Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Jul 24, 2010

Tahan Lubang Belakang..Tibai Lubang Depan....!!!

Saiful Ada Skandal Seks Dengan Peguam Pasukan Pendakwa ? -Sabahdaily

Dakwaan bahawa salah seorang anggota pasukan pendakwa kes liwat kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim terlibat dalam hubungan 'romantik' dengan saksi utama Mohd Saiful Bukhari Azlan mula menghantui pendakwa raya, tetapi status staf muda berkenaan masih belum diputuskan.

Pasukan pendakwa raya belum memutuskan sama ada akan menggugurkan rakan mereka itu apabila perbicaraan disambung semula pada 2 Ogos ini.

Pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin awal hari ini mendakwa seorang timbalan pendakwa raya wanita, yang merupakan anggota junior dalam pasukan mereka, sedang menjalin “hubungan romantik” dengan Saiful, yang mendakwa dia diliwat oleh Anwar Jun 2008.

Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden menekankan bahawa sebarang keputusan sama ada anggota itu akan kekal dalam pasukannya boleh diketahui apabila kes disambung awal bulan depan.

Mohd Yusof enggan mengatakan sama ada anggota wanita itu akan digugurkan kelak.

“Saya tidak boleh mengatakan kepada anda buat masa sekarang. Saya tidak mendengar tentang dakwaan atau tuduhan ini.

“Bagaimanapun saya akan berbincang dengan pasukan saya dan kita akan melihat pada 2 Ogos ini sama ada dia akan bersama pasukan kami atau tidak,” kata Mohd Yusof kepada The Malaysian Insider.

Mohd Yusof menekankan, peranan staf itu adalah kecil memandangkan dia bukan “anggota rasmi” dalam pasukan itu apabila kes itu mula didengar.

Pasukan pendakwaan terdiri daripada lapan anggota iaitu Mohd Yusof, Datuk Nordin Hassan, Mohamed Hanafiah Zakaria, Wong Chiang Kiat, Noorin Badaruddin, Mira Mirna Musa, Naidatul Athirah Azmad dan Farah Azlina Latif.

Saiful dan Farah belum dapat dihubungi untuk reaksi.

Kata Mohd Yusof, anggota itu hanya dibawa untuk membantu pasukannya bagi menguruskan data dan mengambil nota prosiding kerana seorang pendakwa raya telah meninggalkan pasukan itu.

“Jadi, saya tidak boleh mengatakan dia telah digugurkan daripada pasukan ini kerana dia sebenarnya bukan sebahagian daripada pasukan saya, tidak seperti (timbalan pendakwa raya) Noorin (Badaruddin) atau Wong (Chiang Kiat), atau diri saya.

“Dia dibawa untuk membantu tetapi kini kami ada sekurang-kurangnya tiga peguam yang boleh melakukan kerja-kerja menghimpunkan (data) dan kadangkala Noorin juga mengambil nota,” katanya.

Selain itu menurut beliau, anggota berkenaan juga pendakwa raya yang turut mengendalikan kes-kes lain.

“Jika kami memutuskan untuk tidak menyertakan dia dalam pasukan kami, ia adalah kerana kami boleh mengendalikan kes ini tanpa dia... ini kerana dia juga ada kes lain untuk dikendalikan,” kata Mohd Yusof lagi.

Mohd Yusof sambil berkata beliau tiada maklumat mengenai tuduhan terbaru ini, apa yang dilakukan oleh anggota pasukannya adalah urusan peribadi.

“Saya tidak periksa kehidupan peribadi mereka... jadi saya tidak tahu. Saya tidak boleh komen. Apakah anda boleh percaya Raja Petra? Dia selaku menyebarkan khabar angin,” katanya.

“Saya memberitahu anda yang ini... saya perlu menemui anggota pasukan saya (terlebih dahulu) dan saya akan kembali kepada anda. Bagaimanapun dia bukan bahagian penting dalam pasukan saya, dia hanya akan membantu kami bila kami memerlukannya,” tegas Mohd Yusof.
-------------------------------------------------------------
Kah....Kah....NAMPAK SANGAT PENIPU....KALAU MINAT DEPAN CAKAP MINAT DEPAN..!!!

Kah...Kah....KALAU MINAT MAIN BELAKANG..JARANG YANG SUKA TIBAI LUBANG DEPAN...!!!

Kah..Kah....INI DAH JADI BISEKSUAL....DAHSYAT MAMAT NI...!!!

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH...YANG BOHONG JANGANLAH NAK MENIPU...YANG BENAR JANGANLAH NAK DI NAFIKAN....

Isu Perpadu..Wangg....!!!


Sekali lagi isu perpaduan Melayu ditonjolkan oleh UMNO. Kononnya mereka sahajalah yang mengambil berat akan isu ini. Hakikatnya, PAS selama penubuhannya, telah sekian lama memperjuangkan perpaduan Melayu. Hanya bezanya ialah perpaduan yang diusahakan oleh PAS adalah berasaskan Islam sedangkan perpaduan yang diusahakan oleh UMNO adalah berasaskan "Melayu". Yang bersetuju dengan Islam sebagai dasar yang kukuh, bersatu dibawah PAS. Semua yang setuju dengan Melayu sebagai asas, bersatu di bawah UMNO!

Persoalan perpaduan adalah sesuatu yang diusahakan semua pihak. Tiada yang siuman yang inginkan perbalahan dan perpecahan. Semua inginkan supaya bangsa dan masyarakatnya untuk bersatu. Yang membezakan ialah asas perpaduan yang diusahakan.

Bagi PAS dan mereka yang berjuang di atas dasar Islam, UMNO adalah punca perpecahan ummat Islam kerana UMNO membawa dasar selain dari Islam sebagai dasar perpaduan ummat Islam. UMNO membawa sebuah dasar yang bukan dari Islam dan dalam banyak segi, bercanggah dengan Islam. Oleh itu ummat Islam terpesong dari dasar perpaduan sebenar yang diperjuangkan oleh PAS. Usaha PAS untuk menyatupadukan ummat Islam atas dasar Islam digagalkan UMNO melalui berbagai cara termasuk fitnah, penyelewengan maklumat dan tidak ketinggalan juga penggunaan ISA terhadap pimpinan PAS. Ummat Islam ditakut-takutkan oleh media yang dikuasai UMNO dan dikelirukan dengan sengaja supaya menolak perpaduan yang diusahakan PAS. UMNO adalah punca mengapa ummat Islam tidak bersatu di atas dasar Islam!

Bagi UMNO yang ingin melihat orang Melayu bersatu di bawah kepimpinan mereka di atas dasar Melayu, PAS adalah punca perpecahan. Ini adalah kerana PAS membawa satu dasar yang berbeza, iaitu Islam. UMNO gagal menyatupadukan orang Melayu atas dasar Melayu kerana PAS membawa persoalan agama ke dalam arena politik, satu tindakan yang ditolak UMNO. PAS memberitahu orang Melayu bahawa dasar "Melayu" yang mengharuskan rasuah, kezaliman, penyelewengan, penindasan, kronisma dan segala yang tercela "demi kepentingan Melayu", adalah sesuatu yang menyesatkan. Oleh itu sebahagian dari orang Melayu tidak bersama UMNO dan sebaliknya memilih untuk bersama PAS. Dengan itu usaha UMNO untuk menyatupadukan Melayu atas dasar bangsa Melayu telah digagalkan oleh PAS.

UMNO memberitahu orang Melayu bahawa bangsa Melayu akan hilang kuasa politik sekiranya tidak bersatu di bawah payung mereka dan menakutkan orang Melayu dengan ramalan-ramalan seperti orang Melayu menggemis di Negara sendiri dan sebagainya. PAS memberitahu ummat Islam bahawa keadaan "lemah" mereka adalah hasil dari perjuangan "Melayu" yang diperalatkan segelintir elit Melayu untuk mengayakan diri mereka sendiri di atas nama semangat Melayu. PAS menyeru ummat Islam untuk kembali kepada Islam dan menolak dasar Melayu ini. Sekiranya tidak, maka pendekatan yang dibawa UMNO selama ini akan menyebabkan ummat Islam menjadi semakin lemah dan yang paling dikhuatiri sebagai ummat Islam ialah semakin dimurkai Allah.

UMNO menuduh PAS sebagai penghalang perpaduan Melayu dan PAS menuduh UMNO sebagai pemusnah perpaduan Islam. Hakikatnya, kedua-dua pihak inginkan perpaduan tetapi atas di dasar yang berbeza dan oleh itu kedua-dua pihak menyebabkan cita-cita kesatuan pihak satu lagi tidak tercapai dengan sepenuhnya!

Namun, persoalannya sekarang, apakah yang merupakan intipati yang terpenting? Adakah ianya "perpaduan", walau di atas dasar apa sekalipun, atau adakah ianya sebuah perjuangan yang berasaskan wawasan dan cita-cita mulia yang akan menghasilkan perpaduan manusia di atas dasar keadilan sejagat?

Bagi UMNO yang tidak mempunyai sebarang asas yang boleh dianggap mulia atau boleh dibanggakan, perpaduan di bawah kepimpinan UMNO ialah di mana mereka akan terus kekal berkuasa, itulah yang mereka inginkan. Itulah cita-cita mereka.

Bagi PAS pula yang mempunyai dasar dan asas perjuangan yang mulia dan bernilai tinggi, perjuangan Islam adalah yang perlu diutamakan dan melaluinya akan tercapai perpaduan.

Kaedah yang diusahakan oleh PAS adalah semestinya kaedah dan pendekatan yang tepat dan saya yakin segala kekecohan berhubung "perpaduan Melayu" yang dibawa oleh UMNO tidak akan mampu mengelirukan rakyat. Kita semua tahu dan kenal siapa itu UMNO. Mereka hanya teringat persoalan Melayu apabila mereka tersepit dan terdesak. Selama ini, semasa mereka berkuasa dalam keadaan yang selesa, PAS merupakan sasaran mereka. Tidak pula teringat akan persoalan "perpaduan Melayu".

Maka adalah tidak wajar bagi PAS yang telah berjuang selama ini, membina asas perpaduan Islam di kalangan ummat Islam bagi menyelamatkan mereka dari asas perpaduan yang palsu di bawah UMNO, untuk secara tiba-tiba menyatakan, "kita tidak berbeza. Kita sama sahaja. Marilah kita bersatu". Adalah lebih wajar untuk UMNO menyatakan "kita tersilap selama ini dan Syaitan telah menyesatkan kita sehingga rasuah, salah guna kuasa, penindasan, penyelewengan dan sekularisma diperlihatkannya sebagai penyelamat bangsa Melayu. Kita perlu bubarkan UMNO dan kembali kepada perjuangan Islam bersama PAS".

Itu sahajalah kaedah perpaduan yang bermakna.

Kerjasama dalam Pakatan Rakyat

Ada pula yang bertanya, "kalau begitu, bagaimana pula kerjasama PAS dengan PR?"

PKR dan DAP ada wawasan mereka masing-masing yang inginkan keadilan sosial. Walaupun konsep keadilan mereka berbeza dengan konsep keadilan PAS, namun dari segi praktiknya ada banyak persamaan. Perjuangan mereka turut menolak rasuah, salah guna kuasa, penyelewengan, penindasan dan sebagainya dan walaupun mereka berpegang kepada fahaman politik sekular, mereka tidak menafikan bahawa sekularisme itu adalah sesuatu yang bercanggah dengan fahaman Islam. Pada masa yang sama, keadilan sosial yang mereka perjuangkan meliputi keadilan untuk semua, termasuk orang Melayu dan ummat Islam. Lagipun, perlembagaan Negara yang sedia ada terus akan diguna pakai di mana persoalan institusi raja-raja Melayu, kedudukan Islam sebagai agama persekutuan, hak istimewa Melayu dan sebagainya akan terus diterima tetapi tidak disalahgunakan. Oleh itu adalah lebih mudah PAS bersama PR dari bersama UMNO yang tidak mempunyai sebarang prinsip.

Berhubung isu perjumpaan pemimpin PAS dengan Mufti Perak pula, ianya amat mudah untuk dirumuskan. SEKIRANYA ada mana-mana pemimpin PAS, walaupun atas kapasiti peribadinya, bertemu dengan Mufti Perak untuk meminta beliau mengusahakan kesatuan UMNO dengan PAS, maka pemimpin tersebut TIDAK WALA' kepada parti. Ini adalah kerana dasar parti jelas dan ditegaskan di dalam tiga Muktamar berturut-turut. Kukuhkan PR dan tolak perpaduan dengan UMNO!

Pemimpin tersebut patut diberi surat tunjuk sebab dan sekiranya didapati benar beliau bertemu dengan tujuan tersebut, maka beliau patut diminta tinggalkan parti dan sekiranya enggan, dipecat dari parti. Tindakan beliau telah menyulitkan PAS, mengelirukan ahli-ahlinya dan menimbulkan fitnah di kalangan parti-parti rakan dalam PR. Ianya tindakan yang disambut dan disahut oleh UMNO serta rakan-rakan mereka dalam BN kerana berpotensi untuk melemahkan PR.

SEKIRANYA ianya benar berlaku maka PAS perlu menyedari bahawa, malangnya, masih ada di kalangan pimpinannya mereka yang tidak boleh membezakan di antara Melayu dan Islam dan menganggap Melayu itu Islam dan Islam itu Melayu. Ini bermakna ada pimpinan yang "tidak cukup tarbiyyahnya" dan oleh itu mereka perlu diturunkan dari kedudukan mereka sebagai pemimpin. Mereka bukanlah seperti saya, seorang ahli biasa (sehingga hujung bulan ini) tetapi mereka "pemimpin" dan oleh itu perlu dipertanggung-jawabkan atas tindakan mereka dengan lebih tegas lagi.

Kalau tidak, maka akan semakin celaru.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD
Ahli Parlimen Shah Alam

Yang Miskin Subsidikan Yang Kaya...!!!


Kenaikan harga, atau "penyelarasan" sebagaimana yang disebut dalam akhbar menjadi tumpuan ramai baru-baru ini. Kerajaaan masing-masing mengetengahkan pakej ransangan ekonomi sebagai reaksi kepada tsunami ekonomi global pada tahun 2008, seolah-oleh pengikut setia John Maynard Keynes, pakar ekonomi yang terkemuka.

Dalam tempoh dua tahun sahaja, masing-masing terasa sesuatu yang tidak kena pada tempatnya, segera menjauhkan diri daripada roh John Maynard Keynes, dan mula membincangkan pengetatan fiskal (fiscal tightening). Seiring dengan pola global ini, kerajaan Malaysia juga beralih daripada dua pakej ransangan ekonomi, kepada formula naik harga pada hari ini.

Sememangnya kita sedar bahawa subsidi berlebihan akan menjejaskan keseimbangan bekalan-keperluan dalam pasaran. Kini, kita ingin tahu, ke manakah wang yang dijimatkan selepas kerajaan BN mengurangkan subsidi?

DAP yang sentiasa "mendampingi rakyat" semestinya akan bersuara untuk rakyat. Bermula daripada pemberian dana kepada warga emas oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng, sehinggalah adik-beradik Nga-Ngeh yang mempertikaikan ke mana perginya wang petroleum sejumlah RM592 bilion... yang semestinya akan meredakan kemarahan warga emas.

Defisit meningkat; Hutang melambak

Pada hakikatnya, "sudsidi" yang mampu dibiayai kerajaan sekian lama ini, bertukar menjadi dosa yang dituding jari selepas kenyataan "bankrap" oleh Idris Jala, Menteri Jabatan Perdana Menteri. Jika dilihat dari sekarang, kenyataan tersebut lebih merupakan hujah memanaskan badan untuk memberi laluan kepada kenaikan harga pada hari ini.

Selepas kemelut ekonomi pada tahun 1998, Perdana Menteri pada ketika itu, Mahathir Mohamad melaksanakan langkah seperti "capital control" (kawalan modal) dan sebagainya. Tetapi, apakah harga yang kita bayar? Jawapannya boleh dibaca dari kenyataan Idris Jala, defisit negara telah bertambah dari RM5 bilion pada tahun 1998, kepada RM47 bilion pada tahun 2009. Hutang negara kita pula meningkat daripada RM90 bilion pada tahun 1997 kepada RM 362 bilion pada tahun 2009, menyaksikan pertumbuhan pada kadar 12% mengikut tahun.

Seandainya dihitung mengikut populasi yang mencecah 27.5 juta orang, maka secara puratanya setiap warga Malaysia memikul beban hutang sebanyak RM13,164 seorang. Dengan kata lain, kerajaan kita menjadikan daya produk rakyat pada masa depan sebagai "jaminan", untuk meminjam hutang dari negara asing melalui bon kerajaan, yang akhirnya menjurus kepada lambakan hutang. Akibatnya, kerajaan dengan sewenang-wenangnya menggunakan wang masa depan rakyat, yang wujud dalam bentuk "pinjaman hutang" pada masa sekarang. Kini, Najib pula menasihatkan rakyat bahawa subsidi akan dikurangkan, ubahlah cara hidup kamu!

Pada hakikatnya, beliau harus lebih jujur untuk mendedahkan kepada rakyat: perbelanjaan yang ditampung dengan defisit oleh kerajaan telah dihabiskan melalui projek mega sejak zaman Mahathir. Wang masa depan yang dimiliki rakyat, kebanyakannya bukan digunakan sebagai subsidi, tetapi untuk men-subsidi kroni yang menyembunyi di sebalik projek gajah putih.

Kita semuanya tahu bahawa sumber ada hadnya. Gerombolan BN telah menghabiskan sumber negara secara melampau, dan penipuan ini bakal terburai pada suatu hari nanti. Dalam zaman ekonomi yang tidak menentu, lebih banyak buih yang bakal berpecah. Kumpulan berkepentingan yang berada di gelanggang mula gelisah, kerana mereka mungkin kehilangan segala-galanya sebaik sahaja permainan ini tamat.

Yang miskin subsidi yang kaya

Mungkin tiada orang yang menemui kekotoran yang ada di dalamnya, semasa ekonomi mengalami pertumbuhan pesat, seperti zaman akhir 1980-an dan awal 1990-an. Selagi keluaran negara kasar (KNK) melambung, maka keghairahan untuk menjana pembangunan ekonomi dengan pinjaman hutang boleh diteruskan.

Persoalannya, kroni dan kelas politik-ekonomi ini mula menyedari bahawa formula ini tidak dapat beroperasi apabila ekonomi diperlahankan, malah gagal menampung keperluan kumpulan berkepentingan yang semakin berkembang. Jadi, macam mana?

Akhirnya, cukaikan rakyat secara langsung dengan mengurangkan subsidi kepada pelbagai keperluan asas. Polisi monetari yang sekian lama ini kekal pada kadar faedah rendah, dinaikkan baru-baru ini, menyebabkan harga barang melambung tinggi. Kadar faedah simpanan lebih rendah daripada kadar inflasi sebenarnya. Maksudnya, nilai "wang simpanan ditambah faedah" menjadi kurang berikutan kadar inflasi yang lebih tinggi. Maka, ia seolah-olah cukai yang dikenakan ke atas rakyat jelata, atau dengan kata lain, yang miskin men-subsidi yang kaya.

Selain itu, cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang dilewatkan pelaksanaannya, bakal mencekik lebih ketat leher rakyat. Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh UMNO sebagai pengagihan yang adil, apabila kerajaan mengagihkan "faedah pinjaman" yang telah dibelanjakan sewenang-wenangnya kepada rakyat jelata tanpa mengira kaum dan kelas.

Nota :

"Pengagihan yang adil" ini mungkin boleh melegakan kumpulan berkepentingan pada jangka pendek, tetapi bakal menamatkan hayat mereka untuk jangka panjang. Menyembuyikan pertentangan dalaman dengan inflasi bakal mengundang malapetaka kepada dirinya. Ini masalah sebenar yang dihadapi kerajaan BN, dan juga dilema Najib.....

Lubang Pasir Akan Kuburkan UMNO Di Selangor...


Ezam 'kuasa' baru dalam Umno Selangor -MKini

Kongsi 9Selepas mengangkat sumpah sebagai senator pada 3 Mei lalu, bekas ketua Pemuda PKR Ezam Mohd Noor kini dilihat diberikan tanggungjawab lebih besar di barisan depan dalam kempen menumbangkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

Dengan kelebihan sebagai bekas 'ayam tambatan' Datuk Seri Anwar Ibrahim - yang dilihat masih mempunyai pengaruh dalam sayap Pemuda PKR - dan kemahiran pidatonya, Ezam dilihat lebih berkemampuan mengasak pentadbiran Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.


Menurut sumber-sumber, walaupun tidak diberi sebarang jawatan rasmi sebelum ini, sebaliknya hanya mengisi pentas ceramah BN dalam sebelas pilihan raya kecil sebelum ini, Ezam memainkan peranan yang besar dalam usaha menumbangkan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak sebelum ini.

Sehubungan itu, difahamkan, beliau kini diberikan kepercayaan oleh kepimpinan Umno pusat untuk dilantik sebagai senator, seterusnya diberikan lebih banyak tugas di Selangor - antara negeri terkaya di Malaysia.

Tambahan lagi, usaha BN 'menyerang' negeri itu melalui perlbagai cara dan isu - termasuklah isu pembinaan ladang babi di Sepang, pengawalan jualan arak, hubungan PAS-DAP dan isu gambar intim exco Elizabeth Wong - sepanjang dua tahun ini belum mendatangkan hasil yang memberangsangkan.

Dalam masa yang sama 'persaingan' antara dua teraju Umno negeri - timbalan pengerusi Umno negeri Datuk Seri Noh Omar dan bekas menteri besar Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo - dilihat membantutkan lagi usaha tersebut.

Justeru, kemasukan Ezam dilihat sebagai penyelamat dan bakal menjadi 'pasukan ketiga' di antara kedua-dua pemimpin berpengaruh dalam Umno Selangor itu.

Difahamkan Ezam dibawa masuk ke pentadbiran perhubungan Umno negeri pimpinan Datuk Seri Najib Razak dan Noh melalui penubuhan badan baru, dinamakan Sekretariat Selamatkan Darul Ehsan (SSDE) baru-baru ini.

Nota :

Nampaknya UMNO dah begitu terdesak...
Sehingga terpaksa menggunakan khidmat SENATAK untuk tawan Selangor...
Bgai UMNO..Selangor adalah hayatnya...
Sebuah negeri yang paling kaya...
Bagi UMNo Selangor adalah segala-galanya...
Najib dah tak yakin dengan dua ekor soldadu upahanya iaitu anak toyo dan Noh Omar...
Mereka saling becakaran cuba nak tunjuk power..
Tiap-tiap malam TV cuba mainkan isu pasir...Sampai rakyat dah naik muak...
Namun taktik sebegitu nampaknya seolah-olah makan tuan...
Sebab itu Najib dah tak yakin dengan dua ekor malaon tu lagi...
Bagi Ezam pulak..ini adalah platform untuknya buat jasa pada bos barunya...
Kalau tak berjaya maka...selamat jalan romeo lah jawabnya...
Tahniah buat Ezam...Selamat Mencuba...Toyo dan Noh Omar mesti cah keting punya...!!!

Sekamat hari Penan......!!!

NAJIB HARGA INGATAN ORANG RAMAI TERHADAP HARI LAHIRNYA

Najib Razak hari ini mengucapkan terima kasih atas ingatan pelbagai pihak yang telah menyampaikan ucapan selamat hari lahir sempena ulang tahunnya ke-57 hari ini.

“Satu kejutan yang sungguh menyenangkan bila disambut dengan ucapan selamat hari lahir oleh masyarakat bumiputera Sarawak dalam lawatan saya semalam.
-----------------------------------------------------------------
Kah...Kah...KAH...KAH....KAH...KAH...KAH...KAH........!!!

Sebab Rasuah..Subsidi Rakyat Kena Selaras...!!!


RASUAH RUGIKAN NEGARA RM10 BILION RINGGIT – Berita Hairan

Malaysia boleh menanggung kerugian sehingga RM10 bilion setahun sekiranya gejala rasuah tidak dibendung di negara ini.

Bank Dunia juga menganggarkan rasuah jika tidak dibendung boleh mengakibatkan kadar pertumbuhan sesebuah negara merudum antara dua hingga empat peratus setahun.

Presiden Persatuan Pemeriksa Penipuan Bertauliah (ACFE) Malaysia, Akhbar Satar, berkata mengikut statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) penipuan/penyelewengan terbesar direkodkan di negara ini pada satu-satu tahun adalah pada 1998, membabitkan nilai mencecah RM4.6 bilion.

“Jumlah itu kemungkinan jauh lebih besar sekiranya mengambil kira statistik ACFE dikeluarkan tahun lalu yang menunjukkan hanya 2.3 peratus kes penyelewengan termasuk rasuah terbongkar di seluruh dunia,” katanya pada Forum Garis Panduan Pemerolehan Nasional di sini, semalam.

Nota:

Lihat dan baca betapa banyaknya
rasuah dalam negara ini
dari nak beli pensil
hingga ke kapal selam
semuanya rasuah

Dari JKKK di ulu kampong
hingga ke pegawai kelas A
semua terlibat amalan rasuah

Dari budak pejabat
hingga ke menteri
semua tahu amalan rasuah

Dari polis trafik
hingga ke KPN
semua tahu amalan rasuah

Dari pelajar sekolah pondok
hingga ke Mufti
semua tahu hal rasuah

Tapi semua buat buat tak tahu
semua dapat kuah
sikit pun ok
banyak lagi okay...Kah...Kah..Kah...


Nota Tambahan:

Kalau tak ada rasuah
Hopital boleh free
Sekolah boleh free
Tak perlu selaras harga gula

Cakaplah Apa Saja...Melayu Tetap Pilih Dacing....!!!!

PERLABURAN DI MALAYSIA PARAS TERENDAH -MKini

Laporan Pelaburan Dunia 2010 yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu menunjukkan jumlah pelaburan langsung asing (FDI) ke Malaysia terus mencatatkan penurunan mendadak pada tahun lalu.

Jumlah itu berkurangan RM19.04 bilion berbanding RM23.47 bilion* yang diterima pada tahun 2008.

Perangkaan tahun lalu yang hanya bernilai RM4.43 bilion juga tidak mencerminkan separuh daripada apa yang lazimnya diterima oleh Malaysia pada 1995 hingga 2005.

Prestasi Malaysia juga dianggap memalukan jika dibandingkan dengan ekonomi Thailand dan Indonesia yang tidak mengecut dengan teruk di sebalik menerima tempiasan krisis kewangan dunia itu.

Thailand kehilangan RM14.24 bilion manakala Indonesia pula hanya berkurangan RM8.32 billion dalam FDI mereka, tahun lalu.
---------------------------------------------------------------
Woitttttt.....PATUT LAH TAK ADA KERJA LAIN......

Kah...Kah.....SELARAS … SELARAS … SELARAS.....

Kah...Kah.....DUIT NEGARA SUDAH HABIS RUPANYE....

Kah...Kah.....MACAM MANA TAK HABIS ..BANYAK MEMBAZIR.....BELI MACAM-MACAM..

Kah...Kah.....BUAT BELI KAPAL SELAM...BELI JET RUSSIA......

Kah...Kah....BUAT BELI KERETA PERISAI POLAND.......

Woitttt......KALAU CAKAP MALAYSIA NAK BANKRAP TAK BOLEH ...SALAH...!!!!

Woitttttt....KALAU DUIT MASIH BANYAK...KENAPA ADA BERITA JUAL BON.....????

Kah...Kah....INI ERTINYA MALAYSIA DAH NAK MUFLIS...DUIT DAH TAK ADA.....!!!!

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH....CAKAP BEDEGAR-DEGAR...TAIK PENUH ATAS KEPALA...ITULAH UMNO...BODOH..BANGANG..BAHLOL..TOLOL...MONGGOL....!!!

Black Money Versi Malaysia....!!!


KOMISEN RM11 JUTA : USAHAWAN MALAYSIA DISOAL-SIASAT – MKini

Suhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dilaporkan telah menyoal-siasat seorang usahawan negara ini berhubung komisyen RM11.3 juta yang diterimanya daripada dua firma Australia sebagai usahanya membantu mereka memenangi kontrak bagi mencetak dan membekalkan wang negara

Menurut akhbar, The Age di Melbourne, pihak berkuasa Australia telah memohon bantuan SPRM bagi siasatan membabitkan bayaran komisyen RM134 juta (A$47.5 juta) yang dibayar oleh firma mencetak wang Securency and Note Printing Australia - kedua-duanya anak syarikat Bank Negara Australia - Reserve Bank of Australia (RBA) - sepanjang tempoh enam tahun.

"Sumber risikan daripada soal-siasat telah dihantar kepada pasukan polis persekutuan Australia bagi menentukan sama ada eksekutif dua anak syarikat RBA itu untuk melanggar undang-undang anti-rasuah,” kata laporan itu.

"Orang tengah (Malaysia) dibayar wang bagi membantu firma RBA mendapatkan kontrak mencetak dan membekalkan wang daripada Bank Negara Malaysia...”.
-----------------------------------------------------------------
Woitttttt....KAUM KELUARGA MALAON YANG KENA SOAL SIASAT INI JANGAN RISAU....

Kah...Kah....INI SEBENARNYA TARAAAAK KES CUMA GIMIK SAJA.....!!!!

Kah...Kah....INI CUMA WAYANG TOK DALANG SAJA....

Woittttttt....KENAPA...??? TAK PERCAYA...???

Kah...Kah....NAMA MALAON INI PUN TAK DI SEBUT....MESTI MAU JAGA MAAA.....!!!!

Kah....Kah....KALAU MALAON INI ORANG PAKATAN...BUKAN SAJA NAMA DAH TENTU SPRM AKAN SIASAT SAMPAI MATI......

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH....BUATLAH APA SAJA JANJI UMNO....SELAMATLAH DI DUNIA...!!!

Nota:

Jamin tak ada kes punya...
Bila sampai mahkamah
Malaon ini akan cakap: mi spik no inglis
Mi ni pil pom
Mi no take mani
Mi member of United Malay National Organization
Hakim cakap...corect..corect....!!!
Kah...Kah....Kah

Melayu Bukan Kena Tipu...Tapi Kena Lebong...!!!!


USAH UGUT KERAJAAN UNTUK NAIK TAMBANG BAS EKSPRES – Berita Hairan

Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) memberi amaran kepada kira-kira 130 pengusaha bas di Semenanjung supaya tidak cuba mengugut kerajaan dengan menjadikan kenaikan lima sen harga diesel sebagai alasan untuk tidak menyediakan bas tambahan sempena Aidilfitri

Pengarahnya, Naimah Ramli berkata, pihaknya melihat cara mereka itu seolah-olah mahu mengugut kerajaan supaya memenuhi permintaan mereka, selain tindakan itu boleh menyebabkan rakyat panik dan susah hati kerana bimbang tidak dapat pulang berhari raya di kampung.

Cara mereka itu seolah-olah mengugut dan saya ingin mengingatkan, cara ini tidak wajar dilakukan kerana ia membabitkan kepentingan orang ramai. Sepatutnya mereka datang berjumpa kita terlebih dulu untuk berbincang dan bukannya berjumpa pihak media.

“Kita hairan, biasanya Konsortium Transnasional Berhad (KTB) tidak suka bertindak begitu,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.
-----------------------------------------------------
Kah...Kah...TANGKAP… TANGKAP…. TANGKAP…....!!!!

Kah...Kah...INI SATU KESALAHAN BESAR……

Kah...Kah... SALAH DI SISI UNDANG-UNDANG….

Kah...Kah...SALAH BESAR KERANA GUNAKAN PDERKATAAN NAIK....!!!

Kah...Kah...PELIR PUN TAK BOLEH KATA NAIK...CUMA BOLEH KATA TEGANG...!!!!

Kah...Kah...JANGAN GUNA NAIK.... GUNA SELARAS TAK APA.....!!!!

Kah...Kah...TAK BOLEH CAKAP NAIK KERETA...KENA CAKAP NAK SELARAS KERETA....!!!

Kah...Kah...AIMAN TAK KISAH...BILA KERAJAAN BENGONG ...SEMUA RAKYAT JADI TOLOL...!!!

Nota:

Dulu cakap semua setuju tak selaras harga
Dulu cakap semua syarikat sudah kautim
Dulu cakap tak ganggu apa apa
Rupanya tak tipu melayu..tapi melayu yang dungu...Kah...Kah...Kah

1 Malaysia Akan Di Gadai....????


MALAYSIA TO SELL RM 3.5 BILION GOVERNMENT BONDS DUE 2017 - Reuters

Malaysia will sell RM3 5 billion of government bonds due in 2017 Bank Negara said today The paper will mature on Sept 15 2017 and tendering closes on July 29 — Reuters.

Nota:

Kalau ada duit kerajaan tak akan jual bond
Jual bond ini ertinya pinjam duit atau pajak negara pada orang...
Dengan bunga sekali....
Tolong terangkan pada mak cik Felda
Apa ertinya jual bond
Malaysia jual bond ini bukan kerana malaysia hebat dapat tangkap ajen asing
Ejen asing itu nama dia James Bond
Jual bond ertinya pinjam duit sebab negara dah nak bankrap.....!!!!

UMNO Memang Spesis Yang jahat Sampai Kiamat....!!!


KRONI POKET KOSONG, UMNO SELANGOR TERTEKAN –MKini

Pemimpin Umno cuba menggugat kerajaan Selangor dengan menimbulkan isu kecurian pasir dan bekalan air di negeri itu kerana kepentingan kroni mereka kini terjejas, kata setiausaha publisiti DAP Tony Pua.

Usaha untuk menggugat pentadbiran Pakatan Rakyat Selangor itu dilakukan timbalan presidennya Muhyiddin Yassin, timbalan ketua perhubungan Umno negeri Noh Omar dan ketua pembangkang di DUN Selangor Mohd Khir Toyo, katanya.

Tony berkata Muhyiddin, Noh dan Mohd Khir dengan jelas berang bagi pihak kroni Umno dalam percubaan untuk menggugat kerajaan negeri dan membalas dendam kerana dasar Pakatan Rakyat mendahulukan kebajikan rakyat.
----------------------------------------------------------
Woittttt.....PATUT LAAA......UMNO MACAM MEROYAN.....!!!!

Kah...Kah...POKET SUDAH KOSONG RUPANYA.....!!!

Kah...Kah...KALAU POKET UMNO KOSONG....POLONG DAN PELESIT MEMANG MERACAU....!!!

Kah....Kah...POLONG DAH BANYAK YANG TAK BERTUAN.....!!!

Kah...Ksh....KHIR TOYO DAN NOH OMAR DAH HABIS TELUR NAK BAGI PADA POLONG....HURU HARAKAN PR DI SELANGOR....!!!

Kah...Kah... PATUTLAH HEBOH TENTANG PASIR.... !!!!

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH....BUKAN SENANG KALAU NAK BUANG POLONG...MESTI ADA YANG KENA JADI PAK SANGGUP...!!!