan ‘dosanya’ sendiri apabila semakin hampir dengan pilihan raya.

Perbalahan ntara pemimpin Umno Terengganu sudh menjadi 'rahsia umum'. Walaupun Naib Presiden Umno, Hishamudin Hussein pernah dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu bagi tujuan menyelesaikan perbalahan tersebut, namun gagal.

Akibat perbalahan tersebut projek-projek pembangunan bukan menjadi kepentingan rakyat tetapi menjadi kepentingan kroni dan suku sakat.

Buletin Online

Selepas Telur Tiruan Kini Beras Tiruan Pula...!!

" Sebelum ini negara di kejutkan dengan penemuan telur tiruan pada 6 April lalu di pasar Pulau Tikus di Georgetown, Pulau Pinang.

Presiden CAP, SM Mohamed Idris, berkata siasatan mendapati kulit telur palsu itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.

Pada 11 April, Jabatan Veterina berkata tiruan itu bukan telur tiruan. Saya masih berpendapat kenyataan ini adalah kenyataan untuk meredakan masyarakat daripada panik dan kemungkinan telur akan mengalami kemerosotan penjualan. Atas kepentingan ini saya rasa kerajaan mengambil sikap mengumumkan tiada telur palsu disamping membuat pemantau serius secara tersembunyi.

Kita juga sedar Presiden CAP, SM Mohamed Idris adalah diantara orang yang cermat dalam membuat sebarang tuduhan kerana implikasi kepada pengeluar telur yang boleh membawa kepada saman.

Hari ini diluar negara heboh tentang beras tiruan, seorang pembaca yang berpusat di bandar Tuoi Tre telah menyerahkan contoh beras yang dianggap palsu dan dipercayai diperbuat dari plastik.

"Pada tarikh 17 Februari lalu saya membeli satu kg beras untuk VND10, 500 dari seorang penjual. Saya dapati nasi yang panjang dan warna kekuningan. Tidak ada butiran rosak pada beras berkenaan" kata beliau.

Setelah memasak setengah kilogram beras hari yang sama, ia menemukan butiran nasi hanya sedikit lebih besar dari yang mentah dan dipisahkan satu sama lain.

"Butiran nasi ini tidak boleh hancur ... dan setelah saya menekan di tangan saya, saya dapatinya elastis seakan terbuat dari getah." Tambah beliau.

Nasi tidak berbau manis dan jika ditingalkan pada keadaan suhu normal, masih tidak basi atau bertukar warna.

Plastik beras?

Setelah menyemak beras, Mr Dao Quang Hung, seorang pegawai daripada Jabatan Hortikultura di bawah Jabatan Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar, berkata, "Beras ini terlihat sangat aneh dan saya belum pernah melihat sebelumnya".

"Namun, kita perlu melakukan beberapa analisis fizikal dan kimia pada beras sebelum membuat kesimpulan apakah itu palsu beras atau tidak." tambah beliau.

"Panjang butiran beras aneh adalah sekitar 10 mm, 3-4 mm lebih panjang daripada beras biasa, sedangkan dalam hal lebar, beras aneh jauh lebih tipis. Beras terbaik di Vietnam sekarang adalah 5 peratus beras patah, sedangkan beras yang aneh tidak memiliki butir-butir patah," katanya.

Selain itu, tidak seperti beras biasa, beras yang aneh ini benar-benar telus dan mempunyai 'benih' tidak kabur di dalamnya, ia menambah.

Menunggu kesimpulan dari institusi berkenaan tentang hal beras aneh ini, Mr Hung memberi amaran supaya pelanggan tidak membeli atau memakannya.

Lagi Projek Nak Tipu Melayu....!!!


RM50 JUTA UNTUK PROJEK EMEL SATU MALAYSIA - MK

Satu syarikat IT tempatan, Tricubes Bhd akan melaburkan RM50 juta untuk menyediakan akaun e-mel kepada semua warga Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas.

Pelaburan bagi Projek Emel 1Malaysia itu adalah bagi menyediakan akaun email kepada semua warga Malaysia untuk urusan rasmi dengan kerajaan.

Najib Razak ketika merasmikan projek berkenaan hari ini berkata, emel berkenaan akan membolehkan komunikasi secara langsung dan selamat di antara rakyat dan kerajaan.
Ia juga bertujuan untuk meningkatkan penyampaian perkhidmatan kerajaan kepada pengguna dan juga warga niaga.

Ditanya sekiranya projek berkenaan akan bertembung dengan perkhidmatan dalam talian lain seperti MyEG, Tricubes berkata projek berkenaan berbeza daripada inisiatif sedia ada.

Ketua pegawai eksekutifnya Khairun Zainal Mokhtar berkata, berbeza dengan perkhidmatan bayaran dalam talian MyEG, perkhidmatan melibatkan email baru itu akan melibatkan penghantaran notis dan bil.

Nota:

cuba selidik siapa punya syarikat ini
ini mesti ada hubungansdengan bik mama
atau ada hubungan dengan mat mongol

bursa saham kata syarikat ini nak bangkrap
kah kah kah

Masih ada lagi orang melayu tak sedar
Inilah perniagaan kroni
paksa rakyat beli
paksa rakyat guna
patutlag china marah
patutlah india marah
inilah cara melayu menipu

bila china marah
bila india marah
tuduh mereka rasis

kah kah kah

From Paris With Love....!!


SKANDAL SCORPENE : SUARAM LANTIK HAKIM BEBAS DI PERANCHIS

Suara Rakyat Malaysia (Suaram) pada mesyuarat 18 April lalu, memutuskan untuk melantik seorang hakim bebas di Mahkamah Perancis bagi membicarakan kes dakwaan rasuah pembelian dua kapal selam Scorpene oleh kerajaan Malaysia.

Pengarah Urusetia Suaram, Cynthia Gibrael, berkata tiga peguam yang mewakili Suaram, Joseph Breham, William Bourdon dan Renaud Semerdjian telah dimaklumkan untuk mendapatkan seorang hakim bebas di Perancis bagi mengendalikan kes itu.

“Siapa hakim bebas itu, akan diketahui dalam dua tiga minggu lagi,” kata Cynthia hari ini.

“Sama ada mereka yang terlibat ada di Perancis atau di negara luar tidak timbul kerana mahkamah boleh menggunakan pelbagai peruntukan antarabangsa untuk memanggil saksi bagi memberi keterangan,” kata peguam itu.

Melalui pelantikan hakim bebas itu, beliau berkata, mahkamah Perancis akan diberi kuasa untuk memanggil atau mendapat maklumat dari mereka yang terlibat untuk diambil keterangan.

Awal april lalu, laman web Rue89 berpangkalan di Perancis mendedahkan kes mahkamah di negara itu yang menjalankan pendakwaan berhubung bayaran komisyen pembelian dua kapal selam Scorpene antara Armaris dengan Perimekar Sdn Bhd.

Armaris merupakan syarikat pembina kapal selam kelas diesel jenis Scorpene yang juga anak syarikat firma pertahanan Gergasi Perancis, DCN (Direction des Constructions Navales) dengan usahasama firma Sepanyol Agosta.

Perimekar Sdn Bhd adalah syarikat milik isteri Abdul Razak Baginda, Mazlinda Makhzan. Abdul Razak yang terlepas dari kes pembunuhan kejam warga Monggolia, Altantuya Shaariibuu pada 2006.

Abdul Razak adalah bekas penasihat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Dalam keterangan Rue89, Armaris membuat kenyataan tidak pernah terlibat membayar Perimekar Sdn Bhd 114 juta Euro (RM493.53 juta) tetapi sebenarnya ia dibayar kerajaan Malaysia sendiri.

Perjanjian pembelian dua kapal selam Scorpene bernilai berbillion dollar itu dimeterai Najib selaku Menteri Pertahanan pada 2002.

Pada April tahun lalu, seorang ahli perundangan Perancis, Joseph Breham menfail aduan di mahkamah Perancis berhubung skandal pembelian dua kapal selam Scorpene kepada kerajaan Malaysia.

Mengikut perundangan Perancis, amalan memberi komisyen adalah jenayah berat.


NOTA:

najib dan razak baginda
yang terlibat dalam pembelian
kapal selam ini akan dipanggil

sudah pasti waran international
akan digunakan untuk membawa
dua ekor malaon ini ke paris

SIAPA PEGUAM ITU?

William Bourdon
MAY 19, 2009
Lawyer, Human Rights specialist

William Bourdon was born in 1956. He is a French lawyer. He is specialized in the defence of human rights and of victims of crimes against humanity.

He was the General Secretary of the International Federation for Human Rights (1995-2000).

In 2000, he wrote the essay “The International Criminal court - the Statute of Rome” (Seuil).

In 2001, he created the 'Sherpa' a not-for-profit organisation which focuses on improving the legal tools that create a legal framework for the social responsibility of corporations.

In 2006, he appeared in his own role as a lawyer for African plaintiffs in the film 'Bamako' by Abderrahmane Sissako.

He has been very active in initiating legal procedures in France against former Serbian or Rwandan leaders suspected of crimes against humanity and crimes of war. He is the lawyer of Franco-Chilean families who were victims of the former dictator Augusto Pinochet. He also defends several French prisoners detained in Guantanamo.

Akhirnya Projek Dato' T Kantoi.....!!


KAMI TIDAK TAKUT DIDAKWA - UM

KUALA LUMPUR 19 April – Trio ‘Datuk T’ hari ini mendedahkan bahawa mereka tidak sedikit pun takut untuk berhadapan dengan tindakan undang-undang di bawah Seksyen 292 Kanun Keseksaan, kerana menayangkan rakaman video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, baru-baru ini.

Semua trio tersebut, iaitu bekas Ketua Menteri Melaka, Abdul Rahim Thamby Chik; ahli perniagaan, Shazryl Eskay Abdullah serta bekas Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Shuib Lazim berkata, mereka sudah bersedia mental dan fizikal untuk menghadapi apa sahaja kemungkinan.

Malah mereka juga bersedia untuk melakukan sumpah laknat di mana sahaja termasuk di depan Kaabah, bagi membuktikan pendedahan mengenai rakaman video seks tersebut adalah benar membabitkan ketua pembangkang tersebut, sebagaimana yang didakwa.

Nota :

Wah bukan main berani lagi....
Sila baca di bawah ni...
nampaknya mereka dah mula kecut...
Kah...Kah....


SHUIB: TIDAK ADIL JIKA DIDAKWA SEBAR VIDEO -mkini

Salah seorang daripada trio 'Datuk T', Shuib Lazim berkata, mereka tidak berniat untuk menyebarkan video lucah yang didakwa melibatkan seorang tokoh utama pembangkang.

Oleh sebab itu, Shuib menyifatkan sebarang tindakan yang mungkin dikenakan ke atas mereka sebagai "tidak adil" kerana mereka tidak sepatutnya didakwa atas tuduhan berkenaan.

"Kita rasa kita bukan dedah kepada orang ramai, kita cuma tunjuk kepada pemberita. Pemberita yang akan jadi saksi (dalam kes tayangan video berkenaan).