Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Jan 31, 2012

Jika Saya Jadi TPM..Bagaimana Cara Untuk Selesaikan Masalah NFC...??

Soalan : Apakah pandangan anda tentang sikap perdana menteri dalam isu Pusat Feedlot Kebangsaan (NFC)? Jika anda ialah Timbalan Perdana Menteri (TPM) Tan Sri Muhyiddin Yassin, apakah cara terbaik untuk anda menyelesaikan kemelut NFC?


Mohamad Sabu:

Perdana Menteri hanya bermain sentimen propaganda anti rasuah, akan tetapi, di sebalik dan benda yang sebenar, Perdana Menteri kita adalah ketua kepada pelindung rasuah. Maklumlah, beliau juga amat takut untuk bertindak kerana beliau sendiri diselubungi kes kapal selam dan Altantuya. Inilah yang orang kata, burung gagak sama hitam.

Sekiranya saya ialah TPM, pertama sekali, saya akan menjemput Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis untuk menyiasat NFC.

Hasil siasatan saya akan cadangkan diumumkan kepada rakyat… sekiranya ada kes rasuah dan penyelewengan, saya akan mendesak jabatan peguam negara mendakwa segera ke mahkamah.


Tuan Ibrahim:

Perdana menteri tidak boleh bersikap lepas tangan dengan sekadar mengumumkan pembekuan dana NFC, dan menyuruh menteri-menteri yang terlibat dalam skandal ini (Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Noh Omar) untuk menyelesaikan perkara ini.

Bagi membersihkan imej kabinet dan menteri-menteri yang terlibat, sepatutnya Perdana Menteri menubuhkan satu badan bebas untuk membuat siasatan terperinci dan mengemukakan cadangan tindakan seterusnya. Ini tidak, Muhyiddin, orang yang meluluskan projek ini kepada keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil yang mengumumkan tidak perlunya Suruhanjaya Diraja diadakan untuk menyiasat skandal NFC. Nak kata Perdana Menteri tak faham apa itu conflict of interest susah nak terima, ataupun perkara itu disengajakan supaya Muhyiddin tenggelam bersama NFC?

Isu NFC adalah isu pemberian projek bukan kepada yang berhak mendapatnya pada awal-awal lagi. Maka, sepatutnya projek yang tentu gagal ini tidak diberi sejak awal lagi kerana kerajaan mempunyai pelbagai agensi yang boleh dimanfaatkan bagi menjayakan program membekalkan daging untuk negara. Kerajaan sepatutnya menyalurkan dana yang ada kepada jabaran haiwan atau agensi lain yang sedia ada.

Penyaluran dana sepatutnya dibuat berperingkat bergantung kepada progres projek, bukan diberi secara sekaligus, bagi megelak dana awam dari diselewengkan. Jika saya ialah TPM, memandangkan keadaan sudah menjadi bubur, saya mesti bertanggungjawab penuh ke atas projek ini kerana saya yang meluluskan projek tersebut. Saya akan cadangkan penubuhan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat perkara ini.

Desakan agar disiasat dan melepaskan jawatan bukan sahaja terhad kepada Shahrizat, tetapi juga saya, supaya tidak mengganggu siasatan kepada penyalahgunaan dana awam ini demi mengembalikan keyakinan awam kepada saya sebagai TPM.


Nasrudin Tantawi:

Isu NFC berkait dengan kepentingan negara dan rakyat. Ia juga satu isu yang mencabar nilai integriti kepimpinan kerajaan yang diberi mandat atau amanah mentadbir dan memimpin negara jika tidak ditangani dengan baik dan bijak.

Jika saya adalah Timbalan Perdana Menteri negara tercinta ini, langkah pertama yang saya ambil ialah memberi komitmen kepada rakyat dan menggesa kerajaan untuk menubuhkan satu Suruhajaya Siasatan Diraja bagi menyiasat kes ini tanpa bias sungguhpun ia didakwa melibatkan seorang yang bertaraf menteri.

Langkah ini untuk menenangkan keresahan rakyat dan serentak itu, memberi keyakinan kepada rakyat bahawa kerajaan komited menangani atau membenteras penyalahgunaan kuasa, rasuah dan sebarang bentuk penyelewengan.

Memudahkan siasatan dilakukan, menteri terlibat akan dinasihatkan agar meletakkan jawatan atau mengambil cuti rehat yang panjang sehingga proses siasatan selesai dan laporan hasil siasatan mestilah dibentang kepada parlimen.

Menyerahkan kepada polis dan hanya membuat dakwaan ke mahkamah tanpa laporan lengkap hasil siasatan ke parlimen dilihat tidak mampu mengembalikan keyakinan rakyat kerana kes ini melibatkan individu dalam kategori high profile.

Andai menteri tersebut didapati jelas bersalah maka tindakan tegas mesti diambil dengan beliau tidak lagi boleh menganggotai kabinet dan jika beliau di dapati tidak bersalah, maka keadilan sewajarnya mestilah diberikan.

Sokongan Terhadap Israel: Kenyataan Rasmi Anwar Ibrahim....!!


Saya diwawancara oleh Wall Street Journal pada hari Khamis, 26hb Januari 2011. Antara soalan yang ditanya kepada saya adalah berkaitan dasar luar negara dan isu Palestin. Saya tuntas menegaskan bahawa kemahuan dan hak rakyat Palestin mesti dibela dan itu merangkumi hak untuk mendirikan negara sendiri serta tidak terus dizalimi. Saya juga mengungkapkan bahawa jika syarat ini dipenuhi maka wajarlah hak rakyat Israel juga dihormati. Berikut adalah jawapan yang saya berikan:

Isu Pakatan Rakyat di Facebook

Pendirian saya ini ternyata sejajar dengan prinsip perjuangan Parti Keadilan Rakyat yang menjunjung tinggi prinsip Keadilan Sejagat dan tegas membela hak mereka yang dizalimi. Selain itu pandangan saya ini ternyata selari dengan Resolusi 1397 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Inisiatif Keamanan Arab (Arab Peace Initiative) yang berteraskan Penyelesaian Dua Negara atau lebih dikenali sebagai Two-State Solution. Malahan dasar luar negara juga menekankan prinsip Penyelesaian Dua Negara sebagaimana yang diungkapkan YB Menteri Luar ketika Perbahasan Perhimpunan Agung PBB Sesi ke-66 pada 27hb September 2011 di New York (GENERAL DEBATE OF THE 66TH SESSION OF THE UNITED NATIONS GENERAL ASSEMBLY). Beliau menyebut:


"..Malaysia fully supports the legitimate rights of the Palestinian people for an independent State of Palestine, based on the two-state solution, taking into account the security concerns of both parties (Israel and Palestine)."

Ternyata dari kenyataan Menteri Luar Negara, dasar Malaysia adalah bersedia menghormati hak rakyat Palestin dan Israel untuk menikmati keamanan dan kedamaian. Akan tetapi kesediaan kita pastinya bergantung kepada syarat selagi mana hak rakyat Palestin tidak dicerobohi. Justeru saya memberi amaran keras kepada mana-mana pihak yang cuba memutar belit kenyataan saya semata-mata mahu menyebar fitnah kononnya saya mengkhianati aspirasi rakyat Palestin. Pendirian Parti Keadilan Rakyat adalah tuntas membela hak sesiapa sahaja yang dirampas dan dizalimi. Iltizam untuk memastikan keadilan buat semua tidak pernah surut malah pastinya digilap dan diperkukuh.

ANWAR IBRAHIM---

Mampukah PR Tawan Putrajaya...??


Tak sampai 100 hari, BN/UMNO akan bubar Dewan Rakyat dan akan diikuti semua DUN. Namun cakap-cakap kedai kopi maya dan ahli politk BN/UMNO/Pakatan Rakyat, mampukah Pakatan Rakyat menumbangkan BN/UMNOapco dalam PRU13?. Dan negeri Pakatan Rakyat seperti Selangor, Pulau Pinang dan Kedah bakal ditawan semula oleh BN/UMNOapco?. Malah tak kurang hebatnya yang menjadi polemik apakah benar Tuan Guru DS Haji Hadi Awang tidak mahu bertanding atau ingin berundur menjadi wakil rakyat?. Bagaimana pula kerajaan PAS Kelantan di bawah teraju Tuan Guru Datuk Nik Aziz kekal berkuasa dan Nik Aziz tetap menjadi Menteri Besar Kelantan?.

Itulah adalah tajuk berita yang menjadi bahan berita dan peristiwa yang menarik tahun 2012. Dan ianya dijadikan berita "songsang" oleh media milik BN/UMNOapco.

Secara amnya negeri Selangor dan negeri Kedah (Pakatan Rakyat) PAS, DAP dan PKR masih berliku dan ada kesukaran untuk Pakatan Rakyat melawan arus ganas dan jahat oleh gerombolan BN/UMNO terutama negeri Kedah.

Negeri Selangor Pakatan Rakyat bergantung kepada pengundi kaum cina dan india (sebahagiannya). Jika kaum cina membuat sedikit pusingan "U" memilih BN/UMNO/MCA/Gerakan peluang Pakatan Rakyat agak sukar kerana pengundi kaum Melayu Selangor tetap tegar kepada BN/UMNO. Begitu juga fenomena yang bakal berlaku di negeri Kedah dan Pulau Pinang.

Walaupun begitu ada sedikit harapan Pulau Pinang kekal Pakatan rakyat berkuasa jika kaum cina tidak membuat pusingan "U". Satu harapan agar kaum cina tetap memberi undi kepada Pakatan Rakyat, jika tidak peluang Pulau Pinang bakal berlaku seperti negeri Kedah atau Selangor.

Kaum cina adalah satu aset utama di semua negeri di pantai barat Semenanjung Malaysia untuk menawan Putrajaya PRU13. Kerana bangsa melayu sukar memberi undi kepada Pakatan Rakyat. Bangsa melayu cukup sekadar dengan wang RM500 menjadi lumpuh dan sukar membuat satu anjakan politik yang cerdik. Melayu tetap setia pada UMNO. Hanya marah dan benci sementara mudah makan umpan.

Di egeri pantai timur seperti Terengganu dan Pahang rata rata pengundi melayu yang penentu PRU13, Dari segi sejarah dan demografi politik dan sosial peluang Pakatan Rakyat masih gelap untuk menawan dan menumpaskan BN/UMNOapco yang penuh dengan penipuan dan teknik jahat menjelang pilihanraya.

Di negeri Kelantan satu-satunya "Universiti Politik" di mana negeri dan rakyatnya bijak dan cerdik membuat pilihan. UMNO/BN memang pening untuk membuat analisa. Ini disebabkan rakyat Kelantan rata-rata cukup suka pada BN/UMNO dan ambil apa sahaja yang diberi oleh pemimpin UMNO peringkat pusat dan negeri. Namum majoritinya rakyat Kelantan tidak akan memberi undi kepada BN/UMNO. Itulah kekuatan rakyat Kelantan dan PAS Kelantan serta pemimpin PAS Kelantan pandai menjaga tindak tanduk pemimpin dan wakil rakyatnya.

Tak usahlah membuat tekaan siapa yang bakal menjadi PM jika Pakatan Rakyat menang PRU13, kerana gelombang biru tetap menjadi ganas dan bakal membuat seribu helah dan fitnah serta seribu penipuan untuk BN/UMNO kekal berkuasa.

Hanya yang penting kita gerakkan satu gerak kerja dalam satu pasukan yang baik dan teratur untuk menghadapi gelombang biru yang ganas dan mempertahankan kerajaan Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan di bawah payung Pakatan Rakyat.

Seperti kata Tuan Guru DS Haji Hadi "jalan masih berliku untuk menawan Putrajaya. Renunglah kata kata ulama" . Dengan itu pemimpin PKR jangan bersifat besar kepala dalam meminta dan meletak calon PKR. Ukurlah baju di badan sendiri.

Timb. Mursyidul AM PAS Sah Bertanding Dalam PRU 13...!!


Pas Perlis mengesahkan Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Haron Din akan bertanding pada pilihan raya umum ketiga berturut-turut sekali gus mengetuai Pas negeri itu dalam usaha menawan Perlis dari tangan Barisan Nasional (BN).Pesuruhjaya Pas Perlis, Hashim Jasin berkata, pengesahan itu dibuat bagi menutup desas-desus pelbagai pihak mendakwa Haron Din tidak akan bertanding lagi pada pilihan raya umum (PRU) kali ini disebabkan masalah kesihatan

Menurutnya, Pas Perlis sudah mengemukakan tawaran bertanding PRU kepada tokoh pengamal perubatan Islam itu sejak setahun lalu dan baru menerima jawapan positif beberapa minggu lalu.

“Haron Din bersedia bertanding buat kali ketiga walaupun dua kali tertewas dalam PRU terdahulu dan Pas bersedia menyerahkan mana-mana kerusi yang dirasakan sesuai untuknya.

“Bagaimanapun, saya yakin beliau akan menawarkan diri untuk bertanding di Parlimen sahaja dan mampu menang pada kali ini berdasarkan sokongan padu ditunjukkan rakyat Perlis,” katanya pada sidang media di Kompleks Pas Perlis semalam.

Hashim berkata, Pas menaruh keyakinan penuh mampu menawan Perlis kali ini berdasarkan trend sokongan padu ditonjolkan rakyat sehingga ramai pihak yang berebut-rebut menyampaikan sumbangan kepada parti bagi persiapan PRU.

Menurutnya, trend itu merupakan sesuatu yang tidak pernah dijangka apabila boleh dikatakan setiap hari ada sahaja yang datang berjumpa dengan pemimpin Pas negeri untuk menyampaikan sumbangan sehingga kadang-kadang mencecah ribuan ringgit.

Hashim turut menyifatkan Pas dan Pakatan Rakyat (PR) kini mendapat jaminan padu rakyat bukan Islam Perlis untuk bersama-sama mereka setelah bosan dengan pentadbiran Kerajaan Negeri sedia ada.S/H