Selamat Datang Ke    Blog Sepang Kederang   Tetap Melawan Walau Tertawan...!!!  Fixed Versus Although captive..!!  虽然俘虏固定对战...!!!  बंदी हालांकि फिक्स्ड बनाम...!!!   ثابت مقابل على الرغم من أن الأسير

Jan 16, 2012

Kenapa Tak Buat Je Kilang Tu Di Australia...??


YAKIN KILANG LYNAS SELAMAT -UM

KUANTAN 15 Jan. - Majlis Belia Daerah Kuantan yakin pembinaan kilang memproses nadir bumi oleh syarikat Lynas Malaysia Sdn. Bhd. (Lynas) selamat serta tidak berbahaya terutama kepada penduduk berhampiran Kawasan Perindustrian Gebeng di sini.

Pengerusi Majlis Belia Daerah Kuantan, Md. Jamil Pauzi berkata, ini kerana penjelasan mengenai kadar radiasi kilang tersebut dibuat berdasarkan fakta, hasil kajian saintifik yang dilakukan oleh beberapa badan bertanggungjawab dan bukannya bersifat kenyataan politik.

"Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) serta pakar-pakar luar negara juga telah mengesahkan bahawa pembinaan kilang itu selamat.

"Isu ini telah diputarbelitkan fakta oleh pihak tertentu yang kononnya kilang berkenaan akan memudaratkan rakyat," katanya kepada Utusan Malaysia selepas melawat kilang tersebut di sini hari ini.

Selain melawat tapak pembinaan kilang tersebut, kesemua 160 ahli Majlis Belia Kuantan diketuai Md. Jamil turut diberi penerangan mengenai projek itu oleh Pensyarah Program Sains Nuklear Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr. Ismail Bahari.

Mengulas mengenai tindakan pembangkang yang mempolitikkan isu pembinaan kilang tersebut, Md. Jamil berkata, kerajaan negeri pasti akan mengutamakan soal keselamatan rakyat terhadap kesan radioaktif atau radiasi dari kilang tersebut sebelum bertindak meluluskan tapak pembinaan kilang itu.

"Tahap radiasi yang dihasilkan oleh kilang pemprosesan nadir bumi itu adalah jauh lebih rendah dan selamat dari segi kuantitinya berbanding hasil sampingan dari loji-loji jana kuasa nuklear," katanya.

Beliau dalam pada itu berkata, pihaknya berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan oleh Dr. Ismail kepada mereka.

"Ia cukup lengkap dengan fakta-fakta dan hasil kajian yang menjelaskan mengenai keselamatan kilang tersebut," katanya.

NOTA:

hanya nak tanya satu soalan

kalau selamat kenapa kilang ini
tidak didirikan di australia?
dan kenapa rakyat australia membantah?

kalau dapat terangkan
kenapa tidak didirikan di australia
maka barulah rakyat malaysia percaya

No comments:

Post a Comment