Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Nov 27, 2010

Sanggup Ke Orang PAS Masuk Parti Zaid..??


Zaid tubuh parti baru Januari ini - MK

Bekas pengerusi PKR Wilayah Persekutuan Datuk Zaid Ibrahim mengumumkan akan menubuhkan parti baru pada Januari depan.

Bercakap dalam sidang akhbar di kediamannya di ibunegara malam ini, Zaid berkata butiran lanjut mengenai nama parti, bentuk perjuangan dan organisasi parti baru itu akan diumumkan Januari ini.

Beliau, bagaimanapun, memberi jaminan bahawa beliau tidak akan menggunakan nama 'Keadilan' atau Parti Angkatan Keadilan Islam Malaysia (AKIM) dalam penubuhan parti baru itu kelak.

"Nama itu (keadilan) biarlah mereka sahaja yang pakai, begitu juga nama AKIM," katanya ketika ditanya pemberita kemungkinan beliau akan menggunakan nama itu seperti mana yang diandaikan beberapa penulis blog.

Ditanya sejauh mana keyakinannya untuk menubuhkan parti baru itu, Zaid berkata: "Saya ingin memberi keyakinan kepada kawan-kawan bahawa kita akan ada parti baru dalam negara...saya beri keyakinan bahawa kita bukan parti kecil...kita akan jadi kuat dan besar."

Mengenai sokongan kepada parti baru itu, Zaid berkata, walaupun tidak akan mendapat sokongan seratus-peratus, namun beliau yakin akan mendapat sokongan besar bukan sahaja daripada bekas anggota PKR tetapi juga Umno dan PAS.

Nota :

Mungkin orang PAS masih lagi terluka dengan kisah saman hudud oleh Zaid dulu...
Orang PAS memang tak akan tinggalkan wadah asal mereka iaitu PAS dalam memperjuangkan Islam...
Hanya yang kurang tarbiyyah saja yang akan berbuat demikian...
Walaubagaimanpun...usaha Zaid menubuhkan parti baru juga adalah satu keputusan yang perlu di hormati...
Kemungkinan landskap politik negara akan jadi bertambah cantik dengan warna-warni parti yang terlibat....
Dominasi parti usang sekular atau yang bersemangat kebangsaan seperti UMNO mungkin akan berkurangan dengan adanya banyak pilihan....
Pilihan bagi melayu khususnya yang masih belum faham tentang Islam.....