Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Mar 6, 2011

Kenyataan Rasmi...


MENGAPA ANWAR IBRAHIM DIBICARAKAN?

Sebab mengapa Anwar Ibrahim duduk di dalam kandang tertuduh setiap hari di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada masa ini dengan menghadapi perbicaraan jenayah sememangnya difahami oleh mereka yang benar-benar waras. Anwar sedang dalam usaha untuk membuat perubahan-perubahan asas terhadap sistem pentadbiran negara ini dan juga ke atas wacana politik nasional. Perubahan ini semestinya menghakis pengaruh kerajaan Barisan Nasional (BN) dan pastinya akan menyingkirkan dari kekuasaan.

Pemimpin dan kerajaan BN sememangnya tidak peduli tentang kewajaran perubahan ini yang memberi manfaat kepada rakyat. Apa yang mereka pentingkan adalah kelangsungan politik mereka sahaja. Selain hanya obsesi ke atas kelangsungan ini, mereka juga mengabaikan perkara-perkara yang memberikan manfaat kepada negara. Reformasi yang dibawa oleh Anwar akan menghapuskan ketidakcekapan pengurusan ekonomi dan pembaziran yang diakibatkan dari gejala rasuah dan kronisme; bebas dari kawalan institusi politik yang sepatutnya bersifat bebas; dan mengembalikan kebebasan politik kepada rakyat yang dirampas oleh kerajaan BN selama lebih 50 tahun.

Struktur, imperatif dan para personaliti BN membuatkan ianya mustahil bagi mereka untuk melaksanakan perubahan dan memulihkan diri mereka. Maka mereka mengetatkan cengkaman ke atas negara yang sedang bergelut untuk bergerak ke depan menuju kebebasan dan kemakmuran untuk semua, dan menggunakan cara tertentu untuk melumpuhkan sesiapa yang berjuang untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat. Maka setiap hari Anwar didudukkan di dalam kandang tertuduh, dan nasib negara digantung tanpa tali.

Adalah sesuatu yang tidak asing lagi buat rejim yang zalim untuk merencana pendakwaan fitnah terhadap musuh-musuh politik mereka. Dalam tahun 1930-an, Stalin merancang beberapa siri perbicaraan yang menyaksikan penyingkiran semua yang mengancam kekuasaan beliau. Pada 1995, Ken Saro Wiwa, seorang tokoh pengkritik yang dihormati di dalam kerajaan Nigeria telah didakwa dengan pertuduhan rekaan oleh tribunal tentera dan dijatuhi hukuman mati walaupun dikecam masyarakat antarabangsa.

Pada 2009, ikon demokrasi Burma, Aung San Suu Kyi telah dijatuhi hukuman tiga tahun penjara dengan kerja berat selepas didakwa dalam perbicaraan palsu atas pertuduhan tidak masuk akal iaitu mengingkari perintah tahanan rumah.

Dengan mencontohi tindakan-tindakan ini, Kerajaan BN mendakwa Anwar Ibrahim. Rakyat cuba diperbodohkan dengan perbicaraan ini yang dibalut dan disamarkan secara formal dengan perendahan undang-undang. Sebagai ketua pendakwaan, Pejabat Peguam Negara mestilah berubah secara komprehensif, dan kuasanya yang besar mesti dikaji. Pihak tertinggi polis dan kerajaan mestilah bertanggungjawab terhadap pencabulan perundangan awam dan pembaziran wang rakyat akibat dari perbicaraan ini.

Tiada negara yang bergelut atas nama Kebebasan boleh ditekan sebegitu lama. Jalannya mungkin panjang dan sukar, namun saya menyeru setiap rakyat negara bertuah ini agar melihat semua ini. Kita berhutang dengan diri sendiri dan generasi akan datang.

N SURENDRAN
NAIB PRESIDEN
PARTI KEADILAN RAKYAT

Najib Letak Bunga Di Kubur Kamal Artartuk...!!
Najib kalung bunga di makam Bapa Sekular Dunia, dari arkib gambar dalam carian internet alFadhil Ust Zul Kulim juga pun ada ?

Fatwa Kebangsaan tidak terpakai kepada Najib?

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-39 yang bersidang pada 21 Sep 1995 telah membincangkan Istiadat Meletakkan Kalungan Bunga Di Tugu Negara Sempena Hari Pahlawan. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Meletakkan kalungan bunga di Tugu Peringatan Negara sempena sambutan Hari Pahlawan adalah sama dengan keputusan yang telah diambil dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang bersidang pada 7 Oktober 1987 iaitu bercanggah dengan Islam dan boleh membawa kepada syirik.

Nampaknya Fatwa pengharaman upacara seperti ini tidak diguna pakai untuk Perdana Menteri Najib Tun Razak kerana beliau lebih arif tentang Agama Islam berbanding Majlis Fatwa kebangsaan. Ini terbukti apabila beliau melakukan upacara meletakkan kalungan bunga di makam Mustafa Kemal Ataturk sebagai tanda penghormatan terhadap musuh Islam itu

Fitnah : Tuan Ibrahim Tuan Man Akan Saman Utusan & TV3...!!!


TEMERLOH, 6 Mac: Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) akan memfailkan saman terhadap akhbar Utusan Malaysia dan TV3 kerana didakwa memfitnah beliau membeli tanah peneroka Felda yang sebenarnya dibeli oleh pihak lain.

Berdasarkan laporan blog-blog Umno, semalam Utusan menyiarkan tiga artikel berturut-turut yang menuduh Tuan Ibrahim mengambil kesempatan daripada peneroka tanah rancangan yang kesempitan hidup dengan membeli tanah mereka.

Malah Utusan turut menuduh disebabkan pembelian tersebut, tuan tanah asal tersebut kini hidup dalam serba kedaifan.

Pertuduhan terhadap Tuan Ibrahim turut dilaporkan Buletin Utama di TV3 pada sebelah malamnya walaupun selepas pembeli sebenar tanah tersebut, Ibrahim Osman membuat pendedahan sebenar dalam satu sidang akhbar di markas induk PAS Kerdau dengan menafikan perkara tersebut.

"Saya sangat dukacita dengan tuduhan itu kerana hasrat beliau untuk membantu saya dan peneroka berkenaan telah bertukar menjadi satu fitnah terhadap beliau.
"Hasil dari jualan tanah Felda tersebut, peneroka berkenaan telah berjaya membangunkan 15 ekar ladang sawit dan juga ternakan kambing dan lembu, bukannya menjadi dhaif sebagaimana didakwa," kata Ibrahim Osman dalam sidang media khas di Markas PAS Kerdau lewat petang semalam.

(Gambar: Ibrahim Osman menunjukkan bukti bahawa tanah itu adalah milik beliau melalui syarikatnya)

"Sebenarnya apa yang berlaku adalah, seorang peneroka Felda telah mengiklan di merata-rata tempat mahu menjual tanahnya. Beliau juga telah menemui saya dan meminta saya membelinya.

"Memandangkan saya tidak ada duit, saya telah bertanya kepada Datuk Tuan Ibrahim untuk membantu saya. Dia bersetuju meminjamkan dahulu duit kepada saya dan sebagai jaminan terhadap pinjaman tersebut saya bersetuju menggunakan nama isteri beliau sementara saya
menjelaskan kesemua pinjaman itu.

"Apabila saya mempunyai duit, saya telah mengambilalih tanah itu dan menggunakannya untuk dicagarkannya kepada pihak Mara atas nama syarikat saya, Syarikat Pintar Kesuma Sdn Bhd,” katanya sambil menambah bahawa soal Datuk Tuan Ibrahim membeli tanah Felda sehingga menganiaya peneroka Felda tidak berbangkit sama sekali dan satu dakwaan dan tuduhan yang tidak benar.

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang dalam sidang media itu berkata, beliau tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan isu ini dan hanya membantu meminjamkan wang kepada Ibrahim sahaja.

"Media dan Umno hanya cuba mengalih isu sebenar di Kerdau iaitu masalah hutang kerajaan negeri dengan membangkitkan perkara yang tidak benar ini," katanya.

Harakahdaily difahamkan Tuan Ibrahim akan berbincang dengan peguamnya untuk memfailkan saman terhadap Utusan Malaysia dan TV3 serta beberapa pihak lain dalam masa terdekat.

Masih Hidupkah Demokrasi Di Malaysia..??

Sejak bila Kerajaan Malaysia yang dikuasai Barisan Nasional berlaku adil? Sejak bila BN telus dalam perlawanan pilihanraya? Sejak bila padang itu sama rata dalam konteks demokrasi dalam Malaysia?

Setengah jam yang pertama Buletin Utama hari ini hanya menyiarkan segala-galanya tentang calon BN di Merlimau dan diikuti pula Kerdau. Lebih melucukan bila kita lihat BN semacam tidak percaya yang mereka akan menang dalam kedua-dua PRK esok apabila calon BN Merlimau membuat kenyataan seperti di bawah;

"Undilah saya kerana saya calon Barisan Nasional"

Umpama terdesak, BN terus menggunakan media arus perdana untuk berkempen. Barisan Nasional juga tidak segan silu merosakkan demokrasi apabila sanggup menggunakan helikopter untuk ke Kerdau untuk berkempen. Perkara asas, menggunakan jentera kerajaan pusat untuk parti UMNO.

Berapa banyak perbelanjaan menggerakkan heli milik TUDM dan TLDM hanya untuk memenuhi keperluan parti yang bertanding di pilihanraya?

Buletin Utama TV3 sebentar tadi juga memperuntukkan hampir 10 minit khas untuk memberi laluan kepada Menteri Besar Pahang bagi menyampaikan amanat malam terakhir sebelum hari mengundi. Menteri Besar samseng ini juga tidak melepaskan peluang untuk membidas pembangkang dan memohon pengundi kerdau memberikan undi kepada calon BN.

Justeru, sampai bila kita mahu mengharapkan pilihanraya yang adil dari sebuah kerajaan dinaung Barisan Nasional? Perlu diingat bahawa pilihan yang ada setakat ini untuk mengubah sebuah kerajaan pusat adalah hanya melalui pilihanraya. Sekiranya pilihanraya dilihat dengan jelas sudah tidak lagi bermakna dan tidak lagi relevan untuk rakyat Malaysia menikmati demokrasi sebenar, apakah kita hanya akan turut berdiam membiarkan negara ini dipimpin oleh golongan elit perompak khazanah bangsa!!

Cuba saudara dan saudari semua bayangkan, dalam keadaan 2 pilihanraya serentak yang dijangka Barisan Nasional tidak mempunyai sebarang masalah untuk menang, mereka masih tidak mengambil peluang untuk menyediakan sebuah padang yang rata bagi perlawanan telus. Kedua-dua pilihanraya yang bakal berlangsung esok juga tidak akan menumbangkan kerajaan negeri yang diperintah oleh BN sekiranya mereka tewas, apatah lagi menumbangkan kerajaan pusat.

Dalam situasi selamat untuk BN setaraf ini sekalipun, mereka tidak menyerah diri kepada demokrasi sebenar agar parti lain selain BN yang bertanding diberi ruang perlawanan sama rata. Sekarang cuba bayangkan pula situasi PRU-13 yang dijangka menghadapi pertarungan sengit membabitkan soal survival hidup mati Barisan Nasional. Pastinya harapan untuk padang itu dilihat rata dalam pilihanraya kian tipis atau menghampiri tiada langsung.

Dari kesedaran ini, lahirlah BERSIH edisi pertama pada November 2007 lalu. Demi semangat demokrasi, BERSIH dilancarkan dan memberi impak ke atas PRU12 pada Mac 2008 yang memperlihatkan Paklah cuba untuk berlawan secara sedikit bersih dari kebiasaan. Nyata langkah Paklah mengundang padah dan pastinya langkah seperti ini tidak akan diulangi oleh Najib Razak.

Akhirnya, demokrasi kembali dihumban ke selat Melaka melalui kepulauan Pangkor. Sebuah negeri yang telah dipilih oleh majoriti rakyat negeri Perak telah ditumbangkan pada hari kematian demokrasi diraikan apabila Najib Razak mengumumkan sebuah kerajaan haram terbentuk. Apakah kita masih melihat pilihanraya itu suatu jalan untuk demokrasi ditegakkan atau hanya suatu ranjau?

Apakah kita masih percaya kepada semangat demokrasi apabila semakin banyak kepincangan yang membuatkan demokrasi itu bagai bernafas tanpa ruang?

"Biar hancur tulang belulang, Putrajaya akan tetap UMNO pertahankan!" Kata-kata amaran dari Najib ini harus menjadi titik tolak membangkit semangat, agar kita boleh katakan "Akan ku tentang sebuah kerajaan zalim di sebalik Putrajaya, biarpun akan hancur tulang belulang ku !!"

Oleh demikian, cabaran baru kita selepas ini adalah untuk menjadikan BERSIH 2 disertai oleh sekurang-kurangnya setengah juta umat! Kita jadikan Dataran Merdeka itu seumpama Dataran Tahrin di Mesir!! Kita lawan kerajaan zalim yang langsung tidak memberi ruang kepada demokrasi !!

Saya dah rasa bagaimana disembur air gatal, saya dah rasa bagaimana rasanya mata ini pedih oleh gas pemedih mata malah pernah terkena kelongsangnya. Sudah saya rasa dipukul belantan, pernah dipijak FRU, pernah berpolis sentry dengan pihak polis!!

Semua itu jawapannya ialah, sakit yang sementara demi menentang kesakitan rakyat yang kekal selagi negara ini diperintah Barisan Nasional! Ayuh turun ke BERSIH 2!! Kita bisa merasainya, dan bisa menempuhinya sekali lagi !! Kali ini bersama semangat kebangkitan yang terpetik seantero dunia!

Lawan tetap Lawan! Biar rebah merempuh dari duduk bersimpuh !! Demi demokrasi, demi rakyat !!