Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Feb 13, 2011

Bila Perasuah Cakap Soal Rasuah....!!


Rasuah Bukan Masalah Di Negara Ini-Isa Samad - HD

KUALA LUMPUR, 13 Feb: Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad berkata, rasuah bukanlah masalah besar di negara ini kerana ia berlaku di mana-mana negara di dunia.

"Rasuah di mana-mana, taklah teruk sangat. Kalau buruk dah hancur dah Malaysia ni," kata Isa ketika memberikan ucapan di forum masa depan kepimpinan Melayu di PWTC lewat petang semalam.

Turut menjadi penal di forum tersebut adalah Datuk Mustafa Ali (Setiausaha Agung PAS) dan Datuk Johan Jaafar (Pengerusi Media Prima) manakala moderatornya adalah Tan Sri Dr Nordin Kardi, bekas Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM).

Ketika memberikan ucapannya, Mustafa berkata, antara cabaran besar kepimpinan Melayu di negara ini adalah pelakuan rasuah yang bermaharaja lela di negara ini.

Ia kini, kata Mustafa, sudah menular ke semua pihak dari peringkat tertinggi negara, pertengahan bahkan golongan bawahan termasuk pada pelajar.

"Yang mengejutkan saya, hasil kajian yang dibuat oleh Institut Intergriti Malaysia (IIM) yang mendapati 35 peratus pelajar menjawab, mereka akan mengambil rasuah jika ada peluang," kata Mustafa.

Sebelum ini, Isa pernah dipecat dari jawatan Naib Presiden Umno apabila didapati beliau terlibat dengan rasuah politik dalam pemilihan Umno. Ekoran itu, beliau juga kehilangan jawatannya sebagai menteri.

Isa kembali semula ke ruang utama politik negara apabila dipilih sebagai calon Umno dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang, Negeri Sembilan dan menang.

Baru-baru ini, Isa telah dilantik oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, sebagai Pengerusi Felda. Ramai beranggapan ia berlaku hasil dari pengaruh isterinya, Datik Seri Rosmah Mansor.

"Bagi saya ia tidaklah teruk sangat...kerajaan pula tidaklah menghalalkan rasuah," kata Isa.

Sukar untuk PAS dan Umno bersatu

Dalam ucapannya juga, Isa berkata, sukar untuk PAS dan Umno bersatu kerana jika kedua-duanya bersatupun Melayu tetap tidak akan bersatu.

"Kalau PAS dan Umno bersatu, tentu ada orang akan tubuh parti Melayu yang lain. Baru-baru ini parti Kita tubuh, lepas ini parti Kami pula," kata Isa disambut tepukan sorakan gemuruh peserta di dewan PWTC yang kebanyakannya adalah penyokong Umno itu.

Kita adalah parti yang dirujuk kepada Datuk Zaid Ibrahim yang ditubuhkan baru-baru ini.

"Jadi apa yang kita minta adalah, biarlah Umno dan PAS ini bersatu atas perkara-perkara yang disepakati untuk kepentingan orang Melayu...itu dah cukup," kata Isa.

Desakan untuk PAS bersatu dengan Umno menjadi vokal di kalangan peserta Simposium Dilema Melayu itu yang rata-rata pro Umno atau anak didik Umno di kampus seluruh negara itu.

Ia dianjurkan oleh bekas pelajar pro Aspirasi iaitu kumpulan pelajar yang pro Umno dalam kampus.

Mustafa ketika mengulas isu ini berkata, menjadi dasar PAS dan Pakatan Rakyat untuk bekerjasama dengan kerajaan dalam perkara-perkara kepentingan bersama dan untuk keadilan.

"Kita dalam Pakatan Rakyat bersetuju untuk mempertahankan tiga perkara pokok dalam perlembagaan iaitu Islam agama rasmi persekutuan, kedudukan Bahasa Melayu dan juga kedudukan raja-raja Melayu.

"Bahkan menjadi dasar PAS juga untuk bekerjasama dengan Umno untuk perkara-perkara kepentingan bersama atas prinsip keadilan," katanya.

Lagi Kezaliman UMNO/BN Rampas Tanah Rakyat...!!


KUALA NERUS – Kerajaan Umno dan Barisan Nasional (Umno-BN) Terengganui telah bertindak zalim, merompak tanah-tanah rakyat tanpa bayaran setimpal di kawasan Paya Bunga, Ladang dan Gelugor dalam daerah Kuala Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Tanah Kampung Banggol Donas, Encik Salleh Embong menggelarkan pula projek jalan dari Jeram ke Banggol Tuan Muda sebagai ‘jalan air mata’.

Menurutnya, penduduk kampong Banggol Donas yang terlibat dengan pembinaan jalan tersebut mengalir air mata kerana tanah mereka akan ‘dirompak’.

“Di akhir-akhir ini kiita banyak mendengar cerita bagaimana kerajaan (Umno-BN Terengganu) merompak tanah dengan bayaran yang tidak setimpal,

“saya namakan jalan (Jeram ke Banggol Tuan Muda) sebagai jalan air mata, apa yang berlaku kepada orang kampung Banggol Donas,

“mereka mengalir air mata kerana mengenangkan rumah-rumah mereka yang mereka duduk diatas tanah warisan,”ujarnya ketika berucap di Kamgpung Petai Bubus disini semalam.

Menurutnya kerajaan mahu mengambil tanah penduduk kampung tersebut tanpa berbincang terlebih dahulu sedangkan tanah terbabit bukan tanah kerajaan, bukan tanah TOL bukan pula tanah haram.

Menurut sebanyak 22 buah rumah yang terlibat dengan dengan pembinaan jalan tersebut tidak langsung dipanggil untuk berbincang oleh kerajaan.

Walaupun Encik Salleh telah membuat bantahan sehingga ke pihak Perdana Menteri, namun tidak ada apa-apa tindakan yang diambil.

Pada bulan Oktober tahun lalu, Encik Salleh telah mengadu kepada Suruhanjaya Hak Asasi Kemanusiaan (SUHAKAM) setelah tiada mendapat apa-apa jawapan dari bantahan yang telah dikemukakannya.

Malaysia Dan Mesir..Sama Saja....!!


NAJIB: MALAYSIA TAK BOLEH DISAMAKAN DENGAN MESIR – MK

Dengan ribuan rakyat Malaysia mencurahkan ucapan tahniah kepada rakyat Mesir atas kejayaan 'membebaskan' negara mereka, Najib Razak memilih untuk mengasingkan persamaan di antara kedua-dua negara berkenaan.

"Pertama, kita tidak boleh samakan apa yang berlaku di Mesir dengan Malaysia kerana perkara adalah berbeza di kedua-dua negara,” katanya apabila ditanya apakah iktibar yang boleh diambil oleh BN dan Umno daripada pengalaman di negara Asia Barat itu.

Menurut Najib, dasar BN 'Rakyat didahulukan' itu adalah perbezaan utama antara Malaysia dengan pentadbiran rejim bekas presiden Hosni Mubarak selama 30 tahun.

"Kita dari awal telah menyedari rakyat mesti didahulukan. Jadi apapun dasar dan program yang dilakukan mesti meletakkan prinsip iaitu mesti mendahulukan rakyat.

"Saya percaya jika kita berbuat demikian, rakyat bersama-sama dengan kerajaan dalam erti kata bukan semua masalah boleh diselesaikan sekelip mata, rakyat pun faham tetapi asalkan kita, mendahulukan kepentingan rakyat dan memahami jangkaan rakyat," katanya.

Nota :

INI BUKTINYA:

- mesir telah 30 tahun di bawah undang undang darurat
- malaysia semenjak 1948, 1969, 1974 – dibawah tiga undang undang darurat

- mesir boleh penjara warga tanpa bicara
- malaysia boleh penjara warga tanpa bicara

- mesir banyak tahanan politik
- malaysia banyak tahanan politik

- media mesir wajib ada lesen cetak
- media malaysia wajib ada lesen cetak

- mesir tangkap warga tuduh penganas islam untuk bodek amerika
- malaysia tangkap warga tuduh pengganas islam untuk bodek amerika

- mesir semua perniagaan perlu rasuah
- malaysia semua perniagaan perlu rasuah

- polis mesir kaki pau
- polis malaysia kaki pau

- mubarak beli senjata untuk buat duit
- najib beli senjata untuk buat duit

- pilihan raya di mesir tipu
- pilihanyara di malaysia tipu

- mubarak guna islam untuk kontrol rakyat
- najib guna isklam untuk kontrol rakyat

- mesir runtuh gereja
- malaysia runtuh surau masjid dan kuil

- mesir ada firaun
- malaysia ada mahafiraun

- mesir ada first lady
- malaysia ada fat lady

- first lady mesir gila kumpul harta
- fat lady malaysia gila kumpul harta

- first lady mesir gila publisii
- fat lady malaysia gila publisiti

AKHIR NYA:

di malaysia ada UMNO – united malay national organisation
di mesir ada UMNO – united mesiran national organisation kah kah kah

PRK Ke 16 Bakal Di Adakan Di DUN Kerdau...!!


ADUN Kerdau meninggal dunia-MK

ADUN Kerdau, Datuk Zaharuddin Abu Kassim daripada Umno meninggal dunia petang tadi.

Allahyarham dikatakan menghembuskan nafas terakhirnya ketika dalam perjalanan ke hospital selepas dilaporkan terjatuh di bilik air rumahnya.

Menurut laporan Bernama, Ketua Polis Daerah Temerloh ACP Mohd Noor Mansor berkata pihak Hospital Sultan Ahmad Shah (HOSHAS) Temerloh mengesahkan Zaharuddin, 63, meninggal dunia
di hospital berkenaan pada jam 7.15 petang.

"Datuk Zaharuddin disahkan meninggal dunia akibat serangan jantung," katanya ketika dihubungi di Kuantan.