Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Mar 8, 2012

Mak Datuk.....Ada Lagi....??


NFCorp beli pangsapuri di Kazakhstan RM1.7 juta pula? - Keadilan Daily

KUALA LUMPUR 8 Mac: Jabatan Siasatan jenayah Komersial dilapor sedang menyiasat pembelian sebuah apartment di Kazakhstan berharga RM1.7 juta untuk dijadikan pejabat oleh National Feedlot Corporation (NFCorp).

Pembelian itu dilakukan pada September 2011, iaitu sebulan sebelum laporan ketua Audit Negara mendedahkan kegagalan projek berkenaan yang membawa siri pendedahan penyelewengan dana pinjaman bagi Pusat Fidlot Negara.

Menurut sumber Malaysian Insider, polis sedang mendapatkan maklumat lanjut mengenai pembelian tersebut yang didaftarkan atas nama NFC Corp.

NFCorp menimbulkan kontroversi ekoran pendedahan Laporan Ketua Audit Negara pada tahun lalu, yang mendapati projek ternakan lembu itu tidak mencapai sasaran yang ditetapkan.

Syarikat itu dikendalikan oleh Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail yang juga suami kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan tiga anak mereka.

Sejak itu, NFCorp berdepan dengan pelbagai dakwaan penyelewengan melibatkan RM250 juta dana yang diberikan sebagai pinjaman mudah oleh kerajaan, yang tiada kaitan dengan projek ternakan lembu.

Ia termasuk pembelian jutaan ringgit kondominium mewah di Bangsar dan Singapura, dua lot tanah di Putrajaya dan pembelian kereta mewah.

Bulan lepas, polis mencadangkan kepada Peguam Negara untuk mendakwa Mohamad Salleh di atas dakwaan melakukan Jenayah Pecah Amanah.

Namun, Peguam Negara memulangkan kertas siasatan buat kali kedua supaya pihak berkuasa itu melakukan siasatan lanjut.

Semalam, KEADILAN mendedahkan bahawa Mohamad Salleh turut menyalahgunakan dana NFC untuk mendapatkan pembiayaan bagi membeli 8 unit kedai di KL Eco City, Bangsar dengan harga keseluruhan RM 9.69 juta

Ada Lagi....??


PKR dakwa pengarah NFC beli lot kedai di Bangsar - MK

PKR hari ini mendakwa bahawa pengarah National Feedlot Corporation menggunakan pinjaman mudah oleh kerajaan bagi memudahkan pembelian lapan hartanah komersial di Bangsar, Kuala Lumpur.

Pengarah strateginya, Rafizi Ramli mendakwa pengerusi eksekutif NFC, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail telah menggunakan kawalan ke atas dana berkenaan untuk mendapatkan pinjaman bagi membeli lapan lot kedai itu.

"Dana awam yang diberikan kepada NFC untuk mengusahakan projek fidlot telah diselewengkan untuk dijadikan jaminan bagi mendapatkan pinjaman peribadi dan dibelanjakan dengan membeli hartanah di atas nama peribadi mereka," dakwanya pada sidang media hari ini.

Rafizi yang memetik dokumen bank, sebahagiannya diedarkan kepada wartawan, mendakwa unit kedai KL Eco City itu dibeli pada nilai tebusan pinjaman RM9.69 juta.

Bercakap di ibu pejabat PKR hari ini, Rafizi menganggarkan bahawa nilai pasaran hartanah berkenaan boleh mencecah sehingga RM12 juta.

"Berdasarkan harga pasaran semasa unit komersial di KL Eco City iaitu RM1,000 hingga RM1,100 setiap persegi dan kami anggar harga pasaran semasa unit ini boleh mencecah RM12 juta," dakwanya lagi.

Rafizi juga mendakwa pembelian itu dibuat dengan menggunakan pinjaman oleh Mohamad Salleh dan individu lain yang setakat ini masih belum dapat dikenalpastinya.

Rafizi mengemukakan beberapa dokumen bank sebagai bukti bahawa Mohamad Salleh dan pengarah NFC diberikan pinjaman bersama itu melalui kawalan ke atas akaun syarikat berkenaan.

Dokumen yang didedahkannya itu menyebut, NFC mempunyai simpanan sebanyak RM71.4 juta di dalam akaun di sebuah bank.

Dokumen itu seterusnya menyatakan bahawa Mohamad Salleh hanya mempunyai RM421 di dalam akaunnya di bank tersebut pada satu masa, namun tetap diberikan pinjaman berjumlah RM4,391,240 untuk membeli hartanah.

Selain itu, dokumen itu juga menunjukkan bahawa Mohamad Salleh telah bertindak sebagai penjamin untuk satu lagi pinjaman berjumlah RM663,743.

Ia turut menunjukkan bahawa dua lagi syarikat yang turut dimiliki Mohamad Salleh – National Meat and Livestock Corporation (NMLC) dan Agroscience Industries masing-masing merekodkan baki sebanyak RM1,872,254 dan RM197,338 melalui akaun di bank sama.

Rafizi mendakwa, pembelian hartanah tersebut, yang setiap satunya bernilai antara RM1.1 juta hingga RM1.56 juta dibuat oleh ahli keluarga Mohamad Salleh.

Rafizi mendakwa perkara itu telah disahkan oleh satu sumber beliau, yang tidak didedahkan. [Baca berita penuh]

Sementara itu, NFC menafikan laporan media yang menyatakan bahawa pengarah NFC telah menggunakan pinjaman mudah kerajaan bagi memudahkan pembelian lapan hartanah komersial di Bangsar.

Dalam satu kenyataan malam ini, NFC berkata, hartanah ini tidak dibeli oleh syarikat itu.

Pembelian itu, katanya, adalah pelaburan individu pengarahnya.

JKKK Paka Rampas Tanah...PAS Berdemonstrasi Kali Ke-2 Di Dungun.....!!
DUNGUN – Memorandum Bantahan Rakyat terhadap tindakan Jawatakuasa Kemajuan tanah dan keselamatan kampung (JKKK) yang merampas tanah Sekolah Rendah Islam Darul Bayan (SRIDB)berjaya di serahkan kepada pihak pentadbir tanah daerah Dungun di sini semalam.

Menurut Pengerusi Lembaga Pengarah SRIDB, Ustaz Satiful Bahri Mamat ia diserahkan kepada Ketua Penolong Pentadbir Tanah daerah Dungun kerana Pentadbir Tanah yang juga Pegawai Daerah dimaklumkan sedang bercuti.

“Kita serah (memorandum) kepada timbalan (Ketua Penolong) bahagian tanah (Pentadbir tanah) mewakili DO (Pegawai daerah) yang bercuti,”ujarnya ketika ditemui sebaik keluar dari Pejabat Daerah dan Tanah Dungun pada Rabu 7 Mac.

Sebelum itu, beliau yang juga Timbalan Yang DiPertua PAS Dungun telah mengetuai satu bantahan aman yang dihadiri oleh hampir 1,000 orang terdiri dari para pelajar, guru dan kakitangan SIDB serta masyarakat umum.

‘Gerombolan’ bantahan itu telah bergerak dari Surau Tuan Guru Haji Zainal Abidin pada jam 3 petang menyusuri Jalan Yahya Ahmad sepanjang 2 kilometer sehingga ke perkarangan Pejabatan Daerah dan Tanah.

Sehubungan itu, Ustaz Satiful berpuas hati dan mengucapkan terima kasih atas sokongan pelbagai pihak.

“AlhamduliLlah, kita Nampak sokongan semua rakyat (dan) masyarakat bersama (menyertai bantahan) dengan pelajar-pelajar (dan kaktangan) sekolah kita ini,

“saya ucapkan ribuan terima kasih dan AlhamduliLlah kerana sokongan ini berterusan dan semakin meningkat,”jelasnya.

Menurutnya, ia adalah demonstrasi kali kedua, yang diadakan bagi membantah tindakan zalim rampasan tanah SRIDB.

Katanya, perarakan bantahan secara aman kali pertama diadakan dari hadapan SRIDB di Jalan Santong, Paka dan berakhir dihadapan Pejabat Khidmat ADUN Paka.

Beliau selaku Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Terengganu berkata, sekiranya tidak ada apa-apa tindakan menyerahkan kembali tanah tersebut kepada sekolah agama rakyat itu, beliau merancang akan mengadakan bantahan dihadapan Wisma Darul Iman dan akan menyerahkan memorandum kepada ‘pihak istana’.

“Dulu kali pertama kita buat di Paka, Nampak hari ini lebih ramai lagi, dan InsyaAllah kalau tidak selesai, kita akan pergi (berarak) ke Wisma (Darul Iman) dan ke istana,”tegasnya.

Turut serta dalam demonstasi tersebut adalah Yang DiPertua PAS Dungun Ustaz Wan Hassan Ramli, Naib Ketua Pemuda PAS Terengganu Ustaz Mohd Khalil Abdul Hadi, Timbalan Ketua Penerangan PAs Terengganu Usaz Azman Shapawi Abdul Rani, Ketua Pemuda PAS Dungun Ustaz hd Hanafi Abdul Aziz, Setiausaha PAS Dunguun Norulazhar Ali dan Bendahari PAS Dungun Ustaz Roslan Ismail

Program "Jom Ubah" Bikin UMNO/BN Johor Kalut.....!!


SIMPANG RENGGAM – Akibat tidak tahan dengan asakan Pakatan Rakyat (PR) selepas 3 hari berlalunya program ‘Jom Ubah’ anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri Johor (DPPNJ) yang berkampung selama sehari di Parlimen itu didakwa membuatkan Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri kini menjadi tidak keruan.

Menurut sumber, program ‘Jom Ubah’ telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada masyarakat setempat dan dipercayai pimpinan Barisan Nasional peringkat Bahagian tersebut mulai bimbang dengan perkembangan itu.

”Mungkin dengan kenyataan Muhyiddin itu dibuat supaya boleh ‘basuh balik’ minda masyarakat di Simpang Renggam,” ujarnya lagi.

Terbaru, ketika mengadakan lawatannya ke situ, Muhyiddin telah disediakan pentas lalu menggesa rakyat negeri ini untuk turut sama majukan negara dengan memahami program pembangunan dan cuba mempengaruhi rakyat untuk menolak janji kosong pembangkang.

Muhyiddin mendakwa, Pakatan Rakyat sedang mengintai-intai negeri tersebut kerana dilihat maju dan mengintip hendak mencari jalan bagaimana boleh menembusi dan menguasai Parlimen dan Dewan Undangan Negeri di sini.

Beliau membuat kenyataan itu di hadapan orang ramai pada Majlis Mesra Rakyat di Dewan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Machap, Simpang Renggam, semalam.

Hadir sama, wakil rakyat BN Datuk Abd Hamid Abd Rahman (ADUN) Machap, Ahli Parlimen Simpang Renggam, Liang Teck Meng.

Sebelum itu, PAS telah menggerakkan jentera di seluruh kawasan dalam satu tempat pada program ‘Jom Ubah’ dengan mengadakan pelbagai pengisian antaranya Demontrasi lalat, Edaran risalah, pemeriksaan kesihatan, kenduri dan lain-lain.

Manakala pada sebelah malamnya pula merupakan kemuncak program apabila ceramah-ceramah perdana ala pilihan raya yang melibatkan para pimpinan pusat telah di adakan di beberapa lokasi terpilih dalam Unit Peti Undi (UPU) di kawasan tersebut adalah dipercayai mendorong bekas Menteri Besar Johor itu membuat kenyataan sedemikian.

Dalam pada itu, Suhaizan Kaiat, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Simpang Renggam pula disebut-sebut bakal bertanding bagi merebut kerusi Parlimen terbabit kerana boleh memberi saingan sengit buat BN apabila penyandangnya Liang Teck Meng hanya mampu memperolehi kemenangan tipis pada PRU lepas.

Untuk rekod, majoriti yang diperolehi BN pada PRU 11 sebanyak 14,155 dikatakan turun mendadak kepada 7,853 pada PRU 12 bukti sokongan rakyat kepada PR semakin meningkat.

Semuanya Bukan Mustahil.....Tungguuuuu....!!


KUALA LUMPUR, 7 Mac: PAS Johor mensasarkan sekurang-kurangnya 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) untuk dimenangi pada pilihan raya umum (PRU) ke-13 akan datang.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor, Mazlan Aliman (gambar) berkata, sasaran itu ditetapkan berdasarkan perubahan positif rakyat negeri itu yang kini menyambut baik Pakatan Rakyat khususnya PAS yang disifatkan 'tidak pernah berlaku sebelum ini

Menurutnya, melihat mood positif rakyat, beliau bukan sahaja yakin PAS boleh menang di kerusi sasaran itu, malah Pakatan Rakyat secara keseluruhan juga tidak mustahil akan menerajui negeri itu.

"Kita (PAS) kini sedang fokus kepada 17 Dun sasar.

"Mungkin orang kata saya bermimpi, atau angan-angan, tapi dengan sambutan kepada kita pada waktu ini, saya yakin kejutan akan berlaku, Johor mungkin jatuh kepada Pakatan Rakyat," katanya kepada Harakahdaily.

Pada PRU ke-12 lalu, PAS bertanding 39 daripada keseluruhan 56 kerusi, manakala PKR dan DAP masing-masing 9 dan 12 kerusi.

Dari jumlah ditandingi itu itu PAS hanya menang di dua kerusi iaitu di Dun Maharani dan Sungai Abong.

Menurut Mazlan lagi, perbezaan ketara sokongan rakyat Johor terhadap Pakatan rakyat berbanding 2008 boleh dilihat dengan sambutan terhadap program-program mereka di negeri itu sejak kebelakangan ini. Sambutan luar biasa itu katanya, telah menyebabkan ada pihak 'tak senang duduk' sehingga mengupah kumpulan tertentu mengganggu dan membuat kecoh khususnya di ceramah-ceramah anjuran mereka.

Manifesto 15 perkara dasar

Menurut Mazlan lagi, PAS Johor juga telah selesai berbincang berhubung manifesto pilihan raya peringkat negeri yang akan ditawarkan.

Tanpa menjelaskan secara terperinci, beliau berkata ianya menggariskan 15 perkara dasar antara lain tawaran penyelesaian masalah tanah dan tawaran pengurusan pentadbiran lebih baik.

"Kita telah siap seminar manifesto, dan sedang timbang dengan PKR dan DAP.

"Kita yakin menifesto ini akan menjadi kekuatan utama kita untuk ambil Johor," katanya lagi.

Muhyiddin mula gusar

Mengulas kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin kononnya Johor masih 'tiang seri' BN pada PRU-13 akan datang, Mazlan berkata, ia sebenarnya menggambarkan kebimbangan timbalan perdana menteri itu.

"Kenyataan Muhyiddin tu menggambarkan kebimbangan beliau.

"Saya nak bagi tahu (kepada Muhyiddin), 'tiang seri' itu sudah dimakan anai-anai. Bila-bila pun boleh patah," katanya yang juga AJK PAS Pusat

Menurut Mazlan lagi, beliau mendapat maklumat Umno sememangnya gusar dengan kedudukan mereka di Johor sekarang ini.

Katanya, tidak pernah selama ini, Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman turun berkampung di setiap kawasan parlimen seperti yang terpaksa dilakukan sekarang ini.

Malah katanya, selepas lawatan Muhyiddin semalam, Najib pula dijangka turun ke Johor dalam masa terdekat.

"Orang Johor ni dia pandai, dia senyap-senyap sahaja, dia tak tunjuk sokong kita," jelasnya./harakahdaily

Selamat Jalan Buat KJ & Pak Lah....!!


Rakyat Malaysia kenal Permodalan Nasional Bhd (PNB), penjana wang yang menjadi pemegang saham di dalam kebanyakkan syarikat dan firma pengurusan aset, namun tidak diketahui jika ramai yang tahu akan kewujudan syarikat berkaitan kerajaan yang seakannya iaitu, Perbadanan Usahawan Nasional Bhd (PUNB), sebuah entiti yang diamanahkan untuk membangunkan usahawan bumiputra dari segi potensi dalam perniagaan.

Diketuai oleh pengerusi yang berusia lapan puluhan, Mohd Abu Bakar Mohd Noor telah memegang jawatan itu sejak 1998, dan kini, PUNB bakal diserahkan kepada Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin untuk diuruskan.

Sudah semestinya ini merupakan jawatan yang paling memalukan bagi ketua sayap pemuda yang juga dikenali sebagai Pemudah.Semua ketua bahagian telah diberikan sekurang-kurangnya jawatan timbalan menteri. Walaupun dia merupakan graduan Oxford, tiada harapan baginya kerana dia telah terlalu banyak menyakitkan hati ramai orang dalam UMNO dan ianya sudah tidak boleh dimaafkan lagi.

Pengakhiran yang pelik buat KJ dan Badawi

Ahli UMNO yang lurus mengatakan ini adalah sebagai tanda terima kasih Najib kepada Khairy kerana tidak mendatangkan masalah kepada pentadbirannya. Walau dari sudut mana pun anda ingin melihatnya, inilah penanda bagi tamatnya kerjaya politik Khairy dalam UMNO kerana ternyata dia bukanlah termasuk dalam senarai ‘calon boleh menang’ Najib.

Khairy masih boleh menolak tawaran jawatan PUNB, yang mengikut kata orang dalaman, adalah tawaran terakhir dari Najib- tidak akan ada lagi tawaran selepas ini.Ini pilihan terakhir buat Khairy.Tidak ada gunanya Najib memberikan dia mahupun bapa mertuanya kerusi kerana takut akan menjadi risiko besar buat Najib. Mereka mempunyai bahagian-bahagian masing-masing yang perlu dijaga.

Inilah sebabnya kem Badawi dikatakan menekan Najib untuk memberi Badawi kawasan Kepala Batas untuk diwakili dan mengekalkan Nor Mohamed Yakcop di Tasik Gelugor.

Tapi, Nor Mohd sudah banyak terlibat dengan dakwaan korupsi yang dengan serta merta tidak memungkinkan spekulasi bahawa kem Badawi cuba memberi tekanan kepada Najib. Jika Nor Mohamad, menteri ekonomi dan bekas ketua perdagangan yang telah kehilangan berbilion ringgit di dalam dagangan wang asing tambahan pula pembatu politiknya yang ditangkap bersama 2 juta dalam bentuk tunai, masih boleh diterima sebagai ‘calon boleh menang’, Najib akan dikutuk hebat oleh panglima Umno yang lain kerana mencalonkan semula orang yang tidak berguna dan bukan mereka.

Bagi si kaki tidur Badawi, jika dia belum tersedar lagi dari lenanya, ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan kerana dia tidak kisah sama ada berada dalam arena politik atau tidak. Bagi kebanyakkan orang Malaysia, dia telah ada peluang untuk mengubah Malaysia menjadi lebih baik tetapi tidak melakukannya kerana dia tunduk pada tekanan untuk menyerahkan jawatan perdana menteri kepada Najib.

Khairy dalam percubaan untuk menyelamatkan maruahnya, tidak mahu dilabel sebagai orang yang dibuang seperti yang lain. Dia mungkin juga akan mengisytiharkan dirinya sanggup berkorban demi UMNO dan orang Melayu kerana tanpa mahukan akan apa-apa sebagai pulangan. Sudah semestinya menjadi pengerusi dengan gaji yang akan diterima itu bagaikan kacang sahaja bagi Khairy. Lelaki 30-an yang bercita-cita tinggi ini mahukan sesuatu yang lebih lagi- seperti jawatan menteri penuh dalam kabinet UMNO-BN. Itu pun jika UMNO-BN menang.

Tiada kuasa

Adakah Khairy akan berjuang untuk mendapatkannya? Dia dilaporkan sebagai mampu untuk merebut jawatan itu namun, dia sudah banyak menyinggung perasaan mereka yang berada di dalam UMNO dan ini tidak mungkin dapat membantunya. Pencabar Khairy seperti bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad, dengan mudah boleh menggandakan apa yang dia mampu tawarkan.

Ia nampak seperti Khairy dengan egonya serta wang berjuta-juta terperangkap begitu sahaja tanpa ada jalan keluar. Cara terbaik ataupun alternatif lain baginya adalah untuk meninggalkan Umno dan menyertai pakatan pembangkang. Malangnya, walaupun dia seorang yang masih bertenaga dan mempunyai rupa yang tidak kurang elok juga, dia masih begitu pengecut untuk meninggalkan Umno.

Sama ada Khairy akan menerima jawatan PUNB, yang sebenarnya adalah tamparan hebat baginya, dan juga bapa mertuanya, berkemungkinan besar, dia akan terus bersama UMNO, menjadi kurang menonjol dan mengikut sahaja arahan.

Khairy tidak mampu untuk bergabung dengan Kumpulan Amanah pimpinan Tengku Razaleigh untuk portfolio politik kerana, nampaknya Khairy tidak akan mampu untuk mempertahankan jawatan ketua pemudanya dalam pemilihan yang dijangka akan diadakan pada penghujung tahun ini. Lagipun, kenapa sayap Pemuda perlu dipimpin oleh ketua yang tidak hebat dan tidak pula disukai ramai. Dalam erti kata lain, kurang pengaruh?

Tawaran PUNB sebenarnya tamparan hebat

Akhir sekali, lihatlah PUNB. Untuk mengaburi mata, PUNB masih mempunyai RM400 juta pada dalam simpanannya, peruntukan yang agak banyak bagi sebuah syarikat. Selain daripada pengerusi, terdapat juga naib presiden dan pengarahnya Salleh Sulong, bekas bos Proton, Mohamed Haniffah bin SM Mydin, Wan Mohd Zahid bin Mohd Noordin dan Dr Rafiah Salim, bekas Naib Canselor Universiti Malaya yang tidak banyak menyumbangkepada UM.

Bayangkan, UMNO mengamanahkan RM400 juta kepada kumpulan yang kurang meyakinkan. Jika menolak, rugilah Khairy. Dan jika laporan berita tentang Khairy menerima kerusi PUNB adalah benar, 'hidangan utamanya pasti akan mengubah cara pengurusan dana PUNB setakat ini.

Jadi, apakah status RM400 juta itu sekarang? Berapa banyak yang masih tinggal dan tidakkah PUNB memerlukan bailout dari yang lain? Pada hakikatnya, PUNB adalah salah satu daripada institusi yang bersenjatakan dana besar yang ditubuhkan oleh UMNO untuk membantu orang Melayu, namun orang Melayu masih tinggal dalam keadaan yang belum boleh dibanggakan.

Sebenarnya, UMNO tidak berminat untuk memperbaiki kehidupan orang Melayu kerana UMNO mahu orang Melayu sentiasa

bergantung kepada mereka, tetapi apa pula cerita RM400 juta itu?

Sudah pasti jika PUNB begitu berjaya, ia akan dijadikan contoh klasik kejayaan UMNO. Pemimpin UMNO dan panglima mereka semua akan berjuang untuk mendapat nama bagi penubuhan PUNB. Tetapi tidak nampak pula begitu.

Ia akan ditinggalkan kepada mereka yang kurang disukai seperti Khairy, untuk dijadikan mangsa jika apa-apa berlaku di PUNB. Dan Khairy perlu ingat dia tidak akan mendapat manfaat daripada pelantikannya di sana kerana ada kemungkinan sebahagian besar daripada dana yang ada telah digunakan. Tugasan utamanya mungkin ialah sebagai ketua pemungut hutang! Ya, masalah dan tugas utama di PUNB adalah bagaimana untuk memastikan bahawa ia mendapat balik pinjaman yang telah diberikan kepada peminjam "berisiko tinggi" dalam perniagaan, termasuk pinjaman pelajar.

Ketua pemungut hutang! Sesungguhnya ini cukup jauh dari impian Khairy yang mahu menjadi PM sebelum mencapai usia 40 tahun. Walau bagaimanapun, seperti kata pemerhati bola sepak, bola itu bulat dan apa pun boleh berlaku. Jadi untuk KJ yang gila bola, sekurang-kurangnya ini akan memberi anda sedikit harapan walaupun kecil tapi cukuplah buat masa sekarang.

- Malaysia Chronicle

PRU 13 : Hari Kiamat Bagu UMNO/BN....!!


SEAWAL bulan Ogos tahun lalu, sudah mula terdengar desas-desus yang didakwa daripada sumber dalaman kerajaan dan juga BN kononnya PRU13 bakal diadakan selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri.Namun kini setelah tujuh bulan berlalu, ramalan pilihan raya umum menjadi seperti ramalan kononnya kiamat akan berlaku pada Mei 2003.

Tahun 2011 berlalu tanpa adanya pilihan raya sebagaimana berlalunya tahun 2003 tanpa berlakunya kiamat. Kini ramalan PRU13 diperbaharui. Ada yang mengatakan seminggu dua sebelum atau selepas perayaan Tahun Baru Cina 2012.

Ada yang mengatakan mungkin bulan Mei sekitar cuti Hari Pekerja. Tidak kurang yang mengatakan PRU13 akan diadakan pada bulan Julai tahun ini serta tarikh-tarikh lain menurut andaian dan analisis masing-masing.
Cuma belum ada lagi yang mengatakan PRU13 bakal diadakan pada 21 Disember 2012, ramalan hari kiamat yang baru sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak.

Apabila PRU13 diramalkan pada bulan Disember tahun lalu, sebagaimana mereka yang meramalkan hari kiamat pada Disember tahun ini, ia bukanlah dilakukan tanpa sebarang asas ataupun analisis.

Hari kiamat 21 Disember 2012 diramalkan kononnya berdasarkan kalendar peradaban purba Maya, di Amerika Selatan di mana tarikh inskripsinya terhenti pada tanggal tersebut dan menandakan tamatlah sudah kitaran panjang 5,125 tahun. Ramalan ini diperkukuhkan lagi dengan ramalan kononnya sebuah planet yang disebut sebagai Planet-X atau Nibiru sedang bergerak ke arah orbit Bumi dan akan mengakibatkan mala-petaka ke atas muka bumi ini pada skala yang tidak dapat diimaginasikan oleh sesiapa pun.

Namun sudah tentu para sarjana bertauliah peradaban Maya mempunyai interpretasi berbeza tentang tanggal 21 Disember 2012 yang tidak ada kena mengena dengan dunia kiamat. Dan Pentadbiran Aeronatik dan Angkasa Amerika (NASA) menafikan kemunculan Planet Nibiru. “Sekiranya Nibiru akan bergerak ke arah Bumi pada tarikh tersebut, ia kini sudah tentu dapat dilihat oleh mata kasar, sebagaimana kita dapat melihat planet lain yang lebih jauh,” jelas NASA dalam laman web rasminya beberapa minggu lalu.

Begitu pun, apa sekalipun ramalannya, bagi umat Islam, hari kiamat hanyalah sesuatu ketentuan Allah yang sama sekali di luar pengetahuan manusia. Ia mungkin berlaku pada tarikh 21 Disember 2012, atau lebih awal daripada itu dan malah boleh juga berlaku di satu tarikh pada tahun 2020, 2062, 2099, 2120, 3743 dan seterusnya.

Firman Allah dalam Surah Al-A’raaf, ayat 187 bermaksud: "Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang hari kiamat: "Bilakah masa datangnya?" Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan mengenainya hanyalah ada di sisi Tuhanku, tidak ada sesiapa pun yang dapat menerangkan kedatangannya pada waktunya melainkan Dia. (Huru-hara) hari kiamat itu amatlah berat (menggerunkan makhlukmakhluk yang ada) di langit dan di bumi; ia tidak datang kepada kamu melainkan secara mengejut." Mereka bertanya kepadamu seolah-olah engkau sedia mengetahuinya.

Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan mengenai hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui."

Justeru, jelas tarikh hari kiamat adalah urusan Allah SWT dan kita sebagai manusia yang dicipta oleh-Nya tak perlu sibuk-sibuk tentang bila akan berlakunya hari tersebut. Sebaliknya apa yang perlu kita sibukkan buat ketika ini adalah tarikh PRU13, yang sesetengah mensinonimkannya dengan ‘kiamat buat kerajaan BN.’

Namun meramalkan bila akan berlakunya PRU13 atau pilihan raya-pilihan raya umum Malaysia sebelumnya bukanlah kerja yang mudah. Ini disebabkan pemimpin kerajaan berlagak seperti tuhan dalam menyembunyikan tarikh tersebut.

Di masa-masa lalu memang terdapat ramalan-ramalan mengenai tarikh pilihan raya umum dan hampir semua ramalan tersebut tidak tepat kerana, seolah-olah meniru Tuhan, Perdana Menteri maha mengetahui dan lagi maha berkuasa dalam menentukan tarikhnya.

Begitu pun seperti ramalan tarikh kiamat 21 Disember 2012 yang didakwa oleh sesetengah pihak berdasarkan beberapa perkara, maka begitu juga dengan tarikh PRU13 yang ketika itu diramalkan oleh penganut dan para ulama politik Umno-BN dengan berdasarkan kemenangan parti tersebut dalam kebanyakan pilihan raya kecil yang diadakan selepas PRU12, tahun 2008 dan atas sebab kepercayaan kononnya Umno yang menjadi tonggak kepada BN sudah direformasikan sepenuhnya.

Ramalan bulan Disember atau selewat-lewat atau pada awal tahun 2012 diperkukuhkan lagi dengan Belanjawan 2012 yang meluluskan pemberian tunai itu dan ini kepada rakyat.

Tidak cukup dengan itu, malah sehingga hari ini Perdana Menteri mengambil peranan sebagai Santa Klaus dengan meluluskan itu dan ini kepada sesiapa atau pihak mana sahaja yang dirasakan akan dapat diterjemahkan sebagai undi kepada BN.

Hanya beberapa hari lalu Perdana Menteri meluluskan RM1.5 juta untuk projek sebuah sekolah di Sabak Bernam, Selangor. Yang menggelikan hati beliau sebelum itu telah meluluskan secara “sertamerta” dana sejumlah RM480,000 untuk memperbaiki berek polis pangkat rendah di Balai Polis Sungai Besar, Selangor.

Nampaknya sistem kewangan negara menurut peruntukan yang telah ditetapkan dalam sesuatu belanjawan tidak lagi terpakai sepenuhnya menjelang pilihan raya umum (yang tarikhnya menjadi ketentuan Perdana Menteri yang mahu berkuasa dan maha mengetahui) apabila Perdana Menteri boleh membawa berkarung-karung wang untuk diberikan kepada sesiapa sahaja.

Ramalan demi ramalan tentang tarikh PRU13 telah pun dibuat. Wang berkarung-karung, termasuk pemberian yang diluluskan menerusi Belanjawan 2012 juga telah laksanakan. Pelbagai strategi politik yang dicongak dapat menjejas atau merosakkan permuafakatan parti-parti dalam gabungan Pakatan Rakyat telah dilakukan.

Namun di sebalik semua ini, alamat dan petanda yang ditontoni umum dan juga sebagaimana yang ditontoni oleh pemimpin BN masih lagi menunjukkan apa juga tarikh PRU13 yang bakal diumumkan tetap membawa risiko kiamat bagi kerajaan Umno-BN.