Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Jan 10, 2012

Lagi Tawaran PAS Kepada Rakyat Terengganu...!!


KUALA TERENGGANU – Setelah menawarkan lima manifesto pada 15 Oktober tahun lalu, PAS Terengganu bergerak maju ke hadapan dengan mengisytiharkan lagi ikrarnya kepada seluruh rakyat.

Tawaran yang dikemukakan itu, menunjukkan kesungguhan PAS Terengganu sebagai ‘kerajaan menunggu’ bagi menghadapi pilihanraya umum ke-13.

Menurut Pesuruhjayanya, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN)Terengganu telah menipu rakyat dengan tidak menunaikan janji mengembalikan royalti petroleum.

“Mad Said (MB Terengganu) kata dalam dewan (Sidang DUN) nak bayar royalti dalam bulan Mac 2011, kita tungu…tunggu…(rupanya) ‘menipu atas darat kering’,

“Perdana Menteri menipu, Mad Said Menteri Besar sendiri menipu,”ujarnya ketika berucap pada ceramah perdana, Sambutan 100 Tahun Itqan al-Muluk Bi Ta’dil as-Suluk, pada Sabtu 7 Januari.

Maka, kata Wahid, janji pertama daripada lima manifesto tambahan yang diumumkan ialah meneruskan usaha perjuangan mengembalikan hak royalti petroleum kepada negeri Terengganu.

Yang keduanya, kata beliau, PAS Terengganu menegaskan akan mengganti tanah baru atau rumah kepada pemilik yang terlibat dengan pengambilan balik tanah.

Selain itu, PAS Terengganu berjanji akan memberikan bekalan air percuma sebanyak 20 meter padu pertama kepada pengguna domestik (rumahtangga) yang bermeter, setiap individu pada setiap bulan.

“kita juga berjanji untuk memberi 20 meter padu air yang pertama, ini telah dilaksanakan dengan jayanya di negeri Selangor, kita akan beri percuma, kalau guna lebih, kena bayar,”jelasnya.

Undurlah Secara "Gentlemen" Wahai Hassan Ali...!!


Lepas Jawatan Sukarela, Nasihat MB - HD

KUALA LUMPUR, 9 Jan: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menyeru supaya Datuk Dr Hasan Mohamad Ali melepaskan jawatannya sebagai exco negeri itu secara sukarela kerana Hasan tidak lagi mewakili PAS.

Khalid dalam kenyataannya kepada Harakahdaily berkata, beliau telah mendapat nasihat daripada Pejabat Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri berkenaan status Dr Hasan sebagai Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor (Exco).

Katanya, Pejabat Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri telah menasihatkan bahawa beliau mempunyai kuasa untuk menggugurkan Dr Hasan sebagai ahli Exco kerana beliau tidak lagi mewakili PAS dalam Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

“Saya berpendapat beliau sebagai seorang ‘gengtleman’ perlu melepaskan jawatan ahli Exco secara sukarela kerana ini adalah untuk kebaikan beliau sendiri dan mereka yang terlibat,” kata Khalid.

Tambahnya lagi, Pejabat Penasihat Undang-undang Negeri juga berpandangan bahawa meskipun perkenan DYMM Sultan Selangor diperlukan dalam pelantikan Ahli Exco, namun perkenan DYMM Sultan tidak diperlukan untuk pelucutan atau pengguguran jawatan Exco.

Ekoran itu ujarnya, beliau akan mengadap DYMM Sultan Selangor pada Jumaat ini untuk memberi taklimat kepada baginda berhubung perkembangan terbaharu dan berbincang dengan baginda mengenai calon-calon penganti yang sesuai bagi jawatan Exco.

Dalam pada itu PAS Selangor semalam memaklumkan akan mengadakan mesyuarat dalam masa terdekat bagi membincangkan status 'Exco' Hasan Ali itu.

Mereka juga menasihat seluruh ahli PAS negeri itu akur dengan keputusan yang telah dibuat oleh PAS Pusat semalam.

Adam Adli Adalah Jelmaan DS Anwar Ibrahim....!!


KUALA LUMPUR, 9 Jan — Aktivis mahasiswa Adam Adli Abd Halim telah digantung selama tiga semester atas tuduhan mencemarkan reputasi Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) tanpa dibela peguam semasa dibicarakan.

Penuntut sarjana muda pendidikan berusia 22 tahun itu ditahan dan dihadapkan ke jawatankuasa tatatertib universiti berkenaan hari ini atas dakwaan terbabit dengan perhimpunan menuntut kebebasan akademik pada 17 Disember lalu.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider sebentar tadi, Adam Adli berkata beliau mula dibicarakan pada pukul 3.30 petang tadi.

“Ketika dibicarakan saya seorang diri berdepan dengan lapan orang panel...saya seorang diri tanpa pembelaan peguam.

“Saya tidak dibenarkan membawa peguam kerana ia adalah peruntukan di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU), satu pembelaan yang saya tidak layak dapat,” katanya.

Adam Adli dibawa oleh rakan-rakannya ke mahkamah di Jalan Duta petang tadi.

Adam Adli mencetuskan kontroversi apabila bertindak kain rentang yang gambar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di ibu pejabat Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dan menggantikannya bendera kebebasan mahasiswa.

Anak kelahiran Kepala Batas, Pulau Pinang ini berkata akan menghabiskan tempoh penggantungan dengan berkempen menuntut kebebasan akademik sehingga AUKU dimansuhkan.

“Saya akan pastikan tiada penindasan lagi,” katanya menambah akan mengambil tindakan undang-undang untuk mencabar keputusan itu yang disifatkan berat sebelah.

themalaysianinsider

Tahniah Kepada AJK PAS Pusat Kerana Membuat Keputusan Yang Tepat & Berani....!!


"Keputusan AJK PAS Pusat memecat bekas pesuruhjaya PAS Selangor tepat dan mengikut perlembagaan parti PAS, walaupun ada hujah songsang dari pemimpin PAS dan ahli majlis syura sendiri bernama Ustaz Nazaruddin Mat Isa. Untuk rekod Nazaruddin Mat Isa salahseorang AJK PAS yang dilantik selepas kalah dalam pertandingan timbalan presiden PAS tahun lalu.

1.Bersetuju dengan pandangan Sdr. Aziz Bari , watak Hassan Ali menjadi batu penghalang atau laibiliti kepada PAS semenjak Hassan Ali menjadi exco kerajaan Selangor dan Hassan Ali tiada pengaruh yang kuat dari akar umbi penyokong dan ahli PAS sendiri.

2. Bersetuju dengan pandangan menteri besar Selangor, sepatutnya Hassan Ali meletak jawatan ecxo kerajaan Selangor. Walaupun kerajaan Selangor atau MB Tan Seri Khalid belum belum lagi membuat keputusan muktamat kerana semasa artikal ini ditulis MB Selangor belum membuat keputusan dan belum mengadakan mesyuarat exco.

3. Keputusan Mahkamah Tinggi diluar kotak fikir rakyat Malaysia. Namun pada 9/1/2012 Hakim Mahkamah Tinggi Jalan Duta membebaskan dan melepaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim pertuduhan liwat dengan Saiful.

4. Syabas kepada Yang Arif Hakim tersebut, kamu bertindak mengikut lunas luans undang undang. kerana sepanjang perbicaraan Anwar kes liwat dengan Saiful, hujah dan bukti dari Saiful dan isu DNA meragukan. Jelas liawat 11 ada konsipirasi Najib dan Rosmah.

5. Seorang pelajar UPSI digantung 3 smester oleh senat UPSI kerana menurunkan gambar Haji Najib Razak di PWTC semasa unjikrasa dalam isu Akta universiti dan kolej univeristi (auku). Tahniah dan syabas kepada pelajr UPSI yang terlibat dalam episod pejuang seorang pelajar universiti. Sepatutnya jiwa dan keberanian sdr, Adam Adli menjadi ikon semua pelajr universiti dalam isu negara dan isu yang membabitkan kezaliman kerajaan BN/UMNO.

6. Kepada semua rakyat Malaysia tak kira apa pangkat dan darjat serta pekerjaan pada 16/1/2012 kadar permium semua jenis kenderaan bermotor dinaikan tarif oleh Bank Negara Malasia. Dengan kata mudah faham bayaran premium kepada syarikat insuran seperti takaful islam, untuk mendapat road tax pengguna dinaikkan harga pada tarukh tersebut. Ini satu lagi kezaliman kerajaan Bn/UMNO kepada rakyat.

8. Kepada PAS Selangor dan Pesuruhjaya PAS Selangor Dr. Rani jadikan isu Hassan Ali atau Hassan Akidah ( kata pinjam dari MSO) sebagi pengajaran yang berguna dalam berjamaah dan berpolitik. Carilah calun penganti untuk ecxo kerajaan Selangor yang patuh dan akursetia kepada pemimpin. Dr. Rani sila rujuk kepada pemimpin PAS Pusat.