Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Nov 24, 2011

Tak Payah Nak Berpadu-Padu......Lupakanlah....!!!


TPM: 'Lebih indah' jika Umno, PAS jadi satu pasukan -MK

Urusan kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan pasti akan menjadi lebih mudah "dan mengindahkan" jika PAS dan Umno boleh menjadi satu pasukan, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin, yang juga timbalan presiden Umno, berkata perkara itu akan lebih mudah jika kedua-dua parti dapat bekerjasama tanpa perlu berselisih faham terutama dalam soal pengurusan negeri.

"Ia akan mengindahkan jika kita boleh jadi pasukan bersama," katanya dalam reaksi kepada soalan Anggota Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Limbungan, Zainuddin Awang Ahmad mengenai bayaran royalti minyak kepada Kelantan dalam sesi dialog pada majlis perjumpaan khas bersama timbalan perdana menteri yang dihadiri warga pendidik di Pusat Dagangan Kelantan di Kota Bharu hari ini.

Turut hadir pada majlis yang diadakan sempena lawatan sehari Muhyiddin ke Kelantan ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin dan pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan Dan Dakwah Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Muhyiddin berkata dengan kerjasama sebagai satu pasukan itu, ia akan memudahkan lagi segala urusan pentadbiran dan politik tanpa sebarang masalah.

Beliau berkata soal royalti minyak Kelantan belum ada keputusan muktamad kerana ia masih di peringkat perbincangan.

Katanya isu royalti minyak itu mempunyai kaitan dengan aspek perundangan dan aspek perlembagaan.- Bernama

NFC = UMNO = Penipu...!!


Selain dari Kondominium bernilai RM9,758,140.00 yang dibeli untuk lembu-lembu dari NFC (Khairi kata beli sebagai pelaburan).. hari ini Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mendedahkan satu lagi keajaiban yang berlaku dalam scandal ‘Feed The Lord’ ini..

Menurut Pengerusi PAC, Datuk Seri Azmi Khalid Kementerian Pertanian Asas Tani telah mengeluarkan kesemua wang sebagai dana untuk NFC sejak dari tahun 2008 hingga akhir 2009.

Wang tersebut dikeluarkan kepada akaun khas yang mana ia memerlukan kelulusan kementerian untuk disalurkan kepada akaun operasi syarikat.

Ajaibnya ialah setelah kesemua wang tersebut dikeluarkan barulah perjanjian dilakukan pada 2010..

Ajaib bukan…

Jadi bagaimanapula Noh Omar boleh mengatakan Syarikat milik Suami dan Anak Shahrizat ini dipilih melalui tender terbuka yang terhad (macam mana aku tak tau lah..) sedangkan wang telah habis dikeluarkan setahun sebelum perjanjian ditandatangani?

Noh Omar juga telah berbohong bila beliau hanya sebahagian daripada pinjaman mudah telah dibayar..

Mengapa pula Najib membohongi rakyat dengan mengatakan bahawa setakat 31 Julai hanya RM181.9 juta daripada geran dan pinjaman berjumlah RM250 juta telah disalurkan kepada NFC?

Sedikit fakta tentang pembayaran kepada NFC oleh Kerajaan.

~Menjelang 31 Mac 2009. Rekod kewangan NFC menunjukkan pinjaman pertama sejumlah RM130 juta telah diambil dalam tahun 2008.

~Pada 31 Mac 2009, NFC telah mengambil pinjaman kedua berjumlah RM220 juta yang terus dimasukkan ke akaun Maybank milik NFC.

~dan 6 Mei 2009 NFC memindahkan wang dari pinjaman ini berjumlah RM116 juta ke dalam akaun deposit tetap milik NFC di Public Bank Berhad.

*****************************


NFC: PAC dapati banyak kelemahan

KUALA LUMPUR, 23 Nov: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Parlimen Malaysia hari ini memutuskan memanggil Kementerian Kewangan dan Ketua Setiausaha Negara untuk melihat semula sistem pengurusan bagi setiap agensi dan jabatan kerajaan.

PAC yang bermesyuarat hari ini membincangkan khusus permasalahan isu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) yang dilihat banyak kelemahan yang timbul di dalam pengurusannya.

Pengerusi PAC, Datuk Seri Azmi Khalid berkata, mesyuarat itu khusus kepada isu NFC tetapi pada peringkat awal Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) sahaja dipanggil.

"Pada peringkat awal isu NFC ini kita hanya memanggil MOA dahulu untuk kita ketahui permasalahan tersebut, dan pihak NFC kita akan panggil bagi mendengar keterangannya pada bulan Januari 2012 tahun depan.

"Kita belum lagi membincangakn perkara ini secara khusus kerana PAC belum lagi memanggil NFC," jelasnya.

Beliau memberitahu melalui perbincangan hari ini, PAC mendapati beberapa kelemahan yang berlaku pada awal perancangan dan juga perlaksanaan.

"Kelemahan yang paling ketara antara MOA dan NFC adalah di mana wang telah dikeluarkan kesemuanya sejak tahun 2008 hingga akhir 2009.

"Wang tersebut dikeluarkan kepada akaun khas yang mana ia memerlukan kelulusan kementerian untuk disalurkan kepada akaun operasi syarikat.

"Tetapi masalahnya setelah kesemua wang tersebut dikeluarkan barulah perjanjian dilakukan pada 2010," jelasnya.

Beliau juga memberitahu sepanjang perbincangan yang dilakukan terhadap agensi mahupun jabatan kerajaan itu hanya perkara sama yang berulang sehinggakan rakyat sudah mula muak mendengarnya.

"PAC mendapati hanya perkara yang sama berlaku dan kita dapati kelemahan yang jelas adalah sistem pengurusan yang mana ia tidak selari antara pengurusan dengan perlaksanaan.

"Dalam pada itu melihat kepada permasalah yang berulang ini PAC bersetuju untuk memanggil Kementerian Kewangan dan juga Ketua Setiausaha Negara bagi mencari penyelesaian serta memperbaiki kembali sistem yang lama yang tidak sesuai lagi pada masa sekarang," sambungnya lagi.

Tambahnya lagi, pada masa sekarang kebanyakan agensi mahupun jabatan lebih tertumpu kepada projek berkonsep perniagaan dan bagi mengelakkan perkara seperti NFC ini berulang maka perubahan kepada sistem operasi perlu dilakukan.

"Wujud kelemahan dalam sistem yang ada, apabila pihak audit menjalankan tanggungjawabnya serta memaparkan yang benar ia tidak akan disenangi oleh semua jabatan kerajaan," sambungnya lagi.

Kerana RM 100.00...Guru & Ibubapa Terus Di Perbodohkan UMNO...!!


Kalau pun hendak pancing undi janganlah menyusahkan ibu bapa dan guru ketika memberi wang RM100 kepada setiap pelajar. Pada mulanya janji Datuk Seri Najib Tun Razak wang ini akan disalurkan melalui Bank Simpanan Nasional. Apa yang terjadi pihak sekolah terpaksa diiringi oleh polis ketika mengambil wang di bank.

Apa jaminan keselamatan, terhadap wang yang hendak diagihkan kepada pelajar-pelajar? Jika terjadi suatu yang tidak diingini siapa yang akan menggantikan wang tersebut?. Pihak sekolah pening kepala memikirkan masalah keselamatan wang yang berada kepada guru-guru sebelum diagihkan kepada pelajar-pelajar.

Ibu bapa juga turut susah, kerana umpan politik BN. Ada ibu bapa terpaksa pergi ambil di tempat yang jauh daripada sekolah anak mereka belajar kerana di sana ada majlis yang dihadiri oleh wakil rakyat BN. Sebelum ibu bapa diberi wang, mereka akan dengar kuliah yang bertema "bersyukurlah kepada kerajaan BN". Bukankah kerja ini menyusahkan ibu bapa?

Apa yang paling malang, ada ibu bapa yang marah kepada pihak sekolah, kenapa mereka perlu ke tempat lain untuk mengambil wang, sedangkan sebahagian yang lain hanya ambil di sekolah. Semua ini gara-gara pilihanraya sudah dekat, maka BN akan buat apa sahaja walaupun pada mulanya untuk masuk ke dalam akaun BSN sahaja, kemudian menukar strategi supaya ibu bapa pula datang ambil. Buatlah apa sahaja, insyaAllah ini adalah khidmat terakhir untuk rakyat sebelum PRU 13.

Ustaz Idris Ahmad
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat

Atlit Indonessi Emas 200 Juta Rupiah (72,000), Atlit Malaysia Emas RM10,000


"Sukan SEA TAMAT, Tuan rumah Indonesia juara kesluruhannya. Malaysia ditempat keempat. Namun ibu segala emas diperolehi oleh Malaysia dalam acara bola sepak.

Namun yang patut menjadi renungan kepada semua atlik Malaysia ialah jurang imbuhan yang cukup ketara jika dibandingkan dengan atlik Indonesia. Atlik Malaysia yang perolehi emas diberi imbuhan wang sebanyak RM10,000 seorang dibawak skim hadiah kemenangan sukan (SHAKAM).

Kerajaan Indonesia lagi baik dan cukup perihatin kepada atlik negaranya. Dimana setiap atlik negarnya yang perolehi emas dibayar imbuhannya sebanyak RUPAIH 200 JUTA ATAU RINGGIT MALAYSIA SEBANYAK RM72,000.

Pehak kementerian sukan dan kerajaan Malaysia perlu mengaji semual skim hadiah kemenangan sukan (SHAKAM). Sepatutnya atlik malaysia berjya dengan emasnya dibayar imbuhan sebanyak RM50,000.

Hujahnya mudah kerajaan Malaysia war warka ekonominya baik dan pelabur luar membuak buak masuk melabur dalam Malaysia kata PM Najib Razak. Amat malu jika Indonesia boleh memberi imbuhan yang cukup lumayan kepada atlik yang peroleh emas dalam temasya sukan terbesar dalan Asia Tenggara.

Jangan beasr dan sombong PM Najib dan BN/UMNO kuasa ekonomi Malaysia merudum, jika dibandingkan dengan Indonesi, Vietnam, Malaaysia tercorot. Lembu boleh tidur dalam kondo mewah, takkan hadiah SHAKAM tidak boleh dikaji.

Kepada semua atlik negara Malaysia yang bertanding di Indonesia yang lalu kami ucapkan syabas dan terimakseh kerana menjaga maruah negara bukan menjaga maruah Najib dan Rosmah. atau maruah BN/UMNO.

Semua atlik negara perlu bersuara dan bergabung bersama agar hadiah atau imbuhan SHAKAM dikaji semula, sekurang kurannya atlik yang berjaya perolehi emas dalam sukan yang bertaraf Nasional sperti sukan SEA diberi hadiah sebanyak RM50,000. "