Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Aug 31, 2010

Merdeka: Bebaskan Bangsa Dari Penjajahan Minda


SHAH ALAM, 30 Ogos: Kemerdekaan sebenar adalah membebaskan bangsa dari belenggu penjajahan minda yang terikat dengan ketidakadilan yang diperjuangkan di dalam membela nasib sesuatu bangsa, tegas Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Menurut Ahli Parlimen Marang itu, itulah antara amalan jahiliah yang masih diteruskan oleh Umno selama ini sedangkan kedatangan Islam telah menunjukkan jalan terbaik kepada umat Islam bagaimana bentuk perjuangan politik mereka.

Di dalam hal ini, ujarnya, bangsa Melayu wajar mengambil ajaran Islam sebagai tonggak perjuangan kehidupan mereka dalam usaha memastikan pemerkasaan bangsa berjaya ditegakkan dan keadaan sebaliknya terus berlaku jika mereka enggan.

Tuan Guru Abdul Hadi menyatakan demikian ketika menyampaikan tazkirah sempena Ramadhan sebelum majlis berbuka puasa di Markas PAS Seksyen 18 dekat sini petang semalam. Turut hadir adalah Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad selaku Yang Dipertua dan AJK PAS kawasan.

Tambahnya, penurunan Al-Quran sendiri secara berperingkat selama 23 tahun adalah untuk menjawab semua persoalan semasa yang timbul di dalam mana-mana masyarakat sebelum, semasa dan selepas zaman Nabi Muhammad s.a.w.

“Akibat dari meninggalkan ajaran dan hukum Al-Quran kini terbukti semua agama selain Islam, isme, ideologi dan kepercayaan telah tidak relevan sekarang ini dan ternyata gagal untuk menangani segala isu semasa dan konflik masyarakat.

“Justeru, inilah masa terbaik untuk umat Islam bermuhasabah diri dan kembali mengambil jalan Islam apatah lagi di dalam bulan Ramadhan ini yang penghujung natijahnya, semua umat Islam mengharapkan mendapat anugerah takwa,” ujarnya.


Sementara itu di dalam satu lagi majlis selepas itu, Tuan Guru menyatakan, hanya dengan Islam sahaja bangsa Melayu akan mendapat kekuatan baharu yang kehilangan sejak sekian lama akibat tersalah memilih wadah perjuangan siasah.

Menurutnya, ketika zaman Nabi Muhammad, semua kaum dan bangsa dapat berhimpun di bawah payung Islam di Madinah dalam keadaan semua bangsa lain boleh hidup dalam keadaan aman damai sedangkan Islam berkuasa di situ.

“Inilah keadilan yang Islam perjuang dan berjaya tunjukkan serta memberikan hak kepada semua yang berhak termasuk tidak mengganggu gugat kehidupan bukan Islam ketika itu, inilah juga iktibar yang mesti dilihat oleh umat Islam masa kini,” tambahnya.

Ketika mengungkapkan kisah kenapa Nabi berhutang dengan Yahudi, tidak dengan ramai sahabat yang kaya, Tuan Guru Presiden menyebutkan bagaimana hasil bergaul baik dengan mereka yang bukan Islam menyebabkan mereka menganut Islam kerana terpikat dengan akhlak Islam.

Begitu juga ketika Peristiwa Pembukaan Kota Makkah, Nabi memerdekakan semua mereka yang tewas dengan pengampunan dan pembebasan sekaligus menolak dakwaan Islam ganas sedangkan di dalam revolusi selain Islam, meragut jutaan nyawa termasuk mereka yang tidak berdosa.

Dengan sikap terbuka dan rahmatnya mendahului tindakan yang ditunjukkan oleh Nabi itu, Islam telah berjaya menarik sokongan banyak pihak dari bangsa yang berbagai seperti Salman AlFarisi, Suhaib Ar-Rumi dan Bila AlHabsyi termasuk bukan Islam yang hidup aman sejahtera.

Tak Perlu Jadi Bangang...Kerana Nasionalis....!!!


JALUR GEMILANG TERBESAR DARIPADA HAMPAS KELAPA - Berita Hairan

Sekumpulan 15 penghuni Persatuan Rumah Kebajikan Rita, Kapar, di sini berjaya menghasilkan Jalur Gemilang terbesar yang diperbuat daripada hampas kelapa sempena sambutan ulang tahun ke-53 kemerdekaan negara esok.

Bendera bersaiz 13.41 meter panjang dan lebar 7.92 meter itu menggunakan empat tong hampas kelapa yang disumbangkan kedai-kedai runcit dan sukarelawan sekitar pekan Meru dekat sini.

----------------------------------------------------------
Kah...Kah....SYABAS...SUNGGUH TEPAT SEKALI.......

Kah...Kah....DARI PADA HAMPAS UMNO DATANG.......

Kah...Kah....KEPADA HAMPAS UMNO AKAN PERGI.....

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH...BAGUS LE...SEBELUM KENAL ORANG..MEMANG KENA KENAL DIRI DULU...BIAR TAHU ASAL USUL DULU...KAH...KAH...KAH....!!!


Nota :

UMNO bukan parti nasionalis yang berjuang untuk melayu
Kalau nasionalis kenapa namanya UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATIONS
Kah....Kah....Kah

Selamat Bercuti....!!!Nota :

Selamat Hari Merde de he ka kepada Rakyat 1 Malaysia
Kah.....Kah....Kah

Apa Khabau Orang Melake....????

Pemimpin Berseronok..Rakyat tak Makan Seharian..Lahabau Betul malaon Ni...!!!

Sinar Harian 30 Ogos 2010.

PENGKALAN BALAK - Kesempitan hidup yang dialami empat beranak di sini menyebabkan mereka terpaksa mengikat perut setiap hari untuk meneruskan hidup.

Mereka yang menyewa di sebuah pondok kecil itu terpaksa melalui hidup yang getir selepas ditinggalkan suami dan hanya terpaksa bergantung kepada pendapatan anak sulung dengan mengambil upah membasuh pinggan di sebuah kedai makan berhampiran.

Bagi Anazukmawati Hashim, 32, nasib ditinggalkan suami tanpa sebarang khabar berita sejak anak bongsu dilahirkan sememangnya mengubah hidupnya.

Namun, anak-anaknya, Imran Mohamed Sabibullah, 15, Mohd Syed Iskandar, 12, dan Putri Nur Pairah, 8 bulan, perlu menghadapi dugaan itu biarpun agak pedih.

“Suami saya mula menghilangkan diri sebaik sahaja saya melahirkan Putri tanpa memberikan sebarang khabar berita, mahupun pesanan," katanya.

Akibat nasib malangnya itu, dia terpaksa 'menebalkan muka' menumpang di rumah ibunya buat sementara, namun disebabkan adik beradiknya yang ramai tinggal bersama ibunya, akhirnya dia tiada pilihan lain kecuali terpaksa mencari rumah sewa.

Bagaimanapun, keadaannya keluarga itu semakin meruncing selepas berpindah di pondok berkenaan dua bulan lalu apabila terpaksa membayar sewa sebanyak RM150 sebulan.

Anazukmawati yang berasal dari Kampung Padang Kemunting, dekat sini hidup serba kekurangan dan hanya mengharapkan ihsan masyarakat setempat prihatin.

“Hidup kami sekeluarga susah. Nak makan pun kena tengok-tengok dulu apa yang boleh dijadikan lauk. Kadang-kadang anak pergi memancing dapatlah ikan untuk dimasak. Anak saya yang bongsu ni terpaksa diberikan susu cair kerana tak mampu beli susu tepung,” katanya.

Menurutnya, anak-anaknya seperti memahami apa yang dihadapi olehnya sehingga memaksa anak sulungnya itu mengambil upah membasuh pinggan di kedai makan berdekatan pada sebelah malam selepas bersekolah di siang hari.

Manakala, anak keduanya pula tidak lagi bersekolah sejak tahun empat lagi kerana masalah kewangan selain masalah kehilangan sijil kelahiran.

“Hidup kami anak-beranak semakin tertekan sekarang, nasib baiklah anak lelaki saya sanggup bekerja dengan pendapatan RM15 satu malam. Sedikit sebanyak dapat membantu membeli barang keperluan," katanya kepada Sinar Harian di sini.

Dia bagaimanapun mengakui kasihan melihat anak-anak yang terpaksa menahan lapar setiap hari. "Nak buat macam mana, kami tak mampu mendapatkan wang belanja lebih. Hendak meminta-minta, saya juga segan pada penduduk yang dah membantu. “Tengok saja anak saya yang kecil ini demam panasnya pun sudah berhari-hari. Nak bawa ke klinik saya tak mampu sebab duit upah yang anak saya dapat setiap malam digunakan untuk membeli keperluan seharian, itupun masih tidak mencukupi juga," katanya.
Mengenai persiapan Aidilfitri, dia yang kesedihan memberitahu baju anak-anaknya sememangnya tidak berganti dan mengharapkan ihsan penduduk setempat yang ikhlas menghulurkan pakaian baru.

Nota :

Hang Tuah kata " Tak Kan Melayu Hilang Di Dunia"...
Tapi kalau melayu dah tak makan seharian lambat laun mampus semua melayu...
Maka hilang lah melayu usahkan di Melaka malah di seluruh dunia...
Kah...Kah...Kah....!!!

DAP Lebih Minat Mendalami Islam Banding UMNO....!!!

Teo dapatkan pandangan mursyidul am PAS-MKini

Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching mengadakan pertemuan dengan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari bagi mendapatkan pandangan mursyidul am PAS itu berhubung isu kunjungannya ke Surau Al-Huda, Kajang 22 Ogos lalu.

Pertemuan itu berlangsung di Rumah Kelantan di ibunegara selepas menteri besar dan delegasi kerajaan Kelantan memfailkan saman terhadap Petronas di Mahkamah Tinggi Dagang Kuala Lumpur, di Jalan Duta.

Menurut Harakahdaily, selepas pertemuan itu, Nie Ching berkata, beliau gembira dapat bertemu dan mendapat pandangan mursyidul am PAS itu.

"Tok Guru jelaskan kepada saya bahawa dari segi Islam bukan menjadi satu isu orang Islam masuk ke surau atau masjid.

"Dia beritahu sebenarnya pada zaman Nabi Muhammad SAW, orang bukan Islam selalu masuk masjid untuk bertemu Nabi," katnya menjelaskan isi pertemuan.

Menurutnya, dalam pertemuan itu juga, Tuan Guru memberitahunya bahawa yang menyempitkan pemahaman berhubung isu bukan Islam kunjungi masjid adalah UMNO.

Teo mengunjungi Surau Al-Huda, Kajang Sentral untuk menyampaikan bantuan membaiki pagar surau tersebut dan dijemput jawatankuasa surau untuk menyampaikan ucapan ringkas.

Insiden itu bagaimanapun dieksploitasi media arus perdana dan Umno dengan mendakwa ia satu kesalahan dan mencemar imej Islam.

Berikutan itu, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) telah mengambil alih pengurusan surau tersebut dan akan memberi surat amaran kepada Teoh.

Nota :

Islam Mesti Memerintah..Bukannya Di Perintah....!!!MARANG - Bekas Imam masjid al-Aqsa, Dr. Muhammad Mahmud Siyam berkata Ramadhan adalah bulan yang diturunkan al-Quran, kemudiannya menjadi bulan 'Jihad' bagi menegakkan Islam diseluruh dunia.

Menurutnya, saudara-saudari umat Islam di Palestine, memikul tanggungjawab 'jihad' menentang kekejaman Israel LaknatuLlah yang menakluk Palestine, selain melaksanakan ibadah-ibadah lain di bulan Ramadhan yang mulia.

Beliau berkata demikian dalam ceramahnya di Masjid Rusila, disini, semalam, 29 Ogos.

Apabila ditanya apakah lagi bantuan yang dapat disumbangkan kepada umat Islam Palestin, Syeikh Mahmud berkata, teruskan berdoa untuk kemenangan Islam, kerana doa merupakan senjata orang-orang mukmin

Nota :

Bukannya Islam Hadhari....
Yang Betulnya..Hadharah Islamiyyah....
Kah...Kah...Kah....

Isu Perkauman : UMNO Lempar Batu Sembunyi Tangan....!!!


Isu Rasis : Pemimpin UMNO Cetuskan Keresahan Kaum-Buletin Online

KUALA TERENGGANU - Kenyataan dan tindak tanduk pemimpin Umno yang menerajui kerajaan Barisan National (BN) negara ini menimbulkan keresahan dan rasa tidak puas hati dikalangan masyarakat Tionghua

Mereka berpandangan, pemimpin Umno-BN sering kali mengutarakan isu-isu 'rasis' yang sensitif berkait dengan keagamaan serta perkauman dari dulu hingga sekarang.

“Jika mereka (Umno-BN) teruskan permainan isu agama dan perkauman ini. Masyarakat tionghua akan rasa lebih tidak puas hati terhadap sikap-sikap pemimpin Umno-BN yang suka mainkan isu perkauman sehingga boleh menggugat kestabilan negara.

“Sebab pengalaman 13 Mei, cukup pahit untuk dikenang yang pernah berlaku dalam negara ini. Kita (DAP) lebih berhati-hati dalam isu ini supaya tidak timbul salah faham,” jelas Pengerusi DAP Kuala Terengganu, Ng Chai Hing ketika ditemui, disini semalam, 29 Ogos.

Menurutnya, pemimpin Umno-BN sengaja mengeksploitasikan isu-isu tersebut bagi kepentingan politik ‘murahan’.

Ini kerana, katanya Umno dan kerajaan Barisan Nasional berada dalam suasana cemas serta semakin hilang sokongan rakyat terutama di kalangan orang bukan Melayu.

“Saya lihat hari ini Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) berada dalam keadaan yang mereka (BN) rasa cemas. Cemas kerana mereka (Umno-BN) telah mula hilang sokongan orang bukan Melayu,” ujarnya.

Menurutnya, isu-isu keagamaan dan perkauman cuba dimainkan lagi oleh BN bagi memburuk-burukkan pemimpin DAP serta meraih sokongan orang Melayu kepada Umno.

Beliau mendakwa masyarakat bukan Melayu di negara ini juga mula memahami tentang Islam sejak mengenali Pakatan Rakyat dan PAS.

“Saya rasa masyarakat bukan Islam mula memahami apa maksud Islam. Maknanya, mereka (tionghua) faham Islam sekarang dan mula mendekati masyarakat Melayu dalam aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh masyarakat Melayu khususnya dalam Pakatan Rakyat,” ujarnya.

Selain itu, kata Ng Chai Hing pemimpin Umno-BN ketandusan isu yang boleh memburuk-burukkan kerajaan Pakatan Rakyat selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12.

Menurutnya, hanya dengan isu-isu agama dan perkauman yang diharapkan dapat mengembalikan kekuatan politik Umno-BN.

Nota :

“Mereka (Umno-BN) mainkan isu doa dalam khutbah Jumaat dikaitkan dengan Lim Guan Eng, kunjungan Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching ke Surau al-Huda dijadikan kontroversi, penggunaan ayat-ayat al-Quran oleh pemimpin DAP dijadikan isu politik dan banyak lagi.

Seolah-olah pemimpin DAP tidak menghormati agama Islam serta menjadi ancaman kepada orang-orang Melayu di negara ini."

Selamat Hari Merdeka....!!!Nota:

UMNO memang suka pada taek.....
Tanah TUDM di Sg.Besi pun bagi pada Taek....
Kah....Kah....Kah....!!!

Awas Dengan Saka UMNO....!!!


UMNO NAZAK , SEMUA ISU DIJADIKAN MODAL POLOTIK – Harakahdaily

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu menyifatkan Umno dan Barisan Nasional (BN) sudah berada dalam keadaan nazak apabila semua isu dijadikan modal politik mereka.

Menurut beliau, fitrah itu berlaku adalah kerana BN terlalu marah kepada Pakatan Rakyat (PR) terutamanya di Pulau Pinang apabila pentadbiran kerajaan negeri berjaya membela nasib rakyat yang tidak mendapat pembelaan yang sewajarnya.

"PAS sekarang sedang menuju perubahan. Kajian terbaru yang dilakukan juga sudah menunjukkan ada perkembangan yang menggalakkan.

"Dalam kawasan bandar dan separuh bandar sekarang sokongan kepada PR sudah berjaya mencapai 57 peratus. Ini adalah satu jumlah yang menggalakkan menjelang pilihan raya umum yang akan datang," katanya lagi.
-----------------------------------------------------------------
Woitttt.....BERAPA LAMA DAH UMNO NAZAK...???

Kah...Kah...KALAU NAZAK MACAM INI NAMANYA NAZAK SAKA.....

Kah...Kah...UMNO SEBELUM MATI MESTI KENA ILMU HITAM PADA YANG MUDA....

Kah...Kah....NAMPAK NYA TAK ADA SAPA YANG SANGGUP NAK TERIMA SAKA SI ZALIM NI....

Kah...Kah....KAKI BODEK KIMMA PUN TAK SANGGUP NAK TERIMA.....

Woitttt......KALAU NAZAK LAMA SANGAT ORANG MELAYU AKAN PANGGIL BOMOH.....

Kah...Kah....TERPAKSALAH KENA BUKA ATAP....KENA BUKA DINDING RUMAH.....

Kah...Kah....MASA NAZAK MACAM NI....UMNO MEMANG GILA LUAR BIASA .....

Kah...Kah....HANTU DAN JIN PELIHARAAN MERACAU MACAM ORANG GILA.....

Kah...Kah....BOMOH MESTI BUANGKAN SAKA DAN KETURUNAN UMNO KE LAUT.....

Kah...Kah....KALAU TIDAK 1 MALAYSIA TAK AKAN SELAMAT.....

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH....ORANG ADA SAKA MEMANG MACAM TU...SEBENARNYA DAH LAMA MATI...TAPI MATA MASIH LAGI BERKELIP-KELIP TUNGGU UNTUK DI PAPAH...!!!

Katak Spesis Bewok...!!!


PERKASA PERSOAL SATU MALAYSIA – CABAR NAJIB JELASKAN - MInsider

Ibrahim Ali hari ini memberi tekanan baru ke atas Najib Razak dengan mencabar Najib menjelaskn konsepnya satu Malaysia, yang sesetengah pengkritik menganggapnya sebagai slogan cetek dan tidak membantu meredakan ketegangan kaum.

Ibrahim berkata, konsep satu Malaysia telah dimanipulasikan oleh sesetengah pihak dengan mendakwa ia merujuk kepada soal kesamarataan antara kaum.

“Kami meminta Perdana Menteri menjelaskan konsep satu Malaysia,” kata wakil rakyat Pasir Mas ini kepada pemberita di sini hari ini.
----------------------------------------------------------------
Woitttttt....INI MEMANG BETUL BETUL HEBAT.......

Kah...Kah....INI BUKAN SEBARANG BERAHING...INI BERAHING ALI.....

Kah...Kah....STANDARD MAT MONGGOL INI SAMA SAJA MACAM MENANTU DOLAH......

Kah...Kah....BRAHING BARU JE LEPAS TIBAI MENANTU AYOH.......

Kah...Kah....SELOK KERA MENANTU AYAH KENA TIBAI..

Woitttttt....HEBAT BERAHING INI....MEMANG ADA CLASS.....

Woittttt.....TOLONG JANGAN PANGGIL BERAHING KATAK LAGI.....

kah...Kah....SEKARANG KENA HORMAT SIKIT....MAT MONGOL PUN DIA CABAR....

Kah...Kah....AIMAN TAK KISAH....INI BARU BETUL MP BEBAS...TAK KIRA SIAPA..TAK BETUL JE...TERUS TIBAI..TERUS CABAR....!!!!