Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

May 31, 2011

Satu Lagi Kerja Bodoh Di Lakukan Oleh BN Terengganu...!!

KUALA TERENGGANU - Kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) tidak boleh lagi diberi amanah memerintah negeri Terengganu kerana terlalu banyak penyelewengan dan salah urus yang telah dilakukan.

Menurut Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, pelbagai projek yang dilaksanakan kerajaan pimpinan Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said tidak membawa manfaat langsung kepada rakyat.

"kalau kita biarkan dengan puak-puak ni (Umno dan BN), dengan cara rampas tanah, dengan kerja kontrek dengan penyelewengan dengan harga tidak berpatutan,

"buat zoo, buka (pulau) bebas cukai, buat Taman Burung, buat benda macam-macam, benda yang tidak mendapatkan (mendatangkan) faedah langsung kepada rakyat."tegasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Ceramah sempena Hari Keluarga di Kampung Teluk Pasu, dekat sini.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Mempelam mendedahkan, tindakan terbaru Ahmad Said ialah membeli radio Manis FM yang menurutnya dimiliki oleh Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA).

Katanya, stesyen radio tersebut dibeli dengan harga RM7 juta dan Ahmad Said telah membayar wang pendahuluan sebanyak RM4 juta.

Sebelum itu, Wahid berkata kerajaan negeri Terengganu telah membeli pakaian sekolah daripada China dengan harga lima kali lebih mahal dari harga tempatan.

Katanya, satu set pakaian sekolah seumpamanya boleh dibeli dengan harga RM30, namun kerajaan membelinya dengan harga RM150.

"Untuk beli baju 53, 300 set pakaian sekolah dari negeri China dengan harga RM7.995 juta, jatuh (harga) atas satu set pakaian sekolah (itu) RM150,

"saya (pergi) tanya orang (jual) di pasar, orang kedai kain baju, satu set baju sekolah berapa harganya? Dia (peniaga) kata RM30 (pun sudah) mahal,"jelas Wahid.

Beliau mendakwa terdapat unsur penyelewengan dalam pembelian pakaian sekolah tersebut apabila kontrak yang bernilai hampir RM8 juta itu diberikan kepada pembekal secara runding terus, tanpa melalui proses 'tender'

"benda (perkara) ini dibincang dalam Jawatankuasa Kira-kira Kewangan negeri Terengganu, kes beli baju sekolah ini, tidak ikut tender tidak ikut peraturan, nilainya hampir RM8 jura, pakai 'sign' (tandatangan) surat begitu sahaja,"ujarnya.

Siapakah Jantan Itu...??


NAJIB AKAN DI PANGGILAN OLEH MAHKAMAH PERANCHIS - keadilan daily

Siasatan pemberian komisen pembelian kapal selam Scorpene kini memasuki peringkat perbicaraan terbuka di mahkamah Perancis.

Penyelaras Suaram, Cynthia Gabriel berkata Kementerian Pertahanan termasuk kerajaan Malaysia boleh disapina untuk memberikan keterangan, manakala bukti akan didedahkan sepanjang perbicaraan tersebut.

“Suaram dimaklumkan peguam, siasatan akan dimulakan beberapa minggu dari sekarang. Kes ini spesifik kepada pemberian komisen 114 juta Euro yang diberikan kepada syarikat Perimekar.

“Dalam siasatan sebelum ini terdapat penemuan 2 lagi bayaran komisen berjumlah 30 juta Euro kepada Thales dan 2.4 juta Euro yang penerimanya tidak lagi dipastikan,” katanya ketika sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor, di Jalan Maharajalela di sini hari ini.

Beliau memaklumkan, hakim dan pendakwaraya akan dilantik oleh Mahkamah Kebangsaan Perancis, manakala siasatan akan lebih terbuka dengan bukti didedahkan di mahkamah.

Menurut Cynthia, memberi atau menerima komisen adalah salah bagi undang-undang, kerana Perancis telah menandatangani konvensyen Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) yang melarang komisen bagi sebarang urusniaga pembelian senjata.

“Kes ini menjadi lewat kerana karenah birokrasi. Perbicaraan ini cuba membongkar pihak mana yang memberi komisen, sama ada pihak di Malaysia atau Perancis,”ujarnya yang menambah, kes ini menjadi isu penting menjelang pilihan raya di Perancis.

Dalam pada itu, Suaram mengalu-alukan tawaran Menteri Pertahanan, Ahmad Zahid Hamidi yang mahu tampil ke mahkamah untuk membantu siasatan.

“Beliau mengatakan bahawa Kementeriannya menghargai inisiatif yang kami lakukan. Walaupun bukan dia yang menjadi Menteri pada waktu urusniaga itu dilakukan, tetapi bagi mewakili kerajaan Malaysia ia cukup membantu.

“Kita berpegang kepada kata-katanya. Kita akan pastikan dia tunaikannya,” ujarnya.

Dalam pada itu Cythia memaklumkan, sehingga kini, peguam yang mewakili Suaram memberi khidmat guaman secara sukarela, atau ‘pro-bono’.

Justeru, bagi menampung kos guaman dua program bagi mengumpul dana iaitu majlis minum petang pada 21 Julai di Pulau Pinang dan makan malam pada 23 Julai di Kuala Lumpur menjangkakan kutipan sehingga RM 100,000.

Peguam yang mewakili mereka, William Bourdon akan hadir ke majlis tersebut bagi memberikan taklimat berhubung perjalanan kes dan sistem perjalanan perundangan di Perancis.

Suaram turut mengalu-alukan sebarang tajaan dana melalui bank Hong Leong di akaun bernombor 0300-0065-200. Manakala, perkembangan mengenai program ini boleh diperolehi melalui maklumat di laman web rasmi www.suaram.net

NOTA:

inilah berita baik untuk rakyat malaysia
kita semua bergumbira
apabila mahkamah peranchis akan memanggil
najib razak untuk disoal siasat tentang
pembelian kapal selam
rakyat mahu tahu apa hubungan najib dengan altantuya

rakyat juga mahu melihat najib dalam kandang saksi si paris

siapa agaknya jantan ketiga
yang terbang bersama razak baginda
dan altantuya ke malta..??
Kah...Kah...Kah...

Fatwa Songsang Oleh UMNO/BN....!!


PENGUSAHA DIMINTA TAK NAIKKAN HARGA BARANG - BH

KUALA LUMPUR: Walaupun peningkatan tarif elektrik tidak dapat dielakkan, ahli ekonomi berpendapat pengusaha industri sewajarnya berhati-hati dengan tidak menaikkan harga produk dan perkhidmatan masing-masing secara mendadak bagi mengelak paras inflasi negara meningkat secara ketara.

Ini kerana peningkatan mendadak harga barangan dan perkhidmatan akan menjejaskan rakyat, seterusnya memberi kesan negatif kepada inflasi yang turut menjejaskan rakyat.

Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Azrul Azwar Ahmad Tajudin, berkata jika peningkatan harga tidak dilaksanakan secara beransur-ansur dan teratur, ia boleh menjejaskan sosioekonomi rakyat terutama mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana.

“Meskipun kenaikan tarif tidak akan menjejaskan kira-kira 75 peratus pengguna yang menggunakan tenaga kurang daripada 300 kilowatt sebulan, namun boleh membebankan pengusaha industri untuk menanggung peningkatan kos.

“Kebiasaannya, apabila pengusaha industri tidak lagi mampu menanggung peningkatan kos, mereka akan memindahkannya kepada pengguna. Kesan rantaian ini boleh menjadi faktor kepada kenaikan Indeks Harga Pengguna (IHP) yang menjadi penanda aras inflasi di Malaysia.

“Kenaikan inflasi menyebabkan pendapatan yang boleh dibelanjakan oleh pengguna berkurangan. Kestabilan perbelanjaan pengguna penting kerana ia ialah salah satu penyumbang ke arah pertumbuhan ekonomi negara,” katanya.

Mari Kita Humbankan BN Dalam PRU13 Nanti...


PAKAR EKONOMI :HARGA MAKANAN AKAN TURUT NAIK - MK

Harga makanan dijangka meningkat seiring pengumuman kerajaan menaikkan tarif elektrik, kata ketua ekonomis Ratings Agency Malaysia Yeah Kim Leng.

Katanya, ini ekoran industri pengeluaran makanan menggunakan sebahagian besar tenaga elektrik.

"Sebanyak 75 peratus isi rumah terlepas daripada kesan langsung kenaikan tarif elektrik, tetapi mereka akan menghadapi bebannya apabila pengeluar memindakah kos yang lebih tinggi kepada pengguna," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Hasil daripada tekanan inflasi, Yeah berkata, kerajaan sebaiknya mengatur pemotongan subsidi untuk barangan yang berbeza-beza, sebagai contoh petrol.
--------------------------------------------------------
Woit...RAKYAT TAK BANYAK PILIHAN...

kah kah kah.... HANYA ADA SATU PILIHAN YANG TINGGAL....

kah kah kah...HUMBANKAN BN KE DALAM TONG SAMPAH SEJARAH...

kah kah kah...JANGAN MALU DAN JANGAN SEGAN UNTUK TURUN 9 JULAI INI....

woit...AIMAN TAK KISAH...9 JULAI IALAH HARI KEMARAHAN RAKYAT....

Rakyat Kena Lebong lagi...!!


HARGA ELETERIK DIJANGKA NAIK SETIAP ENAM BULAN -MK

Tarif elektrik di negara ini akan dinaikkan setiap enam bulan bagi tahun-tahun berikut supaya selaras dengan kenaikan harga gas asli yang dijual Petronas kepada pengeluar tenaga.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan AirPeter Chin berkata kerajaan pada dasarnya telah bersetuju mematuhi mekanisma 'Fuel Cost Pass Through' (FCPT) yang akan menentukan kadar tarif pada masa hadapan.

“Kuantum kos bahan api (cent/kW unit) akan disalurkan kepada pengguna berdasarkan harga sebenar bahan api iaitu gas dan arang batu yang digunakan bagi menghasilkan tenaga bagi tempoh enam bulan,” kata Chin di Putrajaya semalam.
------------------------------------------------------
woit...6 BULAN SEKALI NAIK....

kah kah kah...TAK KAN ORANG RAMAI TAK SEDAR....

woit... KERAJAAN BN HANYA BERI KRONI JADI SENANG....

kah kah kah...KRONI KAYA RAYA.... RAKYAT MISKIN PAPA....

woit....AIMAN TAK KISAH....TAK KAN TAK SEDAR-SEDAR LAGI.....