Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Feb 28, 2012

Jangan Percaya Dengan Janji Orang Munafik.....!!


PM janji lebih kuasa bagi SPRM jika BN dapat 2/3 - MK

BN terus menaburkan janji pilihan raya hari ini dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata sekiranya mereka merampas kembali majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat pada pilihan raya umum akan datang,

Antaranya, Najib yang juga pengerusi BN itu berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan diberi lebih kebebasan.

Sebuah Suruhanjaya Perkhidmatan Anti Rasuah, seperti yang dicadangkan oleh lembaga penasihat SPRM, akan ditubuhkan untuk membolehkan badan pemantau anti-rasuah itu mempunyai kawalan penuh ke atas pegawai-pegawainya, termasuk kuasa untuk melantik dan memecat mereka, katanya.

"Saya bersetuju dengan pandangan lembaga penasihat SPRM bahawa untuk mencerminkan kebebasan SPRM, sebuah Suruhanjaya Perkhidmatan Anti Rasuah perlu diwujudkan. Suruhanjaya ini akan diberi kuasa untuk melantik dan memecat kakitangan SPRM.

"Tetapi isu ini perlu pindaan perlembagaan. Insya-Allah jika BN diberi mandat dua pertiga dalam pilihan raya umum ke-13 yang akan datang, pindaan perlembagaan akan dijalankan dan suruhanjaya ini akan ditubuhkan," kata Najib semasa merasmikan Program Pegawai Integriti Bertauliah di Putrajaya hari ini.

Buat masa ini, kakitangan SPRM adalah di bawah bidang kuasa Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, sama seperti semua agensi kerajaan yang lain.

Antara perkara lain yang juga dipertimbangkan oleh kerajaan, kata Najib, adalah status Ketua Pesuruhjaya SPRM, yang boleh dinaik taraf sebagai jawatan berdasarkan perlembagaan persekutuan seperti jawatan Peguam Negara, Ketua Audit Negara dan hakim-hakim, untuk memastikan kebebasan dan ketelusan.

Tungggggguuuuuuuuuu.........!!


Protes hijau kuning pula dirancang selepas ini- MK

Sehari selepas Himpunan Hijau 2.0, jawatankuasa penganjur mengumumkan bahawa satu lagi perhimpunan yang digelar 'Himpunan Hijau 3.0' akan diadakan kerana kegagalan kerajaan menutup loji pemprosesan nadir bumi Lynas Advanced Material Plant (Lamp) di Gebeng.

Pengerusi Jawatankuasa Pemandu Himpunan Hijau 2.0 Wong Tack berkata Himpunan Hijau 3.0 tidak dapat dielakkan dan mereka sedang mempertimbangkan untuk bergabung dengan BERSIH 2.0 untuk mengadakan protes "hijau kuning".

Katanya, pihak mereka juga tidak puas hati dengan kenyataan oleh Datuk Seri Najib Razak yang berkata, kerajaan telah menyemak semula projek kontroversi itu dan fakta saintifik menunjukkan projek tersebut tidak membawa kemudaratan kepada masyarakat setempat.

Dengan kehadiran ribuan peserta Himpunan Hijau 2.0 di Kuantan, Wong semalam memberi Najib 24 jam bagi menutup loji pemprosesan sisa radioaktif itu.

"Kami memberi tempoh kepada kerajaan 24 jam untuk menutup loji berkenaan, jika tidak kami akan menganjurkan demonstrasi yang lebih besar.

"Tutup kilang Lynas, atau kami akan tumbangkan kerajaan, kamu buat keputusan," katanya sambil menggesa kerajaan menyelesaikan masalah berkenaan sebelum pilihan raya umum akan datang.

Mengulas bantahan hampir 15,000 rakyat itu, Najib semalam berkata, kebimbangan rakyat daripada segi psikologi bahawa projek tersebut akan membawa kesan buruk juga diambil kira oleh kerajaan.

Tetapi setelah fakta saintifik menunjukkan projek tersebut tidak membawa kemudaratan kepada masyarakat setempat, katanya, kerajaan mengeluarkan lesen operasi kepada Lynas dengan mengenakan syarat yang cukup ketat.

Antaranya, sisa-sisa dari kilang tersebut perlu dilupuskan di tempat yang jauh dari penempatan masyarakat.

Hassan Ali Berbohong Sepertimana UMNO Menipu....!!


KUALA TERENGGANU – Umno Terengganu menipu seluruh rakyat Terengganu dengan menganjurkan dua program, Himpunan Sejuta Umat dan Bersatulah Ummah Untuk Selamatkan Aqidah, sekaligus memberi ruang kepada bekas Pesuruhjaya PAS Selangor yang dipecat, Dato’ Dr Hassan Ali berbohong.

Menurut Pesuruhjaya PAS, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, Himpunan Sejuta Umat (Himpun) di Stadium Negeri Kuala Terengganu pada Sabtu 25 Februari sebenarnya bukanlah anjuran badan-badan NGO tetapi ia dianjurkan oleh beberapa Jawatankuasa Umno Bahagian Kuala Terengganu, Kuala Nerus dan Marang.

Bahkan kata Haji Wahid, ia begitu jelas dengan kehadiran ramai pemimpin kanan Umno Terengganu termasuk Pengerusi Perhubungan Umno, Dato’ Seri Ahmad Said.

Hassan Ali pula dalam Himpunan itu telah berbohong dengan mendakwa PAS menyekat ahli dan penyokongnya menyertai program Himpun di Terengganu yang menjadi punca penyertaan orang ramai kurang memuaskan.

“Saya menafikan yang kita (PAS) ada sekat atau arah ahli PAS supaya tidak menyertai program atau majlis Dr Hasan Ali. Kita tidak pernah buat kenyataan arah orang, sekat orang atau suruh.

“Siapa dia (Hasan) yang nak minta setiap ahli PAS datang ke program dia. Dia bukan lagi ahli dan pimpinan PAS. Itu terpulang kepada ahli dan penyokong PAS sendiri,” tegas haji Wahid yang juga Anggota Jawatankuasa PAS Pusat.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Pertandingan Bowling Tertutup anjuran Nisa’ negeri Terengganu di Terengganu Equestrian Resort (TER) Kuala Ibai, dekat sini, 25 Februari lalu.

Umno sekali lagi menipu rakyat Terengganu apabila menganjurkan program Bersatulah Ummah Untuk Selamatkan Aqidah yang diadakan di Padang Astaka Chukai Kemaman pada hari yang sama.

Menurut Penolong Setiausaha PAS Terengganu, Haji Hanafiah Mat program tersebut adalah anjuran Umno Bahagian Kemaman, bukannya anjuran Badan-badan NGO Daerah Kemaman.

Ceramah Hassan ali bukan Pekida (NGO) yang anjur tetapi Umno Bahagian (Kemaman), dia orang kata Pekida, yang buat (adalah) Man Eon dan Rosli Pendek, Setiausaha Bahagian (Kemaman), bukan orang Pekida,”ujarnya Hj Hanafiah sambil menunjukkan pesanan ringkas yang diterimanya dari orang dalaman Umno.

Haji Hanafiah berkata deikian ketika ditemui selepas Majlis Bersama Mahasiswa yang dianjurkan oleh NGO Waris di Dusun Nyior Chukai pada malam 25 Februari.

Manakala Hassan Ali terus membohongi orang ramai dengan mendakwa beliau dipecat dari PAS kerana mahu memperjuangkan Islam dan tidak bersekongkol dengan teman-teman ‘parasit’ dalam PAS yang redha bekerjasama dengan DAP, yang menurutnya tidak mahu kepada Islam.

Tinjauan Skuad Buletinonline pada program tersebut, mendapati hanya kira-kira 5,000 orang yang hadir, walaupun Umno Bahagian Kemaman menyedikan berpuluh-puluh buah bas untuk mengangkut ahli-ahlinya.

Ia terlalu ‘meleset’ sebagaimana sasaran kehadiran yang diwar-warkan seramai 30,000 orang.

Manakala kehadiran dalam Himpunan di Kuala Terengganu tidaklebih dari 4,000 orang sahaja, walaupun Umno telah mengarahkan seluruh Jabatan dan agensi kerajaan termasuk Jabatan Pendidikan yang mengerahkan kakitangannya supaya hadir.

Pesan Ustaz Azhar Idrus......!!

AMPANG, 27 Feb: Pemimpin yang ingkar kepada Allah dengan tidak melaksanakan perintah Allah ke atasnya dan terhadap sistem pemerintahannya, tidak perlu diberikan pertimbangan lebih jauh lagi, melainkan perlu ditukar dengan pemimpin lain yang lebih baik daripadanya.

Sekiranya pertukaran itu tidak dilakukan, ia pasti akan merosakkan sesebuah negara dan rakyatnya sehingga akan menyebabkan berlakunya pelbagai kepincangan dalam pelbagai aspek dalam negara terbabit.

Pendakwah selebriti terkenal yang juga ikon anak muda, Ustaz Azhar Idrus berkata, pemimpin yang ingkar kepada Allah berbeza kedudukannya dengan pemimpin yang lembap atau 'slow'.

Menurutnya, pemimpin yang lembap, kurang bijak, kurang kecekapan, bertindak perlahan untuk kemajuan dan kebaikan negara atau negeri, tidak perlu ditukar.

Katanya, sebaliknya bagi pemimpin lembap, mereka hanya perlu dibaiki agar berubah ke arah kebaikan bagi kepentingan agama, tanah air dan seluruh rakyatnya.

"Keadaan itu samalah juga dengan kedudukan seseorang imam. Makmum memang kena ikut imam. Kalau imam itu baca perlahan, baca surah panjang-panjang, sabar sajalah. Tak perlulah tukar imam itu.

"Kalau tak setuju dengan imam itu, pergi sajalah ke masjid atau surau lain," katanya ketika menjawab soalan peserta sama ada dalam konteks kepimpinan, perlu tukar pemimpin atau ubah pemimpin, pada program Bersama Ustaz Azhar Idrus anjuran Dewan Pemuda PAS Terengganu di De Palma Hotel Ampang, dekat sini, semalam.

Bagaimanapun, menurutnya, sekiranya seseorang imam itu merosakkan rukun sembahyang, imam tersebut perlu ditukarkan dengan imam lain yang lebih baik daripadanya.

Katanya, begitu juga kedudukannya dengan imam yang sering melakukan maksiat, tidak melaksanakan tanggungjawab amar makruf nahi mungkar, imam itu juga bukan lagi perlu diubah tetapi perlu ditukarkan dengan imam lain dengan segera.

"Perkara itu samalah juga dengan seseorang pemimpin yang sering melakukan maksiat, tidak melaksanakan perintah Allah dalam sistem pemerintahannya.

"Pemimpin seperti itu jika tidak ditukar dengan pemimpin lain yang lebih baik daripadanya pasti akan lebih merosakkan lagi negara dan rakyatnya sehingga akhirnya akan menyebabkan negara itu musnah," tegasnya.

Tugas menukar pemimpin yang tidak baik kepada yang lebih baik, tambahnya, tidak boleh dipandang ringan oleh setiap umat Islam kerana ia mempunyai kaitan secara langsung dengan tuntutan Allah ke atas setiap umat Islam agar sentiasa mentaati segala perintah Allah dan meninggalkan segala larangan-Nya.

Selain dari itu, pemimpin seperti itu juga perlu dibantu oleh sesama umat Islam lain demi kepentingan pemimpin itu sendiri dengan diberikan nasihat dan teguran kepadanya agar insaf dan bertaubat kepada Allah.

"Cara untuk memberikan nasihat dan teguran kepada pemimpin yang seperti itu adalah dengan menukarkannya dengan pemimpin lain yang lebih baik daripadanya.

"Setelah kuasa tiada lagi di tangannya, barulah dia akan sedar dengan kesilapan dan kejahatannya sendiri selama ini. Dengan itu, barulah dia akan insaf dan bertaubat kepada Allah," tegasnya.

Begitu juga halnya dengan pemandu yang mabuk, tambahnya lagi, yang bukan sahaja perlu ditukar segera dengan pemandu lain yang lebih baik daripadanya bagi kepentingan nyawa orang lain, tetapi juga untuk menegurnya supaya sedar dengan kesilapannya sendiri.

Alhamdulillah...!!


Loo Jo Yee adalah seorang gadis berusia 18 tahun dari etnik Cina di Malaysia. Keluarga Jo Yee merupakan pengikut agama kristian yang kuat. Dan beliau bakal menjadi seorang paderi di sebuah gereja. Disebabkan itu, keluarga beliau sangat bantah hingga menganggap masuk Islam adalah sangat menghinakan bagi keluarganya.

Loo Jo Yee sebenarnya telah memeluk Islam ketika masih berusia 17 tahun. Disebabkan di Malaysia mempunyai undang-undang untuk memeluk agama Islam bermula umur 18 tahun sahaja, beliau terpaksa menangguhkan dulu permohonan tersebut sehingga umurnya mencecah usia 18 tahun sekarang.

Beliau tiada nama Islam kerana sekarang ini, seseorang muallaf sudah tidak perlu menukar nama kepada nama Islam, dan hanya perlu ber'binti'kan kepada Abdullah serta tak perlu tukar bangsa. Maka namanya kekal Loo Jo Yee binti Abdullah.

Loo Jo Yee mendapat hidayah melalui dua peristiwa yang menarik.

1. Jo Yee mempunyai ramai rakan-rakan yang beragama Islam. Mereka telah berdebat tentang agama masing-masing. Ketika itu, beliau bermatlamat untuk membawa rakan-rakan Islam memeluk agama Kristian. Namun, untuk berdebat dengan rakan-rakan, beliau telah mengkaji Al-Quran, membaca kisah Nabi Muhammad s.a.w dan mengkaji kemunculan Islam untuk mencari kelemahan Islam.

Semakin beliau mengkaji, semakin lama beliau mula tertarik dengan ajaran Islam. Beliau sendiri mengaku bahawa di dalam Bible banyak perkara yang telah diolah hingga menyimpang dari perkara sebenar. Oleh itu, Jo Yee mengkaji Islam dengan lebih mendalam untuk mencari perkara yang sebenar. Dengan itu, beliau telah mendapat ketenangan jiwa ketika membaca Al-Quran. Itu adalah hidayah pertama Loo Jo Yee.

2. Jo Yee pernah disyaki menghidap penyakit thyroid di bahagian leher. Doktor mengesahkan 90% besar kemungkinan adalah penyakit tersebut. Beliau merasakan ini adalah penamat bagi kehidupan beliau walaupun masih muda. Rakan-rakan Islam Jo Yee banyak memberi galakkan kepada beliau untuk cuba memohon doa kepada Allah Taala. Beliau cuba dengan menadah tangan, menangis dan hanya berserah kepada Allah.

Keesokan harinya, ketika beliau menjalani medical check-up, doktor mengesahkan penyakit itu bukan kanser. Disebabkan itu, beliau yakin dengan kuasa Allah taala dan beliau terus mengucap 2 kalimah syahadah serta-merta. Subhanallah.. Allahuakhbar!

*********************************

Selepas bergelar muallaf, banyak dugaan yang Jo Yee terpaksa terima. Beliau dipulau rakan-rakan dan keluarga tercinta. Tapi, beliau sangat bersyukur kerana mendapat keluarga angkat di Ipoh yang mengambil berat terhadap beliau. Beliau juga merasa terharu kerana telah dipilih Allah untuk mendapat hidayah ketika berumur 17 tahun, sedangkan remaja yang seusia beliau sibuk bersuka-ria hingga jauh tersasar. Jo Yee berharap selepas ini dia berpeluang untuk berdakwah kepada remaja-rakan yang seusia dengan cara tersendiri.

Gerakan Pun Meluat Dengan Perangai UMNO....!!


Seorang pemimpin gerakan Pulau Pinang hari ini membuat kecaman ke atas tindakan politk samseng Umno pada hari protes Anti-Lynas di Himpunan Hijau di Sudut Pidato, Padang Kota, Esplanade semalam.

Ketua Biro Undang-undang & Hak Asasi Manusia Gerakan Pulau Pinang, Baljit Singh memberi amaran kepada UMNO supaya menghentikan cara berpolitik sedemikian, lapor FreeMalaysiaToday.

Jika tidak, menurutnya Barisan Nasional perlu mengucapkan selamat tinggal kepada Putrajaya di dalam pilihanraya akan datang.

Baljit menambah aksi keganasan yang dicetuskan oleh samseng-samseng UMNO tersebut amat memalukan dan memberi impak buruk bukan saja kepada UMNO tetapi juga kepada parti-parti komponen BN yang lain.

“Rakyat Pulau Pinang benci kepada para samseng ini. Anggota komponen BN yang lain rasa bersalah bersekongkol dengan Umno selama ini. Rakyat mempersoalkan integriti dan maruah parti-parti selain UMNO di dalam BN,” katanya hari ini.

Baljit berkata lebih banyak Umno melakukan perkara sedemikian, lebih teruk BN akan kehilangan undi dari rakyat Pulau Pinang dan lain-lainnya.

Beliau mengingatkan Umno bahawa BN telah kehilangan banyak sokongan pada 2008 akibat dari kebencian rakyat terhadap keangkuhan dan kesombongan Umno.

Beliau menambah parti komponen BN menerima kesan buruk begitu dasyat akibat bersekongkol dengan Umno dan berkata Umno mesti sedar bahawa mereka adalah sebahagian dari BN, dan mereka ketua feudal.

“Jika UMNO tidak boleh bekerja sebagai anggota di dalam kumpulan BN, mereka patut tahu apa yang perlu mereka lakukan,” kata Baljit.

‘Kenapa Di tempat dan masa yang sama?’

Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang Shaik Hussein Mydin telah mengakui bahawa samseng yang terlibat adalah ahli mereka dari UMNO bahagian Tanjung.

Bagaimanapun, beliau cuba mendakwa penyokong anti-Lynas yang memprovokasi ahli pemuda UMNO berkenaan.

Namun Baljit, yang ada memerhati demonstrasi berkenaan, mempersoalkan tujuan Pemuda UMNO tersebut menganjurkan demonstrasi pro-Lynas pada tempat dan masa yang sama.

“Mengapa mereka tidak boleh mengadakan demonstrasi itu di hujung minggu ini? Kenapa mereka perlu lakukan pada hari yang sama? Tidakkah Umno boleh menghormati demokrasi?” soalnya.

Semasa Himpunan Hijau di Sudut Pidato, Padang Kota semalam, ia dicemari apabila kira-kira 50 orang, termasuk pemimpin tempatan dari Pemuda Umno dan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA mengganggu acara yang dijalankan itu.

Ketika acara itu dimulakan pada jam 6 petang, kumpulan itu mula menjerit kepada orang ramai yang berhimpun secara aman itu

Kumpulan berkenaan terus mencaci Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan melemparkan kata-kata kesat ke atas setiausaha agung DAP itu. Para hadirin kemudian bertindak dengan mem-boo mereka.

Berikutan itu, Lim mula meninggalkan pentas dan menyertai orang ramai tetapi kumpulan itu mula mengasak para hadirin sehingga mengakibatkan berlakunya pertengkaran.

Menurut orang saksi, seorang wartawan dan seorang jurugambar sebuah akhbar berbahasa Cina cedera didakwa dipukul dengan topi keledar.

Mereka dikenal-pasti sebagai wartawan dan jurugambar akhbar Kwong Wah Jit Poh iaitu Andrew Chew, 29, dan Lee Hong Chun, 25, masing-masing cedera di bahagian badan dan kepala.

Himpunan Hijau 2.0 : Berjaya Atau Gagal...??


PERTAMA sekali, penulis ingin nak mengucapkan tahniahlah kepada Jawatankuasa Penganjur Anti Lynas kerana berjaya juga akhirnya (disebalik semua halangan) menjayakan Himpunan Hijau 2.0 di Padang MPK4 Kuantan semalam.

Penulis lihat jumlah yang datang boleh dikatakan membanggakan. Tapi penulis kurang berminat dengan politik angka ini kerana belajar dari pengalaman 1999 bila ribuan yang hadir dalam ceramah Barisan Alternatif (BA) ketika itu, gagal diterjermahkan dalam bentuk kejayaan merampas Malaysia dari BN.

Lagipun ramai ibu bapa yang membawa anak-anak masing-masing ke perhimpunan tersebut telah membantu dari segi jumlah kehadiran orang ramai.

Yang penulis lebih berminat ialah berapa banyak sokongan dari penduduk tempatan yang hadir untuk memberikan sokongan kepada Himpunan Hijau 2.0 semalam? Itu lebih penting kerana tidak ada gunanya seluruh Malaysia melihat projek itu merbahaya sedangkan penduduk tempat sendiri tidak kisah dan tidak peduli mengenainya.

Maklumat yang penulis terima, operasi harian penduduk Gebeng dan Balok berjalan seperti biasa, menunjukkan kurang sambutan penduduk di dua kawasan tersebut menghadiri himpunan itu walaupun cuti hujung minggu dan di sesetengah tempat, pengangkutan disediakan pihak penganjur.

Ini mencetuskan persoalan, kenapa orang dari luar kawasan dan negeri Pahang sendiri yang lebih beria-ia ingin melihat projek Lynas tersebut dibatalkan tapi orang disekitar kawasan, tidak pula kisah untuk menyertai himpunan tersebut sedangkan mereka adalah pihak yang paling menerima kesan jika apa yang dikatakan mengenai bahaya radioaktif Lynas oleh pihak penganjur itu menjadi kenyataan?

Dimana silapnya sehingga kempen kumpulan anti Lynas ini tidak mendapat sokongan penduduk tempatan? Atau pihak Lynas telah berjaya ‘mendiamkan’ penduduk di dua kawasan terbabit dengan ganjaran-ganjaran tertentu?

Itu yang pertama. Kekecewaan penulis yang kedua ialah kegagalan PAS memujuk YB Dr. Che Rosli Che Mat yng juga seorang pakar nuklear mengubah pendirian dan menyertai Himpunan Hijau 2.0 semalam.

Seperti dalam artikel sebelumnya, penulis telah menyatakan bahawa gerakan anti Lynas ini tidak mempunyai pakar nuklear dan radioaktif yang boleh menyokong hujah bahawa pengoperasian Lynas di Malaysia boleh mendatangkan bahaya kepada manusia.

Kehadiran Dr. Che Rosli (PAS-Hulu Langat) sudah tentu akan menguatkan lagi hujah kita kenapa kilang Lynas ini perlu dihalang daripada terus dibenarkan beroperasi di Malaysia. Secara peribadi, penulis melihat Dr. Che Rosli adalah seorang ahli politik pra matang dan mementingkan kelebihan akademiknya dari yang lain.

Penulis dimaklumkan saudara Hishamudin Rais bahawa 10,000 orang hadir. Itu menunjukkan, PAS gagal menghantar 10,000 ahlinya seperti yang dijanjikan sebelum itu. Kegagalan ini menyebabkan impak yang diharapkan dari kempen anti Lynas ini, gagal memberikan kesan yang diharapkan.

Sebaliknya DAP pula yang lebih berjaya, dilihat dari ramainya penyertaan kaum cina di dalam perhimpunan tersebut.

Penulis harap Pakatan Rakyat melihat semula kewajaran menyokong perhimpunan seperti ini di masa hadapan. Sementara kita berjuang untuk kepentingan rakyat, rakyat terutama masyarakat setempat pula tidak menghargai susah payah kita. Atau mungkin mengkaji pedekatan yang lebih strategik untuk menarik minat rakyat menghadiri perhimpunan seumpamanya.

Apatah lagi bila ada pemimpin Pakatan Rakyat seperti Dr. Che Rosli sebagai saintis nuklear tidak menyokong usaha ini.

Hati-Hati Dengan Kadiaq Sheikh Fadziaq...!!


LAMAN ini gembira kerana tidak banyak blog-blog pro Pakatan Rakyat yang mengambil serius tuduhan mantan Menteri Perlancongan, Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir berhubung kegiatan membeli undi oleh UMNO dalam pilihanraya umum 2008.

Memang itulah yang sepatutnya berlaku kerana motif dan tindakan Kadir amat diragui apatah lagi tuduhan itu hadir selepas lebih 4 tahun pilihanraya tersebut berakhir. Dan jika benar sekalipun kegiatan membeli undi itu berlaku, UMNO masih lagi kalah di kawasan Parlimen Kulim-Bandar Baharu dimana adik Kadir sendiri bertanding sebagai calon. Kalah di tangan pengkhianat yang kini mendapat gelar Datuk, Zulkifli Nordin.

Pada penulis, tindakan itu hanya membuka pekung di dada Kadir sendiri, silap-silap UMNO akan memindahkan semula kesalahan kepada Kadir yang terlibat membeli undi di kawasan tersebut kerana adiknya sendiri bertanding sebagai calon.

Telah banyak berita yang penulis dengar mengenai Kadir sebelum ‘perubahan' pada dirinya berlaku. Kisah dia mempunyai hutang yang banyak, cuba meminta bantuan dari UMNO untuk menyelesaikan hutang tersebut tapi tidak dilayan dan sebagainya sudah menjadi bualan sejak beberapa lama.

Lagipun sebagai bekas Menteri dibawah kerajaan UMNO, Kadir terpalit dengan pelbagai skandal berkaitan pemilikan harta kekayaan yang tidak sepadan dengan pendapatannya sebagai seorang menteri dan Ahli Parlimen. Disamping amalan kronisme yang sangat dahsyat apabila menyusun adik beradiknya dalam barisan kepimpinan UMNO Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang dan Kedah.

Adik beradiknya seperti Senator Datuk Musa Sheikh Fadzir dan Abdul Aziz Sheikh Fadzir masih aktif dalam UMNO.

Sudahlah Kadir itu sendiri ‘busuk', adiknya Musa juga masih terpalit dengan skandal Bazaar Perdana Perda - projek kerajaan persekutuan yang kini menjadi projek gajah putih di Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

Secara peribadi, penulis tidak pernah memaafkan Kadir lanjutan dari kesetiaan melampaunya kepada mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohammad lebih lagi ketika Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat dari kerajaan pada 1998. Kadir adalah antara ahli Majlis Tertinggi UMNO yang menyokong keputusan Mahathir menyingkirkan Anwar dari parti tersebut.

Begitu juga dengan peranannya sebagai bekas Menteri Penerangan dibawah pentadbiran Tun Abdullah Badawi. Dengan RTM antara agensi dibawah Kementeriannya, Kadir menggunakan seluas-luas peluang untuk merendahkan kredebiliti Anwar dan parti-parti yang kini membentuk Pakatan Rakyat.

Ini yang penulis pertikaikan, kenapa setelah Pakatan Rakyat kuat dan dia sendiri sudah tidak diingini dari UMNO, baru Kadir terhegeh-hegeh mencari semula Anwar dan membuat pendedahan yang tidak disertai dengan bukti?

Penulis yakin, Kadir adalah parasit yang telah kembung di dalam UMNO, kini mahu meneruskan ‘kekembungan' itu menerusi Anwar pula. Manusia seperti ini dalam apa keadaan pun perlu kita tolak dan elak. Kalau dia boleh ‘menjual' dirinya setelah ditolak dari UMNO, apa jaminan dia tidak akan berbuat perkara yang sama setelah diterima di dalam Pakatan Rakyat kelak?