Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Dec 27, 2011

Mana Dia Benteng Pemecah Ombak...??
DUNGUN – Hakisan teruk akbat ombak besar yang melanda pantai Teluk Lipat dekat sini mendapat liputan pelbagai media.

Namun, tidak ada media yang mengungkit semula janji kerajaan Umno dan Barsan Nasonal (BN) kira-kira enam bulan dulu untuk menyelamatkan pantai yng indah itu.

Pada 7 April 2011, Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd. Abdul Wahid bin Endut telah minta Menteri Sumber Asli dan Alam Sektar menyatakan perancangan dan usaha yang dilakukan untuk mengatasi masalah hakisan pantai di negeri Terengganu seperti Pantai Tok Jembal Kuala Nerus, Telok Lipat Dungun, Rhu Rendang Marang dan Telok Kalong Kemaman

Wahid selaku Ahli Parlimen Kula Terengganu sewaktu membangkitkan perkara itu dalm sdang Parlimen berkata, akibat ketiadaan perancangan rapi dan perancangan yang tidak betul, Pantai Tok Jembal kini semakin teruk terhakis, apabila tambak yang dibina dibuat terus ke laut ekoran pembinaan landasan kapal terbang di Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

Menurut beliau, akibat perancangan yang tidak betul, Pantai Rhu Rendang turut mengalami hakisan teruk, ekoran pembinaan pemecah ombak untuk pembinaan Pelabuhan Chendering.

Katanya, kesemua itu berlaku disebabkan gangguan-gangguan yang terlalu banyak di kawasan pantai sehingga menyebabkan berlakunya tindak balas yang menyebabkan berlakunya hakisan sepanjang masa dan lebih teruk lagi pada musim tengkujuh.

"Ekoran itu juga, jalan raya di kawasan Teluk Lipat di Dungun sekarang sampai sudah habis nak tenggelam, nak dikorek dan dihakis," katanya ketika mengemukakan soalan tambahan dari soalan asalnya kepada Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Douglas Uggah Embas.

Sehubungan itu, beliau bertanya sama ada pihak kerajaan ada melakukan kajian secara menyeluruh atau tidak tentang apa juga aktiviti yang hendak dilakukan yang melibatkan pantai supaya tidak mendatangkan kesan sampingan seperti itu.

Jika tidak diadakan kajian menyeluruh, ia pasti akan mendatangkan kesan sampingan yang teruk sehingga memaksa kerajaan mengeluarkan perbelanjaan besar untuk membaik pulih pantai-pantai berkenaan.

"Sekiranya tiada kajian menyeluruh dan perancangan yang rapi, perbelanjaan besar yang diperuntukkan oleh kerajaan sehingga RM5 juta atau RM10 juta pun tetap juga tak mampu membaik pulih pantai-pantai berkenaan kerana hakisan tetap juga berlaku semula," jelasnya.

Ekoran dari itu pada 11 Mei, 2011, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Zaabar Mohd Adib berjanji, peruntukan RM1.5 juta diluluskan untuk membina tiga benteng penahan ombak dan ia perlu disiapkan segera sebelum musim tengkujuh akan datang.

[Gambar kanan - papan tanda projek kawalan pantai; baru bermula kra-kira sebulan yang lalu, setelah pantai Teluk Lipat dirobek ombak kelai pertama musim tengkujuh tahun ini]

Peruntukan segera itu, katanya, diluluskan selepas Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dalam lawatan kerja ke daerah Dungun pada minggu lalu melihat sendiri kemusnahan pantai itu dan mengarahkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menyiapkan reka bentuk benteng penahan ombak berkenaan.

“Kita minta supaya JPS segera menyerahkan reka bentuk terbabit supaya kerajaan negeri dapat menyalurkan peruntukan dan seterusnya kerja membina benteng itu akan dapat disegerakan,” katanya ditemui selepas merasmikan program Tenggol Underwater And Island Challenge (TUIC) anjuran Coral Malaysia

Namun, sehingga semalam 26 Disember, 2011, apabila ombak memukul pantai dan menyebabkan jalan di Teluk Lipat tinggal sekerat kerana dihakis, tidak ada walaupun satu benteng pemecah ombak sebagaimana yang dijanjikan.

Menurut seorang warga Dungun, Lu Chee Ann, tahun ini tidak ada sebarang kerja kawalan hakisan pantai tersebut dilakukan.

Halangan ‘bag pasir’ yang ‘kononya’ cuba menahan ombak dipinggir pantai itu, katanya, adalah di letakkan dsitu pada tahun lalu (2010).

“sebelum ni (2010) letak bag pasir saje, yang letak bag pasir (itu) ialah tahun lepas…..tahun ni tak buat (sebarang) benteng la….,”katanya

Justeru, PAS kesal kerana pemimpin Umno dan BN hanya berjanji dan berjanji, tetapi tidak menunaikannya.

Menurut Setiausaha Majlis Tindakan DUN (MTD) Sura, Mohd Ibrahim, bukan sahaja Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said, bahkan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga menabur janji kosong.

“TPM dan MB kata hendak baiki pantai di Teluk Lipat untuk selamatkan pantai, kami tunggu, (tapi) janji tinggal janji untuk baiki pantai,

“Inilah kekuasaan Allah kepada hamba-Nya...kite mesti ingat kepada-Nya (sekiranya berjanji),”ujarnya.

Dendam UMNO Besut Pada Sultan Mizan Masih Membara...!!


BESUT, 26 Dis: PAS Besut melahirkan rasa dukacita dengan tindakan Umno bahagian yang mengibarkan bendera negeri separuh tiang sejak lebih seminggu lalu.

Yang Dipertua PAS Besut, Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad berkata, tindakan mengibarkan bendera negeri Terengganu separuh tiang di pejabat Umno bahagian Besut itu tidak wajar.

Ini kerana, katanya di saat seluruh rakyat jelata gembira dengan keberangkatan pulang Sultan Terengganu, Tuanku Mizan Zainal Abidin kembali memerintah negeri tindakan tersebut amat dikesali.

“Ini tidak harus berlaku di saat seluruh rakyat negeri ini bergembira dengan kepulangan Tuanku Mizan Zainal Abidin untuk kembali memerintah Terengganu, setelah menamatkan tempoh pemerintahan baginda selama sepenggal sebagai Yang di-Pertuan Agong ke 13,” katanya.

Menurutnya, Umno BN bersikap hiporkrit apabila melenting marah ketika seorang mahasiswa yang berdemonstrasi bertindak menurunkan gambar Datuk Seri Najib Tun Razak tetapi membisu berhubung bendera Terengganu dinaikkan separuh tiang itu.

“Saya tidak fikir Ketua Umno Bahagian Besut tidak nampak bendera Terengganu berkibar di separuh tiang di hadapan pejabatnya di tengah-tengah bandar Jerteh dalam tempoh waktu yang agak lama.

“Saya juga tidak terfikir bekas Menteri Besar Terengganu (Idris Jusoh) itu tidak dimaklumkan tentang kepulangan Tuanku Sultan Mizan yang telah kembali memerintah Terengganu,” ujarnya.

Katanya, PAS Besut menasihati kepimpinan Umno bahagian agar segera mengembalikan semula bendera negeri Terengganu pada kedudukan asal dengan baik. - Harakahdaily