Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Jun 8, 2010

Satu untuk Kepala Bapak Engkau....Satu Untuk kepala Bapak Aku...!!!


Anifah: Brunei pemilik sah Blok L dan M -MKini

Walaupun Brunei merupakan pemilik sah dua blok minyak, iaitu Blok L dan M, namun Malaysia tetap menerima bahagiannya bagi hasil minyak dan gas di kedua-dua kawasan minyak berkenaan, kata Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman.

Menjelaskan pertikaian berhubung kedua-dua kawasan minyak itu, beliau berkata perkongsian hasil adalah sesuatu yang tidak mustahil menerusi perjanjian komersial yang dimeterai pemimpin kedua-dua negara dalam Pertukaran Surat pada 16 Mac, tahun lepas.

Bagaimanapun, kedua-dua negara masih membincangkan nisbah kerana Brunei mempunyai hak kedaulatan ke atas kedua-dua blok minyak tersebut, katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini.

"Jika kita melihat dengan teliti tafsiran undang-undang berdasarkan UNCLOS (Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut) 1982 adalah jelas kedua-dua blok itu milik Brunei.

"Kita telah mendapatkan pandangan beberapa pakar perundangan dan peguam maritim mengenai perkara ini," katanya ketika diminta mengulas jawapan beliau kepada soalan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat hari ini.

Anwar meminta kerajaan menyatakan kesahihan keputusan kerajaan persekutuan menyerahkan blok-blok tersebut kepada Brunei dan isu mengenai hak kedaulatan sempadan perairan di kawasan berkenaan tidak dirujuk kepada Parlimen.

"Kesemuanya (blok-blok berkenaan) milik mereka jadi bagaimana kita mahu mengarah mereka berbuat sesuatu? (Brunei mungkin berkata) jika anda mempunyai permintaan yang berpatutan, maka saya akan menimbangnya...tetapi jika anda mendesak, sudah tentu kami akan kata ia milik kami, mengapa kami patut tunduk kepada kemahuan anda?"

"Apa yang dipersetujui Brunei pada prinsipnya ialah mengenai perkongsian...tidak kisah banyak manapun, tetapi paling penting ialah mereka menawarkan isyarat persahabatan, ia bukan tentang wang ringgit," kata beliau.

Terdahulu ketika menjawab soalan Anwar (PKR-Permatang Pauh) di Dewan Rakyat, Anifah menjelaskan elemen yang terkandung dalam pertukaran surat pemimpin kedua-dua negara, terutamanya yang melibatkan persempadanan maritim dan darat Malaysia-Brunei, adalah sah dan tidak bercanggah dengan peruntukan Artikel 2 Perlembagaan Persekutuan seperti dakwaan sesetengah pihak.

Beliau juga menegaskan bahawa elemen itu juga tidak mengubah sempadan mana-mana negeri yang berkaitan, malahan mengesahkan sempadan yang wujud di antara Sabah dan Sarawak dengan Brunei.

Pertukaran Surat itu mengandungi empat elemen penyelesaian bagi isu tuntutan bertindih antara Brunei dan Malaysia iaitu persempadanan maritim, aturan komersial, persempadanan darat serta akses maritim.

Anifah berkata pada masa ini, kedua-dua pihak sedang melaksanakan kesemua elemen penyelesaian seperti yang terkandung dalam Pertukaran Surat itu.- Bernama
-----------------------------------------------------------
Kah...Kah...KENAPA LAH MENTERI KAT MALAYSIA NI SEMUANYA BANGANG BELAKE...!!!

Kah..Kah....RUPANYA P-RAMLIE DAH TAHU APA AKAN JADI PADA MALAYSIA PADA HARI INI...!!

Kah..Kah....PERGI MENYAMUN..LEPAS TU BAHAGIKAN HARTA...!!!

Kah..Kah....SERAH PADA ORANG..LEPAS TUNTUT SUPAYA KONGSI...!!!

Kah..Kah....KETUA PENYAMUN DIAM MEMBISU....SERAH JE PADA SARJAN BANGANG UNTUK JAWAB...!!

Kah..Kah...SERAH SAJA JOHOR PADA SINGAPURA...LEPAS TU MINTAK UNTUK BERKONGSI HASIL...!!

Woittttt...KENAPA TAK MINTAK SUPAYA PULAU BATU PUTIH SUPAYA DI KONGSI BERSAMA...???

Kah...Kah..INI SEMUA AGENDA UMNO DAN APCO NAK TIPU DAN MAMPUSKAN ORANG MELAYU...!!

Kah..Kah...NAK HARAPKAN GENG SONGKOK TINGGI...SEMUANYA TAK ADA TELUR...!!

Kah..Kah...NAK HARAPKAN PEMUDA LEMBUMNO...?? SEMUANYA LEMBIK MACAM PONDAN...!!!

Kah..Kah..NAK HARAPKAN PADA WANITA UMNO...SIBUK DOK SUSUKAN ANAK HARAM JE...!!!

Kah..Kah..AIMAN TAK KISAH....KEDAULATAN NEGARA WAJIB DI JAGA..BUKANNYA UNTUK DI JAJA...

Cerita Pilu Dari Johor...!!

SONGKOK ADALAH PAKAIAN PEMIMPIN MELAYU...

KANDANG LEMBU ADALAH TEMPAT TINGGAL ORANG MELAYU...

BANTUAN DIPROSES 2008 TETAPI SEHINGGA KINI TIADA JAWAPAN

BATU PAHAT: Daif dan usang, begitulah keadaan rumah sepasang suami isteri, Mohd Yusof Alam, 55, dan Halimah Abdullah, 49, di Kampung Parit Lapis Batu Puteh, Simpang Lima, Parit Sulong, di sini.

Keadaan rumah pasangan berkenaan yang sudah hampir berusia 52 tahun itu juga sudah tidak sesuai didiami berikutan terpaksa berhati-hati apabila memijak lantai kayu rumah berkenaan akibat beberapa beluti lantainya akan bergoyang ketika berjalan di atasnya.

Malah, pasangan suami isteri itu sehingga kini masih meniti titian usang dan tidak stabil yang merintangi parit di hadapan rumah mereka untuk keluar masuk setiap hari walaupun hampir kesemua penduduk kampung berkenaan sudah membina titian daripada konkrit.

Halimah berkata, mereka suami isteri reda dengan ketentuan takdir hidup yang dihimpit kemiskinan kerana tidak mempunyai pendapatan tetap.

"Kami tidak mempunyai pelajaran kerana bersekolah setakat darjah enam saja apatah lagi hanya pakcik saja yang bekerja mengambil upah mengait sawit di kebun orang dengan pendapatan kira-kira RM200 sebulan dan wang itu digunakan untuk perbelanjaan harian.

"Makcik ada sakit jantung, kencing manis dan darah tinggi. Bagaimanapun, makcik akan tetap menemani pakcik mengait buah kelapa sawit jika keadaan mengizinkan," katanya ketika ditemui di rumahnya.

Makcik sebenarnya segan hendak meminta-minta, sebab itu kami suami isteri mendiamkan diri dan reda terhadap ujian tuhan ini.

Nota

"Berita ini bukan dari Harakah atau Suara Keadilan tapi dari Berita Harian. Daif dan usang, begitulah keadaan rumah sepasang suami isteri di Batu Pahat. Keadaan rumah berusia 52 tahun terpaksa berhati-hati apabila memijak lantai kayu rumah berkenaan akibat beberapa beluti lantainya akan bergoyang ketika berjalan di atasnya
-------------------------------------------------------------
Kah..Kah....MEMANG SAH JOHOR DAH NAK BANKRAP...!!!

Kah...Kah...NEGERI PALING KUAT UMNO DALAM DUNIA PUN MASIH ADA RAKYAT YANG HIDUP MEREMPAT...!!

Woittt.....DOK BANGGA DENGAN NUSAJAYA...RAKYAT HIDUP SUSAH TAK UBAH MACAM HAMBA..!!

Kah...Kah..MANA PEGI DUIT HASIL JUAL PASIR...??

Kah...Kah...MANA PEGI DUIT HASIL JUAL AIR...???

Kah...Kah...TAK KAN SIMPAN DALAM SONGKOK...!!!

Kah..Kah...INI MESTI GENG SONGKOK SENGET YANG TIBAI DUIT...!!!

Kah..Kah...KALAU TAK TIBAI...TAKKAN RAKYAT HIDUP MELARAT...!!!

Kah..Kah...RUMAH GENG SONGKOK SENGET MACAM ISTANA...RUMAH RAKYAT MACAM KANDANG LEMBU...!!

Kah...Kah...AIMAN TAK KISAH...SUSAH MACAMANAPUN RAKYAT JOHOR WAJIB PANGKAH BN..KALAU TAK SOKONG BN NANTI BERDOSA BESAR