Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Jun 26, 2011

Jom Semua...Tunggu Apa Lagi...??


Senator Thailand Turut Sokong Bersih 2.0 - HD

KUBANG PASU, 26 Jun: Senator Dewan Negara Thailand Wilayah Pattani, Dr Worawit Baru menyokong penuh perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Beliau berkata, perhimpunan itu sangat penting bagi rakyat untuk menyatakan tuntutan terhadap pilihan raya yang bersih dan adil.

"Perhimpunan itu merupakan kempen untuk pilihan raya yang bersih, adil yang terlepas daripada sebarang tuduhan," kata beliau ketika ditemui di majlis perasmian Pusat Khidmat Dun Bukit Kayu Hitam dan Pejabat PKR Kubang Pasu, petang semalam.

Namun, katanya yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Buruh dan Kebajikan Sosial Pattani, setiap perkara yang dianggap tidak menyokong kerajaan akan mendapat tentangan.

"Tapi memanglah di mana-mana negara pun, apa yang pembangkang buat tak disukai kerajaan," katanya.

Namun ujarnya, selain rakyat Malaysia yang dimomokkan kononnya akan berlaku hura hara jika himpunan Bersih 2.0 diteruskan, tempiasnya turut sampai ke Thailand.

"Dua hari lepas saya diberitahu ada pihak dari kerajaan (Thailand) yang berpesan, kalau ada orang Thai nak ke Malaysia elakkan dulu kerana ada perhimpunan besar," katanya.

Sementara itu, beliau berkata Pakatan Rakyat memainkan peranan penting untuk mengubah nasib rakyat negara ini.

"Cara pilihan raya di Malaysia dapat menentukan nasib rakyat. Kalau nak baiki nasib masyarakat mesti melalui politik. Kalau nak lawan dalam politik untuk berdepan Barisan Nasional harus ada parti seperti Pakatan Rakyat," katanya.

Justeru ujarnya Pakatan Rakyat mesti bekerja keras untuk mengambil alih kerajaan BN.

"Strategi kena tetapkan, kajian kena dijalankan dan ini kerja berat untuk nak lawan parti yang lama. Susah nak tukar pegangan orang Malaysia yang sudah terbiasa dengan BN," katanya.

Tuntutan BERSIH Adalah Jelas & Berasas....!!

KUALA TERENGGANU - Tuntutan BERSIH supaya diadakan pembaikian dalam sistem pilihanraya agar ia diadakan dengan lebih bersih dan adil adalah jelas dan berasas.

Menurut Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, PAS mempunyai banyak pengalaman bertanding dalam pilihanraya yang tidak berlaku atas 'padang permaianan yang sama rata'.

Katanya, pengalaman beliau ketika bertanding sebagai calon PAS bagi pilihanraya kecil Kuala Terengganu adalah satu bukti bahawa tidak ada ketelusan oleh Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) dan perjalanan pilihanraya.

"Kita ({PAS) banyak pengalaman dengan SPR (yang tidak telus dan tidak adil), waktu saya sendiri bertanding (pilihanraya kecil) di Kuala Terengganu, macamana Jabatan Pendaftaran boleh bekerja sehingga (jam) 10 malam,

"macamana pegawai pengurus pilihanraya yang dilantik oleh SPR boleh berkempenj untuk Umno dan Barisan Nasional, sehingga dua hari sebelum itu (hari poengundian) diminta ditukar, dibehentikan,

"ini benda (bukti) jelas, bukan kita reka "tegasnya ketika ditemui selepas mengetuai Bantahan Aman tehadap siaran karikatur menghina Islam oleh akhbar Utusan Malaysia di Pekan Batu Enam, dekat sini, Jumaat 24 Jun.

Beliau juga mempersoalkan, suatu ketika kerajaan telah menghabiskan berjuta ringgit untuk membeli dakwat celup jari untuk mengelakkan mengundi kali kedua, tetapi tidak digunakan

Beliau berkata demikian ketika mengulas isu SMS ugut bunuh yang diterima oleh Pengerusi BERSIH, Datuk Ambiga dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat, termasuk pimpinan PAS.

Katanya, adalah tidak munasabah seseorang seperti Datuk Ambiga, bekas Pengerusi Majlis Peguam, yang mahu menuntut suatu keadilan diugut bunuh.

"Benda macam ini (tuntutan BERSIH) kita hendak selkesaikan, bukan oleh parti-parti politik sahaja tetapi bari banyak NGO, Datuk Ambiga dia bekas Pengerusi Majlis Peguam, dan dia orang perempuan takkan orang perempuan pun nak kena ugut, nak kena bunuh!,

"nak menyatakan (keadilan) nak memperbetulkan keadaan, (diugut) nak kena bunuh...apa ni???,"soal Wahid.

Beliau turut mempersoalkan, sekiranya kerajaan Umno dan Barisan Nasional merasa dirinya betul, mengapa mereka takut kepada suatu Himpunan yang aman?

Adakah YDP Agung Turut Di Heret Dalam Isu Bersih 2...??


SEHINGGA catatan ini dibuat sebanyak 1,099 laporan polis dibuat oleh berbagai pihak supaya himpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang dijangka akan diadakan pada 9 Julai depan dibatalkan. Laporan itu datang dari berbagai pihak. Ia juga datang dari dua puak yang cuba membuat kacau atau provokasi himpunan berkenaan iaitu Perkasa(m) dan Pemuda Umno.

Bukankah anih, mereka yang juga berura-ura untuk mengadakan himpunan dengan maksud mereka sendiri, tetapi mereka juga - atau budak-budak mereka juga membuat laporan? Ini jelas bahawa tujuan mereka berhimpun itu sebahagian dari usaha mengagalkan himpunan Bersih. Mengagal tidak menjadi kesalahan tetapi kalau menimbulkan kekacauan sesuatu yang tidak patut dan wajar disumpah laknat.

Saya yakin tekanan dan larangan ke atas himpunan itu akan berterusan dan akan kemuncak pada minggu depan. Seminggu menjelang himpunan akan kita saksikan sesuatu yang akan berlaku. Semua pihak kini sudah masuk tahap gajah laut yang masuk bulan-bulan mengawan. Nafsu sekarah sudah memuncak di kepala. Kata orang tua-tua mani sudah di ubun-ubun.

Masing-masing telah melurut misai dan membuat muka cenging untuk menampakan wajah bengking dan digeruni. Kepala juga dililit dengan kain merah kononnya sebagai sign mati, walhal mereka tidak ubah umpama anak 'kuba' culas saja yang baru pandai tunjuk shawat?

Tidak dapat kawal lagi. Keadaan ini saya lihat sengaja diwujudkan untuk mengagalkan himpunan berkenaan. Nampak sekali himpunan Bersih 2.0 ini menakut dan membimbangkan pihak parti kerajaan. Membimbangkan individu-individu yang ingin bertengek di punggung kerajaan. Ia tidak seperti himpunan Bersih pertama lalu. Walaupun ada larangan, tetapi tekanan tidak sehebat apa yang dihadapi Bersih 0.2 ini.

Hari ini pihak berkuasa sudah mulai bertindak. Macam-macam laporan bertujuan menakutkan orang ramai dilakukan. Bendera Bersih yang dinaikkan dicabut waktu malam. Baju-baju Bersih yang dijual kepada umum dirampas. Bersih kini menjadi najis buat mereka. Konotasi kepada himpunan berkenaan pula diwar-warkan sebagai haram, dan mereka yang menggerakkan himpunan itu sebagai pengacau. Pembaca berita tb menenakan sebutan pada perkataan haram dan pengacau.

Apakah dengan tekanan yang semakin kuat ia melemahkan mereka yang menggerak himpunan berkenaan? Tidak! Malah mereka menjadi semakin bersemangat. Mereka menjadi semakin berani dan ghairah. Ini dapat dilihat luapan anak-anak muda yang ingin turun ke lapangan untuk sama-sama berhimpunan. Tampaknya semangat Dataran Tahrir di Kaherah Mesir sudah mula mengalun ke dalam diri. Ia sudah mula bergelora. Lihatlah dalam Facebook hampir 90 peratus pelayar Fb telah mengenakan badge berwarna kuning.

Kenapa kerajaan UBN takut kepada himpunan kali ini. Jawabnya senang saja sebab himpunan kali ini akan berlipat ganda dari segi penyertaan berbanding himpunan tahun 2007 lalu. Kalau himpunan 2007 dulu dianggarkan 100,000 orang pelbagai bangsa dan lapisan usia berarak memenuhi jalan-jalan raya dan lorong menuju ke Istana Negara, kali ini jumlah akan meningkat hingga 300,000. Sudah cukup.

Semalam sewaktu minum dengan seorang bekas menteri dari Sabah, beliau ada memberi pandangan berhubung dengan himpunan Bersih 0.2 itu. Tanpa saya mempromo beliau, bekas menteri itu berkata himpunan Bersih kali ini membahayakan Umno. Umno perlu menyekatnya habis-habisan.

Saya bertanya kenapa. Dia menjawan; "kalau himpunan Bersih kali ini lebih besar dari himpunan 2007 dulu ini bermakna kerajaan BN akan tumbang. Dalam tahun 2007 dulu dengan adanya Bersih.. BN kehilangan majoriti dua pertiga di parlimen, kali ini pasti akan tumbang," katanya dengan bersemangat. Nampak dia juga sudah tidak yakin dengan partinya sendiri. Kenapa?

Saya tidak mahu mengulas pandangan bekas menteri berkenaan. Itu adalah menurut pandangannya. Beliau lihat dari perspektifnya. Namun beliau yakin kalau Bersih berjaya BN akan terguling dan rebah bercatak (jatuh macam katak). Kerana itu katanya BN akan menggunakan apa saja untuk menghalang himpunan berkenaan.

Iya, saya melihat demikian. Makanya kini BN sedang berusaha untuk menghalangnya. Sebab kalau Bersih berjaya ini bererti riwayat BN akan berakhir. Berakhirnya BN bermakna Umno juga turut akan lemah dan kemungkinan Umno akan hilang dari atas tanah air ini. Ke mana atau macam mana orang-orang kaya, para bangsawan yang selama ini hidup goyang kaki atau hidup kerana memakan komisyen apabila kerajaan yang menjadi tempat mereka membuncitkan perut sudah tidak ada lagi. Sesekali teringin juga kita mencatat akan kegusaran ataupun ledakan kemarahan mereka bila mana kerajaan akan datang tidak berlaku adil kepada mereka?

Usaha mengahalang nampaknya semakin kuat dan meluas. Baik pihak Perkasa(m) atau pemuda Umno yang ketuanya tidak dihormati tidak tidur malam. Mereka terus memerah otak bagaimana hendak mengacau himpunan berkenaan. Mereka membuat provokasi dengan harapan Bersih jangan sampai diadakan.

Umno Tidak Faham Konsep Negara Berkebajikan..!!


Selepas mengemukakan konsep ‘Negara Berkebajikan’ dalam Muktamar PAS ke-57 media milik Umno menyerang dan mengkritik konsep tersebut. Umno menyatakan mereka telah laksanakan Negara Kebajikan, tetapi pastinya ia tidak bersamaan dengan Konsep Negara Berkebajikan PAS.Membicarakan isu itu, Wakil Harakah, MOHD RASHIDI HASSAN, WAN NORDIN WAN YAACOB dan MOHD SHAFRI SHAMSUDDIN mendapatkan pandangan Setiausaha Agung PAS, Dato’ Mustafa Ali ketika ditemui di Pejabat Urusan Harakah

WARTAWAN : Ucapan Dasar Presiden PAS pada Muktamar PAS Pusat ke-57 bertemakan Negara Berkebajikan. Selepas mengutarakan konsep itu, Umno-BN mula menyerang, kononnya PAS meninggalkan dasar Negara Islam, apa pandangan Dato’?

MUSTAFA: Tema Negara Kebajikan pada tahun ini kerana kita mahu rakyat memahami apa yang kita sebut selama ini memasyarakatkan PAS. Semua isu-isu yang pernah dibangkitkan. Kemudian keadilan dan pelbagai lagi. Negara Kebajikan ini sebenarnya juga merupakan manifesto PAS pada pilihan raya umum 2008. Sebab itu, bagi rakyat memberi perhatian, ucapan dasar itu lebih sesuai. Jadi orang boleh memberi lebih perhatian lagi.

Tetapi apa yang Umno-BN pertikaikan kononnya PAS meninggalkan Dasar Negara Islam?

Sebab itu apabila bercakap tentang dasar PAS, ia memang Islam dan tidak berubah dari dahulu hingga sekarang. Jadi oleh kerana mereka (Umno dan BN) tiada modal lain nak bercakap, maka dia timbulkan kekeliruan. Sama ada dia tidak faham atau sengaja.

Umno kata PAS tiru mereka, dan mereka kata mereka telah lama buat negara kebajikan? Kononnya kita nak tiru mereka, tiru apa BN ni? Negara Berkebajikan tiada rasuah secara berleluasa. Terlalu jauh nak bandingkan dengan konsep BN itu. Negara Berkebajikan bukan hanya masalah kebajikan atau beri kebajikan kepada masyarakat.

Itu sebahagian sahaja, bukan keseluruhan. Negara Berkebajikan itu kerajaan dan rakyat ada peranan masing-masing sebenarnya. Rakyat yang lebih kemampuan misalnya boleh membantu mereka yang kekurangan.

Bagaimana konsep ini hendak dijelaskan, boleh Dato’ terangkan?

Apa yang kita nak fahamkan kepada rakyat sebenarnya ialah mereka ada tanggungjawab terhadap sama sendiri. Baik kepada jiran misalnya. Sebab itu dalam ajaran Islam itu kita mesti memuliakan jiran. Sebagaimana yang disebut dalam banyak hadis yang mengkehendaki kita menghormati jiran dan tetamu. Maknanya kita punya kita punya prihatin adalah kepada semua. Bukan sahaja melibatkan masyarakat Islam bahkan seluruh masyarakat bukan Islam.

Contoh sebagaimana yang kita baca Richard The Lion Heart tentang Salahuddin Al-Ayubi yang pergi berubat. Itu contoh antara ciri-ciri berkebajikan bukan sahaja terhadap orang bukan Islam malah musuh kita kita pun mengamalkan konsep itu.

Umno berbeza, mereka lanyak musuh habis-habisan. Royalti minyak dirampas sewaktu PAS memerintah Terengganu, Begitu juga di Kelantan dinafikan hak mereka (royalti minyak). Itu kebajikan apa? Kebajikan untuk diri sendiri sahaja. Menjaga kroni mereka (Umno-BN).

Pada saya ia bukan isu yang besar dan apa yang dibangkitkan oleh Umno adalah terlalu remeh. Sebelum ini pun Sinar dan Utusan ada menghubungi saya yang menyatakan mereka pun tidak faham apa yang mereka cakap itu.

Umno kata konsep ini lari daripada apa yang disebut dalam Buku Jingga Pakatan Rakyat?

Agenda Buku Jingga itu antaranya adalah 100 hari tawaran Pakatan Rakyat, yang kita mahu perintah bukan seratus hari, yang akan disegerakan itu 100 hari. Ini yang kita mahu buat tetapi masih banyak yang kita mahu buat yang tidak termasuk dalam 100 hari. Yang mungkin masuk dalam 300 hari atau 500 hari. Ini banyak lagi benda lain. Seratus hari itu adalah yang kita buat segera. Buku Jingga bukan seluruh manifesto kita. Tidak. Ada lagi yang kita perlu kita tambah. Itu adalah sebagai satu yang standard. Negeri yang berbeza ada kelainan antara satu dengan yang lain. Misalnya, Kelantan ada kelainan dengan Selangor. Kedah ada kelainan dengan Pulau Pinang. Masing-masing ciri-ciri tu ada.

Tetapi ia lain dari welfare state (negara kebajikan) yang diperkenal di Barat. Welfare state ini sesiapa tidak ada kerja kerajaan akan bayar. Dalam Islam jika kita ada keupayaan kita kena kerja. Tak boleh saja-saja tidak bekerja tak boleh kerana ia salah dari segi Islam. Tetapi jika memang tidak boleh kerja atas sebab yang tertentu, sakit misalnya, itu memanglah kerajaan perlulah memberi bantuan.

Di United Kingdom memanglah malas kerja dapat elaun untuk sekadar keperluan untuk hidup. Nak mewah tak bolehlah tapi bolehlah hidup.

Berbeza dengan Islam jika seseorang itu mampu kerja dia mesti bekerja untuk menampung keperluan hidupnya. Islam tidak menggalakkan seseorang itu malas. Tapi dalam welfare state ada pemalas dapat manfaat, kita tidak ada. Orang yang tiada kemampuan sahaja yang dibantu. Ia termasuk orang yang ingin berkahwin terutama golongan muda jika kerajaan itu mampu ada ruang untuk itu. Sebab perkahwinan juga menyelesaikan banyak perkara juga. Banyak perkara yang perlu dihuraikan sebenarnya.

Adakah PAS akan mengeluarkan satu blue print berkenaan dengan Negara Berkebajikan ini?

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang akan mengeluarkan buku bagi menjelaskan apa Negara Berkebajikan dan memang perlu dijelaskan. Penerangan juga akan move bagi perjelaskan hal ini.

Adakah akan ada road show berkenaan Negara Berkebajikan?

Itu kita belum putuskan lagi. Mungkin perkara ini akan ditugaskan kepada Penerangan. Kita tak mahu sebut awal dulu. Kita akan buat Maqasid, itu ulama (Dewan Ulamak) tetapi lain-lain sebelum ini pun munaqasyah (konvensyen). Selalunya munaqasyah memang adalah. Jadi di situlah akan dijelaskan.Orang awan boleh memahami sebahagian yang mengenai perkara ini tetapi yang lebihnya susah atau high level (tahap tinggi) perlu diterangkan.

Adakah Umno bimbang dengan konsep Negara Berkebajikan?

Memang bimbang. Malah jika kita lihat cara pelaksanaan Islam yang lepas, isi keluarga misalnya, jika seorang ketua keluarga ada sepuluh orang tanggungan di bawahnya, sementara seorang lagi ada tiga orang sahaja, kadang-kadang gaji itu sama pokoknya tetapi tanggungan banyak itu ada tambahan diberi. Sebab ia menanggung orang yang lebih. Sekarang ni orang hantar rumah kebajikan sahaja ibu bapa mereka selesai begitu tetapi tak ada kasih sayang.

Berbeza Negara Berkebajikan kalau ini juga menanggung ibu bapa yang duduk sekali yang memang tidak berupaya, boleh menerima sesuatu tambahan kepada dia kerana tanggungjawab yang ditanggung oleh kerajaan diambil alih oleh keluarga. Banyaklah benda yang kita boleh terangkan. Kerana itulah Umno merasakan Negara Berkebajikan ini merupakan ancaman kepada mereka kerana rakyat boleh fahaman.

Jika sebut negara Islam macam-macam konotasi yang menimbulkan masalah. Ini adalah merupakan pendekatan yang diharap dapat diterima oleh masyarakat. Apa yang penting adalah soal keadilan.

Kita boleh lihat kisah Sayidina Umar, yang mana seorang majikan menghadap beliau dan menuduh pekerjanya mencuri. Sayidina Omar bertanya kepada majikan berapa gaji yang dibayar kepada pekerjanya. Didapati gaji itu tidak mencukupi menampung keperluan hidupnya.

Sayidina Umar kata layaklah dia mencuri pun. Bagi tidak adil (tidak berkebajikan dalam konteks itu). Kata Sayidina Umar lagi, jika kamu datang sekali lagi buat pengaduan lagi tangan kamu yang aku potong dan bukan tangan dia.

Maknanya pra-syarat kepada pelaksanaan itu bukan mudah. Sekarang ini kita bercakap tentang gaji yang cukup, minimum wage. Tanpa minimun wage you cannot implement this. sebab rakyat susah. Rakyat susah tidak boleh dipersalahkan menghukum dia.

KENYATAAN MEDIA

24 JUN 2011

LANGKAH-LANGKAH MENGGALAKKAN PEMBINAAN RUMAH DI BAWAH KONSEP “BINA DAN
JUAL” DI NEGERI-NEGERI PAKATAN


Ramai rakyat Malaysia yang kini tidak lagi berkemampuan membeli rumah
yang sesuai terutamanya bagi mereka yang tinggal di Lembah Klang,
Pulau Pinang dan Johor Bahru. Harga rumah terus meningkat secara
berterusan sedangkan purata kenaikan gaji rakyat Malaysia adalah lebih
rendah sehingga menyukarkan rakyat Malaysia memiliki sebuah kediaman
yang sesuai dengan keperluan mereka.

Bagi mereka yang berjaya membeli rumah pertama, mereka terpaksa
berdepan pula dengan risiko hutang yang berpanjangan apabila projek
rumah yang dibeli akhirnya terbengkalai. Keadaan ini memburukkan lagi
nasib pembeli dari golongan berpendapatan rendah kerana mereka
terpaksa membayar pinjaman rumah sementara masih menyewa. Ramai dari
mereka akhirnya tidak mampu meneruskan bayaran pinjaman rumah dan
disenaraihitamkan dari mendapat pinjaman di masa hadapan. Bagi mereka
ini, memiliki rumah yang sesuai menjadi satu kemustahilan.

Statistik terkini dari Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
menunjukkan bahawa sehingga 31 Disember 2009, terdapat 115,788 unit
rumah yang tidak siap melibatkan 492 projek di seluruh negara.
Walaupun ada beberapa langkah di peringkat persekutuan dan negeri
untuk memulihkan projek-projek ini, ia tidak dapat menyelesaikan
masalah projek perumahan terbengkalai kerana struktur industri
perumahan tidak banyak berubah.

Pakatan Rakyat percaya campur tangan yang berterusan diperlukan untuk
memulihkan projek-projek perumahan terbengkalai yang sedia ada. Namun,
beberapa langkah proaktif juga diperlukan untuk melindungi rakyat dari
risiko keberhutangan akibat rumah terbengkalai; apatah lagi dalam
suasana harga barang naik dan gaji rendah yang semakin menekan rakyat.

Beberapa langkah boleh dilaksanakan di peringkat negeri termasuklah
kemudahan untuk mendapatkan kelulusan perancangan dari pihak berkuasa
tempatan dengan cepat bagi projek-projek yang dibina di bawah konsep
ini. Anak-anak syarikat yang terlibat dalam industri perumahan juga
boleh diminta melaksanakan projek di bawah konsep ini mengikut sasaran
yang ditetapkan kerajaan negeri.

Isu ini akan dibawa ke dalam mesyuarat pimpinan Pakatan Rakyat akan
datang untuk mencari konsensus bahawa negeri-negeri yang ditadbir
Pakatan Rakyat akan menggalakkan pembinaan rumah di bawah konsep “bina
dan jual” secara berperingkat, agar industri perumahan dapat
membiasakan diri untuk melaksanakan konsep ini sepenuhnya dalam masa
terdekat.

Pakatan Rakyat mengakui bahawa masih terdapat beberapa isu pokok yang
perlu diselesaikan sebelum konsep “bina dan jual” ini boleh
dilaksanakan sepenuhnya. Keperluan mendesak melindungi hak pembeli
mesti diseimbangkan dengan langkah-langkah memastikan harga rumah
tidak naik mendadak atas alasan kos pembiayaan projek yang lebih
tinggi di bawah konsep ini. Pelaksanaan konsep ini juga perlu
mengambil kira keperluan nasional untuk menjamin keterlibatan
pemaju-pemaju yang lebih kecil; dengan memastikan mereka juga diberi
ruang untuk mendapatkan kemudahan pembiayaan projek pada kadar yang
berpatutan.

Semua ini memerlukan peralihan sikap dan struktur dalam industri
perbankan dan perumahan, yang hanya boleh dicapai jika kerajaan
persekutuan ada kemahuan politik.

Sementara itu, Pakatan Rakyat akan menumpukan kepada langkah-langkah
di dalam bidang kuasa dan pengaruhnya yang boleh dilaksanakan segera
untuk melindungi hak pembeli rumah.

ANWAR IBRAHIM
24 Jun 2011

Cukuplah Jadi Bodoh....!!

HIMPUNAN BERSIH 2.0 TIDAK SALAH DARI SEGI TUJUAN, KATA DR ASRI -MI

Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini yang menuntut pilihan raya bersih dan adil tidak salah dari segi tujuan.

Ini kerana jelas Dr Asri, matlamat dan tujuan utama Himpunan Bersih 2.0 adalah untuk menuntut pilihan raya bersih dan adil yang sepatutnya tidak dinafikan oleh kerajaan.
“Jika tujuannya baik dan caranya juga baik maka itu adalah amalan yang baik... jika tujuannya baik, caranya salah maka pelakunya tetap bersalah kerana mengambil cara yang salah seperti mencuri dengan tujuan hendak bersedekah.

“Jika tujuannya buruk atau dosa, segala langkah ke arah tujuan itu dinilai berdosa. Setiap individu yang hendak menyertai sesuatu aktiviti, hendaklah memastikan tujuannya itu halal atau mulia, dan caranya juga halal.

“Setelah saya mendengar taklimat Bersih (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil) dan menilainya saya dapati tujuannya baik iaitu menuntut hak yang sepatutnya diperoleh oleh rakyat seperti yang dijanjikan oleh Perlembagaan Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru jelas beliau, Himpunan Bersih 2.0 perlu diadakan demi masa depan politik yang lebih baik tanpa mengira mana-mana parti termasuk Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Rakyat.

“Jika ia berjaya, pada pandangan saya bukan untuk kemaslahatan parti tertentu sahaja, tetapi untuk keadilan berpolitik sepanjang masa, untuk semua pihak tanpa mengira parti.

“Maka, saya tidak mempertikaikan Himpunan Bersih 2.0 di sudut tujuannya. Cuma saya bimbang jika ada parti tertentu yang cuba menzahirkannya dalam sifat kepartian, bukan untuk rakyat secara umum kerana tuntutan itu untuk semua dan baik untuk memastikan keadilan dalam pengurusan pilihan raya,” katanya.

Selain Bersih, Perkasa dan Pemuda Umno turut akan mengadakan perhimpunan balas membantah penganjuran Himpunan Bersih 2.0 yang akan berarak ke Istana Negara dari tiga lokasi berbeza.

Menurut Asri , beliau tidak menolak demonstrasi yang akan diadakan itu akan mengancam keselamatan negara sekiranya ia tidak dikawal oleh pihak berkuasa.
Beliau juga menegaskan demonstrasi sepatutnya menjadi pilihan terakhir setelah tuntutan yang dibuat tidak ditunaikan.

Justeru, Asri menasihatkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) agar melaksanakan tuntutan yang dibuat Bersih bagi memastikan sistem pilihan raya diadakan dengan bersih dan adil.

“Namun oleh kerana demonstrasi itu terdedah kepada bahaya dan porak peranda maka demonstrasi hendaklah menjadi pilihan akhir setelah tuntutan yang adil tidak ditunaikan.

“Perbincangan, rundingan, seruan secara langsung, bantahan bertulis dan sebagainya hendaklah di utamakan, saya difahamkan hal-hal itu telah dilakukan...dan pihak SPR hendaklah menunai tuntutan yang adil itu bagi mengelakkan rakyat turut ke jalan yang mempunyai kemungkinan yang pelbagai,” katanya.

Lapan tuntutan Bersih adalah agar SPR membersihkan senarai undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minimumu 21 hari, diperkukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

Bersih bersama Pakatan Rakyat dan aktivis parti bersedia menggerakan Himpunan Bersih 2.0 menuntut pilihan raya adil dan bebas sebagai kesinambungan himpunan yang kali pertama diadakan pada November 2007.

“Jika pihak SPR enggan, menjadi hak rakyat untuk menuntutnya secara aman. Aman adalah syarat utama, jika bertukar menjadi ganas maka ia sesuatu yang diharamkan oleh syarak.

“Maka, sesiapa yang hendak menyertai demonstrasi Bersih 2.0 hendaklah berazam bahawa mereka tidak akan mencetuskan kemusnahan harta awam, tidak mencederakan sesiapa, tidak memaki hamun, sebaliknya melafazkan slogan tuntutan dan berhimpun bagi menggambarkan kehendak dan rasa tidak puas hati,” tegas Asri.

Beliau juga memberi amaran kepada mana-mana pihak yang menyertai demonstrasi itu agar tidak mencetuskan provokasi yang boleh membawa berlakunya rusuhan.

“Sebaliknya, pihak polis hendaklah sedar, selagi tuntutan itu baik untuk negara yang adil, polis juga termasuk dalam kalangan rakyat maka sepatutnya mereka memudah cara agar proses situ berjalan dengan pantas dan dilangsaikan dengan segera.

“Para peserta demonstrasi juga hendaklah sedar bahawa tugasan polis mengawal keamanan maka hendaklah tidak dimulakan apa-apa provokasi yang menimbulkan kemarahan mereka selagi mereka bertugas dengan betul menurut peratusan keselamatan. Sesiapa yang memulakan atau menyertai provokasi yang membawa rusuhan maka dia menanggung dosa,” katanya.

Tambah Asri, hasrat rakyat menuntut pilihan raya bersih dan adil tidak akan dapat dilaksanakan tanpa bantuan semua pihak termasuk kerajaan.

“Cita-cita rakyat itu tidak akan tertunai melainkan adanya kerjasama yang baik dari semua pihak termasuk polis, rakyat dan golongan atasan.

“Semua pihak hendaklah berfikir untuk memastikan negara kita adil, aman dan teratur. Menyertai perhimpunan Bersih 2.0 merupakan salah satu dari usaha yang mulia itu dan memastikan perhimpunan itu bersih dari kekacauan dan provokasi adalah tanggungjawab setiap pihak yang terlibat,” katanya.

NOTA:

satu pandangan yang amat jelas
satu pandangan yang amat jujur
satu pandangan untuk masa depan kita semua...
Kah...kah...kah...