Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

May 25, 2011

Senyum Petang Rabu...!!

Bukti Suara Rakyat...Suara Keramat...!!


Menteri: Tiada kenaikan RON95, diesel, LPG - MK

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Pengguna Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebentar tadi mengumumkan tidak ada kenaikan bagi petrol RON95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG).

"Keputusan ini dibuat kerana kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat,” katanya pada sidang akhbar di Putrajaya.

Bagaimanapun katanya, jemaah menteri tidak membincangkan selama mana keputusan itu akan bertahan.

"Kerajaan tidak tetapkan jangka masa berapa lama harga ini akan dikekalkan tapi buat masa sekarang keputusan kerajaan ialah mengekalkan pemberian subsidi terhadap bahan bakar ini.

"Namun, pada masa yang sama kerajaan akan tetap meneruskan kajian rasionalisasi subsidi secara menyeluruh berikutan peningkatan harga minyak dan gas di pasaran global," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di Putrajaya.

Harga petrol RON95 kini ialah RM1.90 seliter dan diesel RM1.80 seliter. Harga LPG ialah RM1.90 sekilogram.

Bila Kuli Marahkan Taukey...!!


NOTA:

lihat dan dengar
ucapan dari sosok yang telah dinafikan
manusia yang bernama ku li ini
telah dijadikan mangsa oleh mahathir muhamad

sosok yang memiliki fikrah dan ketrampilan
sosok yang memilik pandangan dunia yang luas
sosok yang memiliki keupayaan memimpin anak semua bangsa

dengar bahasa pengucapan ku li
dengar betul betul
dengan bahasa melayu yang tepat
dengan tidak mencampur adukan dengan so eees dat i know

ahli ahli gerombolan terbukti bebal
ditipu oleh saekor eee
ditipu oleh pandy kutty
yang memangsakan pemimpin melayu

mungkin ahli gerombolan lupa
tetapi sejarah tidak akan lupa
bagaimana lampu padam
bagaimana undi bertambah
bagaimana mahathir telah menipu untuk menang

Beza PAS Dan UMNO Memerintah....!!


SIK, 24 Mei 2011 – “Kerajaan negeri kehilangan cukai tanah, PKNK kehilangan pendapatan tapi tuan-tuan dan puan-puan menikmati keuntungan berganda, dapat duit pampasan, tanah rumah dan kebun getah yang siap ditoreh.”

Demikian antara ucapan Menteri Besar, YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abd Razak di Majlis Penyerahan Tanah Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) kepada kerajaan negeri.

“Peristiwa ini amat bersejarah kerana dengan penyerahan ini membolehkan proses pemberian hak milik tapak rumah dan tanah pertanian kepada penduduk terlibat disegerakan,” sambungnya lagi.

Tambah beliau, walau pun sebelum ini ada aduan yang dikemukakan pada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah tetapi setelah disiasat didapati aduan tersebut tidak berasas. Pejabat Tanah dan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) turut menerima pelbagai surat dari pejabat peguam kononnya penduduk-penduduk kampung teraniaya, namun maklumat sedemikian gagal dikemukakan.

“Saya akui pada masa sekarang masih ada pihak yang mengemukakan rayuan kepada kerajaan atas alasan teraniaya, tercicir dan sebagainya.

“Semua rayuan diteliti oleh jabatan-jabatan yang terlibat dan saya difahamkan kelayakan tuan-tuan dan puan-puan dibuat dengan rapi dan cermat,” terangnya.

Jelasnya lagi, penempatan semula Sungai Pau ini merupakan model penempatan yang paling lengkap pernah dilaksanakan oleh kerajaan negeri. Terdapat banyak model penempatan lain seperti pembinaan Empangan Temenggor, pembangunan insfrastruktor seperti jalanraya, tebatan banjir, pembinaan lapangan terbang di Pulau Pangkor, Projek Landasan Berkembar dan banyak lagi projek yang dilaksanakan di negara kita yang melibatkan penempatan semula penduduk.

“Projek Empangan Beris ini amat istimewa kerana selain penduduk terlibat menerima pampasan, mereka juga menerima rumah yang saiz lotnya 10,000 kaki persegi dan diberi pula lot pertanian yang sudah memberikan hasil.

“Jangan berterima kasih atau bersyukur pada kerajaan, sebaliknya bersyukur dan berterima kasihlah pada Allah SWT atas apa yang kita perolehi,” sambung Azizan.


Beliau mengharap mereka bersabar dan faham bahawa pemprosesan memberi hak milik tanah memerlukan masa pengurusannya. Apabila siap proses hak milik dan notis 5A dikeluarkan oleh Pentadbir Pejabat Daerah, penduduk-penduduk terbabit diminta tidak mengambil masa yang lama untuk menjelaskannya.

“Kemungkinan rekod pentadbiran tanah sudah berubah atas sebab meninggal dunia atau sebagainya. Dalam hal ini proses penamaan perlu dibuat. Prosesnya nampak mudah namun sekiranya berlaku pertikaian ianya menjadi sukar dan lambat.

“Gunalah saluran yang betul untuk berurusan dengan pegawai atau pentadbir tanah sekiranya ada masalah,” nasihat beliau.

Beliau merakamkan ucapan terima kasih kepada Unit Perancang Ekonomi, PTG, Pejabat Daerah Sik, Pejabat Tanah Sik, KEDA, Pejabat Agama dan semua yang terlibat dalam mempastikan projek dan proses penempatan semula penduduk kampung disempurnakan dengan baik.

Beliau turut menyaksikan majlis tandatangan penyerahan tanah oleh pihak PKNK kepada kerajaan negeri.

Dalam majlis tersebut beliau turut menyampaikan geran hak milik tanah kepada 48 penduduk Sik.

Seramai 600 orang penduduk kampung terlibat dalam projek penempatan semula ekoran kawasan perumahan dan pertanian mereka terlibat dengan projek Empangan Beris.

Majlis tersebut diadakan di Dewan Bandar Baru Beris Jaya, Sungai Pau. Turut hadir, Pengarah PTG Negeri Kedah, Dato’ Haji Mohd Noor Rofie, Ketua Pegawai Eksekutif PKNK, Dato’ Haji Abdul Rahman Ibrahim,ADUN Jeneri, YB Yahaya Abdullah dan Ahli Parlimen Sik YB Che Uda Che Nik.

Kalau Berdemo Kat Stadium...Baik Tak Payah...!!


KUALA LUMPUR, 24 Mei: Pemuda PAS Pusat menolak cadangan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein agar demonstrasi diadakan di dalam stadium atas alasan keselamatan awam.

Ketuanya, Nasrudin Hassan (gambar) berkata, tiada sebab KDN menghalang demonstrasi di tempat terbuka kerana penganjuran himpunan sebelum ini terbukti aman jka tiada gangguan polis.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Hishammudin bahawa Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan membawa usul demonstrasi tanpa permit di stadium ke Kabinet, bagi mengelakkan penganjurannya oleh pihak-pihak tertentu mengganggu keselamatan dan ketenteraman awam.
"Pemuda memang tak bersetuju untuk (demonstrasi) buat di stadium. Kita bukan nak buat festival, bukan nak buat ekspo tapi kita nak buat himpunan yang berjalan untuk keadilan jadi kita akan bergerak dan tidak berkumpul setempat," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Beliau yang merujuk kepada beberapa siri demonstari aman sebelum ini berkata, keadaan menjadi huru-hara kerana pihak polis dan FRU menggunakan kekerasan dengan menyembur gas pemedih mata dan meriam air yang didakwa bagi 'meredakan keadaan'.

"Kita harap pihak kerajaan tidak mengganggu sebaliknya memberi kebenaran kepada rakyat dan kita jamin ianya aman dan tidak menyumbang kepada apa-apa kerosakan sebab kita dah buktikan pada Bersih 1 dulu kita berjaya melakukannya cuma kita minta tak ada sebarang provokasi daripada polis dengan menggunakan water canon menyebabkan keadaan kucar kacir," katanya.

Tambahnya, hasrat rakyat untuk menunjukkan rasa marah dan tidak puas hati terhadap sesuatu perkara tidak akan tercapai sekiranya dibuat di tempat tertutup dan menyifatkan tunjuk perasaan sebagai satu 'seni halus' yang perlu ditangani secara halus juga.

"Konsep demonstrasi ialah tunjuk perasaan ertinya kita nak tunjuk kepada masyarakat apa yang kita bantah.

"Kalau buat tempat tertutup tak mencapai objektif dan kita bukan nak tunjuk kekerasan, 'gedebe' dan samseng tapi nak tunjuk persaan rakyat yang mahu keadilan dan ketelusan.

"Sebenarnya tunjuk perasaan seni halus yang perlu ditangani dengan lunak, bukan dengan jentera water cannon dan FRU sebab berkait dengan perasaan. Kalau tangani dengan ganas ia akan dibalas ganas juga," katanya.

Pemuda sedia untuk Bersih 2

Sementara itu, Nasrudin menyatakan komitmen seluruh pemuda untuk menyertai himpunan anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 9 Julai ini bagi menggerakkan rakyat menuntut pilihan raya bersih dan adil.

"Kalau PAS kata akan turunkan 100, 000 ahli, sekurang-kurangnya 50 peratus daripada jumlah itu ialah pemuda," katanya.

Himpunan yang bertemakan "Walk For Democracy", menurut Pengerusi Badan Penggerak Mobilisasi Demokrasi PAS Mohamad Sabu akan berlansung di Kuala Lumpur dan tempat yang spesifik akan diumumkan nanti.

"Tapi kalau buat di stadium kita tak mahu. Baik pergi tengok bola," katanya berseloroh.

UDA...Jangan Bohongi UMNO...!!


PENJARA PUDU: UDA JANGAN BOHONGI RAKYAT - UM

KUALA LUMPUR 23 Mei - Pengurusan UDA Holdings Bhd. diminta supaya jangan membohongi rakyat kononnya tiada syarikat bumiputera yang mampu membangunkan Penjara Pudu kecuali syarikat hartanah dari China.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Musa Sheikh Fadzir berkata, berdasarkan maklumat, terdapat lima syarikat bumiputera yang layak serta mempunyai keupayaan dan kepakaran.

Pada masa yang sama, beliau juga mendesak pengurusan UDA Holdings supaya jangan menghukum syarikat bumiputera lain hanya kerana kegagalan projek Bandar Wawasan dan Plaza Rakyat di ibu negara.

"Saya dimaklumkan lima buah syarikat bumiputera ini bukan sahaja mempunyai pengalaman tetapi juga berkemampuan dari segi kepakaran dan modal. Jadi kenapa syarikat ini langsung tidak diberi peluang.

"Saya beri peringatan kepada pengurusan UDA Holdings terutamanya Nur Jazlan Mohamed (pengerusi) supaya jangan membohongi rakyat," katanya.

Nota:

kita lihat dan tunggu
kita nanti dan baca
siapa akan rembat tanah ini..?
Kita lihat siapa yang power...
Cukong atau Ketuanan Melayu yang dapat...
Kah..Kah...Kah...!!

Jangan Lupa Pada 9 Julai Ini...!!


HOSNI MUBARAK CHARGE WITH MURDER – guardian london

Egypt referred Hosni Mubarak to court on Tuesday over the killing of protesters and other charges, defying speculation that Egypt's new military rulers would spare the former president public humiliation.

Mubarak was ousted from power on 11 February after mass demonstrations demanded an end to his 30-year rule. He was then detained by prosecutors investigating corruption during his rule and a crackdown on the protesters.

His two sons, Alaa and Gamal, – the latter of whom many had believed was being groomed by his father to replace him, – were also referred to the criminal court on a range of charges, the public prosecutor said in a statement.

The decision was announced before another demonstration planned for Friday in Cairo's Tahrir Square, the heart of the uprising. Activists have called for a big turnout to demand faster reforms and a public trial for Mubarak and others.

"Every time the youth threaten to go to Tahrir Square again with a huge number of protesters, I think they make some concessions," said Hassan Nafaa, a political scientist and longtime critic of Mubarak.

The crimes listed by the prosecutor included "intentional murder, attempted killing of some demonstrators ... misuse of influence and deliberately wasting public funds and unlawfully making private financial gains and profits".

The prosecutor charged the former intelligence chief Hussein Kamal al-Din Ibrahim Salem, who has fled, with the same crimes.

Nota :

ini adalah berita baik
ini adalah berita kemenangan untuk anak anak muda
ini adalah berit baik untuk para penunjuk perasaan

ini membuktikan bahawa tunjuk perasaan membawa jawapan

lihat dan baca peranan anak muda
lihat bagaimana dataran tahrir sedang mengubah dunia arab
lihat bagaimana dataran tahrir sedang mengubah dunia

first lady juga akan di dakwa
anak mubarak juga akan di dakwa

Paddy Kutty..Halal Ke Haram...??


KERAJAAN DIGESA BEKU PROSES KELUAR SIJIL HALAL HINGGA AUDIT BEBAS SELESAI - MI

Kerajaan wajar membekukan proses kelulusan permohonan persijilan halal oleh Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (Jakim) dan kesemua agensi agama negeri ekoran kes-kes ketidakpematuhan sejak kebelakangan ini, kata Pemuda Umno hari ini.

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, langkah itu perlu sehingga satu proses pengauditan yang komprehensif oleh sebuah badan bebas terhadap proses kelulusan permohonan persijilan halal oleh agensi-agensi berkaitan selesai.

Nota :

ikan masin bee hoon nasi lemak
keropok rempah rampai - yang ini
selalu di tanya ada cap halal tak
yang merompak di bank...
yang merompak tanah hutan...
yang buat loji radioaktif....
tak tanya - ada lesen halal atau tidak

pooorak... panddy kutty

Alang-Alang Celup Perkasam..Biar Sampai Ke Pangkal Lengan...!!


PEMBANGKANG ENGGAN BUBAR DUN DI 4 NEGERI - BH

pembangkang yang kini mentadbir empat negeri iaitu Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan tidak akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing sekiranya Pilihan Raya Umum ke-13 diadakan tahun ini.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, berkata ia antara lain bertujuan memastikan jentera pilihan raya pakatan pembangkang bersedia sepenuhnya menghadapi Barisan Nasional (BN) selain menumpukan perhatian untuk menawan kembali Perak.

“DAP akan mencadangkan kepada kepemimpinan tertinggi pakatan pembangkang tidak membubarkan DUN sekiranya pilihan raya umum diadakan tahun ini.

“Keputusan (cadangan) ini dicapai pada mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP yang berlangsung semalam. Bagaimanapun, keputusan bersama mengenainya akan dibuat secara bersama oleh pimpinan pakatan pembangkang tidak lama lagi.

“Pucuk pimpinan DAP juga mengulangi pendirian bahawa kita tetap menyokong kepemimpinan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar sekiranya pakatan pembangkang kembali menguasai Perak,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham, pula berkata kajian dilakukan pihaknya mendapati pakatan pembangkang mampu memenangi 33 daripada 59 kerusi DUN Perak pada pilihan raya umum akan datang.

Nota:

lihat dan lihat
inilah padang bola gerombolan
inilah padang bola yang diminta pakatan bermain

spr gerombolan punya punya
padang gerombolan punya
mata mata gerombolan punya
refree gerombilan punya
media gerombolan punya

semua berat sebelah
sampai kiamat tak akan menang